ODS: Budeme šetřit tam, kde to nejvíc bolí

3. 6. 2021 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Pan Skopeček za ODS v Událostech komentářích poznamenal, že chce udělat revizi sociálních dávek a jejich potřebnosti a hlavně tam šetřit. Rozhodl jsem se mu ulehčit práci a vykopíroval jsem tento grafík sociálních výdajů z publikace Ministerstva financí "rozpočet v kostce".

Pokud by pan Skopeček do něho desetkrát zapíchl náhodně tužku, tak by se téměř osmkrát trefil do důchodů, takže proč nešetřit tam, ne? Doporučuji si to dát přímo na billboardy. Všichni se asi shodneme, že nadzákonná valorizace je hazard s budoucností, řekne to někdo nahlas? Samozřejmě lze šetřit i na invalidních důchodech, takovému panu Drábkovi i Kalouskovi to zaručilo nehynoucí slávu.

Další kapitola (desetkrát menší) jsou dávky státní sociální podpory, což je dominantně rodičovský příspěvek, který čerpají všechny rodiny bez rozdílu. Jeho poslední zvýšení bylo opravdu masivní (80 tisíc), prostor pro šetření tu jistě je, jenom tedy ODS pro to zvýšení hlasovala, pokud mě paměť neklame.

Nemocenská - tam se asi dá jistě šetřit, jenže covidová krize nám ukázala, že mít nízkou nemocenskou zas tak výhodné není. Karenční doba jednoho dne by tam ušetřila tak 4 miliardy.

Příspěvek na péči v sociálních službách, hmm, budeme šetřit na službách pro staré lidi a nemocné či postižené? Kolik se tam reálně dá ušetřit?

Mám ale pocit, že pan Skopeček měl hlavně na mysli dávky pro chudé a nezaměstnané, na ty se vydává ovšem tři a půl procenta všech sociálních výdajů.

Good luck.

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
8429

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021