Singapurský summit: Experti jsou skeptičtí

13. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un přivítali úterní summit v Singapuru jako diplomatický průlom. Většina analytiků však s takovým zhodnocením nesouhlasí. 


Experti summit hodnotí jako událost, která toho příliš nedosáhla. Půl druhé strany dlouhé společné prohlášení se setkalo s kritikou analytiků a bývalých diplomatů.

Objevují se srovnání s posledními společnými americko-severokorejskými prohlášeními v letech 2005, 2000 a v 90. letech.

Experti usilující o vyvážené hodnocení se snažili artikulovat nějaké pozitivní stránky nad rámec prvního setkání nejvyšších představitelů. Nadšeni však nejsou. Upozorňují i na fakt, že se KLDR v 90. letech zavázala k denuklearizaci prakticky týmiž slovy.

Text prohlášení hovoří o denuklearizaci Korejského poloostrova, nikoliv KLDR.

Ačkoliv i předchozí společná prohlášení obsahovala ustanovení o "denuklearizaci Korejského poloostrova", vždy jim předcházela zmínka a "ověřitelném a nezvratném" kroku, což Trumpově a Kimově prohlášení symptomaticky chybí.

Chybí i jakýkoliv závazek ohledně ukončení korejské války, na čemž se lídři obou Korejí shodli v dubnu v Pchanmundžonu. Bylo široce očekáváno, že Trump tento závazek získá.

Jihokorejské znepokojení se změnilo v depresi, když Trump oznámil konec společných manévrů s Jižní Koreou, vyhlídku na stažení USA z Koreje - a analytici vypadali nevěřícně. Podle nich Trump učinil dva významné ústupky Kimovi a nic podstatného za to nedostal.

Existuje konsensus, že vítězem summitu se stal čtyřiatřicetiletý severokorejský lídr.

"Získává mezinárodní postavení a uznání svého režimu prostřednictvím ustavení "nových vztahů" se Spojenými státy. Na národní úrovni je jeho legitimita významně posílena," říká Antoine Bondaz z pařížské Fondation pour la Recherche Stratigique. "A především, Kim Čong-un šetří časem. Jaderný a balistický program budou moci pokračovat, zatímco napětí a riziko vojenské eskalace jsou v krátkodobém výhledu omezeny."

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8640

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018