Nevděčníci: Sýrie za druhé světové války poskytovala útočiště evropským uprchlíkům

3. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Celá řada zemí na Blízkém východě, včetně Sýrie, nyní zničené válkou, poskytla během druhé světové války útočiště desetitisícům uprchlíků před nacismem a komunismem z Balkánu a ze středovýchodní Evropy. Civilisté ze středovýchodní Evropy a z Balkánu překračovali Středozemní moře a Turecko, aby unikli vraždění a pronásledování v Evropě.

Middle East Relief and Refugee Administration (MERRA), Úřad pro pomoc uprchlíkům na Blízkém východě, založený Brity v roce 1942, umístil 40 000 Evropanů do uprchlických táborů v Sýrii, v Egyptě a v Palestině.

 

Evropané v táborech zůstali až do konce druhé světové války, kdy se buď vrátili do svých domovských zemí, anebo emigrovali do třetích zemí.

Nově příchozí uprchlíci se podrobili lékařské prohlídce a byli rozděleni do různých druhů ubytování - pro rodiny, pro děti bez doprovodu rodičů, pro svobodné muže a pro svobodné ženy.

V roce 1944 civilisté, kteří přišli z řeckých ostrovů do tábora v Aleppu, měli možnost se po zajištění jejich bezpečnosti vzájemně scházet a nakupovat.

Írán poskytl útočíště tisícům Poláků, kteří uprchli před nacistickým vražděním a před sovětskými pracovními tábory. V letech 1939-1942 bylo v Iránu mezi 114 000 - 300 000 Poláků.

11. ledna 1942 otiskl na titulní stránce arabský deník Huna al-Quds fotografii syrských žen, jak rozdávají šatstvo řeckým dětem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12956

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2020