AKTUALIZACE: V Sýrii dochází k vážné eskalaci války mezi Tureckem a Ruskem

28. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Doplnění z pátku ráno: Turečtí činitelé uvedli, že bylo usmrceno nejméně 33 členů jejich vojenského personálu a více než 30 osob bylo zraněno. Vojenské zdroje mezi umírněnými i džihádistickými vzbouřeneckými skupinami, které bojují v severozápadní Sýrii na hranici s Tureckem, uvedly, že masakr byl důsledkem "precizního útoku" proti dvoupatrové budově ve vesnici zvané Balioun.

Turecký konvoj, část posil, vyslaných tento měsíc do této oblasti na pomoc vzbouřeneckým jednotkám, se stal ve čtvrtek dopoledne terčem tvrdého ostřelování. Vojáci se skryli ve vesnici Balioun v budově místní komunální správy.

Turečtí činitelé obvinili z útoku syrský režim, avšak několik zdrojů v Idlíbu uvádí, a totéž vyplývá z neověřeného videozáznamu nočního údery, že letecký úder provedlo ruské letectvo, které pomáhá Damašku provádět brutální už tři měsíce trvající ofenzívu proti Idlíbu. ZDE   

Znepokojující vývoj, v jehož důsledku se Turecko a Sýrie/Rusko ocítají na pokraji vzájemné totální války. Nejméně 34 tureckých vojáků bylo usmrceno leteckými údery v syrské provincii Idlíb.



Dvoupatrová budova, kterou Turecko používalo jako vojenské velitelství, byla zničena cíleným ruským leteckým úderem. Letecká základna Hmejmím odmítla žádost Ankary, aby vrtulníky evakuovaly raněné. Ranění byli odvezeni automobily.

Zatímto přicházejí zprávy o obrovském množství raněných v tureckých jednotkách v Idlíbu, prominentní americký Republikán Lindsey Graham požaduje, aby Donald Trump si vynutil v Rusy ovládaném leteckém prostoru bezletovou zónu.

 


Dochází k četným explozím v Latakíji a v Džablíhu uprostřed zpráv, že turecké stíhačky F-16 nalétávají na syrskou hranici a zřejmě ji i překračují.
Turecko střílí dělostřelecké granáty do Idlibu a do Aleppa proti jednotkám prezidenta Asada.

Turecko signalizuje Evropě a Severoatlantickému společenství, že otevírá své hranice syrským uprchlíkům a zlikviduje  všechny bariéry bránící uprchlíkům v příchodu do Evropy.

Já i mnozí další jsme léta důrazně upozorňovali, jak obrovskou cenu vyvolá velká krize v Idlíbu. Idlíb nikdy nebyl problém, který mohl Západ ignorovat. Je to bezprecedentní humanitární krize s globálními důsledky.

Globální nezájem má svou cenu, píše Charles Lister, vojenský analytik situace v Sýrii.

0
Vytisknout
10764

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020