Rozhovor Britských listů 344. Covid-19: 39% Čechů se nechá očkovat, 45% Čechů to odmítá

15. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Tento výsledek nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury STEM je šokujícím svědectvím o tom, jak neefektivní, vlastně nijaké jsou informace české vlády o existujících protikoronavirových vakcínách. O těchto postojích českých občanů hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. prosince 2020.

OTŘESNÝ PŘÍPAD: Jiřího Lofa, invalidu s amputovanýma oběma nohama, vyhazuje pronajímatel z bytu. Sociálka stále ještě nepomohla

14. 12. 2020

čas čtení 6 minut

V neděli večer 13.12. nám napsal invalida Jiří Lof. Trpí těžkým diabetem a vážnou srdeční chorobou, na podzim mu byla amputována druhá noha, stále je postižen těžkými bolestmi. Nyní se ho snaží majitel bytu vyhodit na ulici. Sociálka dosud nepomohla, pracuje pomalu. Neuvěřitelné.

Pan Lof v minulosti žádal čtenáře BL o finanční pomoc, kterou mu mnozí laskavě poskytli. Potíž je, že pokud by se to stalo znovu, sociálka mu nepomůže, protože "má k dispozici peníze z jiných zdrojů". Jenže sociálka jedná nesmírně pomalu, od žádosti o finanční pomoc uplynuly více než dva měsícem, stále nic -  a zřejmě neuhradí celý dluh pana Lofa za činži od září. Známá pana Lofa, u níž pan Lof leží na bytě, přišla v důsledku koronaviru v létě o práci. Podle zákona nesmějí být nájemníci postižení finančně koronavirovou pandemií vystěhováni z bytu do 31.12. 2020. Co se stane pak? (JČ)

Dobrý den pane Čulíku, bohužel jsem prodělal další peklo, hnisala mi rána po amputaci bral jsem silné opiáty a nebyl schopen ničeho, od středy neberu silné opiáty, dali mi slabší, jsem v domácí péči, denně sestra na převaz, v pondělí jsem plánoval obnovit svůj boj s úřady, ozvat se domácímu, vám a podobně, bohužel dnes bylo tu po 18. hodině divný komando, měli plnou moc od majitele na moje vystěhování z bytu, k tomu 15 denní vystěhování z bytu. Které chtěli od mě hned podepsat a působili dost drsně.


Už jen že domácí tvrdí, že jsme uhradili naposledy nájem někdy v březnu, tak teď držím doklad, že poslední nájem jsme hradili 9.9., se zpožděním, ale uhradili. Pošlu víc emailem, vím že domácí o těch platbach musí vědět. Lže kvůli dotacím nebo proč? A teď důležitá otázka, data na dokumentech jsou 1.12. a podpis plné moci 3.12. pokud je lhůta doručení takové žaloby 15 dnů automaticky tak za dalších 15 dnů mě vystěhují, doručeno 13.12. cca 18.00. a já musím reagovat v těch následujících dvou dnech nebo do dvou měsíců, a vystěhují nás za 14 dnů? Poradíte prosím? Tady asi půjde o čas
Chtěli to podepsat já to nepodepsal.

Nepodepsal jsem tak chtěli podepsat a ihned vykonat prohlídku nemovitosti. Tu jsem podepsal na zítra 14.00. Na té žalobě nejsou uvedeny správně dlužné částky, dlužíme méně. Chyba je, že dlužíme, a může nás dle smlouvy vyhodit hned, nevím zda platí okamžitý vyhazov dle smlouvy nebo 2 měsíce a od kdy ?

Na zítra asi zavolám městskou nebo státní policii. Nevím co jsou zač a mají plnou moc na celou věc.

Bojím se toho už dlouho, sociálka pomalá , já mimo taky mi trvá odepsat. A teď tohle, Martina půjde ke kamarádce a já do LDN.

Asi se dřív fakt už zabiju, pahýl se nehojí, nic nefunguje, žádná pomoc kromě vás , a teď tohle, a nejhorší je že to dal nějakým vymahačům. A na jaký soud se můžu obrátit? Nerozumím tomu pořádně a nejsem schopen to vyčíst. Nevím ....

Dopis Jiřího Lofa Úřadu práce, odeslaný 12. 10. 2020:

Na beznohého mrzáka poslali vymáhací komando

14. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Publikujeme dopis pana Jiřího Lofa majiteli jeho bytu a jeho právníkovi na přípis, který mu byl přinesen včera, v neděli 13.12. Přípis obsahuje chybné informace o dluhu za činži a podle informací právníků "smluvní pokuta z prodlení", připojená k dluhu za činži, ve výši více než 41 000 Kč (!), je z právního hlediska zřejmě sporná. Jak je to možné?  Takhle to v ČR opravdu chodí? Právní poradce nás informoval:

Pokud jde o smluvní pokutu, pak § 2239 občanského zákoníku zněl do 30. 6. 2020 tak, že se k ujednáním, která ukládají nájemci povinnost zaplatit smluvní pokutu, nepřihlíží. Od 1. 7. 2020 ale nastala změna občanského zákoníku a smluvní pokuta tak již není zakázána zcela, jen § 2239 stanoví, že nesmí být zjevně nepřiměřená. Z dokumentů, které jste zasílal, vyplývá, že nájemní smlouva byla uzavřena ještě před touto změnou občanského zákoníku, v roce 2018, tedy v době, kdy zákon stanovil, že k ujednání ukládajícímu smluvní pokutu nájemci se nepřihlíží. Je tedy otázka, zda má vůbec pronajímatel na základě smlouvy nárok smluvní pokutu požadovat, a pokud ano, zda je její výše přiměřená. Všechny informace naleznete zde https://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/Letaky/Pravni-pomoc.pdf


Dopis pana Lofa:


OSN: Pandemie ohrožuje pokrok lidstva

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Jestliže politikové neučiní správná rozhodnutí ohledně ozdravení svých zemí z pandemie, aby nedošlo k prohloubení ekologických problémů a sociální nerovnosti, svět bude čelit budoucnosti v níž bude klopýtat od jedné krize k druhé a dojde k likvidaci pokroku učiněnému v posledních desetiletích v systémech veřejného zdraví, školství, společenské svobody a boje proti chudobě, varuje OSN.

Bezprecedentní dopad koronavirové pandemie, společně s ekologickými krizemi, jimž čelí svět, hrozí zlikvidovat pokrok lidstva a prohloubit nerovnost ve společnostech po celém světě, varuje analýza Rozvojového programu OSN.

Joe Biden v pondělním projevu ostře odsoudil Donalda Trumpa

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty



Těsně před tím, než americké volební kolegium potvrdilo jeho vítězství, Joe Biden v projevu ostře odsoudil Donalda Trumpa a vyhlásil, že "vůle lidu zvítězila".

Je načase "obrátit stránku", ohledně prezidentských voleb, které podrobily pevnost americké demokracie zatěžkávací zkoušce, řekl Joe Biden těsně před tím, než Havajské ostrovy schválily poslední čtyři hlasy volitelů volebního kolegia, takže došlo k mezníku, který v podstatě úplně zlikvidoval snahy Donalda Trumpa zvrátit výsledky voleb.

USA: Americké volební kolegium potvrdilo vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách

15. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

 

55 volitelů z amerického volebního kolegia za Kalifornii v pondělí večer zajistilo Joeu Bidenovi jeho volební vítězství - počet volitelů, kteří hlasovali pro Bidena, dosáhl nyní 302 hlasů - daleko více než potřebných 270.

Jedinou poslední možností, jak by se trumpovci mohli pokusit zvrátit výsledky prezidentských voleb, je den 6. ledna, kdy budou obě komory amerického parlamentu oficiálně "sečítat" hlasy volitelů. Pokud by se proti výsledkům sčítání postavili dva poslanci, americký parlament by to musel řešit.

V pondělí večer informoval Donald Trump tweetem, že jeho ministr spravedlnosti  William Barr. rezignoval na svou funkci. Trump se na něho rozzuřil za to, že si Barr dovolil konstatovat, že ani on, ani jeho ministerstvo nezaznamenalo žádné volební podvody. Barr, který během svého funkčního období hrubě porušil nezávislost ministerstva spravedlnosti a podřídil ho korupčním způsobem Trumpovým mocenským vrtochům, napsal pro svůj odchod Trumpovi vysoce doprdelistický dopis, v němž ho vychvaluje do nebes jako vynikajícího státníka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Holandsko a Česká republika zavádějí přes Vánoce přísné uzamčení země

15. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Česko registrovalo už 586 251 nakažených osob.  V pondělí 14.12. bylo v ČR  registrováno dalších 5169  nových nákaz.   Celkem zemřelo 9743 osob,, v nemocnicích je 4547 lidí. Systém očkování nebyl zprovozněn. Údaje MZČR o údajně "uzdravených" pacientech jsou lživé, protože až 20 procent pacientů trpí tzv, dlouhým covidem.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.



- Holandsko a ČR přijaly po vzoru Německa přísná opatření na Vánoce, Itálie je zvažuje. Holandský premiér Mark Rutte vystoupil mimořádně v televizi a oznámil, že neklíčkové obchody a podniky, tělocvičny, muzea, kina a divadla budou uzavřena na pět týdnů poté, co počet nových nákaz za minulý týden stoupl o více než 40 procent. Lidé mají být doma a pozvat jen maximum dvou hostů, ve dnech 24.-26. prosince výjimečně tři hosty, děti pod 13 let se nepočítají. Od středy budou uzavřeny školy, opatření potrvají do 19. ledna.

- Od pátku budou uzavřeny restaurace, hotely a tělocvičny i v ČR. Veřejná shromáždění budou omezena na šest lidí a bude platit zákaz vycházení od 23 hodin do 5 hodin ráno. Předčasně budou zahájeny školní prázdniny. Obchody zůstanou otevřené. "Letošní Vánoce budou úplně jiné, ale to je důsledkem situace, v níž jsme," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.  ZDE  

Filmová a video-terapeutická sezení

14. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Doktorandka Aberystwyth University ve Walesu Dominika Švecová ve spolupráci s psychoterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích hledají ještě uchazeče, kteří se se chtěli účastnit jejich filmového psychoterapeutického projektu, který začne v lednu 2021.

Podrobnosti níže. Přihlaste se! Informujte prosím o tomto projektu své přátele a známé! 

TERAPIE S KAMEROU

Filmová a video-terapeutická sezení

Úzkostné stavy a mírné posttraumatické stresové poruchy (PTSD) je možno zpracovat inovativní formou arteterapie, o níž je v České republice dosud relativně málo známo a nikde se zatím nepraktikuje. Jde o moderní formu arteterapie, v jejímž rámci si postižení klienti pod vedením psychoterapeuta natáčejí vlastní krátké filmy a videa.


Pandemie zrychluje automatizaci a likvidaci pracovních příležitostí

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Více než polovina pracovních příležitostí, jejichž držitelé byli během pandemie odstaveni z práce a byly jim poskytnuty státní dotace na přežití, je nyní ohrožena tím, že nebudou nikdy obnovena. Budou v důsledku automatizace nahrazeny roboty. Koronavirová pandemie totiž urychluje technologické změny na pracovišti. Posiluje nezaměstnanost a nerovnost po celé Británii.

Konstatuje to analýza parlamentní komise pro pracovní síly a technologii. Zjistila, že zaměstnanci v sektorech nejvážněji postižených pandemií, totiž v restauracích, v hostincích, v zábavních podnicích a v maloobchodě, čelí nejsilněji riziku, že jejich zaměstnání budou nahrazena roboty.

Hospodaření OSBL za listopad 2020

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

V listopadu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 63 069.12 Kč výdaje byly tentokrát  81 281.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 25 509.81 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci listopadu 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Beethovenova podivuhodná radost

14. 12. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

17. prosince tomu bude 250 let od křtu Ludwiga van Beethovena, který se zřejmě narodil den předtím. Beethovenovo výročí, jemuž měl být věnován tento rok, rok 2020, pochopitelně přebila epidemie covidu. Jeho tvář, zjizvená neštovicemi, jejichž původce, virus, je dnes uchovávaný v několika málo laboratořích na světě jako potenciální biologická zbraň, je už možná povědomá jen hrstce lidí. Tvář vzdoru, urputnosti, bolesti.

(Pozn. red. Minulý týden vysílal rozhlas BBC pozoruhodný pořad, podle něhož se virus neštovic dá jednoduše geneticky upravit tak, aby byl proti jakémukoliv očkování zcela imunní. Máme se na co těšit. Tato technologie bude vbrzku přístupná všem.)

Průběžné zpravodajství:

Bolsonaro kašle na očkování proti koronaviru

14. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Česko registrovalo už 579 079 nakažených osob.  V sobotu 12.12. bylo v ČR  registrováno dalších 3655  nových nákaz (o víkendu se testuje ještě méně než normálně).   Celkem zemřelo 9535 osob,, v nemocnicích je 4111 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Jair Bolsonaro čelí zuřivým protestům. Kritikové ho obviňují z "vražedné nedbalosti", že nepřipravil  systematický očkovací program proti koronaviru. Počet mrtvých v Brazílii znovu rychle roste. Více než 181 000 Brazilců už zemřelo na to, co Bolsonaro nazývá "chřipečkou" a Brazílie se nyní propadá do bolestné druhé vlny pandemie.

- Holandská vláda se v pondělí rozhodne, zda zavést přísnější protikoronavirová opatření. Nizozemsko totiž zaznamenaává největší nárůst infekcí za posledních šest týdnů.

- Školy v Greenwichi v jihovýchodním Londýně musejí od pondělka být uzavřeny v důsledku "exponenciálního" nárůst infekcí.

- Mauretánie zavedla zákaz nočního vycházení v důsledku "znepokojujícího nárůstu" infekcí a úmrtí, konstatoval tamější prezident.

- Řecko zaznamenalo 693 nových nákaz koronaviru - nejméně od polovinu října.

- Počet  registrovaných nákaz v USA dosáhl 15  9342 116 osob, počet úmrtí na koronavirus 296 818.

- Francie zaznamenala 11 533 nákaz, zemřelo dalších 150 lidí.

- Budou-li se lidé přes Vánoce shcázet, bude to velmi riskantní a ohrožuje to zahlcení nemocnic, varovali šéfové britského státního zdravotnictví.

- Kanada dostala v neděli první dávky vakcíny Pfizer/BioNTech v neděli a dalších 30 000 dávek přijde v pondělí.

- Británie zaznamenala v neděli dalších 18 447 nákaz a 144 úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Jak se vývoj vakcíny na COVID-19 vyrovnává s ožehavými etickými otázkami

14. 12. 2020

čas čtení 26 minut

Dobrý den, kamaráda štvalo jaké se šíří konspirace ohledně vakcín na covid, a tak přeložil, čistě pro lidi, co sledují jeho fcb stránku, tento článek z vědeckého časopisu. https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid19-vaccine-ethical-issues, píše Milan Čech. Pokračuje:

Poslal ho i mně, protože fcb nemám a tak mě napadlo, že by byla škod,a aby se text dostal jen k tak málo lidem, protože tohle myslím v našem mediálním prostoru chybí a to dává prostor ke konspiracím typu „vakcína se vyrábí z potracených plodů“ . Tak jsem se ho zeptal zda Vám text mohu nabídnout, aby se případně šířil a on souhlasil a byl rád. Kamarád se jmenuje Tarak Matl, ale u přeložených článků jméno překladatele neuvádíte ...

Pozn. red.: Britské listy už publikovaly o nově vzniklých vakcínách několik vysvětlujících článků:

NATO se chystá na Bidena a velká rozhodnutí ohledně Afghánistánu a Číny

14. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

"Čelíme velmi těžkému a obtížnému dilematu," uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Dopad zvolení Joe Bidena americkým prezidentem na alianci NATO může být bezprostřední, když na počátku roku 2021 dojde k významným rozhodnutím a jednáním, která mohou rozhodnout o osudu války v Afghánistánu a stanovit nové strategické priority včetně toho, jak čelit Číně, informuje Kevin Baron.

Anuška už rozlila olej...

12. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Lepenková revoluce

Až do nedávna byla účast na demonstracích v Polsku doménou starší generace - s jedinou výjimkou protestu proti dohodě ACTA,  kterou lidé v roce 2012 považovali za útok na svobodu internetu. Jinak byl průměrný věk účastníků demonstrací v Polsku pravděpodobně kolem 45-50 let.

Když byl roku 2015 založen Výbor na obranu demokracie, KOD, tomuto hnutí začala rychle dominovat starší generace. Aktivisté si často stěžovali, že mladá generace nemá o politiku zájem. Mysleli si, že protože mladí nezažili komunismus, nechápou, o co jde. Mladí lidé však byli naproti tomu otráveni mocenským bojem na vrcholu této organizace, pokusem opozičních politiků zmocnit se tohoto hnutí a neporozuměním starších organizátorů pro mnoho problémů, jímž čelí mladší generace - v mnoha případech byli mladší demonstranti s vlajkami LGBT z demonstrací organizace KOD odstraněni.

Rozhovor Britských listů 343. Nejlépe proti covidu bojuje Německo. Napodobujme to!

11. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



Poslanecká sněmovna ČR prodloužila krizová protikoronavirová opatření do 23. prosince, ne ale o celý měsíc, jak bylo zapotřebí. Jaká je v současnosti v ČR situace s koronavirem, jak to bude s očkováním a hrozí nebezpečná mutace? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. prosince 2020.


Ve Washingtonu došlo k násilným potyčkám mezi trumpovskou ultrapravicí a demonstranty opačného názoru

13. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Po setmění na závěr většinou pokojné demonstrace ultrapravicových stoupenců Donalda Trumpa, kteří bez důkazů tvrdí, že americké prezidentské volby byly prý zfalšovány, došlo ve Washingtonu k násilným potyčkám mezi ultrapravičáky z protrumpovské organizace Proud Boys a odpůrci Donalda Trumpa.

Čtyři osoby byly s vážnými bodnými ranami odvezeny do nemocnic a 23 osob bylo zatčeno.

K protrumpovským protestům docházelo také v Georgii, v Pennsylvánii, v Michiganu, ve Wisconsinu, v Nevadě a v Arizoně.

Koronavirus: Opatření vlády ČR zůstávají na papíře

12. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Toto napsal na Facebooku jeden z autorů systému PES Jakub Steiner:

 
Můj dialog s vládou skončil. Bilancuji tedy svoji zkušenost posunovače myšlenek.

Široké koalici nevládních expertů se podařilo vládě posunout několik memů:

1. Intertemporální optimalizace: Omezení v dobrých časech snižují vrcholy příštích covidových vln. Cílem je stabilizace a udržitelnost. Horskou dráhu nechceme.

2. Preventivní testování: Testovat se má masivně, a to i ve skupinách, které nejsou ohrožené. Je nutné používat i levné a dostupné a tedy nepřesné testy.

3. Pobídky: než nadávat na neodpovědný lid, je lepší nastavit nemocenskou a jiné platby tak, aby se lidem vyplatilo testovat a spolupracovat s hygienou.

Americký Nejvyšší soud jednohlasně odmítl žalobu Texasu proti Bidenově volebnímu vítězství

12. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Všech devět soudců amerického Nejvyššího soudu jednohlasně odmítlo krátkým, jednostránkovým příkazem žalobu Texasu, která požadovala, aby byla zrušena platnost volebních hlasů ve čtyřech státech, kde Trump prohrál: v Georgii, v Michiganu, v Pennsylvánii a ve Wisconsinu. Žalobu podal Ken Paxton, generální prokurátor z Texasu. Žaloba protestovala proti tomu, že tyto čtyři státy umožnily voličům v době pandemie hlasování poštou.

Přesně před rokem, 12. 12. 2019, zvítězil v Británii ve volbách lhář a podvodník Boris Johnson. Všechno, co jsme předpovídali v tomto rozhovoru, se stalo

12. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta

Jak jsme předpovídali v tomto rozhovoru Johnson neudělal za poslední rok vůbec nic. Žádné přípravy na další bezpečnostní, kulturní, ekonomickou, politickou, školskou spolupráci se nekonaly. Nyní chce Johnson vyrvat  Británii z EU bez jakékoliv obchodní dohody. Jak předpovídáme v tomto rozhovoru z loňského prosince, pro Británii to bude naprostá katastrofa. Anglii hrozí propad do ultrapravicového autoritářství. To nebude dobrá zpráva pro Evropu.



Rozhovor Britských listů 335. Bojujeme s covidem naslepo, netestujeme

13. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zdánlivě dochází v České republice k mírnému poklesu koronavirových nákaz, jenže je to důsledkem skutečnosti, že se řádně netestuje a nákaz je tolik, že se to v současnosti nedá zvládnout. O nejnovější koronavirové situaci v České republice hovoří Jan Čulík s ekonomem Danielem Münichem z organizace Cerge. Dr. Münich ukazuje, jak počet testů v ČR výrazně klesá. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. listopadu 2020.

K tomu: Jde o život. Kdo za to ponese odpovědnost?

Trump se snaží nechat popravit před svým odchodem co nejvíce vězňů

12. 12. 2020

čas čtení 1 minuta



Zuřivou reakci proti Donaldu Trumpovi vyvolala poprava čtyřicetiletého vězně Brandona Bernarda, který byl na Trumpův příkaz usmrcen ve státě Indiana. Je to už devátá osoba popravená federální vládou od července. Trump chce před svým odchodem z prezidentského úřadu nechat popravit ještě dalších šest lidí. V americkém soudním systému je běžné, že pokud prezident prohraje začátkem listopadu volby, až do nástupu nového prezidenta 20. ledna příštího roku se už nepopravuje. Bylo tomu tak až do Trumpa už 130 let. Trump tuto zavedenou praxi šokujícím způsobem ignoruje a snaží se před svým odchodem nechat popravit co největší množství lidí.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Čtyři britské válečné lodě budou od 1. ledna "hájit" britské vody před rybáři z Evropské unie

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta



Čtyři hlídkující lodě britského válečného námořnictva budou od 1. ledna 2021 v případě vypadnutí Británie z EU bez dohody "chránit" britské vody před vstupem rybářských člunů z Evropské unie. 80 metrů dlouhá vojenská plavidla budou mít "pravomoci" zadržovat, prohlížet a konfiskovat všechny rybářské čluny z Evropské unie, kterou vstoupí do britských "pobřežních" vod, které si Británie nárokuje do vzdálenosti 200 mil (320 km) od svých břehů. Lodě budou sice vyzbrojeny střelnými zbraněmi, neměly by ale na evropské rybáře střílet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

AVŠAK: Skotský ministr spravedlnosti uvedl, že Skotsko spravuje 62 procent britských pobřežních vod a na tomto území žádnou "diplomacii dělových člunů" nedovolí:

Rozhovor Britských listů 338. Koronavirus: Omezenost zabíjí

24. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



O nynějším stavu zvládání pandemie v České republice a o postoji českých lékařů a úřadů k ní hovoří Jan Čulík s ekonomem a matematikem Reném Levínským. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 25. listopadu 2020.

Univerzita v Edinburku identifikovala pět genů způsobujících vážnou formu covidu-19

11. 12. 2020

čas čtení 2 minuty



Existující léky zaměřující se na tyto geny otevírají cestu k novým klinickým testům


Univerzita v Edinburku identifikovala potenciální léčebné metody pro covid-19. Identifikovala totiž pět genů spojených s nejvážnějším průběhem covidu-19. Tamější vědci identifikovali geny, které se podílejí na dvou molekulárních procesech - na protivirální imunitě a na zápalu plic. Tento nový objev umožní lékařům pochopit, jak covid-19 poškozuje plíce na molekulární úrovni.

Vědci z univerzity v Edinburku toto zjištění učinili na základě studie DNA 2700 pacientů z 208 britských nemocničních jednotek intenzivní péče.

Rozhovor Britských listů 336. Na obranu televize veřejné služby

18. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



V úterý 17. listopadu 2020 se na Kavčích horách u sídla České televize konala demonstrace "vozovou hradbou", v období koronavirového uzamčení země demonstrovali příchozí na obranu nezávislosti televize veřejné služby ve svých automobilech. A zaslouží si Česká televize obranu, je dostatečně nestranná? O důvodech této demonstrace a o dalších důležitých tématech spojených s prací médií veřejné služby v dnešní éře lhaní a manipulace hovoří se senátorem Davidem Smoljakem, jedním z organizátorů této demonstrace, v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 18. listopadu 2020.

Rozhovor Britských listů 339. V soudních případech mnohdy není jasné řešení

27. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s dr. Kateřinou Šimáčkovou, soudkyní Ústavního soudu ČR, která také vyučuje ústavní právo na Masarykově univerzitě v Brně, o nynějším stavu českého soudnictví. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. listopadu 2020.

Britští konzervativci dojeli na trvalé porušování norem. Dojede na to i Babiš?

11. 12. 2020

čas čtení 4 minuty



Po dlouhá léta zneužívali britští konzervativci svou moc s cílem manipulovat politický systém ku svému prospěchu. Jenže Evropská unie má přesné předpisy a zákony, tak nyní tvrdě narazili. Zajímavá případová studie. Dopadne tak i Babiš?

V Británii, která nemá psanou ústavu, jsou pravidla politiky mlhavá a voliči, média  a dokonce i někteří politikové jim špatně rozumějí. To, co je dovoleno a co není dovoleno, tvoří neustálou, měnící se mlhu, v níž se odehrávají klíčové bitvy o moc. (Jak podobné situaci v postkomunistických zemích!, pozn. red.)

Britští konzervativci jsou v této hře velmi dobří. Navzdory tomu, že byli málokdy opravdu populární, kompetentní, nebo schopní přijít s novými myšlenkami, podařilo se jim během posledních 10 let zůstat u moci prostřednictvím celé řady nekonvenčních manévrů - utvořili koalici s liberálními demokraty, změnili volební systém tak, že zavedli pevný pětiletý volební cyklus, ochromili nepřátelskou Dolní sněmovnu tím, že ji ilegálně suspendovali, a co je nejdůležitější, uspořádali nezvyklé a riskantní referendum o brexitu, prohráli ho a pak se postavili na stranu těch, kteří ho vyhráli, píše Andy Beckett.

Daily Telegraph: Mstivá Evropská unie se poškozuje: proměnila brexit v trest

11. 12. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

"Mstivá Evropská unie se poškozuje: proměnila brexit v trest," (!!) píše v pátek Daily Telegraph.

Ve skutečnosti EU jen trvá na tom, že pokud chce Británie bezcelně obchodovat s Evropskou unií, musí dodržovat její obchodní, ekologické a zaměstnanecké předpisy, jinak by totiž poškozovala evropský trh dovozem nekvalitního, případně státem dotovaného zboží.

Jak se očekávalo, pravicový britský tisk nyní začíná šířít otevřenou nenávist vůči Evropské unii. List Daily Telegraph, který v posledních letech přestal být novinami,  vlastní dva gerontští oligarchové, bratři Barclayové, žijící v zahraničí. Mnozí pozorovatelé usuzují, že důvodem pro brexit byla skutečnost, že Evropská unie od 1.ledna 2021 blokuje existenci daňových rájů. Britští oligarchové to nesnesli. Jsou ochotni pro záchranu své korupce zničit britskou ekonomiku. Angličané jsou nesmírně poslušní, diktatura by tam kvetla. Kdysi mi vysvětloval Zbyněk Zeman, dávno zemřelý profesor české historie na Oxfordské univerzitě, který se přistěhoval jako patnáctiletý do Británie v roce 1945, měl české zázemí, ale zároveň byl Brit, jak mentálně obtížné je pro Angličany proti čemukoliv protestovat. "Všimni si," povídal mi profesor Zeman, "že když je v dálkovém autobuse otevřeno stropní okno a do autobusu táhne zima, žádný Angličan se nedováží zvednout a požádat řidiče, aby to okno zavřel." Jsem zvědav, zda na sobě nechají Angličané dříví štípat i po katastrofě brexitu. - Zajímavé také je, jak dlouho bude trvat, než se Angličané zbaví pocitu, že jsou něco extra a zda je chudoba přiměje, aby se osvobodili od šovinismu a začali spolupracovat. Brexit je  Angličanům vnucován proti vůli většiny, asi 70 procent mladých lidí požaduje trvale setrvání Británie v EU, pro brexit malou většinou hlasovali r. 2016 jen důchodci, kteří už pomřeli. Dlouhodobě je brexit nerealizovatelný. Mimochodem, Skoti netrpí anglickým nacionalismem a pocitem nadřazenosti a chtějí se osamostatnit a rychle vstoupit zpět do EU. Velkou otázkou je, zda za pomoci neskrupulózních podvodníků, jako jsou redaktoři Daiyl Telegraphu, se Johnsonovi podaří v Anglii realizovat ultrapravicový puč. Johnson se už nyní snaží omezovat nezávislá média a ochromit nezávislé soudnictví. Dává také v pandemii bez veřejné soutěže miliardové zakázky svým kamarádům a kamarádům svých ministrů, Jeho milenka určuje, kdo má být bez veřejné soutěže jmenován do vysokých funkcí v Downing Street. - Spojené státy projevily překvapivou odolnost vůči Trumpovým pokusům realizovat ultrapravicový převrat, odolné a nezávislé je především americké soudnictví, které vyhodilo všechny Trumpovy žaloby. Dokáže projevit podobnou odolnost proti Johnsonově ultrapravicovému puči Anglie? Nevíme.  (JČ)

Jestliže vypadne Británie z EU bez dohody, bude to čistě Johnsonova vina

11. 12. 2020

čas čtení 5 minut


Johnson je v průšvihu  proto, že vždycky prosazoval jen svůj osobní zájem

To, co Boris Johnson kdysi charakterizoval jako "státnické selhání", nyní ohrožuje Downing Street. Jak se Británie připravuje ukončit své normální komerční styky s evropským kontinentem, musíme se pokusit porozumět tomu, co se děje v Johnsonově mysli, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Johnson egoisticky zajistil, že konečné rozhodnutí spočívá jen na něm. Jen jeho obrovský, osobní ústupek na poslední chvíli může odvrátit hospodářskou katastrofu vypadnutí Británie z EU bez dohody. V Dolní sněmovně Johnson tento týden rozpumpovával protievropskou rétoriku a radoval se z jásotu miniaturní skupinky stoupenců brexitu bez dohody. Najde v sobě nyní Johnson odvahu ustoupit?

Co vám chce říci sedm amerických zdravotníků

11. 12. 2020

čas čtení 16 minut

Spojené státy v těchto dnech zaznamenávají více než 3000 lidí denně umírajících na covid-19. Zde je svědectví šesti zdravotních sester a jednoho zdravotního bratra z amerických nemocnic, z jednotek intenzivní péče. Zaznamenal je list Washington Post. 

Kori Albi, 31

Naši zdravotníci propadají nemoci. Naši lékaři propadají nemoci. A nákazu nemají z nemocnice. Nákazu mají z komunity. My máme skoro štěstí, že se staráme o koronavirové pacienty, protože víme, že to jsou ti nakažení. Máme všechny ochranné prostředky. Jít ven do komunity je ale děsivější než chodit do práce v nemocnici. Protože v komunitě nevíte, kdo je nakažený.

Virus vyvolal pocit izolace. Covidová jednotka je v izolaci. Všechny dveře jsou zavřené. Všechny místnosti mají negativní proud vzduchu. Naši pacienti vidí jen naše oči skrze štít na obličeji a nad rouškou.

Množství rodin nechce s pacienty komunikovat prostřednictvím Zoomu, protože je to nepohodlné a moc to nejde. Zvlášť když jsou pacienti pod sedativy a intubováni. Slyší nás? Neslyší nás? I jako zdravotníci máme pocit, že mluvíme do zdi. Ale mluvíme na ně, jako kdyby byli při vědomí.

Jedna pacientka chtěla, aby jí syn zazpíval. Myslím, že jsem strávila asi hodinu, jak jí hrál na kytaru a zpíval. Zpíval jí většinou nábožné písně.

Rozhovor Britských listů 341. Deset tisíc dětí v ČR potřebuje techniku pro distanční výuku

4. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



S Martinou Zikmundovou z organizace Česká asociace streetwork hovoří Jan Čulík o její práci s desetitisíci sociálně deprivovaných dětí a mladých lidí. Množství malých nevládních organizací po celé České republice se snaží pomáhat, jenže obrovské neřešené problémy a trápení dětí a mladých lidí by měla systémově řešit vláda, ta zůstává v nečinnosti. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. prosince 2020.

COVID-19 může pronikat do centrálního nervového systému a vyvolávat neurologická onemocnění

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Choroba COVID-19 je známá především jako respirační, se symptomy zahrnujícími kašel, dýchací potíže a ve vážných případech akutní respirační nedostatečnost a zápal plic. Výzkumníci katedry biomedicínského inženýrství při Cleveland Clinic přišli s tím, že koronavirus může ovlivňovat také centrální nervový systém a způsobovat tomu odpovídající neurologické poruchy, včetně ischemické mrtvice, encefalitidy, encefalopatie a epileptických záchvatů.

Zeman podporuje postoj Polska k rozpočtu EU

11. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta


"Vše, co je rozhodováno uvnitř Evropské unie jejími institucemi, ale především Evropskou radou, Evropským parlamentem a Evropskou komisí, musí vždy zůstávat v mezích dohod," prohlásil polský prezident Andrzej Duda během společné tiskové konference s českým protějškem Milošem Zemanem v Praze.

Prezident Duda přivítal fakt, že prezident Zeman má podobný postoj k otázce rozpočtu EU a mechanismu právního státu. Zeman prohlásil, že by Česká republika "měla podpořit Polsko a Maďarsko ve sporu s Evropskou komisí" a dodal, že EK je "jen sbor úředníků, ne evropská vláda", zatímco tou je podle jeho názoru "Evropská rada".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Věda a umění v souboji člověka s plasty

11. 12. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 14 minut

                                        
Název článku jsem si vypůjčil od stejnojmenného filmu USA, který 8. listopadu 2020 uvedla televizní stanice Filmbox Premium. Životní partneři: učitelka umění a učitel angličtiny, v něm vedou spor o tom, co je pro budoucnost studentů důležitější „slova, nebo obrazy“. Jejich rivalita vrcholí školní soutěží,  v níž spor mají  rozhodnout studenti. Obdivují obrázky malované učitelkou umění "Jeden obraz vydá za tisíc slov“, ale nadchne je rovněž intelektuální sprcha angličtináře, "Jedno slovo mívá tisíc uncí zlata". Válka kantorů končí remízou, nabídla ale studentům podnět ke kreativnímu myšlení propojením imaginace a faktů.                                         
 

Rozhovor Britských listů 337. Exekutoři jsou v pandemii agresivní, ale situace se mění

20. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



Exekutoři se chovají v České republice vůči statisícům svých obětí stále brutálněji, protože jim parlament postupně omezuje rozsah jejich parazitické činnosti. O situaci v pozoruhodně kriminální oblasti "podnikání", jíž Česká republika ve světě "jedinečně" vyniká, hovoří Jan Čulík s odborníkem na dluhovou problematiku Radkem Háblem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. listopadu 2020.

Předchozí Rozhovor Britských listů s Radkem Háblem:

Proč "starý dobrý" internet mizí

11. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Svět směřuje k separátní čínské, americké a evropské síti. Všichni víme, že globální, decentralizovaný, nevládní, otevřený a svobodný internet zaniká, napsal Moisés Naím.

Proč by generálové neměli šéfovat Pentagonu

11. 12. 2020

čas čtení 7 minut

Zvolený prezident Joe Biden překvapil pozorovatele nominací nedávno penzionovaného armádního generála Lloyda Austina na post ministra obrany - post, který by měl být obsazen civilistou, upozorňuje Peter Feaver.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus koloval v Itálii už koncem listopadu 2019

10. 12. 2020

čas čtení 6 minut

Česko registrovalo už 563 333 nakažených osob.  Ve středu 9.12. bylo v ČR  registrováno dalších 6402 nových nákaz.   Celkem zemřelo 9226 osob,, v nemocnicích je 4326 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Trumpův právník Rudy Giuliani (76), nakažený koronavirem a od pondělka v nemocnici, byl ve čtvrtek z nemocnice propuštěn: vyléčili ho stejným koktejlem monoklonálních protilátek, jaký dostal v nemocnici Donald Trump. Potíž je, že k této léčebné metodě má přístup jen minimum pacientů. Monoklonální protilátky jsou synteticky vyrobené bílkoviny, které napodobují schopnost imunitního systému bojovat proti virům. Za poslední dva měsíce bylo použito v USA 278 000 dávek mohoklonálních protilátek. V Americe je ale koronavirem nakaženo 15,5 milionů lidí a v nemocnici je v této chvíli více než 106 000 osob. ZDE 

- Itálie ve čtvrtek zaznamenala 887 úmrtí na koronavirus, je to od včerejška, kdy bylo zaznamenáno 499 úmrtí, drastický nárůst. Od začátku pandemie zemřelo v Itálii 62 626 oasob.

- Británie ve čtvrtek registrovala dalších 516 mrtvých. Podle britského statistického úřadu zemřelo celkem na koronavirus v Británii 79 000 osob.

- Rozkládající se mrtvoly 15 milionů norků v masových hrobech v Dánsku, usmrcených po jejich nákaze koronavirem hrozí kontaminací spodních vod.

- Berlín chce uzavřít obchody a prodloužit vánoční prázdniny ve snaze zvládnout pandemii. Ve čtvrtek stoupl počet nákaz v Německu o dalších 23 679 a počet mrtvých o 440 na 20 372.

- Londýn má nejvyšší míru nákaz v Anglii, a to 191.8 případů na 100 000 obyvatel.

-Čtrnáct dní po svátku Díkůvzdání zaznamenaly Spojené státy svou rekordní počet denních mrtvých, 3124. Registrovaly také dalších 221 276 denních  nákaz. ZDE 
 

Americká federální vláda a 40 amerických států žalují Facebook za likvidaci konkurence

10. 12. 2020

čas čtení 2 minuty



Americká federální obchodní komise a více než 40 jednotlivých amerických států ve středu žalovaly Facebook za to, že se stal monopolem sociálních sítí tím, že  skupuje soupeřící firmy s cílem protizákonně zlikvidovat konkurenci. Žaloby požadují, aby smlouvy, které proměnily Facebook v nezvládnutelného giganta, byly zrušeny.

Federální a státní regulační orgány, které vyšetřují Facebook už půl druhého roku, poukazují v jednotlivých žalobách na to, že skutečnost, že Facebook si koupila konkurenční firmy, zejména v roce 2012 Instagram za 1 miliardu dolarů a WhatsApp za 19 miliard dolarů o dva roky později, zlikvidovalo konkurenci, která mohla jednoho dne zpochybnit nadvládu Facebooku.

Diagnóza? Syndrom Open-Space (Open-Covid).

10. 12. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Ne každý si na vlastní kůži vyzkouší práci v kanceláři typu „tělocvična“. V kanceláři pro desítky lidí. Já ano. Zatím sedmnáct a půl roku. Klientská vitrína vzorných úředníků.

Pomocí open-space přece prokážeme, jak moc jako zaměstnavatelé myslíme na své zákazníky, klienty. Navíc úředníci jsou šťastní, že právě oni mají práci, a proto jsou přece dobrovolně a rádi v open-space v kontrolovaně setrvalém střehu a celou pracovní dobu se s jistotou věnují pilně smysluplné činnosti. Je tu přece jejich naprosto dokonalá kontrola – nadřízená – vzájemná – veřejná – ideální stav. Nikdo si ani neuprdne, aby o tom nevěděla druhá či šestá židle nějakým směrem od prdícího. A průměrný názor průměrných neúředních občanů (odhaduji) – však si ty úředníky platíme, tak ať něco předvedou a nekňochtají – mohou být rádi, že je vůbec někdo zaměstná!

Holé přežití půllitrů

10. 12. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 3 minuty

Líbí se mi, jak se populistická česká politická třída nyní snaží přisát k pivnímu prsu, jak sají z výčepu a bojují za zájem restauratérů nechat své hosty pořádně se vypápnout, což nelze při otevírací době do 20:00. Líbí se mi to. Je potom na tuhle podtřídu krásně vidět. Takto usilovně jsem tyhle malé politické stavovské lidi neviděl bojovat za otevřené školy alespoň pro nejmenší. Tam ne, ale jak jde o chlast, to zavětří „národní zájem“ a hlasy. Pirát Bartoš mluví o samotném „přežití podnikatelů", paradoxně ne o přežití rizikových skupin. To je velká diskursová změna. 

30621

Surfování na třetí vlně

10. 12. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Mnoho dní prožívám silný déjà vu pocit. Úplně stejná situace jako počátkem léta se letos vynořuje znovu. Čísla klesala, fanfáry troubily konečné vítězství nad koronavirem a v ten moment se objevily zástupy hrdinů, bojujících proti rouškové totalitě.

V čase, kdy do zrušení této povinnosti zbývaly jen dny, nebo ještě lépe až po ní zvedali prapor vítězného boje. Svou nevěrohodností, patetičností a očividnou zbabělostí to bylo podobné prevalenci devadesátkových antikomunistů, kterých po Sametu bylo více než komunistů a držičů huby a kroku dohromady.

Američany vedené letecké útoky v Afghánistánu zabíjejí rekordní počet civilistů

10. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta

Nová studie tvrdí, že počet afghánských civilistů usmrcených při leteckých útocích vedených Spojenými státy a jejich spojenci od roku 2017 vzrostl o rekordních 330 procent. Analýza, kterou zveřejnila instituce Cost of War Project při Brownově univerzitě, uvádí, že jen v roce 2019 bylo při leteckých úderech vedených Trumpovou administrativou usmrceno 700 osob.

Mezitím organizace Save the Children informuje, že Afghánistán je pro děti jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě. Příčinou je pokračující válečný konflikt mezi Američany podporovanou afghánskou vládou a Tálibánem. Údaje OSN ukazují, že mezi lety 2005 až 2019 bylo usmrceno nebo zraněno 26 tisíc afghánských dětí.

Původní text v angličtině ZDE

30686

A za zády zkřížím prsty...

Kampaň vlády nebude fungovat, dokud Babiš neřekne, že se nechá očkovat jako první

10. 12. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Lze samo o sobě hodnotit jako pokrok, že vláda prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví začala aktivně jednat proti dezinformacím. Je poněkud nešťastné, že se tak děje až v okamžiku, kdy se dezinformace přelily daleko přes svoje běžné hranice, tedy dezinformační zdroje, a staly se součástí diskursu prostřednictvím řady sympatizantů některé ze skupiny dezinformačních narativů ve vztahu k SARS-CoV-19.

Americké sankce mohou Íránu zabránit v přístupu k vakcíně

10. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Americké obchodní embargo může íránské vládě zabránit v přístupu k vakcíně, jak tvrdí obchodní a finanční analytikové. Tato skutečnost by mohla ohrozit neutralizaci největšího ohniska Covidu-19 na Blízkém východě. Existuje riziko, že by se nákaza i nadále v regionu šířila, píše Miriam Berger v listu Washington Post.

Klimatická krize ohrožuje všechny země prudkým nárůstem veder, povodní, such a dalšími pandemiemi

10. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Klimatické změny způsobují zásadní, okamžité a zhoršující se zdravotní problémy, přičemž žádná země vůči nim není imunní. Tyto poznatky přináší rozsáhlá studie, na které se podílelo 120 výzkumníků a která byla publikována v lékařském časopise The Lancet.

Podle této analýzy v roce 2018 způsobily vlny veder předčasné úmrtí u 296 tisíc osob starších 65 let. Jedná se o 54procentní nárůst za uplynulé dvě dekády. Potenciál globálního výnosu z největších sklizní mezi lety 1981 až 2019 klesl o 1,8 až 5,6 procent.

Jak účinně čelit hrozbě společenského kolapsu?

10. 12. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Žijeme v naprosto unikátní době, kdy se mnohé z přetrvávajících problémů, jimiž se dennodenně zabýváme, stávají ve světle možného společenského rozvratu takřka irelevantními; kolapsu, ke kterému může dojít již v tomto století, jak varuje více než 250 výzkumníků z celé řady vědních oborů. Zajisté, nemůžeme ignorovat běžné „provozní záležitosti“, jako je dění na domácí politické scéně, včetně groteskního úsilí jednoho mesianistického naivy o restart „slušné politiky“, apod., nicméně pokud budeme i nadále prokrastinovat tváří v tvář možné záhubě, vše může být nenávratně ztraceno.

Jak fungují technologické vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna

9. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Jak fungují technologické vakcíny firem  Pfizer/BioNTech a Moderna jasně vysvětluje v tomto video Rob Swanda. Video zhlédlo 1,6 milionu lidí:

Soustřeďte se na druhou větev této cesty: mRNA, neboli messenger RNA, RNA jako posel. Tahle metoda se v minulosti používala pro genovou terapii nebo pro léčení rakoviny. Teď se ale používá pro SARS-CoV-2. A tento koronavirus má 29 hlavních bílkovin. Avšak speficická bílkovina, která se nachází na povrchu koronaviru, je známá jako bílkovina bodce. Ta je opravdu důležitá pro nakažení zdravých buněk. Tyto firmy zkoumaly celou genetickou strukturu SARS-CoV-2 a našly jedinou mRNA, která obsahuje kódované instrukce pro výrobu té bílkoviny bodce. Izolovaly tuto mRNA. Tou nás nyní mohou očkovat, takže vznikne jedna z těchto 29 bílkovin. Nenakazíme se ale samotným koronavirem.

Tato mRNA je důležitá, protože má 3 primární UTR a 5 koncových UTR, kódovací oblast a místo pro začátek a konec. Byla potom zabalena do lipidové nanočástice, která je důležitá pro to, aby se to mohlo spojit s našimi lidskými buňkami. To umožní té vakcíně, té mRNA, vstoupit do našich buněk, přičemž to využívá rybezomů a iniciačních faktorů takže to vypadá přesně jako naše vlastní mRNA, kterou dělá samo naše tělo. mRNA pak využije aminokyselin, které jsme zkonzumovali, k výrobě té bílkoviny bodce.

A v tuto chvíli začnou buňky našeho organismu říkat, Tak moment, my tuhle bílkovinu neznáme. Takže naše buňky vyvolají imunitní reakci, která vyšle makrofágy, které tu bílkovinu bodce zničí. Ale než ty makrofágy tu bílkovinu bodce zničí, budou si pamatovat, že tato bílkovina bodce byla odlišná. Byl to cizí antigen, který vyšle tuto informaci našemu lymfatickému systému. Ten se skládá z buněk typu B, které nyní budou vyrábět protilátky, a buňky typu T, které budou od nynějška dávat pozor, zda se tento antigen objeví v budoucnosti.

Takže, jestli nás nově nakazí koronavirus, protilátky, které náš organismus nyní produkuje, se budou vázat na vnějšek covidu 19 a pošlou koronavirus ke zničení makrofágy dříve, než bude koronavirus schopen nakazit naše buňky.

Video níže:



Když IDnes lže (Pandemie a dezinformace)

9. 12. 2020 / David Stein

čas čtení 4 minuty

Nedávný titulek iDnes Nádor, který narostl a nešel už operovat. Může za to odklad kvůli covidu. je nehorázná lež -- iDnes si jej vycucala z prstu a žádný příklad nádoru, jež již nešel operovat, ve článku nemá. Lživý titulek je nyní pilně využíván na sociálních sítích.



Jak tedy iDnes přišly se lží o nádoru, který prý z důvodu odkladů již nešel operovat?

Lidský faktor: experti varují před kybernetickou zranitelností českých nemocnic

9. 12. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 10 minut



Po hackerských útocích na nemocniční zařízení v kombinaci s druhou vlnou pandemie jsou slyšet hlasy volající po větší péči o nejslabší článek české IT bezpečnosti – pracovní síle.

Ráno v pátek 13. března obdržely sestry před službou ve Fakultní nemocnici Brno tísňové předpisy k průběhu nezbytných porad.

Česká republika právě vyhlásila celonárodní lockdown a úřady a podniky po celé zemi se musely vypořádat s přesunutím porad do kyberprostoru. Brněnská nemocnice chystající se na první vlnu covidových pacientů se ale vydala opačným směrem.

Rozhovor Britských listů 342. Antonín J. Liehm: Češi by se neměli brát tak vážně

9. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

V pátek 4. prosince 2020 zemřel šestadevadesátiletý Antonín J. Liehm, spisovatel, redaktor, překladatel, vydavatel časopisů a filmový a literární kritik. Byla to jedna z nejvýznamnějších českých kulturních osobností dvacátého století. Na její počest vysíláme vánoční rozhovor, který jsme s Antonínem Liehmem natočili v prosinci 2013. Hovoří v něm o smyslu života a konání z perspektivy tehdy devadesátiletého člověka, o tom, jací jsou Češi a jaký má pohled na dnešek. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. prosince 2020.

PES, který štěká, nefunguje

9. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Protiepidemický systém ČR (PES) byl svými autory původně navržen tak, aby v zásadě automaticky brzdil pandemii tím, že by "sám" dosažením klíčových hodnot nastavoval příslušné vládní akce. Ve výsledku ovšem došlo k tomu, že si lobbisté jednotlivých vládních rezortů do něj účelově prosadili vlastní "štěňata", čímž systém výrazně oslabili - takže např. na úrovni 3 už PES rozvoj pandemie dostatečně nebrzdí. - A kromě toho vláda o tom, jak na výstupy PES reaguje, opět rozhoduje libovolně, výhradně "politicky".

Problém s brexitem: Johnson nasliboval nesplnitelné

8. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Jedním z hlavních problémů Johnsonovy vlády s brexitem je, že Johnson nasliboval nesplnitelné, píše Phil Syrpis, profesor evropského práva na Bristol University.    Můžeme prý, tvrdí se nám, získat zpět svou plnou suverenitu, a totální svobofu utvářet svá vlastní pravidla, a zároveň si udržet mnoho výhod členství Evropské unie.

Realitou je, že toto není možné. Pokud nebudeme souhlasit s určitými normami a předpisy (a jistě můžeme diskutovat o tom, s kterými), vzniknou hranice, kontroly a cla.

Vždycky bude existovat vztah mezi právy (bezcelní přístup na trhy Evropské unie) a odpovědností (například dodržování příslibů férového obchodního prostoru).

Podzimní vlna úmrtí (1. část)

8. 12. 2020 / David Stein

čas čtení 6 minut


Na přelomu října a listopadu zemřelo přes 4 tisíce osob za jediný týden, zhruba o 2 tisíce lidí více než dlouhodobý průměr v tomto týdnu. Za celý říjen bylo 'navíc' téměř 5 tisíc úmrtí. Potvrdilo se, že ČR není výjimkou -- jako v mnoha dalších demograficky srovnatelných zemích je i u nás odplatou přírody za liknavost vlády v časech pandemie ohromující počet obětí.

ČSÚ zveřejňuje data úmrtí se značným zpožděním, a proto se teprve nyní můžeme podívat na údaje o zemřelých i na samém konci října. V pondělí oznámil iRozhlas předběžná čísla pro 44. týden.


Úmrtí v září a říjnu

Podívejme se nejdříve na počty úmrtí od začátku září do konce října:




Zde je 36. týden prvním v září a 44. týden posledním v říjnu (26. 10. - 2.11)

Mezitím v Absurdistánu 154:

Kaczyński posiluje svou moc nad polskými médii

8. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Foto: Vratislav je proslulá častým vykolejením tramvají

Chcete-li porozumět, jak funguje polský stát a co to znamená podnikat v Polsku, stačí, abste si přečetli jen jedinou tuto zprávu: firma v městě Jaworzono požádala místní komunální úřad, aby odstranil díry v silnici, která vede k jejímu skladišti, protože je stav té silnice tak strašný, že tam kamiony nemohou dojíždět bezpečně. Městský komunální úřad reagoval, ať si tu silnici na vlastní náklady opraví firma sama. Firma odpověděla, že majetkem silnice je město a je jeho povinností tu silnici opravit, a pokud ji neopraví, firma bude město žalovat za škody způsobené jejím kamionům. A jak to město vyřešilo? Umístilo na tu silnici omezení rychlosti na 5 km/hod. Když jedete rychlostí 5 km/hod., své vozidlo nepoškodíte, a pokud se pokusíte jet rychleji, je to holt vaše vlastní chyba. Problém vyřešen.

Vědci varují před společenským rozkladem – ba kolapsem

8. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Vědci a akademikové včetně profesorky Gesy Weyhenmeyer a profesora Willa Steffena tvrdí, že musíme zahájit diskusi o hrozbě společenského rozkladu.

Jako výzkumníci a badatelé z celého světa apelujeme na politiky, aby se začali zabývat rizikem společenského rozkladu – ba dokonce kolapsu společností. Poté, co jsme pět let nedokázali snížit emise skleníkových plynů v souladu s pařížskou klimatickou dohodou, musíme čelit následkům, informuje list Guardian.

Brexit: V britské Konzervativní straně nyní vznikne zuřivá občanská válka

8. 12. 2020

čas čtení 5 minut

 

Britský "premiér" Boris Johnson má tento týden jet do Bruselu se setkat s prezidentkou Evropské komise Ursulou von der Leyen. Není jasné proč: dva dlouhé telefonáty Johnson-von der Leyenová, druhý z nich v pondělí v podvečer, trvající devadesát minut, nevyřešily nic. Johnson a jeho kumpáni ve svém pocitu výlučnosti stále požadují, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Chtějí bezcelní přístup na obrovský trh Evropské unie, ale nechtějí dodržovat jeho předpisy. Nechtějí uznat, že dodržování případné dohody Británie-EU musí kontrolovat nezávislý arbitrážní úřad. Chtějí pro Británii "absolutní suverenitu". Tu mohou mít, ovšem bez bezcelního přístupu na evropský trh. Komentátorka Polly Toynbee přesto stále usuzuje, že Johnson minimální dohodu s EU podepíše, a tím vyvolá občanskou válku ve své straně: (JČ)

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21258