Jak je množné, že Zeman a jeho pochybná parta dělají business pod prezidentskou zástavou?

Pražský hrad s.r.o.

15. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Po internetu běhají fotomontáže - pravda vtipné - kterak Miloš Zeman, obklopen svou komediální suitou, pálí čínskou vlajku. Šíří to na svém twitterovém účtu jiný "doyen" české politiky, prezidentský loser Topolánek, což je s podivem, neboť jeho zaměstnavatel Křetínský se věru v poslední době necítí dobře po těle, leze na něj údajně čínská chřipka. Je příznačné, že veřejnost se baví idiotskou performancí Miloše Zemana, místo aby si položila otázku, jakou sakra měl Zeman motivaci něco takového udělat a proč vlastně prezidentská kancelář oznámila konání "tiskového briefingu" s tím, že se před tím Zeman sejde s Andrejem Babišem a Danielem Benešem, generálním ředitelem ČEZ. To si skutečně nikdo nevšímá, že osazenstvo hradu se stále větší drzostí ingeruje do věcí, do kterých ani prezidentovi, notabene jeho pohůnkům, nic není?

Nedává prostě smysl, aby Zeman osnoval schůzku s Babišem a Benešem, kterého se mimochodem Babiš snaží ve svých médiích očerňovat, schůzku, na kterou má navázat "tiskový briefing bez otázek", aby pak novináři museli přihlížet senilnímu happeningu a poslouchat stále hloupější nactiutrhačské poznámky na svou adresu. 


Je pravděpodobné, že Zeman chtěl nejprve cosi dojednat s Babišem a Benšem nějakou konkrétní záležitost, respektive jim něco oznámit, a poté to sdělit i "městu a světu". Lze předpokládat, že se s oběma pány nescházel proto, aby jim vyložil, kterak míní pálit červené trenýrky a ponižovat novináře, jakkoliv lze u Zemana v pokročilém stádiu rozpadu osobnosti očekávat takřka cokoliv. Jelikož měl být věci účasten Beneš, a můžeme zde vyloučit politickou rovinu, o které se neustále spekuluje v souvislosti s údajným scénářem úřednické vlády, kterou by právě Benše vedl, mělo jít pravděpodobně o souvislost s energetikou. 

Jediné, co připadá v úvahu, je případné dlouhodobě odkládané dostavění jaderné elektrárny v Temelíně, což je stamiliardová investice, o kterou v minulosti usilovaly jak USA, tak Rusko či Francie. Jde ale zároveň o projekt, který je z energetického hlediska krajně kontroverzní a na který nelze najít vnitřní zdroje v ČEZ, ani v českém státním rozpočtu. Navíc je velmi kontroverzní, při vývoji trhu energetiky a mocnému směřování k udržitelným zdrojům, že by dostavba jaderné elektrárny byla ekonomicky profitabilní. 

Je pravděpodobné, že Zeman, veden svými pohůnky k aktivitě v tomto směru, se snaží něco podobného dojednávat z pozice prezidenta, ať už zdroje hledá kdekoliv. To je ovšem samo o sobě, je-li to pravda, skandální. Prezident ČR nemá žádnou pravomoc ve smyslu řízení ekonomiky země. Jeho role je v tomto smyslu pasivní, o těchto věcech má být obeznámen ale nemá sebemenší pouvoir cokoliv iniciovat či dojednávat. 

Jde vzhledem k nedostatku informací o spekulaci, nicméně založenou na tom, že se jelimani z hradní kanceláře s šokující sebejistotou vyjadřují k věcem, do kterých by z povahy věci vůbec neměli strkat prsty. Příkladem je nedávné pozoruhodné oznámení Zemanova pomocníka Mynáře, který sděloval veřejnosti, co udělá čínská státní společnost Citic ve věci dluhů společnosti CEFC. Kristepane, co má co osoba v pozici kancléře prezidentské kanceláře komentovat věci, které se týkají vztahu dvou soukromých společností? Nebo je snad "akcionářem"?

Bezelstnost, s jakou dává současné obyvatelstvo hradu najevo, že si z prezidentské kanceláře a z celého úřadu dělají soukromý business, je neuvěřitelná. Veřejnosti ovšem stačí ke spokojenosti předhodit červené trenýrky...

1
Vytisknout
13475

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018