Co je to za lidi, ti dětští uprchlíci, přicházející do Evropy?

24. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Dětský uprchlík lord Dubs (87), člen britské Horní sněmovny,  původně chlapec Alf Dubs ze Zlína, urgentně evropským vládám: Přijměte dětské uprchlíky. Jsou to DĚTI. Je to otázka LIDSKOSTI. (české titulky)

BBC Radio 4, World at One, úterý 23. listopadu:

Moderátorka rozhlasu BBC: Na každém obrázku lidí, kteří se plaví přes kanál La Manche do Anglie nacpaní do chatrných nafukovacích člunů, jsou děti. Letos připlulo přes moře do Anglie zatím více než 25 000 lidí a síť Kent Refugee Action Network uvádí, že každý desátý uprchlík je dítě bez doprovodu rodičů. Nyní je jich tolik, že britská  vláda zavádí povinný systém, který přinutí komunální  úřady v celé zemi najít pro ty děti vhodné ubytování. Mnoho z nich bylo ubytováno v penzionech  v Kentu. Fran je pěstounkou v hrabství Somerset a stará se tam o dětské žadatele o azyl bez doprovodu rodičů

Fran: Obecně se jim prostě stalo něco, s čím se dostali do problémů. Může to být jen situace válečného typu. Kluci se chovají, když je jim třináct, čtrnáct, patnáct, určitým způsobem. Riskují a dělají různé věci a opravdu je  zajímají práva Kurdů. Protože tu mám několik kurdských chlapců, použiji své kurdské chlapce jako příklad.

Kurdistán neexistuje, takže žijí převážně v Iráku nebo Íránu a horují pro svobodu Kurdistánu. Chtějí pro ni něco udělat. Takže pak zariskují a udělají něco pošetilého. A pak na dveře zaklepe policie, v tu chvíli jsou tito chlapci  v nebezpečí, protože pro Kurdistán neexistuje žádná tolerance ke svobodě. Byli by zatčeni, uvězněni, nebo mučeni.

A tak v tomto okamžiku musí rodina říci, že toto dítě není v bezpečí. Musíme dostat to dítě na bezpečné místo, ať už je mu třináct, čtrnáct, nebo patnáct  let. A tak v tu chvíli ty rodiny, které milují to dítě víc, než se dá slovy říct, možná musejí něco prodat. Musejí své dítě rychle odvézt na hranici a dát ho do rukou pašeráků.

A vy sledujete, jak vaše dítě odchází, a možná budete plakat a vaše dítě bude plakat. A já hořce říkám, že to dělám pro matky těch dětí stejně jako pro ně.

Zdroj (audio) od minuty 18.37 ZDE

-1
Vytisknout
8187

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2021