Tisková zpráva:

Cesta vlakem zdarma po celé Evropě. Mladí lidé mohou poznat, jak je cestování vlakem komfortní

13. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
Právě startuje příjem přihlášek do jedinečné soutěže Evropské unie DiscoverEU. V ní rozdá Evropská komise celkem 60 tisíc vlakových jízdenek platných na celém území Evropské unie po jeden rok. Přihlásit se mohou lidé ve věku od 18 do 20 let a cestovat mohou ve skupině až pěti lidí. Stačí pouze vyplnit formulář a krátký kvíz.

Piráti dlouhodobě podporují udržitelnou železniční dopravu i příležitosti pro mladé, a právě proto upozorňují na novou soutěž Evropské unie.

Pokud se máme bavit o udržitelnosti cestování, tak jsou jednoznačnou budoucností vlaky. V Česku chybí koncepce vysokorychlostních tratích, které jsou na Západě standardem a které na kratších trasách nahrazují letadla, čímž významně zmenšují uhlíkovou stopu. To je dluh, který českým občanům musí nová vláda splatit,“ připomíná pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Historii, kulturu i obyvatele budou moci poznávat mladí Evropané po dobu 1 až 30 dnů v období od 1. března 2022 do 28. února 2023. I když je soutěž určena výhradně čerstvě plnoletým, kvůli covidové pandemii se letos nabídka rozšířila i pro 19 a 20 leté, kteří neměli loni možnost cestovat. Evropská komise každému z nich proplatí jízdenky v celkové hodnotě až 258 eur (asi 6.550 korun), vybrat si je mohou pomocí speciální aplikace.

Evropská unie nyní nabízí pro čerstvě plnoleté Evropany možnost získat zdarma celoevropskou jízdenku a procestovat na ni více států. Je to příležitost pro mladé lidi poznat, jak komfortní, pohodlné a rychlé může cestování ve vlacích být. Budoucnost cestování je na kolejích,“ uzavírá předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Podmínky:

  • Přihlášení: od 12. října 2021, 12.00 do 26. října 2021, 12.00 na těchto stránkách: https://europa.eu/youth/discovereu_cs
  • Pouze pro účastníky narozené v období: od 1. července 2001 do 31. prosince 2003
  • 6. ledna 2022 se účastníci dozvědí výsledky
  • Státní příslušnost jednoho z členských států EU
  • V přihlášce musí být nahraný občanský průkaz nebo pas

Přihlášení je jednoduché, stačí vyplnit pár údajů a krátký evropský kvíz. Účastníci s nejlepšími odpověďmi zvítězí, anebo se dostanou na rezervní seznam. Odtud se podle zájmu výherců ještě stále mohou dostat mezi vítěze. Šance na výhru je alespoň podle posledních údajů poměrně vysoká. V ČR se při poslední akci přihlásilo 3697 uchazečů, celkem 1030 jich uspělo. Do Evropy se tedy zadarmo dostal téměř každý třetí mladý člověk.

-1
Vytisknout
5037

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021