Brexit je falešná revoluce: dělnická třída se stala terčem únosu a plní zájmy bohatých

21. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Vím dobře, jak vypadá skutečná revoluce. Stávka britských horníků v osmdesátých letech, Arabské jaro, boje na barikádách kolem parku Gezi v Istanbulu v roce 2013. Takže pro lidi, kteří se připravují, že budou v Británii ve čtvrtek hlasovat pro matku všech revolucí, rád bych upozornil na rozdíl mezi skutečnou a falešnou revolucí, píše ekonomický komentátor Paul Mason.

Bohaté elity obyčejně nestojí v čele pravé revoluce. Při skutečné revoluci utíkají bohatí a mocní ve strachu do kopců. Ani se nestává, že by bulvární pravicové noviny, jako jsou britské deníky The Sun a Daily Mail, podporovaly skutečnou revoluci.

Avšak po celé Británii se lidé nechali oblbnout tímto podvodem. V mnoha dělnických komunitách se lidé připravují, že budou hlasovat pro Brexit jen proto, aby poslali neoliberální elitu kamsi. Chtějí také učinit život nepříjemným pro městské, liberální, vysokoškolsky vzdělané obyvatelstvo, které má pravidelný a zaručený středostavovský příjem.

Rád bych se pokusil na poslední chvíli přesvědčit tyto lidi, že hlasovat pro odchod Británie z EU bude katastrofa. Je pravda, že pro příslušníky dělnické třídy jsou platy na rekordně nízké úrovni. Zaměstnavatelé s nimi zacházejí jako s póvlem. V dělnických městech jsou hlavní ulice plné prázdných, zbankrotovaných obchodů. Dospělé děti z dělnických rodin si nemohou dovolit koupit dům či byt. Třídy ve školách jsou přeplněné. Čekací doby ve zdravotnictví jsou příliš dlouhé.

Příslušníci dělnické třídy se obávají, že s přílivem přistěhovalců z Evropy se jejich situace ještě zhorší. Také mají obavy z kulturního dopadu imigrace.

Avšak hlasování pro Brexit tyto problémy nevyřeší, jen je zhorší. Podívejte se, co je to za lidi, kteří prosazují hlasování za odchod Británie z EU. Nigel Farage, Boris Johnson, Michael Gove. Celý život tito lidé usilovali o jedinou věc: poskytnout více moci zaměstnavatelům a méně zaměstnancům. Mnoho čelných stoupenců brexitu chce zprivatizovat britské státní zdravotnictví. Hovoří o vzdoru proti "elitám". Ale oni sami jsou elita.

Řekněme, že Británie ve čtvrtek bude hlasovat pro brexit. I když přestanou imigranti mít možnost přicházet za prací do Británie, budou dále existovat miliony pracovních příležitostí s nízkými platy. Stoupenci brexitu neplánují zrušit špatně placenou práci. Plánují dál snížit mzdy a zrušit zákony, které ochraňují práva zaměstnanců. Kdo asi bude dělat v budoucnosti tu špatně placenou práci? Vy, přesně ti lidé, kteří dnes máváte anglickými vlajkami a chcete ven z Evropské unie.

Mnoho lidí má nyní pocit, že budou-li hlasovat pro brexit, poprvé, na jeden krátký okamžik, budou mít právo rozhodovat. Ale důležité je to slovo "krátký". Jakmile referendum skončí, u moci budou ultrapravicoví konzervativci.

Rozdíl mezi skutečnou a falešnou revolucí poznáte podle toho, kdo jsou její nepřátelé.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7535

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016