Poté, co v Afghánistánu letos zemřelo na podvýživu 13 000 novorozenců, je zapotřebí odmrazit afghánské fondy

24. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Obhájci lidských práv požadují, aby Spojené státy okamžitě uvolnily miliardy dolarů, které zabavily afghánské centrální bance poté, co loni ukončily svou dvacetiletou vojenskou okupaci země, což vedle ke krizi masivního hladovění, kvůli níž již v roce 2022 zemřely tisíce afghánských novorozenců.

Human Rights Watch (HRW) minulý týden oznámila, že od ledna zemřelo na podvýživu a nemoci spojené s hladem 13 000 novorozenců, a varovala, že "čas na řešení hladu v této chudé zemi se krátí", píše na webu commondreams.org Julia Conley.

Poté, co Bidenova administrativa Tálibánu zabavila více než 9 miliard dolarů, Bílý dům minulý měsíc oznámil, že vyčlení 3,5 miliardy dolarů na blíže nespecifikované humanitární účely.

Jak však minulý týden informovala HRW, kvůli americkým sankcím vůči Tálibánu se mezinárodní banky obávají povolit skupinám poskytujícím pomoc převádět finanční prostředky do země, zatímco nedostatek měny nutí afghánské banky omezovat výběry peněžitých vkladů.

"Země potřebuje fungující centrální banku," uvedla Birgit Schwarz, manažerka komunikace v HRW. "Pouze pomoc nestačí."

Jak minulý měsíc napsal Ryan Cooper na stránkách webu The American Prospect, zabavení afghánských fondů způsobilo všechny problémy, které se daly očekávat.

"Bankovní systém přestal fungovat," uvedl. "Podniky nemohou sehnat úvěr a uchylují se k hromadným bankrotům a propouštění, lidé nemohou získat dostatek hotovosti, země si nemůže dovolit nezbytný dovoz a hodnota měny se hroutí."

Lidskoprávní organizace CodePink poznamenala, že rozhodnutí Bidenovy administrativy vyhradit 3,5 miliardy dolarů pro rodiny, které ztratily své blízké 11. září 2001 - navzdory námitkám spousty členů těchto rodin - tuto strašlivou krizi nepochybně ještě zhoršilo.

Podle zprávy BBC z minulého týdne byly nemocnice provozované charitativními organizacemi, jako jsou Lékaři bez hranic (MSF), zcela zahlceny pacienty.

"Každé páté dítě přijaté na jednotku intenzivní péče umírá," píše Yogita Limaye, "a situace v nemocnici se v posledních týdnech ještě zhoršila v důsledku šíření vysoce nakažlivé nemoci spalniček, která poškozuje imunitní systém, což je pro děti, které již trpí podvýživou, smrtelná rána."

Zatímco ředitel jiná humanitární organizace minulý týden HRW sdělil, že děti v celé zemi "jsou nyní jen kůže a kost", Cooper poznamenal, že "v Afghánistánu je pravděpodobně dostatek potravin pro všechny Afghánce, aby přežili, a v každém případě je možné v případě potřeby dovážet další jídlo".


Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
5451

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022