Neshody ohledně Wagenknechtové - poslanci Die Linke se rozcházejí s vedením strany

22. 2. 2023

čas čtení 3 minuty
Vedení strany Die Linke se distancuje od "manifestu" Sahry Wagenknechtové o válce na Ukrajině. Vedení strany se tak "ztrapnilo tím nejtrapnějším způsobem" a "vzdalo se jakéhokoli nároku na mírovou stranu", kritizují nyní členové Bundestagu. Kladou otázku ohledně budoucnosti, píše Marcel Leubecher.

Spor v Levicové straně o mírové politické shromáždění organizované Sahrou Wagenknechtovou a Alicí Schwarzerovou eskaloval. Bývalý předseda strany a současný předseda energetického výboru v Bundestagu Klaus Ernst a předseda parlamentního klubu Alexander Ulrich vznášejí vážná obvinění proti exekutivě strany.

"Levice, která se distancuje od největší mírové kampaně za poslední roky, se vzdala jakéhokoli nároku být mírovou stranou. Pak se už nemusí divit, že voliči a sympatizanti hromadně utíkají," sdělili dva poslanci Bundestagu WELTu ve společném prohlášení.

Spolupředsedové strany Janine Wisslerová a Martin Schirdewan ze sebe tímto "rozhodnutím nejtrapnějším způsobem" udělali blázny. Statisíce podpořily "Manifest za mír", který iniciovaly Wagenknechtová a Schwarzerová, a na mírové shromáždění 25. února u Braniborské brány přijde mnoho lidí.

"Většina vedení strany si ale raději udržuje averzi vůči Sahře Wagenknechtové. Mírová politika byla kdysi základním konsensem levice. Předsednictvo tímto rozhodnutím tento konsenzus zpochybňuje. Jak se s takovou politikou chcete dostat zpět do Bundestagu?," vysvětlují Ernst a Ulrich.

Vedení levice v pátek prohlásilo, že nepodpoří výzvu k protestům své bývalé šéfky parlamentní skupiny Wagenknechtové k prvnímu výročí ruského útoku na Ukrajinu. Wagenknechtová spolu s feministkou Alicí Schwarzerovou svolala demonstraci na 25. února u Braniborské brány. Strana levice obviňuje iniciátory, že se jasně neodlišili od příznivců AfD a dalších příznivců pravice.

"Udělejte kompromisy na obou stranách"

Schwarzerová řekla Nürnberger Nachrichten: "Několik desítek pravicových extremistů proti téměř milionu signatářů naší mírové výzvy. Jakou váhu to má?" Mezitím více než půl milionu lidí podepsalo "Manifest za mír", který vyzývá k mírovým rozhovorům s Ruskem ve válce na Ukrajině. Wagenknechtová a aktivistka za práva žen Schwarzerová petici zveřejnily v polovině února.

V ním je spolková vláda vyzvána, aby "vedla silnou alianci pro příměří a pro mírová jednání" na německé i evropské úrovni, místo aby pokračovala v dodávkách zbraní Ukrajině. Říká, že Ukrajina nemůže vyhrát válku proti největší jaderné velmoci světa. Vyjednávání znamená "udělat kompromis na obou stranách".

K výročí nyní levice vyzývá k protestům "za příměří a mírová jednání, proti ruské útočné válce a proti programu přezbrojení spolkové vlády", uvádí rozhodnutí správní rady, které má německá tisková agentura k dispozici. "Je nám jasné, že mír a antifašismus patří k sobě: Nikdy více válka, nikdy více fašismus. V tomto smyslu zde práva nemají žádné místo."

Rozhodnutí vedení strany zdůrazňuje právo Ukrajiny na sebeobranu a vyzývá ke stažení ruských jednotek. Výzva ale zároveň kritizuje "militaristickou tunelovou vizi" spolkové vlády a znovu vyzývá k diplomatickému úsilí o ukončení nepřátelství.

Kromě toho se v něm píše: "Kromě odmítnutí agresivní války nyní části západních vlád a armád sledují nezávislý cíl využít válku k dlouhodobému vojenskému oslabení Ruska. Takový posun cílů odmítáme."

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
3592

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023