V Evropě se snoubí islamofobie s antisemitismem

10. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

"Nedovolte Sorosovi, aby se  smál naposledy!" se píše na oficiálních vládních billboardech po celém Maďarsku



Kdysi asi býval maďarský premiér Viktor Orbán Georgi Sorosovi docela vděčný. V roce 1988, jako čerstvý, pětadvacetiletý absolvent právnické fakulty, se stal členem východo-středoevropské studijní skupiny, kterou financovala Sorosova nadace. O rok později obdržel Orbán Sorosovo stipendium ke studiu britské politické liberální filozofie na Pembroke College na Oxfordské univerzitě.

Ještě před několika lety věnoval Soros milion dolarů Orbánově vládě na pomoc při likvidaci ekologické katastrofy v městě Devecser, které zaplavilo v roce 2010 toxické bahno z blízké továrny na hliník.

 

Dnes vede Orbán proti svému někdejšímu dárci zlovolnou kampaň. A tato kampaň, hraničíci s antisemitismem, také obsahuje prvky islamofobie. A tato symbióza antisemitismu a islamofobie je vítaná jinde v Evropě i v USA.

Orbán používá antisemitské stereotypy, jejichž prostřednictvím obviňuje Sorose a EU ze snahu "islamizovat" Evropu. Koncem července tvrdil Orbán, že "Sorosovo impérium zneužívá peněz, lidí a institucí k dopravě migrantů do Evropy".

Podle Orbánovy rétoriky Soros a jeho spiklenečtí pomahači v EU "ohrožují křesťanský charakter Evropy". "Evropa je v současnosti připravována na předání svého území nové, smíšené, islamizované Evropě. Aby se to mohlo stát, je nutno pokračovat s odkřesťanšťováním Evropy a těch pokusů jsme svědky," řekl Orbán.

Orbánova islamofobní obvinění vůči Sorosovi sdílejí ultrapravicové organizace v Evropě a v USA, kteří útočí na maďarského filantropa za jeho údajnou podporu "islamizaci".

Někteří islamofobové líčí Sorose jako sympatizanta s nacismem, který se spojil s islamisty, "posledními koaličními partnery Adolfa Hitlera za druhé světové války, kteří ještě musejí být poraženi".

Že byl Soros zatažen do této rasistické spirály antisemitismu a islamofobie by nemělo nikoho překvapovat, píše Farid Hafez z Georgetown University na serveru  Al Jazeera.

Po dlouhá staletí jsou obrazy muslimské a židovské "jinakosti" spojovány v západním rasistickém myšlení. Jak napsal Edward Said ve svém význačném díle, Orientalismus "sdílí západní antisemitismus".

Historicky jsou židé i muslimové terčem obdobných obvinění, rasistických trop a pronásledování. Západní Evropa zneužívá nenávisti vůči židům i muslimům ve snaze si představovat, že je rasově čistá, bělošská a křesťanská. Ve středověku byli židé obviňováni, že otravují studně a snaží se tak zabíjet křesťany i muslimy. Během reformace byli židé líčeni jako ďáblovi společníci, kteří uzavřeli pakt s muslimskými Turky.

Dnes je "mezinárodní židovské spiknutí" v myslích ultrapravice spojováno s "islamistickým spiknutím". Znovu se objevuje mnoho lidí, kteří chtějí výlučně bělošskou a křesťanskou Evropu. Manifest Anderse Behringa Breivika "2083 - Evropská deklarace nezávislosti" je plný zkresleného islamofobního a antisemitského fantazírování.

Antisemitismus a islamofobie jsou dvě formy rasismu, které jdou dnes ruku v ruce, stejně, jako tomu bylo v minulosti. Je nutno na to veřejně poukazovat.

Zanedbávat islamofobii jako sourozence antisemitismu jen posílí rasistické ideology a ultrapravicové politiky, od Breivika až po Orbána. 

0
Vytisknout
8193

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017