Rusko používá na Ukrajině brutální taktiku nacvičenou v Sýrii

25. 3. 2022

čas čtení 7 minut
  • Celá sídla proměněná v sutiny, útoky na civilní cíle a bombardování únikových koridorů pro uprchlíky - to vše bylo součástí brutální ruské taktiky v Sýrii. A nyní to vidíme na Ukrajině, upozorňují Emma Grahamová-Harrisonová a Joe Dyke.

Hrůza útoku na porodnici v obklíčeném ukrajinském přístavním městě Mariupolu ochromila svět. Ale nebylo to poprvé, co ruské bomby dopadly na ženy, které rodí.

Zatímco ruské útoky mění ukrajinská města v ruiny a zabíjejí, zraňují a terorizují tisíce civilistů, dochází na srovnávání s 2. světovou válkou, ale existuje mnohem nedávnější precedent. Taktika a dokonce i někteří ruští vojáci přicházejí přímo z války v Sýrii - do níž Moskva vstoupila v roce 2015, aby podpořila prezidenta Asada.

Od té doby vedla brutální, ale úspěšné tažení, které pomohlo Asadovi získat na povstalcích zpět skoro celou zemi. Během toho byla zničena celá města a při ruských náletech údajně zahynulo 24 743 civilistů.

Od damašského předměstí Ghúty až po velké ekonomické a kulturní centrum Aleppo ruské bomby zasahovaly nemocnice, školy, tržiště a fronty lidí čekajících na chleba. Ruská letadla pomohla vynutit na zemi obléhání syrských měst, při nichž byli lidé proměněni na zoufalé kostlivce. A když Rusko a syrská armáda slíbily evakuační koridory, občas bombardovaly civilisty, kteří se snažili uniknout, nebo po nich stříleli.

Někteří pozorovatelé předpovídali, že Putin neimportuje syrskou taktiku na Ukrajinu kvůli úzkým rodinným a přátelským vazbám překračujícím hranice. Zatímco Syřané byli pro většinu lidí v Rusku vzdálené, anonymní oběti, lidé z Mariupolu zahrnují příbuzné a bývalé kolegy.

Ale za poslední měsíc byly terče úplně stejné: Nemocnice, školy, tržiště, fronty na chleba, divadlo. Ruští vojáci slíbili únikové cesty a pak útočili na civilisty, kteří odcházeli.

Níže je pět klíčových prvků "syrského scénáře", který byl importován na Ukrajinu.

Odříznout povstalecké oblasti

Syrské a ruské síly v Sýrii obléhaly mnoho měst, aby je vyhladověly a donutily vzdát se. Fakticky držely civilisty jako rukojmí, zatímco se jejich síly přibližovaly k povstalcům.

V roce 2017 žilo 4,9 milionu Syřanů v obležených nebo špatně dostupných oblastech a byli závislí na humanitární pomoci. Nyní se totéž děje v Mariupolu. Zdá se, že se ruské jednotky pokusily o podobné obléhání Kyjeva a Charkova, ale dosud ukrajinské síly dokázaly udržet zásobovací linie otevřené.

Civilní infrastruktura

Jak v Sýrii, tak na Ukrajině si Rusko a jeho spojenci udělaly vojenské terče z jádra civilních komunit - z míst, kam obyčejní lidé chodí za zdravotnickou pomocí, vzděláním, potravinami a dalšími nezbytnostmi.

Cíleně útočit na civilisty je podle mezinárodního práva zločin, ale může být účinný. Šíří to strach, oslabuje odhodlání bojovníků a ničí komunitu, na niž spoléhají z hlediska praktické a morální podpory.

Světová zdravotnická organizace od počátku války registruje nejméně 43 útoků na zdravotníky a zdravotnická zařízení a nejméně 12 mrtvých. Nespočet jiných pacientů musel přerušit léčbu kvůli obléhání, včetně dětí na onkologickém oddělení v Černigově, kterým docházejí léky proti bolesti.

I když nedojde k úmrtím, poškození nebo zničení škol znamená připravení komunity o budoucnost. Jen ve východní části Charkova podle primátora bylo zničeno 48 škol. V celostátním měřítku jsou jich stovky.

Zničení sítí zajišťujících dodávku vody, plynu a elektřiny je zvlášť devastující během ukrajinské zimy.

Široké nasazení zbraní s nerozlišujícím účinkem na kombatanty a civilisty

Na Ukrajině ruské síly nasadily nerozlišující zbraně v rezidenčních oblastech měst a vesnic, čímž proměnily celá sídla v suť.

Nejrozsáhlejší devastace postihla čtvrti Mariupolu, kde požáry pokračovaly v ničení započatém bombardováním. Ale jiná města byla také tímto způsobem napadena, včetně Volnovachy a Ščastja na východě, které se staly terčem hned na počátku války. Obyvatelé uvádějí, že 90 % Volnovachy bylo zničeno nebo poškozeno.

Mnoho lidí bylo zabito, těla není vždy možno pohřbívat a přeživší obyvatelé se schovávají zmrzlí ve sklepech bez vody, zásoby potravin docházejí a naděje na evakuaci jsou opakovaně zklamávány.

Rusko v Sýrii i na Ukrajině nasadilo termobarické bomby, kazetové bomby a salvové raketomety - všechno zbraně s nerozlišujícím účinkem a neřízené zbraně určené pro otevřené bojiště.

Humanitární koridory

Čtvrtou součástí scénáře je vyhlášení humanitárních koridorů. V Sýrii i na Ukrajině Rusko oznámilo otevřeních takových únikových cest, ale v poslední minutě šanci na bezpečný odchod civilistů zlikvidovalo.

Na Ukrajině je patrně neznámější Mariupol. Po týdnech útoků a falešných nadějí desetitisíce lidí utekly v ad-hoc konvojích soukromých vozidel. Ti bez aut čelili brutální volbě mezi mnohakilometrovou pěší cestou a setrváním ve zničeném městě.

V Sýrii bylo Rusko a jeho spojenci nejméně sedmkrát obviněni ze zabíjení a zraňování civilistů při palbě na humanitární konvoje, včetně těch přepravujících potraviny.

Otevření koridorů, často bez koordinace s mezinárodními organizacemi, slouží někdy jako zástěrka před zesílením útoků. I když řada lidí vůbec nedostane šanci odejít, Rusko tvrdí, že civilisté už jsou pryč a kdo zůstal, je "terorista", tzn. legitimní cíl.

Dezinformace

Dalším charakteristickým rysem syrského scénáře je důsledné popírání civilních obětí a válečných zločinů, o nichž jsou rozšiřovány dezinformace. Rusko dodnes nepřipustilo zabití jediného syrského civilisty a nezřídilo žádný známý mechanismus měřící dopad jeho akcí na civilisty.

Od přepadení Ukrajiny ruská propaganda dokonce zakazuje označit invazi za válku. Putin tvrdí, že Ukrajinu s židovským prezidentem "denacifikuje".

Ruská propaganda popřela i smrt ženy zraněné při náletu na porodnici v Mariupolu.

V Sýrii docházelo pravidelně k útokům na záchranářskou skupinu Bílé přilby. Ta natáčela některé z nejhorších válečných zločinů, ale Moskva ji pravidelně obviňovala z falšování natočeného krveprolití.

Hlavní mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov dokonce naznačil, že Ukrajinci chystají "falešná videa" natočená "po vzoru Bílých přileb".

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6497

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022