Vědci varují před novou variantou koronaviru s mnoha mutacemi

24. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Vědci upozorňují, že nová varianat koronaviru s "nesmírně velkým počtem mutací"může vyvolat  nové vlny pandemie tím, že se vyhne imunitnímu systému lidského organismu.

Počet výskytů této nové varianty povrzených genomickým sekvenováním je velmi malý, ve třech zemích světa bylo zaznamenáno jen deset případů, ale tato varianta vyvolala mezi vědci vážné znepokojení, protože má velké množství mutací, které mohou pomoci viru obejít imunitní systém.

Varianta B.1.1.529 má v bílkovině svého bodce 32 mutací. Bodec je ta část koronaviru, proti níž vakcíny aktivují imunitní systém lidského organismu. Mutace v bílkovině bodce mohou zvýšit schopnost koronaviru nakazit buňky a rozšířit se, také mohou způsobit, že bude pro imunitní systém obtížnější bojovat proti novému patogenu.

 

Tato varianta byla poprvé nalezena v Botswaně, kde byly dosud sekvenovány tři nákazy. Šest dalších bylo potvrzeno v Jihoafrické republice  a jedna v Hongkongu u osoby, která se vrátila z Jihoafrické republiky.

Tom Peacock, virolog na Imperial College v Londýně zveřejnil podrobnosti o této nové variantě na genomickém serveru a upozornil, že "neuvěřitelně velké množství mutací naznačuje, že tohle může být opravdu znepokojující". Tato varianta by měla být podle něho "velmi bedlivě sledována kvůli tomu hroznému profilu bodce", ale dodal, že se může ukázat, že nová varianta není dostatečně nakažlivá. "Doufám, že tomu tak bude."

První případy této varianty byly získány v Botswaně dne 11. listopadu a v Jihoafrické republice o tři dny pzoději. Honkongžan měl pozitivní test po návratu z Jihoafrické republiky dne 13. listopadu.

Ravi Gupta, profesor klinické mikrobiologie na Cambridge University, informoval, že jeho laboratoř zjistila, že dvě mutace varianty B.1.1.529 zvyšují neefektivnost imunitního systému a snižují schopnost protilátek poznat tuto variantu. Potvrdil ale, že se dosud neví, jak infekční bude tato varianta.

Profesor Francois Balloux, ředitel ústavu genetikt na University College v Londýně, vysvětlil, že toto velké množství mutací vzniklo "při jednom velkém třesku" zřejmě během chronické infekce osoby s oslabeným imunitním systémem, pravděpodobně trpícím neléčenou chorobou AIDS.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6683

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2021