Mezitím v Absurdistánu 118:

Konflikty ve vedení strany PiS, korupce a lži a pomluvy ve státní televizi

3. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Císař je slabý. Říše se rozpadá. Ti, kdo doposud byli věrnými služebníky Kaczyńského, zvedají hlavy a snaží se utrhnout si pro sebe kus moci. V nejvyšších řadách strany Právo a spravedlnost vznikl bratrovražedný boj. Muž roku listu Gazeta Polska za rok 2007  zatkl Muže roku Gazety Polskej pro rok 2009, jak nařídili Muži roku Gazety Polskej na léta 2019, 2015 a 2004. Mezitím ministr ve vládě Muže roku Gazety Polskej na léta 2016, 2017 a 2018 byl svědkem toho, že Muž roku 2009, zkonfiskoval jeho dokumenty a zatkl jeho syna. Je mi líto komiků v Polsku, protože jak by bylo možné konkurovat všemu tomuto?

 
Ale tak dobře, dovolte mi, abych to vysvětlil. Gazeta Polska je fundamentalistický list nekriticky podporující stranu Právo a spravedlnost. List uděluje tituly Muž roku politikům ze strany PiS. Jaroslawu Kaczyńskému (Muži roku 2004, 2015 a 2019) se vůbec nelíbilo, že bývalý agent Ústředního protikorupčního úřadu (CBA) Tomasz Kaczmarek (Muž roku 2009) promluvil v tisku o zneužívání moci v CBA během první vlády strany Právo a spravedlnost, takže požádal Mariusze Kamińského (Muže roku 2009), který byl tehdy šéfem CBA  a teď je šéfem všech tajných služeb, aby ho zatkl. Ovšem pozor, Mariusz Kamiński už byl předtím shledán vinným ze zneužívání moci jaké šéf CBA a odsouzen na tři roky do vězení a na deset let mu bylo zakázáno zastávat jakékoliv státní funkce, ovšem než měl čas se proti tomuto rozsudku odvolat, protizákonně mu dal milost prezident Duda (viz ZDE).

Přibližně v tutéž dobu - pravděpodobně, aby dokázali, že opravdu bojují proti korupci - CBA provedla razii do kanceláře a domu Mariana Banaśe, jeho dcery a jeho syna - Banaś, bývalý ministr ve vládě Mateusze Morawieckého (Muže roku 2016, 2017 a 2018) a v současnosti ředitel Nejvyššího auditorského úřadu, je podezříván z protizákonného získávání cenných nemovitostí, z obchodování se známými kriminálníky a ze skrývání svých finančních přiznání (viz ZDE). Jako pomstu nařídil Banaś audit na Státní prokuratuře.

Jiné zprávy: ganster známý pod přízviskem "Broda", který jednal v rámci projektu pro ochranu svědků, potvrdil kolující nepotvrzené informace, že Patrycja Kotecka, manželka ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Zbigniewa Ziobra se v minulosti spolčovala s dobře známými kriminálníky.   Situace je to složitá, protože Mariusz Kamiński tvrdil v minulosti, že Broda je velmi důvěryhodný. Jiní se domnívají, že si vymýšlí a že jeho imunita měla být už dávno zrušena. Avšak byla s konečnou platností zrušena teprve až poté, co  obvinil manželku ministra.

Jinými slovy: byl důvěryhodný, jen do té doby, dokud jeho odhalení pomáhala Kamińského jednat proti jeho politickým oponentům. Protože takhle to funguje v Polsku, jemuž vládne strana Právo a spravedlnost: jednáte dobře, pokud jednáte proti opozici. Avšak zvedněte ruku proti straně Právo a spravedlnost či jejím politickým spojencům a okamžitě skončíte: jako ta prokurátorka, která vyšetřovala Jaceka Międlara, bývalého katolického kněze, z něhož se stal radikální antisemitský kazatel - případ jí bez jakéhokoliv vysvětlení odebrali a ona sama byla degradována. 

Mezitím vyšly na světlo světa dokumenty, které se strana Právo a spravedlnost snažila stůj co stůj utajovat. A okamžitě bylo zjevné, proč je tak usilovně utajovala, navzdory několika soudním slyšením. Těmi dokumenty jsou seznamy podpisů soudců, kteří podpořili kandidáty do nové Národní rady soudnictví  (té, kterou všichni kromě strany PiS považují za protizákonnou). Zdá se, že i kdyby ta rada byla nakrásně legální, jmenovaní soudci sami nemohou být, protože je vysoce pravděpodobné, že ty podpisy byly sebrány bianco. Několik soudců mělo podporu těchže lidí, někteří dokonce poskytli podporu sami sobě a jejich nominace byly možné jen proto, že velká část těch podpisů pocházela od soudců, které už předtím povýšila strana Právo a spravedlnost za to, že se podřídili jejím politikům. Více než polovina ze všech podpůrných 468 podpisů pocházela jen od osmi soudců.

Všem těmto událostem se stále ještě nepodařilo přehlušit onen skandál, kdy poslankyně PiS Lichocka ukázala opozici sprosté gesto (o tom ZDE) Billboardy finacované crowdfundingem  znázorňující tento okamžik hanby se začaly objevovat po celé zemi. Lichocka sama je "šokována" "kampaní nenávisti proti ní", což jen vede k větší zuřivosti voličů a činitelé parlamentního poslaneckého klubu PiS, odpovědní za stranickou disciplínu, uklidnění situace zrovna nenapomáhají svým výrokem, že "strana Právo a spravedlnost nemůže Lichockou ze svých řad vyloučit, protože kdyby se lidi začali vylučovat za takové věci, vláda by padla". Pokusy státní televize TVP upozorňovat na skutečnost, že navzdory obviňování opozice je polská onkologie lepší než kdy v minulosti, také selhaly, poté, co vyšlo najevo, že muž, chválící v této věci vládu v televizi, údajně profesor Góźdź, šéf onkologického centra v městě Kielce, ten profesor vůbec nebyl.

Ten materiál byl také doprovázen hodně zajímavým grafem, který ukazoval neuvěřitelný nárůst financování polského zdravotnictví za vlády strany Právo a spravedlnost. Údajně vzroste z 5 na 6 procent HDP. Podle toho, jak je ten graf vyroben, to skoro vypadá, jako že je ten "skok" z 5 na 6 procent nárůstem o celých 100 procent:



A dokonce i jejich poslední pokus koupit si voliče rozdáváním peněz selhal: poté, co loni v srpnu nový zákon, který zrušil daň z příjmu pro mladé lidi vstupující na pracovní trh, hrubé platy pro mladé lidi se snížily, takže si přinesou mladí lidé domů stejný plat jako předtím, rozdíl si strčí do kapsy jejich zaměstnavatelé. A známý fakt, že strana Právo a spravedlnost dává peníze jen svým vlastním lidem byl potvrzen poté, co vyšlo najevo, že vládní peníze na výstavbu silnic jsou poskytovány většinou jen těm komunálním úřadům, které ovládá strana PiS: více než polovina komunálních úřadů, které ovládá opozice, nedostala ani halíř.

Avšak některým přátelům strany PiS to v prvním kole nestačí, potřebují víc. Poté, co architekt, podporující stranu PiS, vyhrál před několika lety zkorumpovanou soutěž na projekt nového muzea,  minulý týden dostal další tři miliony zlotých (18 milionů Kč),  aby svůj projekt opravil. Muzeum samozřejmě stále ještě zdaleka není postaveno.

A tohle všechno se děje sotva na začátku prezidentské kampaně. Straně Právo a spravedlnost to poněkud ztěžuje situaci. Je pro ni velmi důležité, aby byl Andrzej Duda znovu zvolen, a tak dělají všechno, co mohou, aby ho podpořili. Například vymazali všechny jeho přísliby ze starého účtu na Twitteru, aby žádní zatracení novináři nemohli zkontrolovat, zda je splnil (samozřejmě je nesplnil). Volba nově jmenované šéfky Dudovy předvolební kampaně naznačuje, že se strana Právo a spravedlnost připravuje hrát špinavou hru kamapně, protože když už údajně šířila letáky pomlouvající opozičního kandidáta během volebního období, kdy to bylo zakázáno, těžce na ruce pokousala jednoho muže, který jí v tom bránil, a pak všechno popřela, že prý to bylo v sebeobraně, protože na ni muž zaútočit - což by byla divná věc, protože právě tento muž zavolal k incidentu policii. Špinavé hry už začaly.

Kandidátka opozice Małgorzata Kidawa-Błońska, která jako pravnučka polského prezidenta a premiéra z předválečného období je hrdá na své předky, je nyní ve státní televizi TVP zesměšňována dokonce i v televizních seriálech - v jednom z nich nyní vystupuje odporná postava hnusné aristokratky, která zachází sprostě s "normálními lidmi" a úplně náhodou vypadá a hovoří přesně jako ona (od 0.25) :




Srovnejte to se skutečnými záběry Kidawé-Błońské:



V jiném materiálu je obviňována, že podvádí, protože davy během jejího předvolebního shromáždění skandují jen "Kidawa, Kidawa" a vynechávají druhou polovinu jejího jména. Podle jednoho komentátora (nepřekvapuje, že z listu podporujícího PiS), "toto dokazuje, jak povrchní je její kampaň, když se tam může žonglovat se slovy tak lehce, aby to odpovídalo současným potřebám". 

Avšak alespoň ji v televizi TVP vůbec ukázali. Protože ze všech kandidátů TVP ukazuje většinou jen Dudu. Je to lehké, protože Duda jezdí po všech okresech v Polsku, takže každý den navštíví pár měst, o čemž se lehce dají v TVP vysílat reportáže. Jako by to nestačilo, záběry jeho osoby se vyskytují ve všech zpravodajských šotech, i těch, kde je to jen okrajově relevantní, především v těch, které chválí vládu (což je většina toho, co TVP vysílá). Každý pozvaný host se snaží Dudu vychvalovat, někdy absurdně směšnými způsoby. Tenhle zpěvák Disco Polo poté, co kritizoval Kidawu-Błońskou, že neumí mluvit bez papíru, řekl: "Andrzej Duda a jeho vynikající manželka nás reprezentují dokonale. Kromě toho si myslím, že Andrzej Duda je erudovaný člověk, doslova mu z úst teče med, má pyl na rtech, kdykoliv začíná mluvit a dokáže volit svá slova dokonale, bez papíru, stačí prostě jen lusknout prsty a on okamžitě dokáže mluvit celé hodiny, a to je, pravděpodobně, jaký by měl být prezident." Podívejte se sami:


Mezitím policisté, kteří umučili Ugor Stachowiaka (ZDE) byli odsouzeni do vězeni jen na 2 až 2,5 roku.    Rodina oběti zuří a poukazuje na to, že ty rozsudky jsou příliš mírné. Ale asi je to všechno relativní: Myslivec, který usmrtil muže na procházce v lese, byl právě odsouzen jen k podmíněnému trestu jednoho roku. 

A pak je tady ta choroba. Pokud věříme polským biskupům, tou chorobou je aktivismus za práva homosexuálů. A šíří se to. Šestnáctiletý chlapec se dostal do potíží, protože na internetu zveřejnil erb svého města, pozměněný tak, aby obsahoval duhu LGBT.    Jeho případ vyšetřuje policie a bylo mu sděleno, že možná bude odsouzen do vězení, k tak dlouhému trestu jako ten myslivec, co zabil toho člověka. Mezitím stále větší počet evropských měst ruší své partnerství s polskými městy, která oznámila, že to jsou "LGBT-free zóny", takže, například, Tuchów už není partnerským městem se Saint-Jean-de-Braye ve Francii a jiné francouzské město, Douai, už není partnerem Puławy.
Když ale jde o skutečnou chorobu, koronavirus, i to je v popředí politického boje. Poté, co předseda Senátu, lékař a člen opoziční strany, zavedl dezinfekční strojky na ruce, ho obvinil předseda Sejmu, také lékař, ale ze strany PiS, že si myje ruce špatně

Na to ten předseda Senátu obvinil předsedu Sejmu, že se chová jako blbec a poukázal na to, že Senát dělá opatřeni proti koronaviru už celé týdny, zatímco v Sejmu se neděje nic. Typickým způsobem, charakteristickým pro stranu PiS, projekt nového zákona byl Sejmu předložen pozdě v noci a mělo se o něm hlasovat hned druhý den ráno.   Ten návrh zákona je chaotický, vyvazuje vládu z jakékoliv finanční odpovědnosti za protiepidemická opatření a poskytuje vládě obrovské, neomezené pravomoci - někteří vládu obvinili, že je to příprava na mimořádný stav  v Polsku. Co se týče konkrétních příprav, klip od jedné ženy, která je v izolaci, se virálně rozšířil po internetu.   Obvinila vládu, že je naprosto nepřipravená. Žena byla několik dní držena v místní nemocnici v izolaci, poté, co ji nemocnice pro infekční choroby odmítly v důsledku idiotských předpisů přijmout. Když bylo konečně dovoleno, aby vzorek od ní byl testován na koronavirus, musela čekat na výsledek po dobu 88 hodin, protože jediná laboratoř v Polsku, která dělá tyto testy, končí svou práci každý den v 15 hodin. Na jiném videoklipu vidíme posádku sanitky, která demonstruje protivirové vybavení, které jim bylo vydáno. Obsahuje protichemické rukavice, které jsou tak staré, že se rozpadnou, když si je člověk chce vzít (to video bylo mezitím vymazáno, ale je popsáno ZDE.

Naštěstí mají polské služby pro mimořádné události zkušenost ze spolpráce s boží silou, takže je stále ještě naděje. Níže se můžete podívat na klip, v němž hasičská brigáda doprovází putovní obraz Černé madony częstochowské:


0
Vytisknout
9052

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2020