Klimatická krize: Svět je možná už za body zvratu

28. 11. 2019

čas čtení 1 minuta


Svět se pravděpodobně v klimatické krizi už posunul za celou řadu nevratných bodů zvratu, vážně varují vědci. Toto riziko je "existenční hrozbou civilizaci". "Jsme ve stavu planetární nouze."

K nevratným bodům zvratu dochází, když se určité dopady globálního oteplování stanou nezastavitelné, jako například neblokovatelná ztráta ledové pokrývky či lesů. V minulosti se vědci domnívali, že k posunu za nevratné body zvratu je zapotřebí extremního oteplení Zeměkoule až o 5 stupňů Celsia, z nejnovějších důkazů však vyplývá, že k nim může dojít už po oteplení o 1 nebo 2 stupně Celsia.

 
Planeta se už oteplila o 1 stupeň Celsia a bude se oteplovat dále, v důsledku minulých emisí a protože míra skleníkových plynů v obzduší dále stoupá. Vědci také varují, že jeden nevratný bod zvratu, uvolňování metanu z tajícího permafrostu, vyvolá další a dojde ke kaskádě.

Vědci píší v komentáři v časopise Nature, že složitost vědy nevratných bodů zvratu znamená, že existuje obrovská nejistota.  Varují však, že potenciální škoda z nevratných bodů zvratu je tak obrovská a čas k akci tak krátký, že "odklad není odpovědnou alternativou".  Požadují naléhavé mezinárodní akce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

2
Vytisknout
9291

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019