Británie zastavila lety z jižní Afriky z obavy před tamější novou variantou koronaviru

26. 11. 2021

čas čtení 3 minuty

Jak jsme už informovali už před dvěma dny, v Botswaně a v Jihoafrické republice se vyskytla nová, silně znepokojující varianta koronaviru, která má více než 30 změn v bílkovině koronavirového bodce, a může se tedy zřejmě vyhnout imunitě vzniklé očkováním.

Velká Británie nyní zakázala lety z šesti zemí v jižní Africe, poté, co vědci varovali, že tam vznikla dosud nejděsivější varianta covidu-19.

Aktualizace: Hlavní britská lékařská poradkyně britské Health and Security Agency dr. Susan Hopkins varovala, že nově identifikovaná varianta koronaviru v jižní Africe je "nejvíce znepokojující, co jsme kdy viděli". Má totiž schopnost šířit se daleko nejrychleji ze všech variant od začátku pandemie. Uvedla, že reprodukční  číslo R této varianty B.1.1.529, zjištěné poprvé v Gautengu v Jihoafrické republice, je 2. Jakékoliv číslo na 1 znamená, že se nákaza šíří exponenciálně. Evropská komise oznámila plány zakázat lety z jihoafrického regionu. Hopkinsová uvedla v pátek ráno v britském rozhlase, že jedna z třiceti mutací varianty B.1.1.529 je velmi podobná mutacím varianty alfa a proto ji lze lehce identifikovat existujícími testy PCR. Dodala, že tyto nové mutace zřejmě změní imunitní reakci, jak to už bylo zaznamenáno v jižní Africe, kde má obyvatelstvo velké množství imunity z předchozích infekcí, avšak ukáže se to až časem. "Bude trvat řadu týdnů, než získáme plné informace." ZDE 

 

Nová varianta B.1.1.529 je podle obav vědců více nakažlivější, než se očekávalo a má potenciáln se vyhnout vakcínám, "jejichž funkčnost musíme ochránit za všech okolností," konstatuje britská vláda.

Z jižní Afriky se v posledních dnech do Británie vrátily stovky lidí. Británie je nyní hodlá najít a otestovat ve snaze zabránit rozšíření nové varianty covidu v zemi.

Už jsme informovali o tom, že v důsledku více než třiceti mutací v bílkovině bodáku koronaviru má tato nová varianta zřejmě schopnost vyhnout se vakcínám.

Nyní zjistili jihoafričtí vědci, že tato varianta je nakažlivá a už se rozšířila do řady provincií v Jihoafrické republice.

Zakázány byly lety do Británie z Jihoafrické republiky, z Namibie, z Lesotha, z Botswany, z Eswatini a ze Zimbabwe.

Izrael také zakázal lety z jižní Afriky.

Jak na to neustále upozorńují lidskoprávní organizace jako Human Rights Watch, většina chudého světa zůstává neočkována. V takových zemích vznikají nebezpečné varianty koronaviru, které se nakonec dostanou i do Evropy. Proto je naprosto krátkozraké od evropských politiků v té věci nedělat nic.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

3
Vytisknout
7244

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2021