V ukrajinské válce musí Západ získat také globální Jih

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Pokud Čína skutečně dodá zbraně Rusku, Írán se dostane o krok blíže k jaderné bombě a změna klimatu vyvolá migrační krizi, budeme potřebovat globální Jih. Dialog s Asií, Afrikou a Latinskou Amerikou je více než jen tématem dobrodějů, píše Daniel-Dylan Böhmer.

Mnichovská bezpečnostní konference zaostává za realitou. Nebo spíše: Na konferenci můžeme pozorovat, jak se Západ snaží dohnat reálně existující přítomnost. V letošním ročníku demokratické národy něco vyrovnaly, ale ještě plně nedohnaly realitu.

Co se zatím stalo: Když se Evropané setkali v Mnichově v roce 2022, jednoduše nechtěli věřit, že válka s Ruskem je na spadnutí. Pouze Britové a Američané varovali, že Putin brzy napadne Ukrajinu - a vyzvali ke společným protiopatřením.

Ale starý kontinent nadále spoléhal na to, že Putin bude jednat racionálně podle evropských standardů, tj. vyjednávat. V té době byla Evropa ještě světelné roky vzdálená od "nového světa", který spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková diagnostikovala jen o několik dní později, v den, kdy válka opravdu začala.

Od té doby si Evropa uvědomuje, že diplomatické argumenty také potřebují argumenty vojenské pomoci, pokud druhá strana nechce jednat. Akce Evropanů se také vyvíjely, ale jejich rychlost ještě neodpovídá výzvě, jak ukazují pomalé dodávky tanků na Ukrajinu. Ke skutečnému dosažení úrovně globální reality by však bylo zapotřebí více. Alespoň to letos konference diagnostikovala.

S uniformitou manažerského semináře prakticky všichni západní lídři v Mnichově opakovali vzorec: Ukrajina není jen o Evropě a Rusku, je o obraně řádu založeného na pravidlech, bez něhož by trpěly všechny státy světa. Toto poselství je správné. Poněkud tlumené odsouzení ruské invaze ve Valném shromáždění OSN však ukazuje, že "globální Jih" tomuto poselství zatím nevěří.

Především proto, že Západ dává přednost solidaritě, když z ní sám těží. To se musí změnit. Globální Jih budeme potřebovat, pokud Čína skutečně dodá zbraně Rusku, pokud se Írán přiblíží o krok blíže k atomové bombě, pokud změna klimatu vyvolá migrační krizi v Evropě.

Dialog s Asií, Afrikou a Latinskou Amerikou byl dlouho podceňován jako téma dobrodějů. Ve skutečnosti je to otázka moci, která určuje naši bezpečnost. Globálnímu Jihu potřebujeme předložit dobrou demokratickou nabídku. Ještě před další konferencí.

Celý článek v němčině: ZDE

1
Vytisknout
3989

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023