Nejméně 31 lidí se utopilo v kanálu La Manche, protože britská vláda neumožňuje žadatelům o azyl do země bezpečný vstup. Má krev na rukou

25. 11. 2021

čas čtení 3 minuty
Lékař dr. Waheed Arian: Tváře jednatřiceti žadatelů o azyl, kteří se včera utopili, neuvidíte, ale tady máte fotku uprchlíka z Afghánistánu, který přišel do Británie před mnoha lety a teď vám slouží na frontové linii v britském zdravotnictví. Bylo to 31 lidských bytostí se svými vlastními nadějemi a sny. Nyní se o nich hovořáí jako o "migrantech", kteří chtěli dávky.




Dva lidé, kteří přežili, jsou na jednotce intenzivní péče. Čtyři organizátoři přeplavby byli zatčeni


Nejméně jednatřicet lidí včetně pěti žen a malé holčičky zemřelo utopením, když se snažili přeplout kanál La Manche z Francie do Británie v nafukovacím člunu. Je to jeden z nejvražednějších incidentů z poslední doby.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že to byla největší ztráta lidských životů v kanále La Manche od té doby, co začala v roce 2014 shromažďovat data.

Není jasné, odkud mrtví byli.

"Do té doby, než budeme mít zákon, který nabídne lidem jiný způsob, jak se do Británie dostat, neseme spoluvinu na tom, co dělají pašeráci lidí."

 
Boris Johnson, který má za katastrofu přímou zodpovědnost, protože navzdory opakovaným apelům lidskoprávních organizací jeho vláda neumožňuje žadatelům o azyl bezpečný přístup do Británie a férové zpracování jejich žádostí o azylů, řekl, že je "tragedií šokován". Francie podle něho prý neřeší "problém přeplavby tak, jak bychom si to představovali."

Francouzská vláda uvedla, že v člunu bylo před jeho potopením 34 osob. 31 mrtvol bylo vyloveno z moře, dva lidé přežili a jeden člověk je nezvěstný.

Charitativní organizace zabyvající se osudem uprchlíků naléhají na britskou vládu, aby ušetřila lidské životy tím, že otevře pro žadatele o azyl bezpečné cesty do Británie, aby nemuseli riskovat život nebezpečnou cestou přes moře.

Enver Solomon, ředitel Rady pro uprchlíky, konstatoval: "Kolika takovýchto tragedií musíme být svědky, než vláda zásadně změní svůj přístup a umožní ambiciozní rozšíření bezpečných cest pro ty muže, ženy a děti, které zoufale potřebují ochranu? Každý den jsou lidé nuceni utéci ze svých domovů, aniž by za to mohli. Nyní je načase ukončit tu krutou a neefektivní taktiku trestat či zatlačovat pryč ty osoby, které se v naší zemi snaží získat bezpečí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5258

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2021