Covid: Pacienti na JIPkách jsou nyní téměř všichni neočkovaní, konstatuje vědec z Oxfordu. Pokračující hrůza postihuje neočkované

23. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Profesor Sir Andrew Polland vysvětluje, že plně očkovaní jedinci zažijí jen mírné příznaky covidu. "Pokračující hrůza" covidu postihuje už většinou jen neočkované


Covid-19 už není chorobou očkovaných lidí, konstatoval Andrew Pollard, šéf oxfordského vakcinačního programu. "Pokračující hrůza" pacientů lapajících v nemocnicích po dechu (je to zkušenost, jako když se člověk topí) je "většinou omezena" jen na neočkované pacienty.

I když daleko nakažlivější varianta delta dál infikuje tisíce lidí, většina těch, kdo jsou plně očkováni, bude mít jen "mírné příznaky", které nejsou "ničím jiným než nepříjemným nepohodlím".

 

Pollard konstatoval: "Veřejnost pandemii stále považuje ještě za tiše dál probíhající mor, který se zpřítomňuje záběry pacientů bojujících v nemocnicích o každý další jejich dech. Tato pokračující hrůza, která se odehrává na JIPkách po celé Británii, je však nyní drtivou měrou omezena jen na neočkované lidi. Všeobecně není covid-19 už nemocí očkovaných. Vakcíny v drtivé většině případů vylučují to, že se pacienti dusí. V zemích s nižší mírou očkování bude zřejmě nynější vlna covidu na JIPkách daleko horší než v silně proočkované Británii."

Nicméně i v Británii bude zdravotnictví tuto zimu pod silným tlakem - od neočkovaných nakažených, kteří budou potřebovat péči na JIPkách a od plně očkovaných starých lidí, kteří mají komorbidity.

"Nejnovější vlna koronaviru v Británii, která nyní v Evropě rychle roste, se přímo promění v proud většinou neočkovaných pacientů přijímaných na JIPky," napsal Pollard v článku společně s  Brianem Angusem, profesorem infekčních chorob na univerzitě v Oxfordu. "Mají-li se vyhnout vážnému onemocnění, lidé se musejí nechat očkovat co nejdříve."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
4946

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2021