Co je a není levice?

9. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Byl jsem jakýmsi panem Paroubkem vyzván, abych byl slušný ve vyjadřování. Když někdo obelhává lidi jak podomní prodejce s hrnci, nemohu si brát servítky.

Přečetl jsem si komentáře pod svým článkem „Poslední kapka?“ a nestačil se divit, lidé jako Josef Babor, Jiří Paroubek nebo Pavel Urban tam křepčili nad vítězstvím „levice“ ve sněmovně. Nazývat stranu jednoho z největších oligarchů v zemi a stranu podporující národnostní a rasovou nenávist termínem levice je projevem neznalosti termínů. Jediná strana, která si mohla říkat levicová z tohoto mocenského bloku, byla KSČM. Ale ta levicový program zrazovala od roku 89 hned několikrát a ve středu ve sněmovně svým postojem levici opustila nadobro. Jak jinak než pro prachy...Inu, to je levičáctví jak řemen, Šmeral s Husákem by se divili.

Ujasněme si pár pojmů :

Levice – se zastává zájmů nižších vrstev, bojuje za důstojné platové podmínky, spravedlivé důchody, kvalitní a dostupné veřejné zdravotnictví, školství a dopravu, zdravé životní prostředí. Je na straně znevýhodněných a pro šanci pro každého. Je proti pánům, šosáctví a snobismu nejrůznějších barev. Levice krvácela za všeobecné volební právo, brala se za práva žen, do posledního dechu bránila RČS, měla své oběti totalitních režimů – od lidí jako byl Fučík, až po Kalandru s Horákovou. Stála spolu s odbory na straně M. L . Kinga i A. Dubčeka. Je vždycky proti oligarchii, fašismu, nacismu, totalitě. Nejlepší příklady levičáků – J. O. Palme (zastřelen fašisty), B. Kraisky nebo F. Mitterand.

A propos, je M. Zeman levice? Ať si sáhne do svědomí! Ano, dávno, když nabádal V. Havla, aby podpořil vládu ČSSD+KDU+US. Liberální snobové tento návrh pohřbili. Díky, pražská kavárno! Ale pak... Vždyť fenomén kmotrů – nejeden z nich seděl na Zemanově inauguraci - i oligarchů vznikl za jeho vlád. Jména jako Kellner a Babiš nevyskákala z klobouku. Děsně mne baví, jak exekuční upíři bojují proti exekucím. Co udělal M. Zeman pro obyčejné lidi? Nikdy nic. Kecá, lže... Ani za kamaráda byste ho nechtěli, vy chytráci z mokré čtvrti...

Fašismus - politické hnutí, podporující vládu pevné ruky, odmítající liberalismus i demokracii, využívá strachu z cizího a časo je xenofobní, většinou je soustředěn kolem jednoho vůdce, kterého všichni poslouchají. Opírá se o hlasy lumpenploretariátu (termín Karla Marxe), ale reprezentuje lumpenburžoasii (temín Karla Kosíka), jež se obává ztráty kontroly nad svým životním stylem a pokroku. K moci se dostává manipulací, vyvoláním nepřátel, popíráním nebo znevažováním holokaustu. V ČR Tomio Okamura.

Kurva – termín pocházející z latiny a znamenající pokřivenec, v politickém kontextu někdo, kdo se nechává zaplatit, aby zradil své ideály nebo přesvědčení, zájmy svých podporovatelů. Kdysi jacísi Pohankové, dlouhodbě KSČM. Jinak, pro choulostivé, termín byl poprvé použit Cicerem, později součástí luterské terminologie jako označení člověka, jež se nemůže vymanit z hříchu. Ne, odmítám, ač velmi pečlivě vychován ke zvořilosti a slušnosti, používat termíny, které by byly zavádějící a nepřesné...





0
Vytisknout
9603

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018