Analýza OSN: Rusko páchá v Sýrii válečné zločiny

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Vyšetřování zvěrstev, páchaných v Sýrii, které provádí OSN, poprvé obvinilo Rusko, že přímo páchá válečné zločiny nerozlišujícím bombardováním civilních oblatí.

Nejnovější analýza Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii se soustřeďuje na události od července 2019 do ledna 2020 a zejména na útoku "provládních sil" na civilní cíle, jako je zdravotnická infrastruktura, a na vyhnání 700 000 civilistů z jejich domovů.

 
Komise se soustředila na dva incidenty, při nich nalezla podstatné důkazy, že se ruská letadla přímo podílela na bombardování civilních oblastí. I v minulosti naznačovala odpovědnost Ruska za válečné zločiny, tentokrát však nalezla důkazy viny Moskvy.

Prvním incidentem byla série leteckých úderů na tržiště v Ma’arrat al-Nu’man, silně obydlené oblasti 33 km jižně od města Idlíb. K útokům došlo 22. července. Šlo o takzvaný "dvojí úder", kdy druhé bombardování útočí na totéž místom až tam dorazí záchranáři. Usmrceno bylo 43 civilistů včetně 4 dětí a 109 osob bylo zraněno.

Druhý vyšetřovaný útok se odehrál při bombardování 16. srpna v budově pro vyhnané civilisty, která stála v polích nedaleko města Haas v jižním Idlíbu. Při útoku zahynulo 20 lidí, včetně 8 žen a 6 dětí, 40 dalších lidí bylo zraněno.

"Na základě existujících důkazů, včetně svědectví svědků, videozáznamů, datových záznamů, zpráv pozorovatelů, záznamů o letech, komise má dobré důvody usoudit,m že se na obou těchto incidentech podílela ruská letadla," konstatuje se ve zprávě.

"Při obou incidentech nezaměřilo ruské letectvo své útoky na konkrétní vojenské cíle. Nezaměřené útoky v civilních oblastech jsou válečným zločinem."

OSN se normálně vyhýbá jmenování pachatelů. Potřebuje spolupráci Asadovy vlády a ruské armády při rozdělování humanitární pomoci po celé Sýrii.

Vyšetřovací komisi tvoří tři nezávislí experti, Paulo Sérgie Pinheiro, brazilský právník,. Karen Koning AbuZayd, americká činitelka OSN a Hanny Hegally, egyptská expertka pro lidská práva.

Ofenzíva Asadovy armády podporovaná Ruskem v Idlíbu vyvolala masový útěk obyvatelstva směrem k Turecku a přímou konfrontaci mezi tureckými a ruskými armádními jednotkami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8548

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2020