Amnesty International je další lidskoprávní organizací, která označila Izrael za stát apartheidu

1. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Amnesty International (AI) v úterý zveřejnila zprávu, ve které označuje Izrael za stát apartheidu, a stala se tak další organizací, jež tento termín používají k popisu diskriminačního zacházení Izraele s Palestinci.

Zpráva o 280 stranách, která vychází z výzkumu provedeného v letech 2017 až 2021, uvádí, že Izrael od roku 1948 provádí politiku, která "přináší prospěch židovským Izraelcům a zároveň omezuje práva Palestinců", informuje web middleasteye.net.

"Izraelský systém institucionalizované segregace a diskriminace Palestinců jako rasové skupiny ve všech oblastech pod jeho kontrolou se rovná systému apartheidu a vážnému porušení závazků Izraele v oblasti lidských práv," uvádí AI.

"Segregace je prováděna systematickým a vysoce institucionalizovaným způsobem prostřednictvím zákonů, politik a praktik, které mají za cíl zabránit Palestincům uplatňovat a požívat stejná práva jako židovští Izraelci." To se týká jak palestinských občanů Izraele, kteří tvoří 20 % obyvatel země, tak pěti milionů Palestinců žijících pod izraelskou okupací. 

Apartheid je právní termín definovaný mezinárodním právem, který označuje systematický útlak jedné rasové skupiny vůči druhé.

Amnesty ve své zprávě vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby "zavedla cílené sankce, jako je zmrazení majetku, proti izraelským představitelům, kteří se nejvíce podílejí na zločinu apartheidu, a komplexní zbrojní embargo na Izrael".

Izrael ještě před zveřejněním vyzval AI, aby studii nezveřejňovala, a obvinil její závěry jako "nepravdivé, neobjektivní a antisemitské".

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid prohlásil, že AI "je jen další radikální organizací, která opakuje propagandu, aniž by seriózně ověřovala fakta", a obvinil ji, že opakuje "stejné lži, které sdílejí teroristické organizace".

Tato zpráva je poslední z řady izraelských i mezinárodních skupin zabývajících se právy, které podobně obvinily Izrael z apartheidu.

 

Ceký článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5073

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2022