Pohled na pandemii zpět z března roku 2025

27. 11. 2021 / Andrew Stroehlein

čas čtení 5 minut
Toto publikoval Andrew Stroehlein na Twitteru 14. března 2021, v době prvního výročí vyhlášení koronavirové pandemie Světovou zdravotnickou organizací. Zdá se, že byl věštec...





V den 5. výročí dne, kdy Světová zdravotnická organizace prohlásila vypuknutí COVID-19 za pandemii, se po celém světě konají připomínky k truchlení nad ztrátou více než 51 milionů lidí… V den  1. výročí v roce 2021, kdy zemřelo „jen“ 2,6 milionu osob si mnoho lidí myslelo, že vidí světlo na konci tunelu… Vakcíny byly vyvinuty farmaceutickými společnostmi v rekordním čase – s pomocí miliard z veřejných peněz – a někteří lidé byli již plně proočkovaní během jednoho roku. Mnohým to připadalo jako pozoruhodný úspěch.

 


Ale zavádění těchto prvních vakcín bylo pomalé. Farmaceutické společnosti odmítly sdílet technologii, čímž omezily výrobu, a vlády od EU přes USA až po bývalé Spojené království jim to prostě umožnily. Země se dohadovaly o vlastních dodávkách dávek a zákazech vývozu a tato erupce „očkovacího nacionalismu“ odvedla pozornost veřejnosti od zásadního problému: záměrného omezení výroby vakcín. Před čtyřmi lety si mnozí mysleli, že na tom nezáleží. Ačkoli očkování probíhalo pomalu, věřili, že časem ostatní svět dožene země, které se předháněly v získávání vzácných zásob vakcín.

Mnoho jurisdikcí dokonce zrušilo svou ostražitost – odstranilo opatření, jako jsou zákazy vycházení, uzavření míst a povinné nošení roušek – a myslely si, že je jen otázkou času, než pandemie skončí. Pro virus však více času znamenalo více příležitostí k šíření – a  k transformaci.

Značný počet variant se objevil ještě před prvním výročím, ale teprve koncem roku 2021, kdy se objevily nyní nechvalně známé ruritánské varianty , začaly skutečné problémy... Než většina světa vůbec dokázala zjistit, kde vlastně leží Severní Ruritánie  na mapě, nová varianta, nazvaná COVID-21, se rozšířila po celém světě. Přenosnější a smrtelnější varianta byla zničující.

Země, které do té doby nedokázaly dosáhnout stádní imunity prostřednictvím očkování – včetně, což bylo překvapení pro mnohé, většiny členských zemí EU – na tom byly stěží lépe než země, které žádné očkování nedostaly. Počet úmrtí souvisejících s COVIDEM-21 v následujících měsících celosvětově vzrostl. Z 5 milionů obětí pandemie v září 2021 na více než 17 milionů do druhého výročí pandemie v březnu 2022.

Pak se koncem roku 2022 objevil jihoruritánský kmen: varianta, která vůbec nereagovala na žádnou z původních vakcín. COVID-22 zasáhl komunity po celém světě. Z důvodů, které stále nejsou zcela pochopeny, COVID-22 zasáhl mladší lidi tvrději než původní COVID-19.

Ale samozřejmě, doslova, nikdo nebyl imunní. Vlády opět daly farmaceutickým společnostem miliardy, aby vymyslely nové vakcíny pro nové varianty, ale v době, kdy byly na podzim roku 2023 testovány, zemřelo již asi 43 milionů lidí.

Mezitím se objevily COVID-23a a COVID-23b, které stály další miliony životů. Už v létě 2020 epidemiologové varovali, že se to všechno může stát. Když byly v roce 2021 oznámeny první vakcíny proti  původnímu COVIDU-19, opdborníci prosili světové vůdce, aby umožnili širší produkcí urychlit globální očkování, aby se tomu zabránilo.

Asi 100 zemí souhlasilo a již v říjnu 2020 vyzvaly Světovou obchodní organizaci, aby uvolnila některá pravidla duševního vlastnictví a umožnila větší výrobu. Ale EU, USA, bývalá Velká Británie a další to zablokovaly a místo toho se postavily na stranu farmaceutických společností. Nyní,  v roce 2025, můžeme vidět, jak krátkozraké to bylo. Spolu se zbytečnými dalšími úmrtími a nemocemi od roku 2021 byl ekonomický dopad obrovský – odhadovaný na více než 40 bilionů amerických dolarů. Ztráty zaměstnání a bezdomovectví jsou nevyčíslitelné. Politické nepokoje zasáhly nejméně deset zemí. Dnes, v roce 2025, je téměř nemožné najít kdekoli rodinu, která by nemělo problémy, protože její členové mají vážné duševní problémy, často označované jako „syndrom lockdownu“ nebo „pandemické vyčerpání“. Dramatický nárůst sebevražd je rozšířený, i když je v mnoha zemích tabu. Někteří politici, kteří v letech 2020 a 2021 zablokovali rychlejší výrobu dřívějších vakcín, již zaplatili cenu v průzkumech veřejného mínění, přičemž ve volbách v řadě států EU se k moci dostaly krajně pravicové strany, které těží ze smrtící neschopnosti establishmentu.

0
Vytisknout
7146

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2021