Irácké jednotky útočí na poslední pevnost IS, postupují i proti Kurdům

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Irácké jednotky zahájily útok na poslední baštu "islámského státu", i když souběžně Kurdové hlásí i útok na své jednotky nedaleko hranice s Tureckem.


Od zářijového referenda o odtržení Kurdistánu existují mezi vládou v Bagdádu a lídry iráckých Kurdů rozhořčené spory. Existovaly obavy, že to poškodí boj proti džihádistům.

Irácké jednotky obsadily více než 90 % území, které si IS přivlastnil od roku 2014. Dnes jsou džihádisté uzavřeni již jen v části údolí řeky Eufrat, která hraničí s jejich územím v Sýrii.

Zahájení další ofenzívy proti IS přichází ve chvíli, kdy tisíce iráckých vojáků a příslušníků šíitských milic jsou vázány v operaci s cílem obnovit kontrolu nad tisíci čtverečních kilometrů území, o něž byl dlouho veden spor s Kurdy.

Ve čtvrtek irácké jednotky a s nimi spojené polovojenské síly vystupňovaly tuto operaci a zahájily útok na kurdské síly v ropné provincii Ninive na severu poblíž hranice s Tureckem, hlásí kurdské úřady.

"V 6:00 irácké síly a Íránem podporované PMF (šíitské milice Hašd aš-Šábí) ostřelují pozice pešmergů ze zummarské fronty severozápadně od Mosulu, s použití těžkého dělostřelectva," hlásí vysoce postavení kurdští představitelé. "Postupují k pozicím pešmergy."

Tento krok přichází poté, co kurdští představitelé ve středu nabídli zmrazení výsledků referenda jako první krok k jednání s Bagdádem o ukončení násilí.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6019

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2017