Proti pevnosti Evropa: Solidaritu s uprchlíky místo policejních obušků

21. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Jungmannovo náměstí (Praha)
Pondělí 22. listopadu 2021, 17.30-19.30

Lukašenkův režim cynicky zneužil zoufalství lidí prchajících před strádáním a válkou na blízkém Východě a jejich naději na bezpečný život v Evropě k politické hře. To, že jsou lidé na útěku použiti autoritářem jako zbraň, umožnila léta trvající nelidská migrační a azylová politika EU.

Polsko přistoupilo na hru, jak ji nastavil Lukašenko, a v níž jsou uprchlíci jen figurkami na šachovnici. Reagovalo uzavřením 400 kilometrů dlouhých hranic s Běloruskem a vyhlášením výjimečného stavu v přilehlé oblasti. Došlo k masivní militarizaci oblasti a uprchlíci, které polské bezpečnostní složky zadržely, byli bez možnosti požádání o azyl vraceni do lesů na běloruském území.

 


Je potvrzeno že kvůli mrazu, hladu a vyčerpání zemřelo v pohraničích lesích nejméně 12 uprchlíků (včetně jednoho batolete). Dva lidé se utopili v hraniční řece Bug. Tyto lidi nechává na svých hranicích umírat členský stát Evropské unie. Ta přitom v roce 2012 byla oceněna Nobelovou cenou míru. Přestože se Polsko dopouští porušování platného mezinárodního práva, EU chce dodatečně legalizovat, co se tu několik měsíců děje. Součástí nového „Schengenského balíčku“ má být i možnost vytlačit uprchlíky v případě, že jsou označeni jako součást „hybridní hrozby“.

Jak na situaci reagují čeští představitelé? ODS, která bude brzy největší vládní stranou, vyzvala končící Babišovu vládu, aby nabídla Polsku pomoc v podobě vyslání policejní jednotky. Od strany předsedy, který jel pózovat k Orbánovu hraničnímu plotu, to nepřekvapí. Výzvu podpořilo i několik politiků STANu.

Odporné hry s lidskými životy musí skončit! Žádáme bepozdmínečné přijetí části uprchlíků Českou republikou! Je také třeba vyvinout mezinárodní tlak na Polsko, aby okamžitě otevřelo příhraniční oblast pro humanitární organizace, zdravotníky a novináře.

Přijďte vyjádřit nesouhlas s porušováním mezinárodního práva a nelidským zacházením s uprchlíky na polsko-běloruských hranicích!

Sejdeme se v pondělí 22. listopadu v 17:30 na Jungmannovo náměstí v Praze. Následně se společně vydáme po trase ul. 28. října - Na příkopě - Náměstí republiky - Truhlářská na Petrské náměstí.

Pozvěte své přátele! Sdílejte akci!

Jsme si samozřejmě vědomi aktuální závažné pandemické situace. Apelujeme proto na všechny účastníky a účastnice, aby se na akci chovali s maximální zodpovědností, měli nasazené respirátory a udržovali rozestupy. Děkujeme!

0
Vytisknout
5782

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021