Průlběžné zpravodajství:

WHO: Není pravda, že asymptomatičtí nositelé nákazy koronavirus nešíří

10. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 
 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.6. bylo v ČR registrováno  9751   nakažených, v nemocnici bylo 117 osob a 328 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR se zvýšila na 1.1, což hrozí exponenciálním šířením nákazy. ZDE


- Dr Maria Van Kerkhove opravila svůj výrok, že osoby, nakažené koronavirem, které nemají příznaky, nákazu nešíří. Informovala, že z modelů vyplývá, že se nákaza šíří od 40 procent nakažených osob, které nemají příznaky nemoci.

- Šíření koronaviru "je silně spojeno s velkou mírou letecké dopravy", konstatuje studie Institutu pro ekonomiku a mír (IEP). Studie jmenovala Británii jako typický příklad, kde velké množství domácích i mezinárodních letů rozšířilo infekci.

- Pokud by nákaza koronavirem poskytovala trvalou imunitu, vzniklo by na světě nové třídní rozdělení - na svobodné lidi s imunitou proti koronaviru a na ostatní. Na Floridě chodili někteří lidé na mejdany s nakaženými s cílem právě získat imunitu. Potíž je, že tohle zřejmě budou právě dělat chudí lidé, aby si udrželi či získali zaměstnání - a zvýší to společenskou nerovnost. ZDE 

- OECD: Nejpostiženější ekonomikou koronavirem bude Británie. Pokud dojde k druhé vlně, britská ekonomika se letos zmenší o 14 procent, jinak o 11,5 procenta. ZDE 

- V důsledku koronavirové epidemie stoupne v Británii zřejmě počet pacientů, čekajících na ošetření či operaci v nemocnici, do Vánoc na 10 milionů.

- Neuvěřitelně, britská vláda nedokázala zorganizovat návrat dětí do škol, který se měl uskutečnit 1. června. Reportéři informují, že sílí mezi konzervativními poslanci nespokojenost s Borisem Johnsonem, který se v koronavirové krizi chová nekompetentně. Pravičáci chtějí otevření ekonomiky, vadí jim, že Johnsonova vláda trvá na sociálním distancování 2 metrů, což brání otevření hostinců a restaurací, zuří (chtějí to snížit na 1 metr), že právě teď, až po třech měsících, zavedla britská vláda pro lidi přijíždějící do země čtrnáctidenní přísnou karanténu, jsou šokováni, že se Johnsonově vládě stále nepodařilo vytvořit testovací a sledovací systém nakažených.

- Brazílie v úterý obnovila zveřejňováni koronavirových statistik na oficiálních vládních stránkách poté, co to nařídil Nejvyšší soud.

- Skupina členských zemí EU požaduje, aby byly zvýšeny zdravotnické zásoby léků i zařízení.

- Epidemie v Mexiku se blíží k vrcholu infekcí. Počet potvrzených nákaz je tam vyšší než 120 000 a počet úmrtí dosáhl 14 000. Mexiko přesto začíná otevírat svou ekonomiku.

- Od začátku koronavirové krize výrazně stouplo v Jižní Americe množství násilí páchaného proti ženám.

- Svět kvůli koronavirové pandemii ohrožuje nejhorší potravinová krize za posledních padesát let, varuje OSN.

- Počet nadbytečných úmrtí (ve srovnání s průměrem z posledních let) v Británii během koronavirové karantény dosáhl 63 000. ZDE 

- Soudce od Nejvyššího soudu v Brazílii nařídil Bolsonarovi, aby znovu začal zveřejňovat kompletní statistiky o nákazách a úmrtích COVIDEM-19.

- Nejméně 600 úmrtí v severonigerijském městě Kano během jediného týdne v dubnu bylo způsobeno nezjištěným ohniskem nákazy koronavirem, oznámilo nigerijské ministersetvo zdravotnictví.

- Jednadvacet amerických států zaznamenalo výrazný nárůst infekcí. ZDE    Počet infekcí v  USA se blíží 2 milionům, počet registrovaných úmrtí na koronavirus dosáhl 110 454.

- Pětapadesátiletý prezident Burundi Pierre Nkurunziza zemřel zřejmě na koronavirus. Úřady to charakterizovaly jako infarkt.  ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6805

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020