Bílý dům nese odpovědnost za válečné zločiny arabské koalice v Jemenu

Bianko šek k usmrcení statisíců lidí?

19. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Blízkovýchodní politickou agendu Trumpova kabinetu v první řadě charakterizuje naprosté opovržení lidskými životy doprovázené rozsáhlou destrukcí civilních oblastí, jak jsme mohli pozorovat především v syrské Rakká a iráckém Mosulu. Trumpova administrativa dala nyní zelenou Spojeným arabským emirátům a Saúdské Arábii pro masivní vojenský úder na jemenský přístav Hudajdá, který kontrolují vzbouření Húsijové. Arabská koalice útočí na „jemenský Rotterdam“ navzdory četným protestům ze strany lidskoprávních organizací a OSN, jež varují, že ofenziva může ohrozit životy milionů lidí.

Přestože Obamova administrativa poskytla Rijádu nezbytnou vojenskou, logistickou a diplomatickou podporu pro invazi do Jemenu, Trumpova vláda, jak se zdá, dovolí Saúdy vedené koalici cokoliv, nehledě na urgentní apely ze strany humanitárních organizací a OSN. Zatímco Obamův kabinet zneklidňovala prohlubující se humanitární krize v Jemenu (třebaže se na ní vrchovatou měrou podílel) a ostře nesouhlasil s útokem na Hudajdá, Trumpova vláda v tomto ohledu odhodila veškeré zábrany a už ani nepředstírá soucit s lidskými bytostmi trpícími v důsledku jejích strategických rozhodnutí. Přes tento klíčový jemenský přístav totiž proudí více než 70 procent mezinárodní pomoci včetně potravin a léků pro válkou zbídačené Jemence.  

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo sice své arabské spojence pro forma upozornil na negativní dopady vojenské operace, ale nezatlačil na ně, aby ofenzivu zastavili. Přitom Bílý dům má k dispozici účinné páky, aby mohl své klienty patřičně usměrnit, jak dokládá nesouhlas Obamovy poradkyně pro národní bezpečnost Susan Rice s plánovaným vojenským úderem Emirátů na Hudajdá v roce 2016. Podle blízkovýchodního korespondenta listu The Independent Patricka Cockburna Spojené arabské emiráty sdělily americkým představitelům, že na Hudajdá nezaútočí bez explicitního souhlasu a podpory Trumpova kabinetu. Jenže Washington se snaží světu namluvit, že v bitvě o Hudajdá nehraje přímou roli.  

Mezitím Oxfam varuje, že vleklé boje o Hudajdá, kde žije 600 tisíc lidí, mohou „masivně eskalovat stávající humanitární krizi, zatímco miliony lidí jsou na pokraji hladomoru“. Podle Kate Kizer z organizace Win Without the War Američané dali Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům zelenou k potenciálnímu usmrcení statisíců lidí. Zvláštní vyslanec OSN Martin Griffiths varoval Radu bezpečnosti OSN, že saúdský a emirátský úder může ze stolu smést mírové řešení konfliktu. I předchozí Griffithsovy apely zůstaly oslyšeny, neboť Spojené státy a Velká Británie v Radě bezpečnosti OSN zablokovaly rezoluci, požadující, aby arabské koaliční síly uzavřely s Húsiji příměří a aby klíčový jemenský přístav zůstal v provozu.

Trumpův Bílý dům, jehož vrcholní představitelé jsou posedlí Íránem, se rozhodl eskalovat Saúdy vedenou kampaň proti húsijským rebelům, které považuje za prodlouženou ruku Teheránu. Abú Zabí se snaží útok na Hudajdá ospravedlnit tvrzením, že Íránci přes přístav dodávají Húsijům zbraně a vojenský materiál. Leč podle expertního panelu OSN Teherán do tohoto přístavu žádné zbraně nedováží, protože lodě jsou nahodile kontrolovány a dovoz veškerého zboží podléhá autorizaci OSN. Ale i kdyby Hudajdá sloužila jako překladiště íránských raket pro šíitské militanty, neexistuje žádné ospravedlnění pro odříznutí strádající populace od humanitární pomoci. A zatímco je na tapetě především íránská vojenská pomoc Húsijům, o jejímž skutečném rozsahu se vedou spory, transparentní transfery zbraní z USA a Velké Británie pro Rijád ji mnohonásobně převyšují.

Boje mezi provládními jednotkami podporovanými ze vzduchu Rijádem a spol. a húsijskými militanty zatím vysídlily téměř 5 tisíc jemenských rodin a stovky osob přišly o život. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Ra´ád Husajn přichází s varováním, že útok na Hudajdá riskuje životy milionů lidí. OSN na konci května zveřejnila děsivou prognózu, podle níž pokles importu základních potravin do jemenských přístavů může ohrozit hladomorem dalších deset milionů lidí. Pokud se tato předpověď vyplní, bude hladovět 19 milionů z celkového počtu 27 milionů Jemenců!

Saúdskou Arábií vedená koalice je životně závislá na vojenské pomoci z USA a Velké Británie a v menší míře z Macronovy Francie a má nad Húsiji obrovskou vojenskou převahu. Přesto však nedokáže šíitské povstalce rozdrtit vojenskou silou ani prostřednictvím zničující blokády. Západní patroni arabské koalice sice varují před zhoršující se humanitární krizí v Hudajdá, ale zároveň útočníkům poskytují bianko šek k usmrcení možná až statisíců Jemenců. Tyto a další zásadní informace však v českých sdělovacích prostředcích takřka nezazní; důkazem budiž otřesně tendenční zpravodajství České televize, v němž blízkovýchodní reportér Jakub Szántó zveličuje íránskou vojenskou podporu Húsijům a naopak bagatelizuje kruciální západní podporu arabské koalice, a předkládá tak českým divákům úplně odlišný obraz událostí, než jak jej prezentují i někteří američtí senátoři

 

0
Vytisknout
10977

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2018