Při rozpadu plachetnice u italských břehů zahynulo 59 uprchlíků, včetně dětí

26. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 
Loď, která  vezla uprchlíky z Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, narazila na skály u pobřeží Kalábrie
 



Padesát devět lidí, včetně jednoho novorozence a dalších dětí, zahynulo poté, co dřevěná plachetnice, která převážela uprchlíky, narazila na skály u pobřeží italského regionu Kalábrie.

Mnoho mrtvol  bylo   vyplaveno na turistickou pláž poblíž Steccato di Cutro, zatímco další byla nalezena v moři.

Podle přeživších bylo na palubě lodi před nárazem do skal asi 140 až 150 lidí. Osmdesát jedna lidí přežilo, dvacet z nich bylo převezeno do nemocnice, řekla agentuře Reuters Manuela Curra, úřednice provinční vlády.

Pozor, nesahejte na nemocné ptáky. Pozor taky na kuřata!

26. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Světová zdravotnická organizace v pátek potvrdila, že přezkoumává své globální hodnocení rizika ptačí chřipky po vypuknutí epidemie v Kambodži, informoval rozhlas BBC.  Na jihovýchodě země zemřela jedenáctiletá dívka, která se počátkem tohoto týdne nakazila virem H5N1, její otec měl na ptačí chřipku pozitivní test.

Profesor Peter Openshaw je profesorem experimentální medicíny na Imperial College v Londýně, členem skupiny Nerve Tag. Možná si vzpomenete na tuto skupinu, která radí britské vládě v oblasti nových a vznikajících hrozeb respiračních virů konstatoval moderátor rozhlasu BBC a pokračoval:  Zeptal jsem se ho, jak moc bychom měli být  znepokojeni.

 20004

Přivedou svou idiotsky slepou politikou čeští politikové Česko skutečně zu grunde?

26. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Foto: Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Máte smůlu, jestliže jste se narodili tak špatně, že jste v nynějších silných ročnících teenagerů. Nedostanete se na střední školu. Český stát školství zanedbal a bude nyní drasticky plýtvat lidským potenciálem, který Česká republika nutně potřebuje v nadcházejícím období, kdy dochází k radikální přeměně ekonomiky v důsledku jejího převzetí umělou inteligencí.

Idioti, bohužel je mi líto, že to tak musím říct, ale je to tak, jako Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, žijí zřejmě kdesi v osmnáctém století. Svými výroky opravdu vytvářejí nebezpečí, že ČR ekonomicky zahyne. Na Twitteru napsal:

"Na malé gymply má chodit cca 8% populace. V Praze bylo 30%. Je nespravedlivé, že se narodite v silném ročníku, ale to je život."

Bělobrádek má pořád tu hloupou, zastaralou představu, že "většina národa je blbá" (Gaussova křivka) a k vyššímu vzdělání má mít přístup jen minimální vrstvička obyvatelstva. Neuvěřitelné.

Je tomu zcela jinak. Minimální přístup k vyššímu vzdělání byl k dispozici v minulých stoletích proto, že většina obyvatelstva musela dělat manuální práci. Tato nutnost zmizela a nyní zlikviduje umělá inteligence i většinu středostavovských zaměstnání lidí s bílými límečky. Představa, že většina populace je vlastně pitomá, neodpovídá skutečnosti, jak dokázaly země, které otevřely přístup ke vzdělání všem.

V roce 2017 mělo určitou formu terciárního vzdělávání (vyššího než středoškolského) v Británii 45,7 procent Britů ve věku 25 až 64 let, 52 procent Britů ve věku 25 až 34 let. Z toho vyplývá, že země jako Británie dramaticky zvyšují přístup mladých lidí ke vzdělávání.

Průměrně má v zemích OECD terciární vzdělávání 44 procent obyvatelstva.  A co Česko?

Zajímavé je, že podle údajů OECD má Česká republika rekordně vysoký počet středoškoláků, je světově na prvním místě. Bohužel však s terciárním vzděláváním je na tom špatně.

Nejlépe jsou na tom země Kanada, Japonsko, Jižní Korea, Spojené státy Irsko, Velká Británie, Austrálie, Finsko. V Kanadě má terciární vzdělání ve věku od 25 do 64 let 58 procent obyvatelstva. Česko je ve statistickém žebříčku čtvrté od konce, horší je jen Turecko, Itálie a Mexiko. Česká republika má 24 procent lidí s terciárním vzděláním ve věku od 25 do 64 let.

Má-li společnost přežít, musí intenzivně investovat do vzdělávání a vycvičit co největší množství obyvatelstva v originálním, kreativním a kritickém myšlení. Jen lidé s takovýmto vzděláním budou schopni konkurovat umělé inteligenci.

Je neuvěřitelné, jako to čeští politici nechápou a nedělají nic.


Podívejte se, jak na to lidi reagují. Tohle píše Daniel Hůle:




Včerejší sláva na Hlaváku - dva lékaři a primátoři řeční a rychle odjíždějí

25. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Strašně mi to připomnělo chování soudruhů v konci osmdesátých let.,..

"Co tady čumíte, vlezte mi někam, copak si myslíte, že na to čekám?
Co tady civíte? Táhněte domů! Pomníky stavíte, prosím Vás, komu?"
(Karel Kryl, Píseň neznámého vojína)


Tak se politici a jejich "podržtaškové", tedy hlavně mocenské složky, pochválili a všichni se dojmuli nad svou dobrotou a velkým srdíčkem. On již jim to nikdo na ulici neřekne, a tak si to musí chudáčci říci mezi sebou.

Rozhovor Britských listů 576. První výročí Putinovy agrese na Ukrajině. A co bude dál?

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Při příležitosti prvního výročí Putinova plnohodnotného vpádu na Ukrajinu mluví Jan Čulík se zbrojním odborníkem Britských listů Karlem Dolejším o nynější situaci na Ukrajině, o postojích západních spojenců Ukrajiny vůči Putinově agresi, o postojích Číny a o tom, co si myslí čeští mírotvorci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 24. února 2023.

 19995

Ruská agrese na Ukrajině: Putin obvinil Západ, že chce rozčlenit Rusko

27. 2. 2023

čas čtení 6 minut


- Putin obviňuje Západ, že chce rozložit Rusko

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko nemá jinou možnost než vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, protože vojenská aliance vedená USA usiluje o porážku Ruska.

"Jak můžeme v dnešních podmínkách, kdy všechny vedoucí země NATO prohlásily, že jejich hlavním cílem je způsobit nám strategickou porážku, aby náš lid trpěl, jak říkají, jak můžeme v těchto podmínkách ignorovat jejich jaderný potenciál?" řekl Putin ve státní televizi Rossija 1.

Západ chce podle Putina Rusko zlikvidovat. "Mají jediný cíl: zlikvidovat bývalý Sovětský svaz a jeho základní část - Ruskou federaci," řekl Putin.

Západ je podle něj nepřímým spoluviníkem "zločinů" páchaných Ukrajinou.

 19996

Německo: Tisíce lidí protestovaly v Berlíně proti dodávkám zbraní Ukrajině

26. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Organizátorka demonstrací Sahra Wagenknechtová

U Braniborské brány se sešlo asi 13 000 lidí, demonstrace se konaly  i v dalších německých městech


Tisíce lidí se zúčastnily demonstrace v centru Berlína,  protestovaly proti poskytnutí dalších zbraní Ukrajině, a vyzvaly německou vládu, aby deeskalovala krizi a místo toho připravila půdu pro jednání s Vladimirem Putinem.

Policie odhaduje, že na akci Povstání za mír u Braniborské brány, kterou organizovala Sahra Wagenknechtová, odpadlice ze strany Links, a veteránka feministických kampaní Alice Schwarzerová, bylo 13 000 lidí.

 20003

Pětasedmdesát let od komunistického převratu

25. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Milan Kundera:

V roce 1939 vpochodovalo do Čech německé vojsko a stát Čechů přestal existovat. V roce 1945 vpochodovalo do Čech ruské vojsko a země se opět nazývala samostatnou republikou. Lidé byli nadšeni Ruskem, které vyhnalo ze země Němce, a protože viděli v české komunistické straně jeho věrnou paži, přenesli svou sympatii na ni. Tak se stalo, že se komunisté zmocnili v únoru 1948 vlády nikoli v krvi a násilím, ale za jásotu přibližně jedné poloviny národa. A teď dávejte pozor: ta polovina, co jásala, byla ta aktivnější, chytřejší a lepší.

 20003

25th February 2023 - seventy-five years since the communist takeover of Czechoslovakia

25. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

 
Milan Kundera:

In 1939, the German army marched into Bohemia and the Czech state ceased to exist. In 1945, Russian troops marched into Bohemia and the country was once again called an independent republic. The people were delighted with Russia, which had driven the Germans out of the country, and because they saw the Czech Communist Party as its loyal arm, they transferred their sympathy to it. Thus it was that the Communists seized power in February 1948, not by blood and violence, but to the cheers of about one half of the nation. Now pay attention: the half that cheered was the more active, smarter and better half.
 

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev a Moskva vítají zásah Číny do mírového procesu

24. 2. 2023

čas čtení 19 minut


- Rusko omezuje dodávky ropy do Polska, sděluje ropná společnost

Největší polská ropná společnost PKN Orlen přestala dostávat dodávky ropy z Ruska ropovodem Družba, uvedl její generální ředitel Daniel Obajtek.

Obajtek na Twitteru uvedl:  Rusko zastavilo dodávky do Polska, na což jsme připraveni.

Ropovod Družba, který dodává ropu do Polska a Německa a také do Maďarska, České republiky a na Slovensko, byl vyňat ze sankcí EU, aby pomohl zemím s omezenými možnostmi alternativních dodávek.

Ruská ropa tvoří asi 10 % polských dodávek poté, co Varšava po loňské ruské invazi na Ukrajinu omezila její dovoz. 

Ruská agrese na Ukrajině: Čeká nás rok "neporazitelnosti" a vítězství, říká Zelenskij v den výročí

24. 2. 2023

čas čtení 13 minut


'Tento rok bude rokem našeho vítězství,' říká Zelenskij


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  napsal v pátek ráno: "24. února miliony z nás učinily volbu. Ne bílou, ale modrožlutou vlajku. Nikoliv útěk, ale postoj čelem. Tváří v tvář nepříteli. Odpor a boj.

Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty. A tento rok je rokem naší neporazitelnosti. Víme, že tento rok bude rokem našeho vítězství!"

Olenaa Zelenská: Oslavujeme rok odvahy, výdrže, lidskosti a záchrany:

- Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek prohlásil, že před ratifikací členství Maďarska ve Finsku a Švédsku v NATO, o které začnou zákonodárci jednat příští středu, je třeba dalších jednání mezi parlamentními skupinami.


Orbán dodal, že nakonec by mělo být jasně řečeno, že Maďarsko podporuje členství Finska a Švédska v NATO, ale uvedl, že by měly být vyslyšeny i obavy Turecka ohledně vstupu Švédska, jinak by snaha o rozšíření mohla ztroskotat.

"Pokud jde o Turecko, jsou to také naši spojenci, a proto je třeba vyslyšet jejich hlas," řekl Orbán.

Ankara tvrdí, že Stockholm ukrývá podle Tukeyho členy teroristických skupin, a nedávno naznačila, že v současné době by pro členství v NATO schválila pouze Finsko.

- Paříž ve čtvrtek večer rozsvítila Eiffelovu věž v modrožlutých barvách ukrajinské vlajky na znamení podpory Ukrajině a u příležitosti prvního výročí války. Na akci promluvil ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko.

 18211

OSN vyzývá k okamžitému stažení Ruska z Ukrajiny

24. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


V důrazném hlasování před prvním výročím zahájení ruské vojenské agrese na Ukrajině  odsoudilo ruskou invazi 141 zemí, sedm bylo proti a 32 se zdrželo hlasování.


OSN drtivou většinou hlasů vyzvala Rusko k okamžitému a bezpodmínečnému stažení svých vojsk z Ukrajiny a u příležitosti jednoho roku od invaze Moskvy vyzvala k nastolení "komplexního, spravedlivého a trvalého míru".

Při oznámení výsledku vypukl potlesk.

Pro rezoluci se ve čtvrtek večer vyslovilo 141 zemí, sedm bylo proti a 32 se zdrželo hlasování, včetně Číny.

Rusko se usilovně snažilo ukončit svou izolaci tím, že obviňovalo Západ z toho, že do regionu sype zbraně, a poukazovalo na rostoucí hladovou krizi, z níž viní západní sankce.

 18992

Ruská agrese na Ukrajině: OSN hlasiovala pro stažení ruských vojsk, ale Čína se zdržela hlasování

24. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Čína se zdržela hlasování, když OSN přijala nezávaznou rezoluci vyzývající Rusko k ukončení nepřátelských akcí a stažení vojsk z Ukrajiny.
  Vyzvala rovněž k zastavení bojů a k nastolení míru na Ukrajině.

Výsledek hlasování byl  141:7. 32 států, mezi nimiž byla i Čína,se zdrželo hlasování. Výsledek hlasování byl o něco nižší než nejvyšší počet hlasů u pěti předchozích rezolucí schválených 193členným světovým orgánem od doby, kdy Rusko zahájilo agresu proti Ukrajině.


- OSN odhlasovala poměrem hlasů 141 ku 7 - a 32 se zdrželo hlasování - výzvu Rusku, aby se okamžitě a bezpodmínečně stáhlo z Ukrajiny. Mezinárodní společenství tedy nepolevuje ve svém odhodlání odsoudit ruskou agresi na Ukrajině.

Při posledním hlasování, které proběhlo bezprostředně po ruské anexi republik na východě Ukrajiny, bylo Rusko odsouzeno 143 hlasy pro, 5 proti a 35 se zdrželo hlasování, přičemž většina z nich pocházela z Afriky.

Při oznámení výsledku propukl potlesk.

 18973

Ukrajina rok poté….Na sociálních odborech vlastně o nich ani nevíme…

24. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Neuvěřitelně statečný národ, který se umí vždy o sebe sama postarat…Stačí jen nastavit jasnou pomoc v úvodních týdnech a měsících na Úřadech práce ČR…

Ale dost! Neprosit, nestěžovat si - kuš! Nefňukat! Pro tohle dupali raznočinci v rozeschlých holínkách, abych je teď zradil? Umřeme jako pěšáci, ale nebudeme slavit ani dravost, ani nádeničinu, ani lež.

(Osip Mandelštam, 1931)

Nikdy v životě nezapomenu na ten strašlivý projev Vladimíra Putina den před agresí na Ukrajinu. Najednou slyším slova Adolfa Hitlera a vracím se strojem času zpět…"Tady stojím já a zde pan Beneš…"Tento potrat "Versailleské smlouvy" musí být zničen…

Rok 1938, Československo, najednou slyším stejná slova.


 19999

Nenápadné Pitomiovo vítězství

24. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Okamurova SPD, KSČ(M) a Babišovo ANO spolu s rozesílateli dezinformačních řetězových e-mailů už měsíce pracují na vyvolávání zášti proti válečným uprchlíkům z Ukrajiny. A podle posledních zjištění novinářů Seznamu Zprávy se výsledek dostavuje.

 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17641

V britských supermarketech nejsou kvůli brexitu rajčata - ale v Rusy trvale ostřelovaném Chersonu ano...

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta


"Jezte tuřín, když není zelenina," vyzývá Brity konzervativní "ministryně životního prostředí". Vážně....



Rozhovor Britských listů 575. Proč odstoupila skotská premiérka a co bude dál?

21. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous mluví s Janem Čulíkem v Glasgow o tom, co se stane se skotskou nezávislostí a se skotskou politickou scénou poté, co náhle oznámila svou rezignaci superúspěšná skotská premiérka a šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeonová. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 21. února 2024

Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 18666

Do Evropy se vrátila totalita. Musí být poražena

24. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Tato válka skončí u jednacího stolu. Ale vzhledem k tomu, že jednání mohou začít až po obnovení územní celistvosti Ukrajiny a protože změna názoru v Moskvě je v krátkodobém horizontu nepravděpodobná, bude třeba zatlačit Rusko zpět k jeho hranicím vojenskými prostředky, napsal Frans Timmermans.

 18489

Mlha války a válečné lži

24. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Přečíslená Ukrajina čelící palebné převaze si nemůže dovolit luxus přemýšlet o Putinově příštím kroku, píše Neville Sarony.

Rozhovor Britských listů 573. V Praze není vůbec žádná cyklistická infrastruktura

16. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jan Čulík hovoří s portugalským cyklistou Sergiem Almeidou, který dojíždí po pražské magistrále z Holešovic na Pankrác a je frustrován absolutní absencí jakékoliv fungující cyklistické infrastruktury v Praze. Proto se nedávno pokusil na pražské magistrále namalovat na vozovku cyklotrasu. To se poněkud nelíbilo Policii ČR. Jak je možné, že Praha a Česká republika nerespektují ustanovení Evropské unie ohledně cyklistiky a zmírňování automobilového provozu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 17. února 2023.

 19073

Dokud se Rusko poctivě nevyrovná se Stalinem, nic se nespraví

24. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Ti, kdo se dnes snaží rehabilitovat a dokonce zbožšťovat Stalina a odsuzovat destalinizaci, to dokážou pouze ignorováním ruských duchovních tradic a redukováním ruské historie na sovětské období, kdy byly napadeny kulturní a náboženské tradice carského Ruska, tvrdí Alexandr Cipko.

Rozhovor Britských listů 572. Poslanci: Už nám dejte s tou Bečvou pokoj!

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Jan Čulík hovoří s přírodovědcem Jakubem Hruškou o skandálních nesrovnalostech při vyšetřování ekologické havárie na řece Bečva a při probíhajícím soudním procesu v této věci. Poslanci českého parlamentu jsou už tímto problémem znuděni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 14. února 2023.

 17115

Válka jako způsob života

24. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Válka jako nový normál. Ani cíle války, ani plán, jak se z ní dostat, ani obraz "vítězství" Putin v projevu nepopsal. Válku prezentoval jako jakousi "obtížnou situaci", která se sama "vyvinula". "Nejsme to my – jsou to oni, kdo začal, a Rusko se snaží to ukončit" – jenže ve skutečnosti můžete donekonečna končit s tím, co jste sami začali, píše Denis Gračev.

 19026

Ruský kult smrti

24. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Zdá se, že Rusko miluje válku a smrt. "Válka je vítězství, válka je přítel, válka je láska," tak to nedávno řekla jedna ruská úřednice, žena středního věku, která by mohla být matkou nebo babičkou, publiku složenému z mladých chlapců a dívek, píše Alexandr Motyl.

 18776

Putin: Jaký začátek, takový konec

24. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnozí v Rusku i na Západě, kteří jsou zděšeni tím, co Putin dělá, ale dříve se na něj dívali s nadějí a dokonce ho podporovali, nyní prosazují známou tezi, že současný vůdce Kremlu prý začal slibně, ale končí špatně, konstatuje Vadim Zajdman.

 19913

K odstoupení Ruska od smlouvy START

24. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Termín "pozastavení účasti na smlouvě START" zmíněný v Putinově projevu je nejasný. Tato smlouva je buď platná, nebo neplatná. Chcete-li jít ven kouřit a pak se vrátit, tak to neumožňuje, píše ruský blogger El Murid.

 19274

"Putin nemá plán B"

24. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Bývalý autor projevů Vladimira Putina řekl DW, že věří, že ruský vůdce nemá na Ukrajině žádný "plán B".

Ruská agrese na Ukrajině: Biden slíbil, že USA budou bránit NATO

23. 2. 2023

čas čtení 9 minut


- Rusko tvrdí, že pozastavení platnosti smlouvy o jaderných zbraních nepřiblíží jadernou válku


Rozhodnutí Ruska pozastavit svou účast ve smlouvě s USA o snížení počtu jaderných zbraní New Start nezvýší riziko jaderné války, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Mezitím jeden z vysokých ruských představitelů obrany prohlásil, že Moskva se bude držet dohodnutých limitů pro jaderné rakety a bude i nadále informovat USA o změnách ve svém rozmístění, a to i přes pozastavení platnosti smlouvy.

Vysoký představitel ministerstva obrany, generálmajor Jevgenij Iljin, řekl v Dumě, že Rusko bude i nadále dodržovat dohodnutá omezení týkající se jaderných nosičů - tedy raket a strategických bombardovacích letadel, uvedla ruská státní tisková agentura Ria.

Rusko bude rovněž nadále poskytovat USA oznámení o rozmístění jaderných zbraní, aby "se zabránilo falešným poplachům, což je důležité pro udržení strategické stability", citoval Iljin.

- Ruská generál v penzi a poslanec Andrej Guruljov  zdůraznil v ruské televizi, že třímilionový Kyjev musí být srovnán se zemí:



Ruská agrese na Ukrajině: Ruský generál "pod silným tlakem v Doněcku"

23. 2. 2023

čas čtení 23 minut

 

- Čína říká, že vyslání zbraní na Ukrajinu mír nepřinese


Zástupce čínského velvyslance v OSN Dai Bing řekl na Valném shromáždění  OSN, že rok po válce na Ukrajině "brutální fakta poskytují dostatečný důkaz, že posílání zbraní mír nepřinese".

Dai během rozpravy OSN o návrhu rezoluce vyzývající Rusko k odchodu z Ukrajiny uvedl, že postoj Číny k Ukrajině je "konzistentní a jasný".

Řekl, že "hlavní prioritou Pekingu je bezodkladné usnadnění příměří a zastavení nepřátelských akcí", a dodal, že je připraven "nadále hrát konstruktivní roli" při řešení krize na Ukrajině.

K tématu jaderné války Dai uvedl, že "všechny strany by měly přísně dodržovat jaderné úmluvy".


- Írán se zdrží hlasování Valného shromáždění OSN o návrhu rezoluce vyzývající Rusko k bezpodmínečnému a okamžitému stažení z území Ukrajiny


Očekává se, že 193členné Valné shromáždění OSN dnes masivní většinou hlasů rezoluci podpoří, ačkoli Čína, Jihoafrická republika, Indie a mnoho zemí globálního Jihu se pravděpodobně i nadále zdrží hlasování.


Zelenskij vyzývá k setkání s Čínou, USA varují Peking před pomocí Putinovi

Americký ministr financí varuje Peking, že pomoc Moskvě by byla "vážným problémem"
"Rádi bychom se s Čínou setkali," říká Zelenskij


Volodymyr Zelenskij ve čtvrtek prohlásil, že neviděl žádný čínský mírový plán, ale uvítal by setkání mezi Ukrajinou a Čínou, píše agentura Reuters.

"Rádi bychom se s Čínou setkali," řekl v předvečer prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu na tiskovém brífinku v Kyjevě s hostujícím španělským premiérem Pedrem Sánchezem.

Ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že aliance zaznamenala známky toho, že Čína zvažuje dodávky zbraní Rusku, a varoval Peking před takovým krokem.

Čína se k tomu bezprostředně nevyjádřila, ale její ministerstvo zahraničních věcí již dříve ve čtvrtek uvedlo, že veškeré případné zpravodajské informace o předávání zbraní Čínou Rusku, které USA plánují zveřejnit, jsou pouze spekulace.


S blížícím se výročím války ministr obrany Spojeného království prohlásil, že Rusko projevuje neúctu k životům vojáků na obou stranách války

Ruský generál je pravděpodobně pod silným tlakem, aby obsadil Vuhledar, sděluje Spojené království

- Podle nejnovější aktualizace obranného zpravodajství britského ministerstva obrany bylo město Vuhledar v jižní Doněcké oblasti opět silně ostřelováno.

"Existuje reálná možnost, že se Rusko připravuje na další ofenzivní úsilí v této oblasti, a to navzdory nákladným neúspěšným útokům na začátku února a na konci roku 2022," uvádí se v aktualizaci ze čtvrtečního rána.

Generálplukovník Rustam Muradov, velitel ruské Východní skupiny vojsk, bude podle britského ministerstva obrany pravděpodobně pod silným tlakem, aby zlepšil výsledky ve Vuhledaru po ostré kritice ze strany ruské nacionalistické komunity.

"Je však nepravděpodobné, že by Muradov disponoval údernou silou schopnou dosáhnout úspěchu," uvedlo.

- Ukrajinský zajatec po věznění Rusy. Zemřel nyní na infarkt. Bylo mu 36 let:



 

 19998

Odhaleno: Rozsah trvalého chemického znečištění v Evropě

23. 2. 2023

čas čtení 8 minut

 

Rozsáhlý projekt mapování odhalil, že škodlivé, trvalé chemikálie PFAS byly nalezeny ve vysokém množství na tisících míst

Znečišťující látky známé jako "věčné chemikálie", které se v životním prostředí nerozkládají, hromadí se v těle a mohou být toxické, byly nalezeny ve vysokém množství na tisících míst ve Spojeném království a Evropě, jak odhalil rozsáhlý projekt mapování.

Mapa ukazuje, že per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS), což je skupina přibližně 10 000 chemických látek ceněných pro své nepřilnavé a detergentní vlastnosti, se dostaly do vody, půdy a sedimentů z celé řady spotřebních výrobků, hasicích pěn, odpadů a průmyslových procesů.

Dvě PFAS jsou spojovány s řadou zdravotních problémů. PFOA je spojován s rakovinou ledvin a varlat, onemocněním štítné žlázy, ulcerózní kolitidou, vysokou hladinou cholesterolu a hypertenzí vyvolanou těhotenstvím. PFOS je spojována s reprodukčními, vývojovými, jaterními a ledvinovými onemocněními a onemocněním štítné žlázy. V nižších koncentracích jsou PFOS spojovány s imunotoxicitou.

K tomu:
Existuje velmi dobrá přednáška prof. RNDr. Tomáše Cajthamla, Ph. D. (Ústav pro životní prostředí PřF UK), píše David Gajdoš:

Běžný čtenář si z pochopitelných důvodů neumí představit,proč jsou zrovna perfluorované látky tak nebezpečné, a v této přednášce je to skvěle vysvětlené,

31339

Rozhovor s Bobem Kartousem

Na detekci dezinformací neexistuje jednoduchý návod

23. 2. 2023 / Milan Mundier

čas čtení 13 minut

Tušil jsem, že se naše cesty znovu sejdou. Svoji publikační činnost jsem zahájil v roce 2015 prostřednictvím Britských listů, známého internetového periodika, na jehož chodu se významnou měrou podílí i Bohumil Kartous (*1977). S Bobem jsem poté spolupracoval také v rámci webu, který provozuje společnost EDUin. Jelikož se Bob dlouhodobě zabývá tématy, jako jsou vzdělávání či boj proti dezinformacím, rozhodl jsem se ho požádat o rozhovor. Měla by být maturita z matematiky povinná? Ve kterých zemích by mělo české školství hledat inspiraci? Jaké jsou základní poznávací znaky dezinformací? A proč jim tolik lidí věří? Nejen na toto jsem se Boba zeptal.

 16578

Důchodová reforma, která by byla skutečnou „reformou“, nikoli políčkem současným či právě čekajícím důchodcům

23. 2. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Za totáče se v určité době v Československu poskytovala dotace na stavbu rodinného domku 150 tisíc Kčs a na stavbu řadovky 120 tisíc. Za to bylo tehdy možné pořídit hrubou stavbu, neboli dostat barák pod střechu. Pak holt už musel člověk dál za svoje. Byl tady ale zásadní „šťouch“, aby měl důvod a reálnou šanci barák postavit.


 19997

Teleskop Jamese Webba odhalil důkazy o dávných galaxiích, které "rozbíjely vesmír"

23. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Obrovské systémy se zdají být mnohem větší, než se předpokládalo, že je možné tak brzy po velkém třesku, sdělují vědci

 
Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil zřejmě šest masivních velmi starých galaxií, které astronomové nazývají "rozbíječi vesmíru", protože jejich existence by mohla zrušit dosavadní kosmologické teorie.

Objekty pocházejí z doby, kdy vesmír dosahoval pouhých 3 % svého současného stáří, a jsou mnohem větší, než se předpokládalo, že je možné u galaxií tak brzy po velkém třesku. Pokud by se tato zjištění potvrdila, zpochybnila by dosavadní představy vědců o tom, jak se formovaly nejstarší galaxie.

Izraelští vojáci zabili 10 lidí při zásahu na Západním břehu Jordánu

23. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


 

Izraelské jednotky zabily 10 Palestinců, včetně jednoho teenagera, a desítky dalších zranily při zásahu ve městě na okupovaném Západním břehu Jordánu

Izraelská armáda uvedla, že cílem   operace byli tři ozbrojenci, kteří se nacházeli poblíž centra starého města Nábulus. Všichni tři hledaní muži byli zabiti spolu se sedmi dalšími, včetně 72letého muže. Palestinští představitelé uvedli, že nejméně 103 osob bylo zraněno, přičemž mnoho z nich utrpělo střelná zranění.



Ruská agrese na Ukrajině: Vedoucí představitelé NATO z východní Evropy se setkají s Bidenem a Stoltenbergem; podle šéfa Wagnera ruská armáda odmítá dodávat munici

22. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 

- Ruská státní tisková agentura Tass uvádí, že v blíže neurčeném počtu regionů v Rusku vysílají některé komerční rozhlasové stanice v důsledku kybernetického útoku varování, že hrozí nálety 

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace vydalo podle agentury Tass následující prohlášení:

"Ministerstvo pro mimořádné situace Ruska uvádí, že tato informace je falešná a neodpovídá skutečnosti. Žádáme vás, abyste sledovali zprávy v oficiálních zdrojích."

Podle agentury Tass ministerstvo dodalo, že v důsledku hackerského útoku na servery některých komerčních rozhlasových stanic v několika regionech byla odvysílána informace o údajném vyhlášení leteckého poplachu a hrozbě raketového úderu.

Během posledních dvanácti měsíců Rusko tvrdilo, že cíle na území Ruska, nejčastěji v Kurské a Belgorodské oblasti, které hraničí s Ukrajinou, byly zasaženy palbou z Ukrajiny.


- Nejméně čtyři výbuchy v Charkově ve středu dopoledne. Lidé se skrývají v metru:

 
Biden se v Polsku setká s šéfem  NATO a s "bukurešťskou devítkou"

Americký prezident Joe Biden je stále v Polsku, kde se setká s vedoucími představiteli takzvané "bukurešťské devítky", východoevropských členů NATO, a šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.

Bukurešťská devítka neboli B9 vznikla v roce 2015 v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Jejími členy jsou Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Česká republika, Litva, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko a Slovensko.

Očekává se, že Biden se do Washingtonu vrátí ve středu večer.

V úterý přednesl ve Varšavě projev, v němž spojence vyzval: "Když Rusko napadlo, nebyla to jen zkouška Ukrajiny. Celý svět čelil zkoušce."

 17739

Pohyb a spokojené vztahy jsou tajemstvím dobrého zdraví v pozdějším věku

22. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Nový výzkum zjistil, že silné sociální sítě a fyzická aktivita ve středním věku mohou pomoci předcházet dlouhodobým zdravotním potížím

 
Uspokojivé vztahy s partnery, rodinou, přáteli a kolegy v práci a fyzická aktivita alespoň jednou za měsíc by podle dvou studií zřejmě posilují fyzické a duševní zdraví ve stáří.

V celosvětovém měřítku se lidé dožívají vyššího věku a ve všech zemích světa roste počet a podíl starších lidí v populaci. Počet osob starších 80 let se mezi lety 2020 a 2050 ztrojnásobí a dosáhne 426 milionů.

Londýn právě rozhodl, že všichni školáci na prvním stupni budou mít obědy zadarmo. Ve Skotsku je to už dávno

22. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Londýnský primátor Sadiq Khan: Žádné dítě by nemělo mít problémy ve škole, protože má hlad, ale to je pro mnohé z nich realita kvůli krizi životních nákladů. Vzhledem k tomu, že vláda nepomohla, vyhlásil jsem mimořádné financování bezplatného školního stravování pro všechny děti na základních školách v Londýně.


Čeští pravičáci mezitím jen blábolí pitomosti: 



 17911

Co je to vlastně ta mezigenerační solidarita

22. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pozn JČ: ODS v devadesátkách rozkradla kapitál, který měl být zdrojem důchodového zabezpečení tak, jak je tomu ve všech rozvinutých kapitalistických zemích. Nyní kňučí a ožebračuje občany.


Stále častěji se potkávám s tvrzením, že je třeba myslet na mezigenerační solidaritu, protože důchodci prý dosud nenesli tíži inflace tak těžce jako mladší lidé. Důchodcům prý inflace byla kompenzovaná, ostatním ne. Solidarita je jistě krásná věc a je správné uvažovat o tom, kdo jakou zátěž nese. Nicméně nevidím žádný smysl uvažovat o tom na základě věku.

27688

Miroslav Kalousek. Pokus o nástin jednoho muže, který tak pasuje do té české kotliny

22. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Věnováno prvnímu příbramskému starostovi za KDU - ČSL po roce 1989 - Vencovi Chválovi (člověk evidovaný jako NEPŘÁTELSKÁ OSOBA, sužovaný StB více než 15 let) - který dokázal včas odejít z této toxické funkce, aniž by ztratil svoji lidskou tvář.

Na rozdíl od Václava Klause a Miloše Zeman, je pan Miroslav Kalousek ve stínu, ačkoli je součástí této „Svaté trojice“ která se významně podílela na veřejné politice od listopadu 1989. Tuto trojici opravdu bavila stranická politika a všichni tři to byli tvrdí pragmatici. Ano, Kalousek nebyl a asi už nikdy nebude na rozdíl od Klause a Zemana presidentem. To však neznamená, že by si nezasloužil alespoň malý rozbor jeho politické práce –  patří do této trojice.


 16951

Jak BBC lže, jako když tiskne

23. 2. 2023

čas čtení 5 minut

James O'Brien, slavný komentátor londýnské komerční rozhlasové stanice LBC, ostře zaútočil na hlavní komentátorku společnosti BBC pro její lhaní.

Že BBC lže ve prospěch vládnoucích konzervativců není překvapivé: Konzervativní vláda jmenovala do všech vedoucích funkcí v BBC konzervativce.
K tomu: Současné volební preference v Británii:

(PS. Skotů je v Británii méně než 10 procent obyvatelstva. Reform UK je faragistická ultrapravicová probrexitérská strana)

Překlad vystoupení Jamese O'Briena do češtiny:

 17080

Cynická šachová hra války

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Jak velká by měla být vojenská pomoc? Měly by být dodány zbraně pro remízu mezi Ukrajinou a Ruskem? Nebo pro vítězství?, táže se Müller-Funk.

 19130

Neutralita Rakousko neochrání

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Co když se Vladimír Putin chová agresivně vůči naší zemi? Malá, doufejme zcela nerealistická myšlenková hra ohledně možné bezmoci, uvádí text Veita Denglera a Rainera Nowaka.

 18794

Pohádka o štědrém Německu

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Vede Německo Západ v podpoře Ukrajiny? V žádném případě. Ve vztahu k ekonomické síle jsou ostatní země jasně napřed. A ve srovnání s předchozími regionálními válkami je pomoc semaforové koalice vyloženě malá. To nyní ukazují ekonomové, upozorňuje Michael Fabricius.

 19828

V ukrajinské válce musí Západ získat také globální Jih

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Pokud Čína skutečně dodá zbraně Rusku, Írán se dostane o krok blíže k jaderné bombě a změna klimatu vyvolá migrační krizi, budeme potřebovat globální Jih. Dialog s Asií, Afrikou a Latinskou Amerikou je více než jen tématem dobrodějů, píše Daniel-Dylan Böhmer.

 18993

Pobrexitová Británie na úrovni někdejší NDR: Není zelenina

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Britské supermarkety zaznamenaly nedostatek zeleniny. Že prý je to proto, že v jižní Evropě je "špatné počasí", tvrdí britská média. Jenže, jak na to poukazují škodolibí komentátoři na Twitteru, čímpak to asi je, že evropské země žádný nedostatek zeleniny nezaznamenaly?

Británie:

Britské supermarkety Asda a Morrisons prodávají od nynějška zeleninu včetně rajčat a paprik na příděl

Nedostatek způsobený špatným počasím v jižní Evropě bude umocněn velkým poklesem produkce salátů ve Velké Británii, píše britský tisk. :)

Odborníci varují, že problémy mohou trvat několik týdnů

 18556

O historických paralelách

22. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Putin šel poměrně dlouho Stalinovou cestou; ale nakonec se proměnil ve vybledlou kopii Hitlera. Ale to sotva může překvapit, protože současný vládce Ruska a vůdce nacistického Německa mají mnoho společného, píše Leonid Něvzlin.

 19376

Proč Putin nevyhlásí všeobecnou mobilizaci

22. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Nejdůležitější důvod, proč Vladimir Putin nevyhlásí totální mobilizaci, kterou někteří chtějí a jiní se jí obávají, je tento: Ruský prezident si je dobře vědom, že postrádá vlastnosti potřebné k tomu, aby byl úspěšným válečným lídrem, napsal Igor Ejdman.

Spolky nesouhlasí s kácením dřevin v trase dálnice D1 u Přerova

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Tisková zpráva

 
Kvalitu rozhodnutí MM Olomouc o kácení bude posuzovat krajský úřad



Děti Země a Krajina Dluhonice proti rozhodnutí MM Olomouc ze dne 19. prosince 2022 o povolení kácení 408 kusů stromů a keřů na ploše 7,32 hektarů v trase plánované dálnice D0136 Říkovice – Přerov zaslaly v lednu 2023 odvolání.

Oba spolky totiž nesouhlasí s kácením dřevin i ve vegetačním období a dále nepovažují uloženou náhradní výsadbu za způsobenou ekologickou újmu za přiměřenou, ale jen za virtuální. Spolkům se také nelíbí, že olomoucký magistrát umožnil dřeviny kácet okamžitě.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
41220