Britští konzervativci útočí na nezávislou britskou televizi

28. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Britští konzervativci pohrozili, že "budou revidovat" vysílací pravomoci televize Channel 4, pokud vyhrají prosincové volby, poté, co se tato televize rozhodla nahradit Borise Johnsona, který se odmítl účastnit debaty šéfů britských politických stran, tající skulpturou z ledu.

Mluvčí Konzervativní strany Lee Cain uvedl, že poslal písemnou stížnost britskému regulačnímu orgánu pro vysílání Ofcom, v níž požaduje vyšetřování této záležitosti. Stěžoval si, že Channel 4 porušil předpisy pro nestranné vysílání "provokativým politicky zaujatým trikem", který se rovná "vyjádření politického názoru".  Obvinil Channel 4 z "široce zdokumentované zaujatosti" poté, co se k diskusi dostavil člen Johnsonovy vlády Michael Gove, ale nebylo mu dovoleno, aby Johnsona nahradil.


Konzervativní strana také vyjednává s televizí BBC ohledně Johnsonových vystoupení v předvolební kampani. Johnson se odmítl účastnit půlhodinového interview s tvrdým moderátorem Andrewem Neilem. Šéfové všech ostatních britských politických stran souhlasili, že se v televizi BBC podrobí výslechu od Andrewa Neila, který je považován za jednoho z nejtvrdších britských politických moderátorů. Labouristická strana zastává názor, že se Boris Johnson snaží z tohoto interview vykroutit.

Labouristé zuří, protože Jeremy Corbyn se podrobil interview s Andrewem Neilem (v němž nebyl Corbyn příliš dobrý) jen na základě příslibu, že stejnému moderátorovi se podrobí i Boris Johnson.

Mezi britskými konzervativci a televizí Channel 4 došlo k vážnému ochlazení vztahů. Konzervativci šíří kritiku, že je Channel 4 otevřeně levicová televize a že jim neposkytne férový prostor, zejména poté, co šéfka zpravodajství Channel 4 News Dorothy Byrne obvinila v létě Borise Johnsona, že napodobuje mediální strategii Vladimíra Putina.

Ben de Pear, editor Channel 4 News, konstatoval, že rozhodnutí nahradit Johnsona a Farage zmrzlou vodou bylo ospravedlnitelné. "Tyto dvě ledové skulptury představují krizi na planetě Zemi, nikoliv v lidské formě, ale jsou vizuální metaforou pro Konzervativní stranu a pro Brexit Party poté, co jejich šéfové odmítli naše opakované pozvání, aby se účastnili naší dnešní životně důležité televizní debaty."

Clive Lewis, stínový labouristický ministr financí, se vyjádřil: Boris Johnson je zbabělec a násilník. Myslí si, že se narodil s právem rozhodovat o všech a o všem a je natolik zvyklý, že mu všichni ustupují, že začne být agresivní, když se někdo odváží mu postavit. Británie si zaslouží premiéra, který má dostatečně silnou odvahu na to, aby se podrobil veřejnému zkoumání a kritice."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Ve čtvrtek večer si trpce stěžovalo televizní zpravodajství společnosti BBC, že reklamy Konzervativní strany na Facebooku používají zaujatě sestřihaných záběrů televize BBC. "Toto je naprosto nepřijatelné používání videomateriálu BBC, které zkresluje náš materiál a mohl by poškodit vnímání naší nestrannosti. Žádáme Konzervativní stranu, aby tyto reklamy odstranila z veřejného prostoru."
 


0
Vytisknout
7231

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2019