Trump chce reagovat na jaderné hrozby ze Severní Koreje "ohněm a zuřivostí"

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump vydal výhrůžné prohlášení poté, co vyšlo najevo, že  Severní Korea překonala poslední překážku bránící jí odpalovat jaderné střely

Donald Trump se zapřísáhl, že bude reagovat na Severní Koreu "ohněm a zuřivostí", pokud bude dál Spojeným státům vyhrožovat útoky.

Pchjongjang totiž pohrozil Spojeným státům "fyzickou" odplatou za nové sankce OSN a zároveň se objevily nové důkazy, že Severní Korea překonala poslední podstatnou technickou překážku, která jí bránila zasáhnout Spojené státy či Evropu jadernými zbraněmi.

"Severní Korea by měla přestat s výhrůžkami proti Spojeným státům," řekl Trump novinářům ve svém klubu v Bedminsteru v New Jersey. "Budeme na ně reagovat ohněm a zuřivostí tak, jak to svět dosud nikdy neviděl."

Experti na Severní Koreu varovali, že by tato agresivní rétorika mohla být kontraproduktivní. Mohla by přesvědčit Kim Jong-una, že je jeho režim v bezprostředním ohrožení a vyvolat preventivní severokorejský útok.

Americké výzvědné služby jsou nyní přesvědčeny, že režim v Pchjongjangu vyvinul dostatečně malou jadernou zbraň, kterou může umístit na interkontinentiální balistickou střelu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8290

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017