Křeček: "Jedno odmítnutí cigána rasismus nedělá"

9. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Děkujeme Matějovi Hollanovi za monitoring nově zvoleného ombudsmana Křečka. Křeček se směrem k Romům profiluje zcela jasně a bez skurpulí. 


Lajkoval výrok, který vidíte na fotce: "Jedno odmítnutí cigana rasismus nedělá". Kopie postu je ze soboty 7. března 2020. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



"Pane Křečku, diskriminaci vůbec nerozumíte a musíte se více dovzdělat. Už pro vás chystáme klec, kterou v rámci oslav Mezinárodního dne Romů naplníme vzkazy od občanů České republiky a dovezeme vám ji. Budete si tak moci přečíst, co od vás jako od veřejného ochránce očekáváme. Budete možná překvapený, ale podporu takovýchto výroků určitě ne."

Milí přátelé a fanoušci organizace ARA ART, pokud vás chování Veřejného ochránce práv směrem k Romům také štve, můžete udělat několik věcí: 


1. Přispět na klec pro Křečka a to nejen na její stavbu, ale i na konání nejlepších oslav našeho dne v Praze.


 

Darovat můžete na tomto odkaze: https://www.darujme.cz/projekt/1202664

A jak se váš vzkaz ke Křečkovi dostane? Na galakoncertě 8. dubna, ho společně s ostatními vhodíte do klece. Klec pak osobně zástupci ARA ART dovezou Křečkovi do Brna.  

2. Přijít na oslavy Mezinárodního dne Romů od 2.-8.dubna. Aktuální informace k programu najdete průběžně také na této FB události pod naším profilem: 
http://bit.ly/VsichniJsmeRomove_FB_Udalost

A věřte, že se máte tento rok opravdu na co těšit. Například na premiéru divadelního představení, které jsme připravili společně s divadlem Husa na provázku a nese název "Gádžové jdou do  nebe". A mnoho dalších akcí, tak jako je to každý rok. 

3. Přivést své kamarády z řad Romů a  majoritní společnosti, kteří na oslavách ještě nikdy nebyli.  

Děkujeme, že vám to není jedno.

 

 

 

 

 

Těšíme se na Vás a děkujeme za Vaše dary. 

 

David Tišer a celý tým společnosti ARA ART, z.s.

 

ARA ART, z.s.
Sevastopolská 378/16, Praha 10, 101 00
E: tiser.david@araart.cz
Fb: ARA ART, z.s.
W: www.araart.cz


ARA ART je organizace, která se jako jedna z mála romských organizací věnuje ARTIVISMU. Artivismus spojuje umění s aktivismem, a o to nám v našich aktivitách jde. Přiblížit lidem témata, která rezonují v naší společnosti nebo v romské komunitě, prostřednictvím umění. 

Drastická situace v uprchlických táborech na řeckých ostrovech se zhoršuje

9. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Zřejmě ultrapravičáci zapálili na ostrově Lesbos útočiště pro rodiny. Řecká policie to toleruje:

Zpráva Dalimila Petrláka z organizace Pomáháme lidem na útěku:

1) Nakolik se zdálo, že se situace na Lesbu začíná vracet k normálu, v sobotu večer a v neděli došlo k velkému vyhrocení. Řečtí i zahraniční radikálové nadále napadají především pracovníky neziskovek, obecně situace není bezpečná.

2) V sobotu večer zachvátil požár jedno z nejvýznamnějších komunitních center na Lesbu - One Happy Family. Shořela škola a kanceláře (tj asi 25% centra), naštěstí se nikomu nic nestalo. One Happy Family zaštiťuje činnost asi 26 různých projektů a centrum navštěvovalo přes 1 000 migrantů denně. Příčina požáru není jasná, jedna z verzí však je i žhářství.

Rozhovor Britských listů 263. V Londýně jsem poznal pozoruhodné Čechy

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Milan Jakobec, právník, diplomat a donedávna ředitel Diplomatické akademie byl v devadesátých letech zástupcem velvyslance České republiky v Londýně. Napsal o tom knihu vzpomínek, která obsahuje řadu pozoruhodných portrétů Čechů, tehdy žijících v Británii. Nejzajímavější byla zřejmě stoletá slečna Pokorná, která před nacistickou okupací převedla z Břeclavi do zahraničí přes hranice celou řadu lidí, strávila pak mnoho let v nacistických vyhlazovacích táborech a po pádu komunismu věnovala velvyslanectví ČR v Londýně klavír, na nějž však směly hrát jen jí uznávané klavírní hvězdy. Chodila na tom klavíru na velvyslanectví utírat prach. O slečně Pokorné a o dalších pozoruhodných osobnostech hovoří Jan Čulík s Milanem Jakobcem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Koronavirus: Globální burzy zachvacuje panika

9. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

= Britská vláda: Koronavirus se v zemi rychle rozšíří v epidemii. Nejnověji je v Británii 319 nakažených lidí, v neděli to bylo 273. Ve Skotsku je nakaženo 23 osob, v neděli to bylo 18.

- V Německu, kde bylo ve 14 hodin v pondělí potvrzeno 1153 nákaz koronavirem, apeloval na občany ministr zdravotnictví Jens Spahn, aby cestovali co nejméně, aby pracovali z domova a aby kontaktovali lékaře jen telefonicky. Navrhl, aby se vyhýbali veřejné dopravě a jezdili do práce na kole nebo chodili pěšky. Hlavním cílem je v Německu nezahltit zdravotnictví, které má 28 000 postelí pro krizové případy. Ministr nechce zavírat školy a školky, protože by to znamenalo, že desetitisíce zaměstnanců zdravotnictví by nemohlo jít do práce a zdravotnictví by to ochromilo. "Chovejte se, jako byste se chtěli vyhnout chřipce."  

- Íránská státní televize potvrdila 595 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin a 43 nových úmrtí. Celkem je nyní v Íránu nakaženo 7161 osob a zemřelo 237 liíd, 2394 lidí se uzdravilo.

- Britský burzovní index FTSE poklesl v pondělí o 8 procent. Cena ropy poklesla o více než 30 procent. Drasticky poklesly i asijské burzy a totéž se očekává i v USA.

- Ruský rubl v důsledku poklesu ceny ropy ztratil na hodnotě, ruské úřady se snaží ujišťovat občany, že to "nevadí",  že to Rusko zvládne.

- Koronavirem bylo nakaženo už 110 000 lidí. Zemřelo 3824. Nejpostiženější jsou  Čína: 80 735, Itálie: 7 375, Jižní Korea: 7 313, Írán: 6 566, Francie: 1 209, Německo: 1 040, Španělsko:  673, USA: 547.

- Státní íránská média oznámila, že 16 lidí ve městě Ahvaz zemřelo na otravu alkoholem na základě chybného přesvědčení, že je alkohol vakcínou proti koronaviru. V Íránu je alkohol zakázán, ale je tajně dovážen či vyráběn, což občas vede k úmrtím. Nakažen koronavirem je v Íránu i šéf úřadu pro zvládání krizí Ismail Najjar. Podle oficiálních údajů je v Íránu nakaženo koronavirem 6500 a téměř 200 osob zemřelo, přes víkend nejméně 49.

- Německá vláda se rozhodla zavést řadu opatření na pomoc podnikům postiženým koronavirem. Bude jim poskytovat půjčky a prodlouží lhůtu na placení daní, aby zaměstnavatelé byli schopni platit zaměstnance, kteří musejí jít do karantény. Německá letecká společnost Lufthansa byla nucena zrušit velkou část letů a velké konference, knižní trh v Lipsku, zápasy Bundesligy. Pravděpodobnost, že v nejpostiženější oblasti, v severním Porýní-Vestfálsku, které má 484 případů, budou uzavřeny školy a univerzity, se blíží. ZDE  

Aeronet chválí Čechy, že vykupují obchody

9. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Čeští elfové o serveru aeronet.cz (4.týden 02/2020)

Témata: Poslednímu únorovému týdnu dominuje téma koronaviru a jeho údajné šíření prostřednictvím migrantů. Zejména na příkladu Itálie pak AE News kumuluje několik spikleneckých narativů současně, když vyobrazuje současnou italskou vládu jako údajně ignorující nebezpečí koronaviru a usilující o co největší přísun migrantů navzdory nevoli italské populace.

 

Nacistická propaganda na Parlamentních listech

9. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

"Plav zpátky, uprchlíku. Nahý! Třikrát to zkoušel... Řecko se brání. A zaznělo, co vás zvedne ze židle", "Migranti a pohádky o pečených holubech. Markéta Šichtařová ukazuje, co všechno je špatně", "Chceme tu statisíce migrantů i se všemi důsledky? Advokát tvrdě reaguje na prohlášení šéfa neziskovky a žasne nad chvilkaři na ČT" --- Když místo uprchlíků a migrantů dosadíme slovo žid/Žid, tak je vymalováno. Nazi propaganda na PL, upozorňuje Daniel Veselý.

Jak je možné, že se tato nacistická propaganda trestně nestíhá, přestože má ČR přísné zákony kriminalizující vyvolávání nenávisti vůči menšinám? (pozn. red.)

§ 352

Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci

(1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Kdo užije násilí proti skupině obyvatelů nebo jednotlivci nebo jim vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Stejně jako v odstavci 2 bude potrestán,

a) kdo se spolčí nebo srotí ke spáchání takového činu, nebo

b) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Americké primárky: Mediální panika a do očí bijící korupce Demokratické strany

9. 3. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Americká média středního proudu před sebou mají vpravdě gargantuovský úkol: Musejí se zdárně vypořádat se silně znepokojujícím faktem, že pravděpodobný nominant za Demokratickou stranu Joe Biden vykazuje stále závažnější kognitivní deficit, z čehož trumpovská propagandistická mašinerie dozajista vytěží maximum. A že práce bude jako na kostele, je očividné již nyní. Mezitím nejvyšší orgán Demokratické strany - Demokratický národní výbor (DNC) - již potřetí změnil pravidla hry tak, aby bylo zabráněno nejhoršímu, tj. převzetí Demokratické strany populistickým hnutím zdola.

V Británii, stejně jako v Itálii, roste počet případů koronaviru denně o 25 procent. To znamená...

8. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

... že se počet nakažených za každé tři dny zdvojnásobí.

Bez vážných opatření na zastavení šíření koronaviru lze předpovědět:

17. března: 2000 případů

26. března: 16 000 případů

4. dubna: 128 000 případů

7. dubna: 256 000 případů

V Británii je v neděli večer 273 případů nákazy koronavirem. Jsou to 4 případy na jeden milion obyvatel. V ČR je v neděli večer 32 případů nákazy koronavirem. Jsou to 3 případy na jeden milion obyvatel. ČR dohání západní Evropu...

Babiš a koronavirus

8. 3. 2020

čas čtení 19 minut

Když odstraníme demagogii, nucenou žoviálnost a nesmysly, je to od Babiše relativně slušná informace

Když odstraníte násilný, rádobyžoviální přístup a premiérovo chvástání ("čau, lidi", "jsme v ČR nejlepší, V4 je nejlepší", "jsem tvrdej, protože mi o něco jde" :)))  tyto bláboly jsme vyškrtli  - vězte, že Babiš ani tenhle text nenapsal, protože neumí česky, je to celé předstírání) a když pominete pozdější části jeho "reportu", kde se - stejně jako jeho kolegové v EU - dopouští brutuálního porušování mezinárodní i evropské legislativy, když podporuje Řecko v odpírání uprchlíkům možnosti žádat o azyl, která je včleněná do mezinárodních úmluv, jichž je signatářem i Česká republika - níže uvedený "report", psaný jménem Babiše o koronaviru jeho propagandisty, je relativně slušná informace.

K tomu jen dvě tři důležité věci:

Babišovo chvástání, že na rozdíl od západoevropských zemí jsou zdravotníci v ČR stále ještě schopni sledovat u všech osob v ČR nakažených koronavirem historii jejich nákazy a identifikovat všechny osoby, s nimiž se setkaly, nebude mít dlouhého trvání, protože i v ČR, stejně jako jinde, se nákaza koronavirem vymkne z rukou.

Jak na to poukázal jeden mezinárodní epidemiolog: Je  nesmírně důležité vědět, zda jsou nakažení součástí klastru, tedy skupiny lidí, vazby nákazy mezi nimiž jsou přesně zdokumentovány. Jakmile se ale začnou ve společnosti objevovat jednotliví nakažení lidé bez vazby na nakažené skupiny, to bude znamenat, že epidemie přestala být zvládnutelná, protože tito jednotliví nakažení budou jen špičkou ledovce.

VELKÝM problémem je pro ČR jednak nedisciplinovanost a sobeckost obyvatelstva, které je švejkovsky zvyklé nedodržovat předpisy, a jednak tisíce českých lyžařů v Itálii. V Itálii bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno nových cca 1500 (!) případů nakažení, celkový počet nakažených je v neděli v podvečer 7375 a celkem už tam na koronavirus zemřelo 366 lidí, to je úmrtnost téměř 5 procent! Obávám se, že s tisíci českých turistů a lyžařů v severní Itálii Česko velmi dlouho svou nadřazenost nad epidemií neudrží. Vzhledem k tomu, že ani situace v Německu (1040 nakažených) a ve Francii (1126 nakažených) není ideální.

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

DALŠÍM VELKÝM PROBLÉMEM je, co se stane s nakaženými lidmi, kteří jsou sami svými zaměstnavateli, a tak nemají právo na nemocenskou, sezónní pracovníci a lidé najímaní na hodinu. Jakým způsobem bude Babiš řešit čtrnáctidenní karanténu u lidí, kteří se musejí starat o své děti, atd. Zatím jsme neslyšeli o žádných konkrétních opatřeních na pomoc těmto lidem, kteří budou i po nakažení chodit do práce, aby si vydělali na chleba, a ohrozí tím společnost.

Proti koronaviru nejsou žádné léky. Jestliže se však virus pacientům dostane z nosu do plic, způsobí vážné onemocnění, život ohrožující kolaps plic. Takovýmto pacientům musí být v nemocnici poskytován kyslík. Podle statistik je to cca 15 procent nakažených. Kdyby se stoprocentně nákaza rozšířila po Praze, 15 procent nakažených je 150 000 lidí. Má české zdravotnictví 150 000 lůžek (pro celou zemi by to bylo 1,5 milionu lůžek! jistě, jen ten nejhorší případ) - ale i kdyby to nebylo tak zlé - třeba jen deset tisíc lůžek na odděleních intenzivní péče, kde jim bude možno poskytnout kyslíkovou podporu pro dýchání a pro plíce?

No nic. Zde jsou nejdůležitější odstavce z Babišova "reportu". (JČ)


Uplynul týden od prvního případu nákazy koronavirem a jak už určitě víte, děláme naprosté maximum, aby se nám nestalo to, co se děje hlavně v Itálii, a doufejme, že se nestane ve Francii, Německu i Španělsku. Tam podle názoru našich expertů už asi nejsou schopní zabránit nekontrolovanému přenosu viru a zjistit u každého pacienta původní místo nákazy a nosiče viru. Ale my se o to stále snažíme a zatím se to daří.

Svět není připravený na KORONAVIRUS, na apokalypsu … quo vadis?

9. 3. 2020 / Ivo Barteček

čas čtení 40 minut

Publikujeme pohled Ivo Bartečka z Japonska, žije tam v Jokohamě. Prosíme však čtenáře, aby k poněkud idiosynkratickému textu pana Bartečka přistupovali s kritickou myslí. (pozn.red.)

Současný svět není připravený na apokalypsu, státy nejsou připraveny na apokalypsu, lidé nejsou připraveni na apokalypsu. V informačním dění kolem koronaviru je z pohledu občana totální chaos, Českou republiku nevyjímaje. Něco je špatně. Pokud má někdo další text k tématu k dispozici, prosím přidejte pod tento článek odkaz.

Skoro pandemie koronaviru nebo Covid-19 dle nového názvu (pro zjednodušení používán dále termín koronavirus) ukazuje na zásadní nedostatky na vládní a mezinárodní úrovni v nakládání se skutečnou epidemií a na nedostatky v korporátní produkci zboží. Současný svět funguje na kapitalistickém principu, a tedy jen to, co je ziskové, má smysl vyrobit, a jen to, co má smysl vyrobit v rozmezí 3-6 měsíců, je předem naplánované. Pandemie, událost, která nastane jen jednou za 20-30 let nebo spíše jednou za 100 let, není v současném systému plánování vedena. Čím větší země, tím více kapitálu v oběhu a tím více plánování, aby kapitál nebyl ohrožen (například portfolio akcií). Nicméně člověk je poslední v pořadí, a proto základní materiál pro potřeby přežití v případě epidemie nebo války není k dispozici na měsíce dopředu. Pokud je skutečně něco učiněno, jako například nákup Tamiflu v případě prasečí chřipky v roce 2009, pak se jedná o díru na peníze, jak je popsáno v článku „Stát koupil Tamiflu za 300 milionů. Teď neví, co s ním“ - namísto, aby se vyrobily relativně levné a relativně účinné masky.

Řecko fyzicky týrá uprchlíky na turecké hranici

8. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Turecko informuje, že zachránilo dva čluny s uprchlíky, které odmítlo Řecko přijmout

Uprchlíci a Turci v pohraničních vesnicích, kteří se starají o osoby deportované z Řecka, sdělují organizaci Human Rights Watch, že každý den tento týden řecké bezpečnostní jednotky na hranici svlékaly a bily uprchlíky a pak je polonahé vyháněly od hranice z těmito zraněními:

Ankara poukazuje na to, že řecké bezpečnostní jednotky bijí a zastrašují uprchlíky, kteří se snaží překročit řeckou hranici. Turecký prezident Erdogan má tento týden cestovat do Bruselu, kde má jednat o krizi na turecko-řecké hranici.

Turecko uvádí, že zachránilo v neděli v Egejském moři dva čluny s uprchlíky, poté, co je řecké pobřežní stráže zatlačily zpět do tureckých vod. V člunech bylo 121 osob, většinou z Afghánistánu.

Turecký prezident Erdogan řekl v neděli, že Řecko by prostě mělo jen "otevřít brány", protože uprchlíci pouze Řeckem projdou, než půjdou dál.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Evropa musí jednat

8. 3. 2020

čas čtení 3 minuty


V reakci na aktuální dění na řecko-turecké hranici a s ohledem na dlouhodobě tristní podmínky v uprchlických táborech na řeckých ostrovech svoláváme na pondělí 9.3.2020 od 17:00 protestní shromáždění.

Reagujeme tak na apel více než 130 neziskových organizací a více než 35 000 petentů a připojujeme se k mezinárodní výzvě Europe Must Act.

K iniciativě Europe Must Act připravujeme také otevřený dopis vládě ČR, který můžete na akci podepsat:

Na území Evropské unie se odehrává humanitární krize. Dopadá na tisíce lidí, které z jejich zemí vyhnala válka nebo pronásledování. Tito lidé hledali v Evropě bezpečné útočiště, ale místo toho přicházejí o poslední zbytky lidské důstojnosti. Podle dostupných informací přes čtyřicet tisíc lidí v uprchlických táborech na řeckých ostrovech platí daň za politické spory uvnitř EU a každodenně čelí nejistotě nad vlastní budoucností. Nyní se k nim můžeme připočítat tisíce těch, jež čelí policejnímu násilí na řecko-turecké hranici.

Současná zoufalá situace na řeckých ostrovech, řecko-turecké hranici, v Egejském moři a na dalších místech balkánské trasy je výsledkem již pět let trvající neschopnosti Evropské unie vytvořit společný evropský azylový systém a pružně reagovat na potřeby alespoň těch nejzranitelnějších z řad uprchlíků. Jedná se nejen o selhání ve spolupráci členských států EU, ale i o rezignaci na dodržování základních lidských práv, které by měly tvořit jádro sdílené evropské identity a hodnot.

V reakci na aktuální dění požadujeme proto po vládě České republiky, aby apelovalo na Řecko a jednoznačně vyzvalo jeho představitele k dodržování mezinárodních závazků týkajících se žádostí o azyl a k zamezení porušování lidských práv na svých hranicích, a to jak v rámci bilaterálních vztahů, tak v rámci jednání na celounijní úrovni. Násilné chování řecké pohraniční policie vůči uprchlíkům a migrantům není akceptovatelným prostředkem k ochraně hranic demokratického státu.

Dále požadujeme, aby Česká republika poskytla Řecku namísto posílení represivních složek skutečnou a rozsáhlou humanitární pomoc, která zajistí lepší životní podmínky v uprchlických táborech na ostrovech.

V neposlední řadě je nutné připomenout, že Evropská unie má k dispozici nástroje a mechanismy umožňující řešit situaci uprchlíků v Řecku a na Balkáně. Vyzýváme tedy českou vládu, aby se začala aktivně zasazovat o obnovení procesu relokace nově příchozích v rámci členských států EU a aby se uprchlické tábory staly skutečně jen krátkodobým a přechodným příbytkem lidí, kteří mají nárok na mezinárodní ochranu a důstojné zacházení.


Za organizátorky akce


Anežka Polášková a Isabel Torres (Asamblea Abierta de Praga/Marea Granate)

dobrovolnice v uprchlických táborech v Řecku a na Balkáně

Jakub Záhora a Michaela Valentová
spoluorganizátoři protestního shromáždění

Itálie se rozhodla izolovat celou Lombardii, 16 milionů lidí

8. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/



Počet mrtvých v Itálii stoupl za jediný den z 233 na 366

- Počet úmrtí na koronavirus v Itálii v sobotu stoupl z 233 na 366, o 57 procent za jediný den. Celkový počet potvrzených případů nákazy je v Itálii nyní 7375, v sobotu to bylo 5883.
- Italský plán uvrhnout do karantény Lombardii a četné severoitalské regiony vyvolal chaos, protože byl prozrazen před lhůtou, odkdy měl začít platit, a tak se množství Italů vydalo před uvalením karantény na jih.
- Francie potvrdila 1126 případů nákazy koronavirem a  počet mrtvých, který byl v sobotu 11, stoupl v neděli na 19.
- Izraelský premiér Netanyahu uvedl, že Izrael uvažuje o omezení příjezdů cizinců ze všech zemí světa, čímž by Izrael v podstatě zlikvidovat zahraniční turistiku. Izrael uvažuje, že všechny osoby cestující do Izraele by měly setrvat čtrnáct dní v karanténě. Má se o tom rozhodnout v pondělí.
- V Británii došlo ke křečkování zásob v supermarketu, ze záhadných důvodů kupují někteří lidé obrovské množství toaletního papíru. V některých supermarketech také zmizelo z polic tekuté antibakteriální mýdlo a těstoviny. Četné supermarkety nyní zavádějí omezení při prodeji tohoto zboží. Vláda tvrdí, že křečkování není zapotřebí.
- Italský premiér Giuseppe Conte oznámil v neděli ráno, že celá Lombardie a provincie v jiných regionech budou dány do karantény. Veškeré veřejné akce budou zakázány. Uzavřeny budou kina, divadla, tělocvičny, diskotéky a restaurace. Opatření postihne více než čtvrtinu obyvatel Itálie - asi 16 milionů lidí a bude platit nejméně do 3. dubna.


- Do soboty zemřelo v USA na koronavirus 19 lidí. Více než 3000 lidí zůstává v karanténě na zábavní lodi Grand Princess zakotvené nedaleko San Francisca. Nejméně 21 lidí na té lodi je nakaženo koronavirem.

- Profesor Yuen Kwok-yung z University of Hong Kong varuje, že pro Čínu a Hongkong nyní existuje nebezpečí zpětné nákazy z jiných zemí. Epidemie pravděpodobně letos neskončí.

- Šest lidí zemřelo při kolapsu hotelu Xinjia Express v Číně, kde byly osoby nakažené koronavirem v karanténě. 43 osob bylo vytaženo z trosek, 28 lidí se ještě hledá.
- Desítky milionů činských žáků a studentů nechodí do školy a plní domácí úkoly, uložené jim jejich školami, prostřednictvím velkého množství nových technologií a aplikací.

- V Austrálii zavedl supermarket Colet limit na počet kusů toaletního papíru, který si zákazníci mohou koupit, po fyzických konfliktech mezi zákazníky. Máte možnost si koupit jen jeden balík.


- Britové, kteří pracují na smlouvu o dílo a nejsou regulérními zaměstnanci (miliony) nedostanou při onemocnění koronavirem žádnou nemocenskou, tak budou chodit dále do práce. ZDE  

Jak TGM mluvil anglicky

7. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na těchto unikátních, nesestříhaných zvukových záběrech, které natočily dne 12. listopadu 1929 v Lánech pro své zpravodajství americké Fox Movietone News, mluví Tomáš Garrigue Masaryk plynnou angličtinou (jeho manželka byla Američanka) s poněkud germánským přízvukem a předpovídá vznik televize, která "způsobí, že všichni se budou chovat eticky, protože bude nad nimi trvalý dohled médií". Americkému národu v závěru materiálu děkuje Alice Masaryková.

Pozn. red. (Původně vydáno 2.2. 2015.)  3.2. 2015 tuto informaci po nás zveřejnil i server IDnes, ZDE, bez udání zdroje.

Koronavirus: Důvody proč nezoufat

7. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Celá řada vědců, především Ignacio López-Goñi, profesor mikrobiologie a virologie na univerzitě v Navaře ve Španělsku, zdůrazňuje některá povzbuzující fakta o koronaviru:

- Svět nikdy neměl lepší nástroje pro boj proti koronaviru, a pokud budeme nakaženi, je prý velmi nepravděpodobné, že na to zemřeme:

Koronavirus: Tohle je druhá světová válka. Všechno závisí na tom, jak se k tomu postavíme

6. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Dr. Richard Hatchett,  generální ředitel, Koalice pro inovace a přípravu na epidemie: Myslím si, že to není šílená analogie srovnat to, co se děje, s druhou světovou válkou. Britové čelili daleko větším hrozbám a spojili se jako národ proti daleko větším hrozbám. Myslím si, že pokud si Britové uvědomí, že tohle je něco, při čemž mají všichni odpovědnost, že by Britové dokázali to, co dokázal Singapur a Hongkong [místa, která epidemii koronaviru naprosto zvládla a potlačila].

Moderátorka: Postoj jako při obléhání Británie nacisty za druhé světové války?

Richard Hatchett: Absolutně.

Moderátorka: Mnoho lidí tím bude opravdu překvapeno, možná i mírně uraženo, že to srovnáváte s válkou. S druhou světovou válkou.

Richard Hatchett: Světová zdravotnická organizace používá tyto termíny a hovoří o tom, co je nutné, aby se lidé zmobilizovali. Oni používají metafory, které jsou odvozeny od války. A to proto, že vidí, čeho je tenhle virus schopný. Ta epidemie ve Wuchanu byla zcela zjevně neutralizovaná, zvládnutá. Byla neutralizovaná neuvěřitelnou sérií zásahů, a proto se tam ta epidemie plně nerozvinula. Přesto tam zcela zahltila zdravotnictví, způsobila pokud vím asi 2400 úmrtí (dnes celkem 3042 mrtvých, pozn. red). Během normálního celého roku ve Wuchanu byste očekávali asi 1500 úmrtí na chřipku. Viděli jsme tam společnost, která byla naprosto ochromena. Takže si myslím, že srovnávat tohle s druhou světovou válkou, s obléháním Británie nacisty, je to je naprosto vhodná analogie. A lidi si to musejí uvědomit.

Tohle je nejděsivější nemoc, s jakou jsem se kdy během své kariéry setkal. A setkal jsem se s ebolou, s MERS, se SARS. A je to děsivé v důsledku součinnosti nakažlivosti a úmrtnosti, která je, jak se zdá, mnohokrát vyšší než u chřipky.


Moderátorka: Z toho, co vědci o tomto viru vědí, co vás na něm nejvíce znepokojuje?

Hatchett: Myslím, že nejvíce znepokojující je na tomto viru součinnost nakažlivosti a schopnosti způsobit vážnou nemoc nebo smrt. A od roku 1918 -

Moderátorka: - od španělské chřipky?

Hatchett: - jsme neměli virus, který by slučoval tyto dvě vlastnosti takovýmto způsobem. Byli jsme svědky velmi silně smrtících virů, samozřejně eboly či nipah nebo dalších nemocí, na nichž pracuje CEPI, organizace, kterou řídím. Avšak tyto viry mají vysokou úmrtnost. Úmrtnost na ebolu je v některých situacích vyšší než 80 procent. Ale nemají tu nakažlivost, kterou má tento virus. Nemají potenciál explodovat a rozšířit se po celé zeměkouli.

Moderátorka:
Obáváte se, že by tohle mohlo být v měřítku španělské chřipky?

Hatchett: Znovu, nechci nic předpovídat, protože si myslím, že to, co se ohledně tohoto viru stane, závisí plně na nás. Jsem přesvědčen, že tento virus má potenciáln vyvolat globální pandemii. Pokud jsme se do té situace ještě nedostali, jsem přesvědčen, že tento virus dokázal, že má úmrtnost, která je pravděpodobně mnohonásobně vyšší než normální chřipka.

Moderátorka: Co řeknete lidem, kteří řeknou, že používáte tyto vojenské metafory, že tím strašně lidi děsíte. Vy přece máte osobní zájem vyvolávat u lidí strach, abyste dostal investice na vývoj vakcíny?

Hatchett: Pracuju na připravenosti proti epidemiím už asi dvacet let. A dělám to naprosto neutrálně, aniž bych zvyšoval teplotu, ani nepřeháním. Toto je nejděsivější choroba, s jakou jsem se za celou svou kariéru setkal. A to zahrnuje ebolu, MERS, SARS. A je děsivá v důsledku součinnosti nakažlivosti a úmrtnosti, která se zdá být mnohokrát vyšší než u chřipky.

Kompletní rozhovor v angličtině:
 

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Přípravy na brexit stály už 120 miliard korun

6. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Primátoři sedmi německých měst chtějí přijmout nezletilé uprchlíky

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta



Primátoři sedmi německých měst apelovali společným dopisem na německou federální vládu, aby jejich městům dovolila přijmout uprchlické děti bez doprovodu rodičů z uprchlických táborů v Řecku.

Primátoři Kolína nad Rýnem, Düsseldorfu, Postupimi, Hanoveru, Freiburgu, Rottenburgu a Frankfurtu nad Odrou (v bývalé NDR) stejně jako ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius podepsali toto prohlášení, dva dny poté, co šokujícím způsobem německý parlament odmítl přijmout tisíce dětí bez doprovodu rodičů z řeckých uprchlických táborů.

Manifest Učitelů za klima

6. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Učení za klima je učením pro budoucnost

Text je kolektivním dílem učitelů sdružených v platformě Učitelé za klima

Klimatická krize způsobená lidskou činností je podle naprosté většiny vědců, jenž se tomuto problému věnují jednou z největších výzev, které lidstvo kdy čelilo. K jejich stanoviskům se ve stále rostoucí míře začíná přidávat i velká část řadových občanů i vlivných politiků a lidí z komerční sféry. Jako učitelé, připravující mladé lidi pro budoucnost, považujeme za nutné je tímto složitým a závažným tématem provést. V souladu s formulacemi školského zákona a Rámcových vzdělávacích programů cítíme nutnost nejen rozšířit povědomí o faktických aspektech antropogenní klimatické krize, ale i vnímat emoce žáků spojené s případnými negativními dopady klimatické změny.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Koronavirus: Aktuální informace: Počet nakažených osob koronavirem dosáhl 100 000

6. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

- Přibližně 3500 lidí z více než 50 zemí světa uvízlo na zábavní lodi Grand Princess nedaleko San Franciska, poté, co bylo zjištěno, že  téměř 23 osob je nakaženo koronavirem.  Mike Pence uvedl, že bylo zjištěno 21 nakažených osob - 19 členů posádky a dva cestující a že "ti, kdo budou muset jít do karantény půjdou do karantény". Na lodi je 2422 hostů a 1111 členů posádky. Trump se vyjádřil, že nechce lidi z lodi pustit do USA.
- Pacientka Kari Kolstoe, 60, důchodkyně ze Severní Dakoty, která je na lodi Grand Princess, má čtvrtou etapu rakoviny. S manželem Paulem, 61, jeli na zábavní loď na Havaj, což mělo být rozptýlení po tvrdé léčbě proti rakovině, kterou podstupuje už půl druhého roku. Nyní je ohrožen její život.
- Na Floridě zemřeli na koronavirus dva lidé nad sedmdesát let. V Americe dosud na koronavirus zemřelo 16 osob.
- V Číně bylo potvrzeno 99 nových případů a 29 nových úmrtí.
- V Austrálii hledají úřady 70 pacientů, kteří navštivili lékaře, který dál pracoval, přestože měl příznaky onemocnění koronavirem.
- Policie v Sydney apelovala na klid poté, co musela zasáhnout v supermarketu, kde se tři ženy popraly o toaletní papír. ZDE
- Británie plánuje pro 210 000 - 315 000 mrtvých během období 15 týdnů
- obvodní lékaři v Británii ruší možnost pro pacienty jít k lékaři. Konzultace budou prováděny po Skypu, nebo telefonicky.
- pacient ve Vatikánu, nakažený koronavirem, se minulý týden tam účastnil mezinárodní konference o umělé inteligenci, jíž se účastnili i vedoucí činitelé firem Microsoft a IBM.
- Itálie zaznamenala téměř 4000 případů osob nakažených koronavirem a téměř 200 mrtvých.  ZDE
- Počet nakažených osob koronavirem dosáhl 100 000.
- Írán hrozí, že použije síly k zabránění cestování mezi městy. Za posledních 24 hodin bylo v Íránu nakaženo koronavirem dalších 1234 osob, celkem je to 4747. Počet mrtvých 124. 
- První úmrtí bylo zaznamenáno v Holandsku.- Poradce íránského ministra zahraničí zemřel na koronavirus. Hossein Sheikholeslam, "veterán a revoluční diplomat",jak ho charakterizovala íránská tisková kancelář IRNA, se účastnil v roce 1979 krize při zajetí amerických diplomatů. Zemřel ve čtvrtek. V íránu bylo podle oficiálních údajů, která jsou zřejmě podhodnocena, nakaženo koronavirem, 3513 lidí a 107 jich zemřelo. Írán apeluje na občany, aby nepoužívali papírové peníze.
- Šéf potravinového úřadu OSN varuje, že potenciálně epidemie koronaviru může v Africe a na Blízkém východě vytvořil absolutní potravinovou katastrofu.
- Epidemie se odklání od Číny. V pátek oznámila Čína jen 143 nových případů nakažení, jako ve čtvrtek. Před měsícem zaznamenávala Čína několik tisíc nových případů denně.
- Druhá nejpostiženější země, Jižní Korea, také zaznamenává pokles počtu nových infekcí. V pátek zaznamenala 505 nových infekcí, v úterý to bylo ještě 851 nových infekcí.
- Epidemie koronaviru vyvolala diplomatický konflikt mezi Japonskem a Jižní Koreou, poté, co Tokio oznámilo, že bude dávat do karantény všechny příchozí z Jižní Koreje, která má velký počet infekcí.
- Vysoká čínská činitelka, která navštívila Wuchan, byla místními lidmi přivítána skandováním "podvod, podvod, všechno je podvod".
- Světová zdravotnická organizace varuje státy, že "tohle není jen cvičení". Lékaři varují svět, že je na pandemii koronaviru zoufale nepřipravený.
- Koronavirus zřejmě připraví tichomořské asijské ekonomiky až o 211 miliard dolarů, varuje firma S&P global ratings.
- Donald Trump přiznal, že koronavirus "asi záporně ovlivní americkou ekonomiku", ale "nepotrvá to dlouho".
- Americký viceprezident Mike Pence se vyjádřil, že USA nemá dostatečné množství přípravků na testování koronaviru.
- Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že epidemie koronaviru ve Francii je "nevyhnutelná". Je tam 423 infekcí a 7 lidí zemřelo.
- Palestinský prezident Mahmud Abbas vyhlásil na 30 dní krizový stav poté, co byly zaznamenány případy koronaviru v městě Betlém na Západním břehu Jordánu.
- Psychologové varují, že epidemie koronaviru může společnost uvrhnout do stavu paniky, pokud její existence nebude prezentována rozumně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Masivní dolarovou investicí zatím ne vždy uchazeč o kandidaturu na prezidenta USA musí uspět

6. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 


Leč zkusme nezapomínat, že před posledními prezidentskými volbami v USA v republikánském předvolebním táboře zprvu jméno Donalda Trumpa moc nadějně pro samotnou republikánskou kandidaturu k volbě nevypadalo. Odhaduje se, že disponuje zhruba třemi miliardami dolarů svého majetku. (Tj. snad přesněji: $3 100 000 000. Pozor: v angličtině se slovně označují řády odlišně; takže 109 už je „one billion“ a 1012 potom je „one trillion“, což je teprve česky „bilion“! Mnohdy to kupodivu netuší ani někteří studenti našich vysokých škol. Jak to? I to patří jako připomínka do těch českých úvah kolem požadavků k našim maturitám.)

Akce Extinction Rebellion před budovou ČEZu

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Akce: ČEZ: uhlí, nebo život?

Pořádá: Extinction Rebellion Česká republika

Termín: 9. 3. 2020

Čas: 9.30 až 12.00 hod.

Místo: před zákaznickým centrem ČEZ, Sokolovská 662/136b, Praha

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/512084092697325/

Členové ekosociálního hnutí Extinction Rebellion pořádají v pondělí 9. března protestní akci proti přístupu energetické společnosti ČEZ k ochraně ovzduší a odkládání uhlíkové neutrality. ČEZ se ve výzkumech z roku 2016 řadí mezi 5 největších elektrárenských znečišťovatelů ovzduší v Evropě. Svojí neochotou dostatečně rychle dosáhnout uhlíkové neutrality a pokračováním ve spalování hnědého a černého uhlí zhoršuje polostátní společnost ČEZ zdraví občanů České republiky a přispívá ke globálnímu oteplování. Extinction Rebellion mimo jiné vyjadřuje pondělní akcí solidaritu se členem hnutí Thomasem Frankem, který byl za svůj dřívější protest odsouzen ke sto dnům veřejně prospěšných prací, přestože nezpůsobil žádné trvalé škody na majetku.

Během pondělní události budou rebelové demonstrovat před zákaznickým centrem společnosti ČEZ. Protestující přednesou vlastní stanovisko v rámci proslovu a vyjádří se k úmyslu ČEZ žádat o výjimky z emisních limitů.

Počítačová hra, která vám vysvětlí, co to znamená být uprchlík

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Tento bývalý uprchlík vám vypráví svůj příběh prostřednictvím zážitků, jimiž vás obklopí. Ve videohře nazvané "Salaam" ("Mír") přijímají hráči totožnost uprchlíka, který utíká před násilím. Musejí prchat před střelbou, přežívat mnoho dní bez jídla a prožívat vyčerpání z neustálého nebezpečí a napětí.

Pětadvacetiletý Lual Mayen, programátor-samouk, který se naučil programovat v uprchlickém táboře, založil příběh své videohry na své "cestě života a smrti".

Jeho rodina uprchla z občanské války v Jižním Súdánu a strávila 22 let v uprchlickém táboře v severní Ugandě.

Lual Mayen, ředitel firmy Junub Games: "Já sám jako uprchlík jsem vyrostl v uprchlickém táboře. Vím, že mnoho lidí dost dobře nechápe, co všechno musí během své cesty uprchlík podstoupit. Oni lidi v podstatě nevědí, co to znamená, když se někdo stane uprchlíkem. Takže používáme počítačové hry, abychom lidem ve světě pomohli pochopit, co to je za cestu."

Hra také nabízí reálný prospěch pro uprchlíky. Hráči mají možnost darovat potraviny uprchlickému táboru, v němž Lual vyrostl. Lual plánuje zveřejnit oficiální verzi své hry během roku 2020.


Poměry běžné v Gaze "by pro Idlíb byly masivním zlepšením"

6. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tvrdím, že "gazafikace" syrského Idlíbu je jedinou alternativou k masové vraždě spáchané Asadem, s ohledem na neochotu jakékoliv země přijmout masy nakupené kolem hranice. Právě teď by děsivé životní podmínky v Gaze představovaly pro život v Idlíbu masivní zlepšení, <i>píše Elizabeth Tsurkovová</i>. 

"Nezbývá nic": Satelitní snímky ukazují zničené vesnice v syrském Idlíbu

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Takřka milion lidí byl od prosince vysídlen v Idlíbu v důsledku vojenského tažení syrského režimu, píše Merrit Kennedyová. Nálety srovnaly vesnice se zemí a vyhnaly obyvatelstvo, které je nuceno pobývat na stále menším území, když se uprchlické tábory rozpínají a zabírají zemědělskou půdu. Ukazují to nově publikované satelitní záběry.

Biden zaznamenal omračující vzestup, Sanders narazil do zdi

6. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Prezidentský kandidát Biden získal v primárkách Demokratické strany řadu států bez jakýchkoliv kampaňových výdajů, což je bezprecedentní. Jak to udělal?, ptá se volební analytička Rachel Bitecoferová. (Některé z těchto států dokonce Biden během kampaně ani nenavštívil - pozn. BL.)

Proč Bernie Sanders narazil na strop voličské podpory

6. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Po tzv. superúterý v primárkách americké Demokratické strany se vrací do hry bývalý viceprezident Joe Biden, který přesvědčivě zvítězil v devíti ze čtrnácti států. Bidena podporují odstupující prezidentští kandidáti i zákonodárci v příslušných státech. Volí jej masově Afroameričané, ale také relativně dobře situovaní obyvatelé předměstí, mezi nimiž se nepochybně nachází značná část bývalých voličů Republikánské strany a Donalda Trumpa ZDE.

Pozvali na MU autora knihy o TGM, aby mluvil o jeho odkazu?

6. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 18 minut

Předznamenejme, že na některé otázky okamžitě nemusí být pohotově a neproblematicky jasná a průzračná odpověď. Ačkoliv některé situace by měly mít samozřejmé a věcně předvídatelné vyústění. Jeviště, na němž hrajeme svou životní „hru“, nemá ovšem konstantní kulisy.

Kupodivu nejdříve jednomu navíc profesorovi ještě vstřícně umožnili 2. vydání jeho knihy „Masaryk a náboženství“. (Dále pak viz „MaN“.) Týž autor měl v onom čase již nějakou dobu přichystány též dva jiné knižní rukopisy; v obou následných případech naléhavěji zaměřené především jen na autentičnost novozákonního odkazu křesťanství (což je tentokrát rovněž nutné uvést). Ta první další kniha – řekněme že „A“ – se s úctou a respektem hlásila k odkazu Alberta Schweitzera.

USILOVAT O BEZPEČÍ NENÍ ZLOČIN

Když není prioritou záchrana lidských životů, tak co tedy je?

5. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

BBC: DĚTI V PŘÍSTAVU LESBOS SPÍ VENKU V OHRADÁCH. NENÍ PRO NĚ JÍDLO.

Lékaři bez hranic jsou šokováni, že předsedkyně Evropské komise a von der Leyenová  neodsoudili násilí proti uprchlíkům, násilné útoky proti nim ve snaze je zatlačit a že zůstávají slepí vůči lidské tragédii na řeckých ostrovech. Píše se historie - Evropská unie se vzdává základních lidských práv a posledního nároku na morální vůdcovství. 

Manifest Učitelů za klima

Učení za klima je učením pro budoucnost

5. 3. 2020 / Jiří Karen

čas čtení 6 minut

Klimatická krize způsobená lidskou činností je podle naprosté většiny vědců, jenž se tomuto problému věnují jednou z největších výzev, které lidstvo kdy čelilo. K jejich stanoviskům se ve stále rostoucí míře začíná přidávat i velká část řadových občanů i vlivných politiků a lidí z komerční sféry. Jako učitelé, připravující mladé lidi pro budoucnost, považujeme za nutné je tímto složitým a závažným tématem provést. V souladu s formulacemi školského zákona a Rámcových vzdělávacích programů cítíme nutnost nejen rozšířit povědomí o faktických aspektech antropogenní klimatické krize, ale i vnímat emoce žáků spojené s případnými negativními dopady klimatické změny.

Světem se šíří lži o koronaviru na sociálních sítích

5. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Twitter se stal zdrojem nepřesných a nebezpečných informací. Pinterest a WeChat zabránily uživatelům o epidemii koronaviru vůbec komunikovat.

Na Twitteru jeden tweet lživě tvrdil, že antibakteriální dezinfekce na mytí rukou je proti koronaviru neúčinná, protože prý likviduje jen bakterie, ne viry. Čtvrt milionu lidí ho likeovalo a 100 000 retweetovalo, což znamená, že ten tweet viděly miliony lidí, než ho ve středu odpoledne Twitter vymazal.  Ve skutečnosti je proti koronaviru efektivní jakýkoliv hygienický prostředek, založený na alkoholu, i obyčejné mýdlo.

Přečetli jsme jinde

Problém šíření dezinformací je v prvé řadě Facebook (a další sociální sítě)

5. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Na oficiálním mediálním serveru ruské armády se objevila konspirační teorie, že koronavirus vyvinuli Američané jako biologickou zbraň. Datový analytik František Vrabel, který šíření dezinformací o koronaviru zmapoval, tvrdí v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz, že největším šiřitelem tzv. fake news nejsou v tomto případě ruské servery, ale sociální sítě, jako například Facebook.


30602

Co by řekl Andrej Babiš matce čtyřletého dítěte, které v zimě chodí po Chiosu bez bot?

Hanba Evropy, zejména té střední

5. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 15 minut

Ostrov zoufalých lidí. To je současný Chios, řecký ostrov nacházející se v Egejském moři, na dohled tureckého přístavního města Izmir. Na zhruba 50 tisíc obyvatel, vysoce závislých na příjmech z turistiky, dnes připadá podle neoficiálních odhadů více než 7 000 uprchlíků, kteří sem připlouvají na člunech přes úžinu oddělující ostrov od tureckého pobřeží. Zoufalí jsou místní usedlíci, obávající se o své živobytí. Ještě zoufalejší jsou ovšem uprchlíci, lidé kteří sem utekli nedobrovolně před válkou, terorem a nemožností jakékoliv smysluplné budoucnosti v zemích svého původu. Afghánistán, Sýrie, Somálsko, Palestina. Cesta do bezpečí pro ně skončila v nebezpečných podmínkách tzv. detenčního tábora, jenž je ve skutečnosti místem zmaru: v podmínkách připomínajících válečný stav, většinou bez pevné střechy nad hlavou a bez dostatečného přístupu k základním zdrojům, ve strachu z policejní šikany a z násilí propukajícího přirozeně z frustrace zde čekají na osud. Čekání trvá dlouhé měsíce, někdy i roky. Na jeho konci ovšem může být jen další zmar a oni to vědí. A ti, kdo by všem zoufalým lidem na Chiosu mohli pomoci, zbaběle selhávají s vědomím toho, že se podílejí na potlačování elementárního lidství. Babiš, Orbán, Kaczyński a další lídří zbabělosti by si měli udělat výlet. Ani na to ale nemají dost kuráže.

K tomu, neuvěřitelně:

Řecká imigrační policie střílí na uprchlíky ostrými náboji


Když se síla vzpomínek na Obamu střetne se silou obrovského kapitálu

5. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Proti mému očekávání se „umírnění“ kandidáti, konkrétně Buttigieg a Klobuchar, dokázali v primárkách Demokratické strany vzdát svého rozmělňujícího vlivu na výsledky a do značné míry sjednotit centristické voliče ve prospěch jednoho silného kandidáta.

Miliardář Bloomberg pak už nestačil k tomu, aby oslabil bývalého viceprezidenta Joe Bidena, který výrazně zvítězil zejména ve státech se silnou afroamerickou populací. Přitom Biden se ještě po primárkách v Nevadě zdál vyřízený.

Aeronet, aneb sladký a krutý spánek v náručí meče a štítu

5. 3. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Proč jsou dezinformační weby jenom jednou stranou mince, za kterou si Kreml pořídil rozsáhlý vliv v ČR

Odhalení postavy, která spravuje dezinformační webu Aeronet (a možná se jako „Šéfredaktor VK“ – vedoucí kolotoče podepisuje pod obsah Aeronetu) je skvělým počinem veřejnoprávní televize, Reportérů ČT a Respektu (ZDE).

Životní situace Marka Pešla by ale měla sloužit jako podnět k dalšímu investigativnímu pátrání a především k systematickému pokusu o řešení bezpečnostního rizika, které současná česká legislativa v oblasti exekučních a insolvenčních řízení představuje pro demokracii v ČR.

30458

Světu nyní hrozí další čtyři roky s Donaldem Trumpem

5. 3. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Demokratické primárky mají po dramatickém superúterý nového tahouna, jímž se stal bývalý Obamův viceprezident Joe Biden, který povstal jako Fénix z popela. Bývalý Obamův viceprezident nad svým hlavním rivalem Berniem Sandersem zvítězil v devíti z patnáctí států. Zdá se, že groteskní panika, která zachvátila mluvící hlavy v médiích středního proudu tváří v tvář „sandersovské revoluci“, je pomalu, ale jistě na ústupu. Umírnění kandidáti (toto slovní spojení vnímám jako zavádějící mediální eufemismus) se podle očekávání spikli proti oblíbenému vermontskému senátorovi poté, co v pondělí podpořili toporného a očividně dezorientovaného Bidena. Obávám se, že demokraté předevčírem přenechali Bílý dům Donaldu Trumpovi na další čtyři roky, což se může stát osudným celému lidstvu.


Koronavirus: V Itálii budou školy a univerzity uzavřeny do 15. března

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

- Italská vláda nařídila uzavření všech škol a univerzit do 15. března. (Kdo se bude starat o ty děti doma?) Na koronavirus v Itálii dosud zemřelo 107 lidí, za posledních 24 hodin 28 osob.
- V Jižní Korejí dostanete na mobil varovnou esemesku, když se přiblížíte na 100 metrů k oblasti postižené koronavirem.
- V Británii stoupl počet osob nakažených koronavirem za posledních 24 hodin na 87, o 60 procent. Experti kritizují rozhodnutí vlády informovat veřejnost o šíření koronaviru jen jednou týdně. Upozorňují, že lidé musejí vědět, kde je v každou chvíli infekce.
- Indie omezuje export desítek léků, což vede k obavám z možného globálního nedostatku léků.
- Ve Švédsku bylo potvrzeno dalších 16 případů nákazy koronaviru, celkový počet je 52.
- V Maďarsku byli nakaženi koronavirem dva íránští studenti.
- Irák zaznamenal první úmrtí na koronavirus.
- Francie má nyní 285 potvrzených případů koronaviru. Jejich počet za posledních 24 hodin vzrostl o 73.
- Čtyřčlenná rodina v Irsku je nakažena koronavirem.
- V jedné alžírské rodině je všech jejích 16 členů nakaženo koronavirem.
- Další dvě úmrtí na koronavirus byla zaznamenána v USA, jedno americkém státě Washington, kde dosud zemřelo 10 osob, a jedna osoba v Kalifornii.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Řecká imigrační policie střílí na uprchlíky ostrými náboji

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Paraic O'Brien, Channel 4 News: Mluvili jsme telefonicky s dr. Mustafou Burakem Sayhanem v nemocnici v Edirne, který dnes ošetřoval šest uprchlíků, na něž dnes na řecko-turecké hranici střílela řecká pohraniční policie ostrými náboji. Potvrdil, že jeden byl při převozu do nemocnice mrtvý, pět jich bylo zraněno.

Varování: Je to likvidace Ženevských úmluv, které vznikly z dobrých důvodů po vraždění druhé světové války. Flagrantně je porušuje v Sýrii Putin vyvražďováním civilistů, bombardováním nemocnic, škol a tržišť a zabíjením žen a dětí. Nyní se přidává i Evropská unie. Pozor, protože odnesou to všichni, nejen dnes Syřané... Rozklad civilizace... (JČ)



CNN: Neexistence všeobecného zdravotnictví v USA bude v důsledku epidemie koronaviru katastrofální

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Osmel Martinez Azcue se po návratu z Číny cítil nemocen. Učinil odpovědnou věc a nechal se v  nemocnici otestovat na možnou nákazu koronavirem. Nemocnice v Miami mu za tento test účtovala částku 3000 dolarů. Tato skutečnost zabrání velkému počtu Američanů, aby se nechali na koronavirus otestovat. Příliš mnoho Američanů buď nemá dostatečné zdravotní pojištění, anebo nemají zdravotní pojištění vůbec žádné.

Ultrapravicoví násilníci útočí na řeckých ostrovech na novináře a na lékaře

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



O útocích na novináře informují Reportéři bez hranic:


Skupina lékařů dobrovolníků, kteří přiletěli na ostrov Lesbos, aby tam pomáhali v děsivém uprchlickém táboře Moria, byla donucena uprchnout, protože na ně zaútočil ultrapravicový dav s palicemi opatřenými hřebíky.

Šlo o nejnovější násilná útok proti mezinárodním humanitárním pracovníkům.

"Báli jsme se o život," konstatovala dr. Victoria Bradley, irská lékařka. "Bylo to velmi děsivé. Uprchlíci byli velmi laskaví, přinesli nám falafel a přikrývky. Strávili jsme v táboře noc v přenosné budově. Byla tam neuvěřitelná zima. Jediné, na co jsem dokázala myslet, byli lidi ve stanech venku."   ZDE



Delegace Evropské komise, která navštívila řecko-tureckou hranici, se nevyjádřila ke skutečnosti, že suspendováním zpracovávání žádostí o azyl Řecko porušuje mezinárodní právo:


Přitom Mezinárodní deklarace lidských práv a Charta základních práv Evropské unie uznávají právo žádat o azyl. Mnoho žadatelů o azyl v Turecku nemá efektivní ochranu a Turecko neplní kritéria EU, takže není bezpečnou třetí zemí, do níž by uprchlíci mohli být vráceni.


Pokud budou nejvyšší činitelé EU ignorovat porušování zákona a násilné akce proti uprchlíkům, množství násilí proti nevinným lidem bude eskalovat:

Členské země EU musejí naléhavě přemístit děti bez doprovodu rodičů z řeckých ostrovů do bezpečného prostředí ve svých zemích. Tzv. "hotspoty" EU na egejských ostrovech jsou naprosto nevhodné a v řadě případů přimo ohrožují život dětí bez doprovodu rodičů.


Nový výskyt koronaviru - v Praze 6

4. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Pozn. red. Jak je to možné? Jsou lidé opravdu tak blbí? Zvládnutí epidemie absolutně záleží na prvotních krocích proti jejímu rozšiřování. Jinak dojde ke katastrofě.

Světové (naše) vyhlídky

4. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

PS. A V Británii brexitérští fundamentalističtí idioti ničí státní službu, BBC, soudy a univerzity a sebedestruktivně likvidují zemědělství, rybářství a ekonomiku obecně. Německo zápolí s ultrapravicí a Francie se žlutými vestami.  Maďarsko a Polsko ohrožují Evropskou unii zevnitř. (JČ)

Proč muži umírají dřív než ženy? Nemají kopii chromozomu

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Vědci konečně zjistili, proč  žijí ženy déle než muži. Organismy, které mají dvě kopie téhož chromozomu žijí déle. Druhá kopie chromozomu totiž organismus ochraňuje.

"Tato zjištění jsou klíčovým krokem při studování mechanismu ovlivňujícího dlouhověkost, což by mohlo ukázat cestu k prodloužení života," vysvětlili autoři. "Můžeme jen doufat, že více odpovědí bude zjištěno během našeho života."

U savců, u nichž mají samičky dvě kopie téhož chromozomu, žijí samci kratší dobu. U ptactva žijí delší dobu právě samci, kteří mají dva chromozomy Z, zatímco samičky mají jeden chromozom Z a jeden chromozom W.

Erdoganovy domácí úkoly

4. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V neděli večer Moskva vydala "nenápadné" prohlášení, že nemůže garantovat bezpečnost tureckých letounů v Idlíbu. Otevřená hrozba (kdo ví, co přišlo skrytějšími kanály...) zafungovala a po zhruba 24 hodin se nad Idlíbem takřka přestaly objevovat turecké bojové bezpilotní prostředky (UCAV). Během této doby se Rusy podporovaným asadistům podařilo konečně přisunout posily a po mnohahodinovém boji znova obsadit klíčový komunikační uzel Sarakíb. Kolem velitele Asadových "Tygrů", jediné k útoku použitelné jednotky, se nyní neustále zdržuje ruská ochranka - a pozice asadistů v Sarakíbu obklopují stanoviště ruské vojenské policie. Moskva se zřejmě domnívá, že nalezla správnou střední cestu mezi deeskalací konfliktu a převzetím války do vlastní režie. - V úterý došlo k obnovení tureckých náletů v Idlíbu, nikoli však povstalecké protiofenzívy. Večer již byl opět zničen další z režimních vojenských konvojů s posilami.


Světová zdravotnická organizace: Úmrtnost na koronavirus je globálně 3,4 procenta nakažených osob

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta



Činitelé Světové zdravotnické organizace oznámili v úterý, že úmrtnost na COVID-19 je globálně 3,4 procenta, je vyšší než předchozí odhady asi 2 procent.


"Globálně zemřely asi 3,4 procenta osob nakažených virem COVID-19, konstatoval ředitel Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženevě. Sezónní chřipka usmrcuje obyčejně daleko méně než 1 procento nakažených osob, dodal.

Boris Johnson a koronavirus: Byl jsem v nemocnici, kde byli nějací pacienti nakažení koronavirem, a podal jsem tam ruku všem

4. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta


(Pozn. red.: Ve skutečnosti Johnson lhal. V nemocnici, v které byl, v Ketteringu, žádní pacienti s koronavirem nejsou. Doporučovat ale veřejnosti, aby si lidé podávali ruce, je šílené...)


Po návštěvě na turecko-řecké hranici požaduje předseda Evropského parlamentu bezpodmínečně společnou evropskou migrační politiku

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

David Sassoli, předseda Evropského parlamentu: Máme potřebu a vidíme to každým dnem: Posílit společnou evropskou imigrační politiku. A já jsem velmi šokován skutečností, že si to některé vlády dál stále neuvědomují. Kdyby před půl druhým rokem lidé bývali naslouchali Evropskému parlamentu a modifikovali Dublinskou smlouvu, nebyli bychom dnes v takovéto situaci. Pro Evropský parlament, ti, kteří přicházejí do Řecka, přicházejí do Evropy. Kdo přijde do Itálie, do Španělska, na Maltu, přichází do Evropy. A Evropa musí mít společnou imigrační politiku. Evropa musí sdílet břemeno imigrace. Evropa musí pokročit k férovému rozdělování uprchlíků, které zaručí svobodu a lidská práva. Jestliže nebudeme mít společnou imigrační politiku, jak to můžeme zaručit? A jak můžeme stát v popředí při obhajobě lidských práv?

V Řecku je mnoho dětí, tisíce dětí. Dětí bez doprovodu rodičů. A já myslím, že příslib, který chci udělat, spolu s ostatními institucemi, je mít pro ně strategii. Pro děti bez doprovodu rodičů. Musíme ochránit jejich budoucnost. A já věřím, že rozhodnost evropských vlád, že tohle udělají. musí být daleko silnější než dosud. I ohledně velkomyslnosti. Protože často politická strategie některých evropských vlád nebyla založena na velkomyslnosti, ale na jejich vlastním zájmu. Jsem přesvědčen, že evropský kontinent si zaslouží daleko víc.

 * * *

Co jsme spáchali? Proč jsme politický nástroj?


Největší dopad na úmrtnost na koronavirus má věk a pohlaví

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Koronavirus usmrtil během prvních deseti dnů v lednu 2020 v Číně až 15 procent nakažených pacientů, avšak úmrtnost nyní v mnoha zemích mimo Čínu poklesla až na 0,7 procent. Důvodem je, že zdravotničtí experti se o koronaviru a jeho dopadech dověděli spoustu nových věcí, takže mohli začít zachraňovat životy. Úmrtnost mimo Čínu je nyní daleko nižší, protože lékaři s epidemií jednají daleko efektivněji.

Turecko "zničilo dva syrské prostředky protivzdušné obrany"

4. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Turecký prostředek UCAV "zničil systém protivzdušné obrany BUK-M2 ruské výroby, když se jej syrský režim pokoušel dostat z konfliktní zóny v oblasti strategického města Sarakíb". 

Z videozáznamu pořízeného v noci na úterý vyplývá, že Turecko v Idlíbu zničilo již druhý exemplář ruského systému krátkého dosahu Pancir

NATO "se musí postavit za Turecko a proti Rusku", aby předešlo humanitární katastrofě v Sýrii

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Syrská válka je velkou humanitární katastrofou naší generace. Nyní trvá již takřka dekádu a přinesla takřka úplnou destrukci země: Z předválečné populace v počtu 22 milionů podle odhadů OSN 5,5 milionu je nyní uprchlíky a dalších 6 milionů je na útěku uvnitř země. Obnova bude podle odhadů stát 400 miliard dolarů. Takřka polovina zbývajícího obyvatelstva trpí nedostatkem potravin, píše Neil Hauer.

Maďarsko: Novináři mají zákaz zmiňovat se o Thunbergové a o organizacích Amnesty International a Human Rights Watch

2. 3. 2020

čas čtení 1 minuta



Šéfové maďarských státních médií dostali příkaz, že musejí předem žádat o povolení, pokud chtějí psát něco o Gretě Thunbergové anebo o politice Evropské unie. Zároveň jim bylo zakázáno psát cokoliv o analýzách čelných světových lidskoprávních organizací Amnesty International a Human Rights Watch . Informuje o tom server Politico.

Tříleté Salvě a jejím rodičům se podařilo dostat ze Sýrie do bezpečí Turecka

4. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Jsme rádi, že můžeme informovat, že tříleté Salwě a jejím rodičům se podařilo úspěšně se dostat z Idlíbu do bezpečí Turecka. Rodina se dostala do světového zpravodajství, když Salwin tatínek Abdullah Salwu naučil, aby se smála pokaždé, když spadne bomba nebo vybuchne raketa. Předstíral jí, že je to obrovská legrace, aby ji zbavil hrůzy. Poprvé v životě se teď může smát normálním věcem.


Svět "se nedokázal poučit z epidemie SARS"

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Nová epidemie koronaviru upozornila na nedostatek globálního výzkumu v oblasti boje proti šíření infekčních chorob, když se zdravotnické úřady nedokázaly poučit z předchozích epidemií, upozorňuje Amélie Bottollierová-Depoisová.

MAAE kritizuje Írán za vyhýbání se kontrole jaderných zařízení

4. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Agentura OSN sledující íránskou jadernou dohodu veřejně odmítá snahu Teheránu odmítat přístup k jednomu nebo několika jaderným zařízením, o něž se zajímá. Hovoří o to několik diplomatů sledujících Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), informují Francois Murphy a John Irish.

Humanitární organizace varují, že ve věci uprchlíků EU brutálně porušuje lidská práva a mezinárodní právní úmluvy

3. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 
Phillippe Dam, HRW:
Vedoucí představitelé EU musejí příjmout taková opatření na řecko-turecké hranici, která upřednostňují lidskou důstojnost. Jejich součástí musí být:
- Krizová humanitární pomoc
- Odpovědnost pro sdílení uprchlíků v rámci členských zemí EU
- Respektování práva na azyl.


Imogen Sudbury, ředitelka International Rescue Committee v Bruselu, v rozhlase BBC v pondělí odpoledne: 
https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000fwcr   (od minuty 38:00)

Pro všechny z nás, kteří pracují s těmito lidmi, je děsivé vidět, čemu nyní čelí. Jsou tímto způsobem zneužíváni jako političtí pěšáci. Bohužel, to, čeho jsme nyní svědky a co jsme viděli od víkendu je naprosto předpověditelný důsledek toho, že evropské země spoléhají na rychlá politická řešení, na dohodu mezi EU a Tureckem, namísto aby realizovaly opravdu rozumná a udržitelná opatření k zvládání migrace.

Moderátor BBC:
Já vím, že vy jste vždycky byla proti dohodě, v jejímž rámci my jsme v podstatě dali úplatek Turecku, aby uprchlíky drželo na svém území a nevpouštělo je do Evropy. Ale rozhodněte tohle pro nás: Turecko říká, že EU nesplnila svou stranu dohody. Je to správné či nesprávné?

Imogen Sudbury, IRC:
Z naší perspektivy, když se podíváte na ta čísla, je to velmi férový výrok ze strany Turecka. Víte, Evropa stále přijímá jen asi 11 procent světových uprchlíků, zatímco o 86 procent nebo  ještě více uprchlíků se stále starají daleko méně rozvinuté země. V mnoha případech v rozvojovém světě.

Írán mobilizuje proti koronaviru 300 000 vojáků a dobrovolníků. 23 poslanců je nakaženo

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Počet identifikovaných případů nákazy koronavirem v Íránu je 2336 osob, avšak vysoká úmrtnost na koronavirus v Íránu - 3,3 procenta registrovaných infekcí - naznačuje, že skutečný počet nakažených osob je zřejmě daleko vyšší.

Celkem v Íránu na koronavirus zemřelo 77 osob, včetně dvou vysokých íránských činitelů. Několik vysokých íránských činitelů je koronavirem nakaženo. Polooficiální tiskové kanceláře v úterý oznámily, že nakažen byl i ředitel íránských krizových zdravotnických služeb Pirhossein Kolivand.

Co se stane s lidmi, kteří budou nakaženi koronavirem a nemají řádnou pracovní smlouvu?

3. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 

V Británii, jako v Česku žije mnoho lidí na hraně finančního přežití. Jsou za svou práci placeni minimální mzdou od hodiny. Pokud dojde v důsledku koronaviru k nutnost, aby tito lidé zůstali doma, izolovali se a nechodili do práce, jak přežijí a neumřou hladem?

Je to obrovský a naléhavý problém - protože má-li se zabránit šíření koronaviru, lidé musejí mít jistot, že jim nedojdou peníze, pokud nebudou pracovat.

Vzhledem k tomu, že koronavirus především ohrožuje starší lidi, mělo by tragické důsledky, pokud by pracovníci bez pracovních smluv, kteří pracují především v péči o přestárlé, se neizolovali, pokud budou nakaženi, a dál byli nuceni chodit do práce, aby nepřišli o to málo peněz, které vydělávají.

Vlády budou muset naléhavě zajistit sociální podporu pro lidi bez zaměstnaneckých kontraktů, pro studenty a mladé lidi, kteří si vydělávají příležitostnou prací v kavárnách a v restauracích.

Vlády budou také muset odškodnit podniky, které nebudou schopny fungovat, protože většina jejich zaměstnanců bude v karanténě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Nevděčníci: Sýrie za druhé světové války poskytovala útočiště evropským uprchlíkům

3. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Celá řada zemí na Blízkém východě, včetně Sýrie, nyní zničené válkou, poskytla během druhé světové války útočiště desetitisícům uprchlíků před nacismem a komunismem z Balkánu a ze středovýchodní Evropy. Civilisté ze středovýchodní Evropy a z Balkánu překračovali Středozemní moře a Turecko, aby unikli vraždění a pronásledování v Evropě.

Middle East Relief and Refugee Administration (MERRA), Úřad pro pomoc uprchlíkům na Blízkém východě, založený Brity v roce 1942, umístil 40 000 Evropanů do uprchlických táborů v Sýrii, v Egyptě a v Palestině.

Co se to stalo se světem?

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Svět je šokován brutálním chováním řeckých pohraničních stráží vůči uprchlíkům:

Al Jazeera: Člun se převrátil, zemřelo dítě... Záběry ukazují, že řecká pobřežní stráž šikanuje člun uprchlíků, strká je zpět na moře a střílí do vody:

Lis Sly, šéfka kanceláře listu Washington Post na Blízkém východě: Nad tímhle se vám zvedá žaludek. Zoufalí lidé, jejichž člun se hrozí převrátit, a řecká armáda na ně střílí. Co se to stalo světu. Na jiném záběru vidíte, jak řecká loď zřejmě chce najet do člunu plného lidí. Video zveřejnila turecká vláda.

Výbor OSN pro uprchlíky: "Všechny státy mají právo kontrolovat své hranice, ale přitom se musejí vyhýbat užívání přehnané síly a udržovat systémy pro zpracovávání žádostí o azyl ve funkčním stavu. Ani Konvence o statutu uprchlíků z roku 1951 ani zákony EU o uprchlících neumožňují suspendování příjmu žádostí o azyl."

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Orwell 1984. Evropa 2020. Úmyslná krutost. Jako strategie.

4. dubna 1984. Včera večer jsem byl v kině. Všechno válečné filmy. Jeden velmi dobrý, byla v něm loď plná uprchlíků, kterou někde ve Středozemním moři bombardovali. Diváci se velmi bavili záběry obrovsky tlustého muže, který se snažil uplavat, ale letěla za ním helikoptéra, nejprve jste ho viděli, jak se válí ve vodě jako želva, pak jste ho viděli průzorem kulometů v helikoptéře, pak byl plný děr a moře kolem něho zrůžovělo a on se náhle potopil, jako kdyby děrami do něho natekla voda, diváci řvali smíchem.


Analýza OSN: Rusko páchá v Sýrii válečné zločiny

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Vyšetřování zvěrstev, páchaných v Sýrii, které provádí OSN, poprvé obvinilo Rusko, že přímo páchá válečné zločiny nerozlišujícím bombardováním civilních oblatí.

Nejnovější analýza Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii se soustřeďuje na události od července 2019 do ledna 2020 a zejména na útoku "provládních sil" na civilní cíle, jako je zdravotnická infrastruktura, a na vyhnání 700 000 civilistů z jejich domovů.

Koronavirus: Britské supermarkety omezí svůj sortiment, aby zachovaly dodávku základních potravin

3. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Britské supermarkety si připravily nouzové plány pro situaci, kdy bude země postižena epidemií koronaviru. Zabránit nákupní panice chtějí tím, že se dohodnout s dodavateli potravin na omezení sortimentu a soustředí se na udržení dodávky základních potravin. Nedojde k zvýšení cen, "protože není možné, aby byly supermarkety přistiženy, že se snaží vydělávat v době krize."

- V Británii se zvýšil počet nakažených osob na 39.

- Letecké společnosti British Airways a Ryanair zrušily stovky letů do Itálie, Francie, Rakouska, Belige, Německa, Irska, Švýcarska a do New Yorku.

- Skotská vláda uvedla, že v nejhorším případě by mohlo být hospitalizováno až čtvrt milionu Skotů.

- Riziko nakažení koronavirem bylo zvýšeno v Evropě z mírného na "vysoké". V Itálii zemřelo na koronavirus 52 osob a koronavirus se rozšířil do více než 60 zemí světa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Řecká policie usmrtila syrského mladíka, u řeckého ostrova Lesbos se utopilo dítě

3. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Záběr z reportáže Channel 4 News (celá videoreportáž ZDE): Řecké pobřežní hlídky bijí uprchlíky na gumovém člunu. Je to protizákonné.

Reportér Channel 4 News Paraic O'Brian: Turecko v pondělí zveřejnilo videozáběry, na nichž řecká pobřežní hlídka  najíždí na gumový člun s uprchlíky:



Lidé na palubě, kterým dovolilo Turecko odejít ze země, jsou násilím zastavováni Řeckem. Jsou pak mláceni tyčemi ve snaze přimět je, aby se vrátili zpátky do Turecka. Tyto útoky proti uprchlíkům, páchané řeckými činiteli, jsou porušením mezinárodního práva. Nakonec Řekové varovně střílejí do vody.

Ankara uvedla, že uprchlíky nakonec zachránila turecká pobřežní hlídka.

K jinému incidentu došlo na pozemní hranici. Na těchto záběrech byl syrský migrant, který se snažil překročit hranici, střelen do krku. Údajně gumovou kulkou. Zemřel na svá
zranění.



"Šel směrem k pohraničním strážím a volal na ně: Chci se dostat dovnitř. Chci svobodu! Byl asi čtyřicet metrů od bariéry, když ho zasáhla kulka na krku. Upadl mrtvý na zem."

Mezitím v Absurdistánu 118:

Konflikty ve vedení strany PiS, korupce a lži a pomluvy ve státní televizi

3. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Císař je slabý. Říše se rozpadá. Ti, kdo doposud byli věrnými služebníky Kaczyńského, zvedají hlavy a snaží se utrhnout si pro sebe kus moci. V nejvyšších řadách strany Právo a spravedlnost vznikl bratrovražedný boj. Muž roku listu Gazeta Polska za rok 2007  zatkl Muže roku Gazety Polskej pro rok 2009, jak nařídili Muži roku Gazety Polskej na léta 2019, 2015 a 2004. Mezitím ministr ve vládě Muže roku Gazety Polskej na léta 2016, 2017 a 2018 byl svědkem toho, že Muž roku 2009, zkonfiskoval jeho dokumenty a zatkl jeho syna. Je mi líto komiků v Polsku, protože jak by bylo možné konkurovat všemu tomuto?

Jak posléze můžete nečekaně dostat zrovna anonymní posudky?

3. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty


(A navíc dva odstavce o vzniku řím. kat. církve z rukopisu)

Třeba předtím jako dříve uznávaný autor jste již nečekaně měl jednu negativní zkušenost s nakladatelstvím, s nímž jste byl dlouhodobě v kontaktu, a když dostanete při pokusu o uplatnění dalšího svého projektu zase hned už první posouzení negativní a žádnými evidentními nedostatky nedoložené, nakonec se rozhodnete navázat kontakt s posuzovatelem, zda by bylo možné prokonzultovat, kde asi je zakopán ten přízračný „pes“ a co se možná musí napravit. (I když si zrovna nejste vědom žádných odborných přešlapů.)

Protikorupční zoufalství na Slovensku

2. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Slovenské parlamentní volby opět ukazují, že není třeba mít vypilovaný program k jasnému vítězství, zejména pokud v zemi vládne silná protikorupční nálada až zoufalství. Slyšel jsem, že právě boj proti korupci vede k těmto politickým katastrofám.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
28516