Zelenskij vyzývá USA a Evropu, aby dodaly letadla a tanky. Ptal se, zda se Západ bojí Moskvy

27. 3. 2022

čas čtení 9 minut
- Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli označil úsilí Izraele o zprostředkování ukončení ukrajinsko-ruského konfliktu za důležité a "úzce koordinované" s Washingtonem.

- Papež František zesílil své výzvy k jednání o ukončení bojů na Ukrajině.

František v neděli na Svatopetrském náměstí řekl, že pokračování "této kruté a nesmyslné války" po více než měsíci představuje "porážku pro všechny".

Litoval, že rodiče pohřbívají své děti a "mocní rozhodují a chudí umírají". Opět neuvedl Rusko jmenovitě jako agresora.

S odkazem na zprávy, že asi polovina všech dětí na Ukrajině byla v důsledku konfliktu vysídlena, František řekl, že "válka neničí jen přítomnost, ale také budoucnost společnosti".

- Macron varuje před "eskalací" po Bidenově projevu

Francouzský prezident Emmanuel Macron se distancoval od výroků amerického prezidenta Joea Bidena na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Biden ve svém včerejším projevu v polské Varšavě prohlásil, že Putin je "řezník", a dodal, že "tento muž nemůže zůstat u moci". Bílý dům však později upřesnil, že USA nevyzývají ke změně režimu.

Macron však televizní stanici France 3 řekl: "Já bych tato slova nepoužil."


- Ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko uvedla, že lidé v Kyjevě hladoví a jsou nuceni pít odpadní vodu, protože situace v celé zemi se zhoršuje.

Kyjev stále čelí útokům a trpí nedostatkem potravin,  lidé jsou "nuceni zůstávat ve sklepích a stanicích metra".

Lidé hladoví, nemají co jíst a pijí odpadní vodu.



- V Mariupolu jsou tisíce lidí násilně deportovány přes hranice do Ruska, , ale pak jsou posláni neznámým směrem a nikdo o nich už  pak neví.



- Turecko a další země musí stále jednat s Ruskem, aby pomohly ukončit válku na Ukrajině, řekl v neděli mluvčí tureckého prezidenta a dodal, že Kyjev potřebuje větší podporu, aby se mohl bránit.

Turecko, které je členem NATO, má dobré vztahy s Ruskem i Ukrajinou a snaží se v měsíc trvajícím konfliktu působit jako prostředník.

"Pokud všichni  spálí mosty s Ruskem, kdo s ním pak bude nakonec mluvit," řekl Ibrahim Kalin na mezinárodním fóru v Dauhá.

"Ukrajince je třeba podporovat všemi možnými prostředky, aby se mohli bránit... ale ruské argumenty musejí být  slyšeny," aby   byly pochopeny, i když nejsou oprávněné, dodal Kalin.

- Ukrajina "nebude mlčet" o "hrůze" znásilnění páchaných na ženách během ruské invaze, prohlásila  ukrajinská  poslankyně Maria Mezentseva.

- Rusko zasáhlo vojenské cíle v západoukrajinském městě Lvov vysoce přesnými řízenými střelami, uvedlo v neděli ruské ministerstvo obrany.


Rusko zasáhlo raketami dlouhého doletu sklad pohonných hmot využívaný ukrajinskými silami poblíž Lvova a pomocí řízených střel zasáhlo továrnu ve městě využívanou k opravám protiletadlových systémů, radarových stanic a zaměřovačů pro tanky, uvedlo ministerstvo.

"Ozbrojené síly Ruské federace pokračují v útočných akcích v rámci speciální vojenské operace,"

Rusko použilo námořní rakety dlouhého doletu ke zničení arzenálu raket S-300 a protiletadlových raketových systémů BUK poblíž Kyjeva, uvedlo ministerstvo. Ruské síly rovněž zničily řadu bezpilotních letounů, uvedlo.

- Rusko se snaží rozdělit Ukrajinu na dvě části, aby vytvořilo Moskvou kontrolovaný region poté, co se mu nepodařilo ovládnout celou zemi, uvedl v neděli šéf ukrajinské vojenské rozvědky.

"Jde o pokus vytvořit na Ukrajině Severní a Jižní Koreu," uvedl Kyrylo Budanov v prohlášení a dodal, že Ukrajina brzy zahájí partyzánskou válku na Ruskem okupovaném území.

- Ruskem podporovaná samozvaná Luhanská lidová republika na východě Ukrajiny by mohla brzy uspořádat referendum o připojení k Rusku, uvedl v neděli místní vůdce Leonid Pasečnik.

 
- V neděli v ranních hodinách ukrajinský generální štáb konstatoval, že v Doněcké a Luhanské oblasti Donbasu odrazil sedm nepřátelských útoků a zničil osm tanků.


- Ruské ministerstvo obrany mezitím informovalo o boji o kontrolu dvou vesnic poblíž separatistické bašty Doněcku a rovněž uvedlo, že raketový úder zničil v pátek sklad zbraní a munice v Žytomyrské oblasti západně od Kyjeva.

- Rusko začalo ničit ukrajinské sklady pohonných hmot a potravin, což znamená, že vláda bude muset v blízké budoucnosti rozptýlit zásoby obojího
, uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra Vadym Děnyšenko. 

- Ukrajina požádala Mezinárodní výbor Červeného kříže, aby neotevíral plánovanou kancelář v ruském Rostově na Donu, s tím, že by to legitimizovalo "humanitární koridory" Moskvy a únosy a nucené deportace Ukrajinců.

- Zdá se, že ruské síly soustřeďují své úsilí na pokus o obklíčení ukrajinských sil, které přímo čelí separatistickým regionům na východě země, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě o válce na Ukrajině.

Podle ní ruské síly postupují ze směru od Charkova na severu a od Mariupolu na jihu.

Nicméně bojiště na celé severní Ukrajině "zůstává z velké části statické a místní ukrajinské protiútoky brání ruským pokusům o reorganizaci jejich sil".

- Zelenskij vyzývá USA a Evropu, aby dodaly letadla a tanky

V nočním projevu vyzval  Volodymyr Zelenskij Západ, aby dodal Ukrajině více tanků a letadel, a ptal se, zda se americko-evropská aliance bojí Moskvy.

"Kdo řídí euroatlantické společenství? Je to stále Moskva  svým zastrašováním?" řekl.

S odkazem na statečnost těch, kteří brání obléhané přístavní město Mariupol, pokračoval:

"Přál bych alespoň procento jejich odvahy těm, kteří už 31 dní přemýšlejí, jak převéstdeset nebo dvacet letadel či tanků ...

    Ukrajina nemůže sestřelovat ruské rakety pomocí brokovnic či kulometů.

    A odblokovat Mariupol nelze bez dostatečného počtu tanků, další obrněné techniky a samozřejmě letadel. To vědí všichni obránci Ukrajiny. Všichni obránci Mariupolu to vědí. Vědí to tisíce lidí - občanů, civilistů, kteří tam v blokádě umírají.

    Vědí to i Spojené státy. Vědí to všichni evropští politici. Všem jsme to řekli. A mělo by to vědět co nejdříve co nejvíce lidí na Zemi. Aby všichni pochopili, kdo a proč se prostě bál této tragédii zabránit. Bál se prostě rozhodnout."

Zelenskij, rodilý Rus, také řekl, že Rusko  "dělá vše pro to, aby na Ukrajině došlo k derusizaci". "Vy to děláte. Během jedné generace. A navždy. Je to další projev vaší sebevražedné politiky."

A pochválil obyvatele Slavutyče, města v blízkosti černobylské jaderné elektrárny, kteří uspořádali masový protest, když město obsadily ruské síly. Poté, co se Rusům  v sobotu nepodařilo rozehnat početné protestující na hlavním náměstí - navzdory nasazení omračujících granátů a střelbě nad hlavou -, ruská vojska propustila zajatého starostu a souhlasila, že odejdou.

Zelenskij zakončil svůj projev upozorněním, že ruské síly "denacifikovaly" památník holocaustu v Drobytském Jaru, v rokli v Charkově, kde nacisté za druhé světové války popravili tisíce lidí.

"O osmdesát let později je zabili podruhé. A dělá to Rusko," řekl Zelenskij.

"Ruská vojska dostávají   rozkazy: zničit vše, co dělá náš národ národem, náš lid - lidmi, naši kulturu - kulturou. Přesně tak se nacisté před 80 lety snažili dobýt Evropu. Přesně takto jednají okupanti na Ukrajině. Nikdo jim to neodpustí."

- Americký prezident Joe Biden v historickém projevu v Polsku odsoudil Vladimira Putina jako "řezníka", který už nemůže zůstat u moci. Američtí představitelé později uvedli, že mluvil o tom, že Putin musí ztratit moc nad ukrajinským územím i v širším regionu.

- Během Bidenova projevu dopadaly ruské rakety na nejprozápadnější ukrajinské město Lvov, vzdálené pouhých 65 km od polských hranic.

- Kreml znovu pohrozil použitím jaderných zbraní ve válce s Ukrajinou. Dmitrij Medveděv, bývalý ruský prezident, který je místopředsedou bezpečnostní rady země, řekl, že Moskva by je mohla použít k úderu na nepřítele, který používá pouze konvenční zbraně.

    Tyto komentáře přiměly Zelenského, který vystoupil prostřednictvím videospojení na katarském fóru v Dauhá, aby varoval, že Moskva představuje přímou hrozbu pro svět. "Rusko se úmyslně chvástá, že může jadernými zbraněmi zničit nejen určitou zemi, ale celou planetu," řekl.

- Ukrajinské jednotky hlásí, že ruské síly proti nim u východního města Avdijivka nasazují bílý fosfor. 

-  Institut masmédií na Ukrajině zdokumentoval od začátku ruské invaze 148 trestných činů proti novinářům a médiím. Uvedl, že pět novinářů bylo zabito, šest zajato nebo uneseno a sedm zraněno.

- Ukrajinský parlament potvrdil nový ruský útok na výzkumný jaderný reaktor v Charkově. Ve svém tweetu citoval Státní inspekci jaderného dozoru, která uvedla: "V současné době není možné odhadnout rozsah škod způsobených nepřátelskými akcemi, které se v oblasti jaderného zařízení nezastavují.".

- V centru Londýna se sešly desetitisíce lidí vyjádřit solidaritu s ukrajinským lidem.

0
Vytisknout
6339

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022