Severokorejská média oslavují Kima jako vítěze "setkání století"

13. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
 
Poté, co zpočátku o setkání Trump-Kim severokorejská televize vůbec neinformovala, nyní oslavují severokorejská média schůzku mezi Donaldem Trumpem a Kim Jong-unem jako ukončení nepřátelských styků s USA. Státní média v Severní Koreji vykreslují setkání jako diplomatické vítězství pro severokorejského předáka.




V první zprávě o schůzce ji oficiální severokorejská tisková kancelář KCNA hodnotí superpozitivně a zmiňuje se o Kimovi šestnáctkrát.

Na titulní straně deníku vládnoucí severokorejské komunistické starny Rodong Sinmun vyšly fotografie, jak Kim vřele potřásá rukou Trumpovi. List uvádí, že "setkání století" se uskutečnilo pro ukončení "extremně nepřátelských vztahů" mezi oběma zeměmi.

KCNA uvedla, že rozhovory byly "epochální" a podpoří "radikální změnu  v dosud extremně nepřátelských severokorejsko-amerických vztazích". List chválil Kima, že vytvořil podmmínky pro mír a stabilitu na korejském poloostrově. Vznikly díky "aktivním mírumilovným opatřením, která přijal náš respektovaný Nejvyšší vůdce od začátku letošního roku".

"Singapur, země epochálního setkání, které očekával celý svět, byla plná tisíců domácích a zahraničních novinářů a velkých davů, kteří sledovali tento den, který zůstane dlouho v historii," uvedla tisková kancelář a dodala, že oba vedoucí politikové přijali pozvání do svých vzájemných zemí.

Schůzka je všeobecně považována za obrovské diplomatické vítězství pro Severní Koreu, která opakovala svůj příslib denuklearizace ve společném prohlášení, které neuvedlo žádné podrobnosti ohledně toho, jak jí bude dosaženo. Odborníci poukazujína to, že obě strany se dosud nedohodly na tom, co "denuklearizace" vlastně znamená.

Jižní Korea a velitelství americké armády uvedly, že předem nevěděli, že Trump zruší společné americko-jihokorejské manévry. Japonský ministr obrany se vyjádřil, že americká přítomnost v Jižní Koreji a společná vojenská cvičení jsou pro bezpečnost východní Asie "životně důležité".

Trump ve středu pochválil summit jako historický:




Někteří pozorovatelé, jako například washingtonská korespondentka Channel 4 News Kylie Morris, přiznali, že  Trump má velký talent pro veřejný marketing. Televizní záběry setkání v Singapuru se podle ní vetknou do mysli většiny lidí jako něco skutečně významného, navzdory tomu, že "ďábel spočívá v detailech" (jak na to poukázala i Moskva) a nudná technická jednání, k nimž zatím nedošlo a možná nikdy nedojde, obyčejného amerického voliče nezajímají. Rozhodující se dopad televizních záběrů.

0
Vytisknout
7199

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2018