Stipendisté jeli do Chánova

28. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Jedním ze záměrů Romského stipendijního programu je přirozeně rozvíjet sociální   odpovědnost stipendistů. Na jaře sami studenti přišli s potřebou realizovat Motivační semináře pro romské žáky základních škol 8. a 9. tříd s cílem je povzbudit ke studiu a k lepšímu výběru škol. Takovéto semináře proběhly již dva a  další jsou před námi. Zrealizujeme jich pro 8 základních škol celkem 16 a to během jednoho školního roku.    

Reakce na první seminář, který proběhl v Ústí v Předlicích, byly velmi pozitivní:

K tomu: Jak si Romové sami financují romské vzdělávací programy





Bylo to skvělé. Uvědomila jsem si, jak je pro mě škola důležitá. Začnu na sobě víc pracovat a půjdu si za svým snem,“ říká jedna ze žákyň, která se besedy účastnila. „Měli jste to skvěle připravené. Uvědomila jsem si, že studium je důležité. Uvědomila jsem si, že bych si měla více věřit,“ dodává další žákyně.

Romským žákům ve vyloučených lokalitách mnohdy chybí motivace pokračovat ve studiu na středních školách a končí na učilištích odkud velmi často odcházejí již v prvním ročníku studia. Zůstávají tak nadále v začarovaném kruhu chudoby, ve vyloučené lokalitě, bez zaměstnání, bez lepší perspektivy svého budoucího života. 

Druhý seminář proběhl před pár dny v Mostě na základní škole v Chánově.



 

 

Tentokrát jsme z něj pro vás připravili krátké video


Na seminářích studenti pracují s vizualizací dvou rozdílných scénářů. Konkrétními  příklady života dospělého člověka bez vzdělání a bez zaměstnání odrazují žáky od pádu na sociální dno a ukazují jim možné cesty, kterými se mohou vydat i když je od toho může jejich okolí odrazovat. Studenti také sdílejí své vlastní příběhy a to, co    studují a proč. Seminář je velmi živý a žáci reagují na přítomné vzory pozitivně. 

Na jednu školu se budeme vracet minimálně dvakrát ročně, abychom se žáky udržovali pravidelný kontakt. Studenti také žáky informují o Romském stipendijním programu a o jeho formách podpory ve studiu, kde si mohou o pomoc s přípravou na příjímací řízení na SŠ požádat i žáci 9. tříd. 


Všechny tyto aktivity se mohou realizovat i díky vaší podpoře.

Má to smysl. 

Děkujeme Vám.  

S úctou

 

Mgr. Monika Mihaličková

Fundraising, komunikace s dárci

www.romskastipendia.cz/darujte

ROMEA o.p.s.

Korunní 127, Praha 2

www.romeaops.cz



0
Vytisknout
7532

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019