Izrael odmítl prodat Ukrajině špionážní software Pegasus, bojí se Ruska

24. 3. 2022

čas čtení 7 minut
- Ukrajinská armáda si připisuje zásluhy za zničení ruské lodi Orsk v přístavu Berďansk. Berďansk se nachází asi 80 km západně od obléhaného města Mariupol a byl využíván k dodávkám ruských zásob tamním silám.

 

 



- Diplomat EU Borrell: Rusko chce "izolovat Ukrajinu od moře".

Ruská vláda prozatím nemá zájem vyjednávat o příměří na Ukrajině, protože její armáda nedosáhla svých vojenských cílů, uvedl ve čtvrtek nejvyšší diplomat Evropské unie Josep Borrell.

"V tuto chvíli Rusko nechce sedět a o ničem vyjednávat: to, co chce, je obsadit zemi," řekl Borrell v rozhovoru pro španělskou televizi TVE.

"Chce obklíčit pobřeží až k hranicím s Moldavskem a izolovat Ukrajinu od moře. Chce vážně vyjednávat, až když si zajistí pozici síly."

Podle agentury Reuters Borrell uvedl, že Evropská unie a její spojenci budou i nadále dodávat vojenskou pomoc ukrajinské armádě.


- Britská vláda právě vydala prohlášení, v němž oznámila, že uplatňuje 65 nových sankcí proti Rusku "zaměřených na strategická průmyslová odvětví, banky a obchodní elity".


Dnešní sankce jsou zaměřeny na klíčová průmyslová odvětví podporující ruskou nezákonnou invazi, včetně ruských železnic a obranné společnosti Kronštadt, hlavního výrobce ruských bezpilotních letounů. Sankce byly uvaleny také na Wagner Group - organizaci ruských žoldnéřů, která údajně dostala za úkol zavraždit prezidenta Zelenského.

Cílem sankcí je dalších šest bank, včetně Alfa Bank, mezi jejíž spoluzakladatele patří již dříve sankcionovaní oligarchové Michail Fridman, Petr Aven a German Khan. Sankce se vztahují také na největšího světového producenta diamantů Alrosa.


- Ukrajinské zdrojuvádějí, že ve válce dosud zemřelo 128 dětí, a Unicef naznačil, že více než polovina dětí v zemi již byla vyhnána z domova.




- Ukrajinský ministr zahraničí: platit za ropu a plyn v rublech by znamenalo "pomáhat Rusům zabíjet Ukrajince".

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve čtvrtek  ráno na Twitteru vyzval země Evropské unie, aby se odmítly zabývat požadavkem prezidenta Vladimira Putina, že za ruskou ropu a plyn je třeba platit v rublech.

Uvedl: "Pokud se kterákoli země EU skloní před Putinovým ponižujícím požadavkem platit za ropu a plyn v rublech, bude to jako jednou rukou pomáhat Ukrajině a druhou rukou pomáhat Rusům zabíjet Ukrajince. Vyzývám příslušné země, aby se rozhodly moudře a zodpovědně."


 





Neuvěřitelné záběry:



Lidé, kteří odcházejí z Mariupolu pěšky - pod dělostřeleckou palbou - protože nejsou auta ani benzín.




- Úřady v Černihivu uvedly, že jim nyní dochází pitná voda, což je chmurná předzvěst humanitární katastrofy, která se vyrovná katastrofě ve Rusy zničeném městě Mariupol na jihovýchodě země, odkud se snaží uprchnout 100 000 lidí.

- Ruská novinářka zemřela poté, co byla v Kyjevě zasažena ruským ostřelováním, když natáčela zkázu způsobenou raketovou palbou v nákupním centru v Podolské čtvrti.


Oksana Baulina, video novinářka nezávislého zpravodajského webu Insider se sídlem v Rusku a zároveň aktivistka, zemřela spolu s jedním dalším civilistou, dva lidé, kteří ji doprovázeli, byli zraněni a hospitalizováni.
 
Baulina byla na Ukrajině jako zpravodajka, vysílala reportáže ze Lvova a Kyjeva se zaměřením na korupci ruské vlády.

- Rusové zaujímají  u Kyjeva obranné pozice  - USA

Pentagon na brífinku s novináři uvedl, že ruské jednotky zaujímají severně od Kyjeva obranné pozice, místo aby postupovaly vpřed, zatímco ruské úsilí v jiných oblastech se zastavilo.

Jack Detsch, reportér Foreign Policy, na Twitteru napsal, že ukrajinská protiofenzíva u Kyjeva zatlačila ruské síly dále od hlavního města. V posledních dnech byli ruští bojovníci zahnáni o 25 km zpět, uvedl Detsch.

- Pentagon uvedl, že Rusko nyní odpálilo více než 1 200 raket.

-  Izrael zablokoval Ukrajině nákup špionážního softwaru Pegasus, obává se hněvu Ruska

Izrael zablokoval Ukrajině nákup špionážního softwaru Pegasus od společnosti NSO Group z obavy, že by se ruští představitelé kvůli prodeji sofistikovaného hackerského nástroje Kyjevu rozhněvali.

Vztahy Izraele s Ruskem podkopávají útočné schopnosti Ukrajiny - a jsou v rozporu s prioritami USA.

Společnosti NSO Group, která je regulována izraelským ministerstvem obrany, nebylo nikdy povoleno prodávat svůj špionážní software Ukrajině.

Po úspěšném nasazení proti cíli se lze pomocí programu Pegasus nabourat do jakéhokoli mobilního telefonu a odposlouchávat telefonní hovory, číst textové zprávy nebo prohlížet fotografie uživatele. Lze jej také použít jako zařízení pro vzdálené odposlouchávání.

- Vláda USA oznámila, že je na základě vyhodnocení důkazů o záměrných ruských útocích proti civilistů přesvědčena, že na Ukrajině byly spáchány válečné zločiny.

- USA uvedly, že ve čtvrtek oznámí balík sankcí souvisejících s Ruskem proti politickým představitelům a oligarchům. Americký prezident Joe Biden setká s vedoucími představiteli NATO ohledně Ukrajiny.

- Kyjevský starosta informoval, že ve středu byl jeden člověk zabit a dva vážně zraněni poté, co střely zasáhly parkoviště nákupního centra v severní čtvrti ukrajinského hlavního města.

- NATO informuje, že zvažuje, zda posílí vojenské síly na hranicích s Ukrajinou, oznámení se očekává ve čtvrtek.

- Ruský  vládní vyslanec pro klima Anatolij Čubajs odstoupil a opustil zemi na protest proti válce prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině, čímž se stal nejvyšším představitelem, který se kvůli invazi rozešel s Kremlem.

- NATO odhaduje, že od začátku války bylo zabito 7 000 až 15 000 ruských vojáků.

Pro srovnání: Rusko ztratilo v Afghánistánu  asi 15 000 vojáků za 10 let.

1
Vytisknout
6448

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022