Zcenzurovaný Václav Havel

27. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V rámci oslav 30 let svobody dávala ČT i dokument "Občan Václav Havel jede na dovolenou" (2005). Je o Havlově cestě v létě roku 1985, kterou podnikl prý proto, aby vyzkoušel míru své svobody, respektive svého omezení tajnou policií, měl to být jakýsi experiment s režimem, píše na Facebooku Petr Fischer.

Na cestě byl s "jednou svou známou", říká se ve filmu, který jsem už viděl několikrát. Zarazilo mě, že ta známá (v dopise VH prokurátorovi přítelkyně) tam nikde nemluví, režisér filmu Jan Novák s ní netočil, nic se o ní ve filmu neví (Havlův spoluvězeň řekne "doktorka"), jen kdesi uprostřed vysloví paní Lisová její jméno – Jitka Vodňanská.

 

Z knihy Jitky Vodňanské "Voda, která hoří" a dopisů Václava Havla, jež tam zveřejnila, nicméně víme, že cestu VH plánoval celou dobu s ní a hlavně kvůli ní, respektive kvůli jejich vztahu, který byl v té době velmi velmi blízký. O cestě jsou v knize desítky stran, včetně společného deníku.

Jistě – intimní záležitosti jsou věcí každého člověka, pokud jsou však v dokumentu (!) takto cíleně uzávorkovány, je otázkou, zda autoři točili dokument nebo pomník o VH a disentu a jeho pečlivě vybraných představ o tehdejší realitě. Ostatně je to problém prakticky všech dokumentů o VH...tento způsob autorežie

Je samozřejmě možné, že se JV domluvila s VH a v dokumentu záměrně nevystoupila a souhlasila i s tím, že se tam o ní mluvit nebude, protože...prezident, žena atd. I tak mi ale přijde problematické konzervovat filmově takové verze událostí, které cenzurují realitu, zejména jde-li o film, který zároveň cenzurování a další postupy komunistického režimu odhaluje, paroduje a kritizuje.

Inu, ta věčná dvojí ironie...


Pozn. JČ: No tak Václav Havel byl sexuální promiskuita a Vodňanská šla kvůli němu na potrat, z něhož se už prý nevzpamatovala (John Keane). Jenže sexuální promiskuita byla mezi disidenty běžná a nikdo nestudoval, do jaké míry je to psychická reakce na útlak. Za druhé světové války, kdy byli lidi ohroženi každodenní smrtí, i v koncentračních táborech, byla sexuální promiskuita taky vysoká. Má to něco společného?

0
Vytisknout
14206

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019