Pro příznivce czexitu: Mladší Britové by byli spokojeni, kdyby se jejich země stala "vazalským státem"

13. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Heslo, které definovalo referendovou kampaň k brexitu, ztratilo přitažlivost. "Získat nazpět kontrolu" bylo v létě 2016 silným sdělením. Dnes sen o suverenitě zaujal druhé místo za požadavky voličů na ochranu prosperity, napsal Peter Kellner.


To pomáhá vysvětlit mírný, ale vytrvalý posun veřejného mínění. Nový průzkum DeltaPoll naznačuje, že nové hlasování by dnes vedlo k takřka opačnému výsledku než v červnu 2016: 5 % většina pro setrvání v EU ve srovnání se čtyřbodovým vedením brexitérů před dvěma roky.

Další otázka vysvětluje, co se děje - a objasňuje nebezpečně velkou propast mezi lidmi v raném nebo středním věku a těmi, kdo se blíží penzi. Téměř polovina dotázaných odpověděla, že chtějí chránit pracovní místa a životní úroveň za každou cenu, zatímco 38 % považuje britskou suverenitu za vyšší prioritu. Výsledkem je poměr 56:44 ve prospěch ekonomické síly.

Generační propast je významná. Mezi voliči pod 55 let, kteří budou zřejmě přímo zasaženi dopady brexitu na pracovní místa a investice, je poměr téměř 2:1 : 65 % versus 35 %. Avšak lidé nad 55 let považují za důležitější suverenitu, v poměru 59 : 41 %.

Někteří vehementně tvrdí, že jakýkoliv pokus zvrátit referendum z roku 2016 by vyústil v hněv těch, kdo hlasovali pro brexit. Možná bychom však také měli zvážit nebezpečí, že mladší voliči evropské budoucnosti mohou rebelovat vůči hrozbě budoucí prosperitě, která vznikla sledováním suverenity, jíž tato skupina připisuje až druhořadý význam.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7528

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018