Z globální dluhové pasti není snadného úniku

24. 11. 2021

čas čtení 3 minuty
  • Nehledě na to, co se stane s krátkodobou inflací a růstem, je svět příliš zadlužen na to, aby došlo k výraznému růstu úrokových sazeb. 

Jednou z velkých záhad globální ekonomiky je, proč se v posledních měsících dlouhodobé úrokové sazby zvýšily jen nepatrně, když došlo k výraznému návratu inflace, napsal Ruchir Sharma.

Až dosud analytici vysvětlovali toto podivné chování trhů jako symptom pandemie vedený strachem z dalšího nárůstu případů, nebo masivním nákupem aktiv centrálními bankami, nebo - především - přesvědčením, že současný nárůst inflace je dočasný.

Nic z uvedeného ve světle nedávných údajů nepřesvědčuje, ale existuje vysvětlení, které funguje: Svět se nachází v dluhové pasti.

V posledních čtyřech dekádách se celkový dluh více jak ztrojnásobil na 350 % globálního HDP. Zatímco centrální banky snižovaly úrokové sazby na nedávné nízké hodnoty, levné peníze směřovaly do akcií, dluhopi7sů a dalších aktiv, což pomáhalo rozšiřovat globální trhy ze stejného rozsahu jako globální HDP na jeho čtyřnásobek. Nyní trh s dluhopisy možná pociťuje známky toho, že zadlužená globální ekonomika s předraženými aktivy je natolik citlivá na zvýšení úrokových sazeb, že jakékoliv významné zvyšování není udržitelné.

Všechna standardní vysvětlení se rozpadají, takže tu musí probíhat něco hlubšího. Navzdory rostoucí zátěži COVIDem obava z ekonomického dopadu vyvolala předpoklad, že vakcíny a nové léky přinesou návrat k normálu. Globální data ukazují, že spotřebitelé opět nakupují a chodí do restaurací takřka v rozsahu běžném před pandemií.

Na vrcholu krize americký Fed nakupoval 41 % všech dluhopisů ministerstva financí, ale dlouhodobé výnosy se držely blízko rekordně nízkých hodnot i poté, co americká i další centrální banky začaly signalizovat plány omezit nákupy. Navíc centrální banky nakupují dluhopisy se všemi lhůtami splatnosti, takže proč teď rostou úrokové míry jen u těch krátkodobých?

Zde se dostáváme k inflačnímu scénáři. Buď současný nárůst přejde s uvolněním pandemií vyvolaného omezení poptávky, nebo svět vstupuje do podobné éry jako v 70. letech, kdy se inflace stala součástí systému i psychiky lidí.

Přibývá důkazů o tom, že inflace není "přechodná", jak na tom trvaly centrální banky. Rostou ceny potravin a energie, stejně jako mzdy.

Počátkem roku existoval důvod věřit, že růst produktivity může vydržet a z dlouhodobého hlediska omezit inflaci, ale tato naděje pohasla. Průzkumy ukazují, že lidé pracující z domova vynakládají více času na generaci stejného ekonomického výstupu.

Svět vězí v dluhové pasti, což naznačuje, že i když dlouhodobé sazby výrazně nerostou - což je nové a neočekávané - může to být z určitého pohledu také plně racionální.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5970

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2021