Roste riziko izraelského útoku na íránské jaderné instalace

24. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Izrael se připravuje na možnost, že bude muset vojensky zasáhnout proti íránskému jadernému programu. 

Společné izraelské manévry s USA a nejnověji také s vojenskými silami Bahrajnu a dalších arabských zemí jsou míněny jako důrazné varování Íránu, který nedávno pořádal své vlastní rozsáhlé vojenské cvičení, před silou strategických aliancí, napsala Yolande Knellová.

Přichází ale ve chvíli, kdy se mnozí v Izraeli obávají, že by země mohla být brzy nucena jednat sama a zaútočit vojensky na íránský jaderný program.

Vláda vyčlenila 1,5 miliardy dolarů na přípravu ozbrojených sil k potenciálnímu úderu na íránské jaderné instalace a takřka každodenně přicházejí varování politických a vojenských představitelů.

Příští kolo jednání o obnově dohody JCPOA omezující íránský jaderný program jsou svolána do Vídně na 29. listopad. Dohoda měla omezit íránské jaderné aktivity a otevřela jeho zařízení rozšířeným inspekcím výměnou za částečné zrušení mezinárodních sankcí. Nicméně v roce 2018 americký prezident Trump smlouvu s izraelským souhlasem vypověděl.

Právě ve chvíli, kdy bylo určeno datum nového kola jednání, Írán oznámil, že vyrobil 25 kg uranu obohaceného na 60 % podílu izotopu 235 U. To je těsně pod úrovní potřebnou k výrobě jaderné bomby. Kromě toho disponuje více než 210 kg obohacených na 20 % podíl 235 U.

(Některé "porce" uranové jaderné nálože použité v hirošimské bombě Little Boy byly ve skutečnosti obohaceny jen na 50 %. Obecně lze sestrojit jadernou nálož i z materiálu obohaceného na 60 %, zůstává ovšem otázka velikosti takové zbraně, možnosti její dopravy na cíl a celkově efektivity, včetně relativně "slabé" exploze řádově v jednotkách kilotun klasické trhaviny - pozn. KD.)

I když Teherán trvá na tom, že jeho úmysly jsou mírumilovné, dokonce i jeho experti poukazují na to, že zmíněná množství vysoce obohaceného uranu v minulosti držely pouze státy disponující jadernými zbraněmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5900

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2021