Věda kvůli změně klimatu hledá v divočině původní variety plodin

15. 10. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Výběrovým šlechtěním jsme připravili běžné hospodářské plodiny o možnost adaptace na měnící se podmínky. 

Podle expertů věci, které jsme považovali za zaručené, od misky rýže až po šálek kávy, se mohou stát mnohem vzácnějšími, pokud je nedokážeme učinit odolnějšími vůči klimatickým změnám.

Po více jak deset tisíc let lidé využívali metody selektivního šlechtění původních odrůd, aby adaptovali ovoce a zeleninu na specifické podmínky, které se dnes s alarmující rychlostí mění.

Stejné šlechtění, které udělalo plodiny výnosnými v konkrétních podmínkách, je ale učinilo i zranitelnými, takže jsou nyní stále více ohrožovány rostoucími teplotami, vedry, silným deštěm, novými chorobami nebo hmyzem.

"Když šlechtíte na `nejlepší vlastnosti` (jako vysoké výnosy), ztrácíte určité typy genů," říká vedoucí projektu Crop Wild Relatives Project at Crop Trust Benjamin Kilian.

"Během historie domestikace jsme ztratili genetickou diverzitu... takže potenciál elitních plodin dále se adaptovat na budoucnost - na změnu klimatu a další výzvy - je omezený."

Podle vědců může být odpovědí znovuzavedení této genetické diverzity tak, že se vrátíme k divokým předkům domestikovaných plodin.

Podle v květnu publikované studie hrozí, že změna klimatu posune takřka třetinu globální zemědělské produkce mimo oblast optimálních podmínek pěstování.

Podle Mezinárodního centra pro pěstování brambor (International Potato Center) k roku 2060 dojde k poklesu produkce brambor a batátů o 32 %, zatímco některé odhady říkají, že pěstitelé kávy do roku 2050 přijdou o polovinu výměry své pěstební plochy.

Nejdůležitější světová potravinářská plodina rýže masivně přispívá ke globálnímu oteplování uvolňováním metanu během pěstování. Také ji ohrožuje stoupající hladina moří, která na některých místech může přinést příliš mnoho soli do vody, jíž se rýžová pole zaplavují.

Starší formy plodin mohly být díky svým genům odolnější proti slanější vodě nebo vyšším teplotám - a abychom tyto vlastnosti opět získali, experti se snaží najít v přírodě jejich předchůdce.

"Budeme potřebovat tolik biodiverzity, kolik jen bude možné... protože omezuje rizika, poskytuje možnosti výběru," říká zemědělská expertka Marleni Ramirezová z organizace Biodiversity International.

jedním z potenciálních zdrojů jsou genové banky. Například Kew Millennium Seed Bank uchovává takřka 40 000 druhů divokých rostlin.

"Ale ne všichni divocí příbuzní jsou v genových bankách," říká Kilian.

Proto je na botanicích, aby podnikli časově náročný průzkum v divočině, jehož úspěch může někdy záležet i na štěstí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4536

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2021