Čím nás může inspirovat jihokorejská proticovidová strategie?

18. 11. 2021

čas čtení 3 minuty

S blížící se zimou je čas znovu si promluvit o optimální strategii proti covidu-19 - a k tomu je třeba se znovu podívat na dění v Jižní Koreji.

Ta očkovala dvěma dávkami 79,2 % své populace, a pokud bude pokračovat v podávání 220 000 dávek denně, pokryje do konce roku téměř 90 % své populace. Srovnejte to s Velkou Británií, kde dvě dávky dostalo 68,6 % obyvatel, a s USA, kde je to 58 %. Pokud porovnáme úmrtí, jsou čísla ještě více šokující. V Jižní Koreji z 51,8 milionu obyvatel zemřelo pouze 3 137 osob. Ve Spojeném království jsou odpovídající čísla 142 945 úmrtí na 67,2 milionu obyvatel, zatímco v USA došlo k 783 575 úmrtím na 329,5 milionu obyvatel. Kromě toho se Jižní Korea v prvním čtvrtletí roku 2021 stala jednou z prvních vysokopříjmových zemí, jejíž ekonomika se zotavila na úroveň před pandemií, když se jí v roce 2020 podařilo zaznamenat pouze 1% pokles HDP (druhý nejlepší výsledek po Číně), píše v Guardianu Devi Sridhar

Jižní Korea vzbudila velkou pozornost tím, že se řídí specifickým "východoasijským" návodem na maximální potlačení infekce: psal jsem o tom v březnu 2020, kdy jsem naléhal na země, aby se řídily "soulským modelem", a znovu v květnu 2020, kdy jsem vyložil klíčové součásti této strategie. Ta zahrnovala vyhledávání případů covidu prostřednictvím hromadného testování, sledování kontaktů a podporu izolace, aby se zajistilo přerušení řetězců přenosu. To bylo podpořeno přísnými cestovními omezeními, aby se zabránilo zavlečení nových případů, a důrazným informováním veřejnosti o prospěšnosti nošení roušek na veřejných místech a o nebezpečí nové infekční nemoci. Vláda pracovala na ochraně svého lidu (a nikoli na obohacení vlastních zájmů) a její reakce byla preventivní a účinná. Jižní Korea zažila MERS, mnohem smrtelnější koronavirus, a pochopila nebezpečí laxního přístupu.

Maximální potlačení nákazy jako krátkodobá strategie pomohlo získat čas, aby se vědci mohli pustit do práce a najít trvalé východisko z krize. V roce 2020 byly vyvinuty a schváleny četné vakcíny, v roce 2021 pak několik slibných terapeutik.

Jakmile byly tyto nové nástroje k dispozici, vyvinula se i střednědobá až dlouhodobá strategie. Dalším krokem strategie nulového covidu bylo masivní očkování populace a získání antivirotik, která lze podávat v ambulantní péči, aby se nezatěžovaly zdravotnické služby. Přechod od maximálního potlačení k masovému očkování byl racionálním a logickým posunem k dosažení úspěšného zastavení pandemie.

Země, které se tímto modelem řídily - Jižní Korea, Tchaj-wan a dokonce i jejich tichomořští sousedé, Austrálie a Nový Zéland - nyní zvládají očkování svého obyvatelstva a chrání jejich životy i živobytí.

Ve Spojeném království i v USA se zjevně udělaly chyby - zejména cynický fatalismus, že se neobjeví žádné vědecké řešení, že masová infekce je nevyhnutelná a že se lze jen málo poučit z jiných částí světa. Je to chmurný pohled na svět, který podtrhuje nechvalně proslulá slova, jež měl Boris Johnson loni říci svým zaměstnancům: "Ať se mrtvoly hromadí."

Nikdy není pozdě poučit se z příkladů zemí, jako je Jižní Korea, která usilovala o maximální potlačení viru a uspěla.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5301

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021