Na Trumpa a jeho rodinné příslušníky podala newyorská generální prokurátorka žalobu za porušování zákona o charitativních organizacích

15. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Barbara Underwood, generální prokurátorka státu New York, žaluje charitativní nadaci Donalda Trumpa, samotného prezidenta a jeho tři děti za porušení zákona o charitativních organizacích, platného ve státě New York.  V žalobě se praví, že Trump zneužíval charitativní finance "jako šekovou knížku pro platby nevládním organizacím od Donalda Trumpa" a pro své firmy.


Finance této charitativní organizace získané prostřednictvím darů, odečitatelných z daní dárců, byly použity k hrazení odškodného v soudních sporech týkajících se Trumpových golfových klubů a ke koupi obrazu Donalda Trumpa, který měl být vystaven v dalším klubu, uvádí žaloba.

Žaloba, podaná v den Trumpových 72. narozenin, požaduje návrat 2,8 milionu dolarů, uvaluje na něho pokuty a vyžaduje přesunutí 1 milionu dolarů do jiných charitativních organizací. Žaloba také požaduje, aby byla Trumpova nadace zrušena a zakazuje Trumpovi, aby zasedal v radě jakékoliv charitativní organizace po dobu deseti let. Trumpovým dětem Donaldu junioru, Ivance a Ericovi to zakazuje na jeden rok.

Trump proti žalobě okamžitě začal protestovat na Twitteru. Označil ji za práci "hnusných newyorských Demokratů" a tvrdil, že jeho charitativní nadace "dostala 18,8 milionů dolarů ale rozdala charitě víc, 19,2 miliomny dolarů". "Tyto požadavky nesplním!" napsal Trump na Twitteru ve čtvrtek. V tom případě ale půjde věc k soudu, kde se zřejmě začnou podrobně propírat detaily činnosti Trump Organization a bude muet svědčit i Trump.

Podle žaloby prý Trumpova charitativní nadace rozdala finanční dary od dárců, odečitatelné od daní, k účelům prospěšným Trumpovi a jeho podnikům, nejméně v pěti případech. K nim patří platba 100 000 dolarů odškodného v souvislosti s žalobou podanou proti Trumpově letovisku v Mar-a-Lago, 158 000 dolarů odškodného v souvislosti s žalobou proti Trumpově národnímu golfovému klubu a 10 000 dolarů poskytnutých na koupi obrazu Donalda Trumpa, který byl pak vystaven v Trump National Doral.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5014

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018