Brexit: Británie odstoupí od evropského zatykače

27. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Británie se vzdá své účasti na klíčově důležitém nástroji, který umožňuje deportaci pachatelů trestných činů přes hranice zemí Evropské unie. Johnsonova vláda se rozhodla ignorovat varování vysokých činitelů britské policie a rozhodla se neúčastnit se na fungování evropského zatykače. Znamená to, že se Británie stane rájem pro kriminálníky, kteří nebudou deportováni k soudům v evropských zemích, a obráceně. V letech 2009-2018 Británie deportovala k soudům v evropských zemích 9853 občanů zemí Evropské unie a přivedla před britské soudy z EU 1271 Britů. 

Před vznikem evropského zatykače trvalo deset let, než byl deportován Rachid Ramda z Británie do France za svůj atentát v pařížském metru r. 1995.

 

Británie také nebude žádat o členství organizace Eurojust, která koordinuje vyšetřování a stíhání trestných činů přes hranice zemí Evropské unie. ZDE  https://www.theguardian.com/uk-news/2020/feb/27/uk-to-withdraw-from-european-arrest-warrant

Johnsonova vláda usiluje o "dohodu kanadského stylu" s EU, o níž vyjednavač EU Michel Barnier vysvětlil, že ji Británie nebude moci mít, protože na rozdíl od Kanady, která je od Evropy vzdálená tisíce kilometrů, leží  Británie těsně u Evropy. Johnsonova vláda ve čtvrtek uvedla, že chce "regulační svobodu" a "nezávislost" na EU a nepřijme žádnou roli Evropského soudního dvora při řešení sporů. Johnsonova vláda dodala, že jestliže se do června ukáže, že dohody s EU není možnot dosáhnout, přestane v červnu s EU vyjednávat a začne se připravovat na vypadnutí Británie z EU bez dohody. 

Británie se dále dožaduje:

- Zcela otevřeného bezcelního obchodu s EU, ale odmítá dodržovat jakékoliv předpisy EU. Británie chce volný přístup do EU pro své řidiče kamionů, žádné kvóty.

- Pokud dojde ke sporům ohledně britského podvracení evropské konkurenceschopnosti či britských dotací pro domácí podniky, jaké jsou v EU zakázány, Británie se nebude podílet na žádném mechanismu usilujícím o řešení těchto sporů.

- Samostatná dohoda  o přístupu evropských rybářů do britských vod bude muset být každoročně vyjednávána znovu. EU požaduje, aby dohoda o přístupu evropských rybářů do britských vod byla součástí celkové dohody.

- Do června letošního roku musí být rozhodnuto, zda budou mít britské finanční podniky přístup na evropský trh.  

- Británie chce mít právo rozmělnit či zrušit evropská zaměstnanecká práva a ekologické předpisy.ZDE     ZDE  

0
Vytisknout
9545

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020