Humanitární organizace varují, že ve věci uprchlíků EU brutálně porušuje lidská práva a mezinárodní právní úmluvy

3. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 
Phillippe Dam, HRW:
Vedoucí představitelé EU musejí příjmout taková opatření na řecko-turecké hranici, která upřednostňují lidskou důstojnost. Jejich součástí musí být:
- Krizová humanitární pomoc
- Odpovědnost pro sdílení uprchlíků v rámci členských zemí EU
- Respektování práva na azyl.


Imogen Sudbury, ředitelka International Rescue Committee v Bruselu, v rozhlase BBC v pondělí odpoledne: 
https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000fwcr   (od minuty 38:00)

Pro všechny z nás, kteří pracují s těmito lidmi, je děsivé vidět, čemu nyní čelí. Jsou tímto způsobem zneužíváni jako političtí pěšáci. Bohužel, to, čeho jsme nyní svědky a co jsme viděli od víkendu je naprosto předpověditelný důsledek toho, že evropské země spoléhají na rychlá politická řešení, na dohodu mezi EU a Tureckem, namísto aby realizovaly opravdu rozumná a udržitelná opatření k zvládání migrace.

Moderátor BBC:
Já vím, že vy jste vždycky byla proti dohodě, v jejímž rámci my jsme v podstatě dali úplatek Turecku, aby uprchlíky drželo na svém území a nevpouštělo je do Evropy. Ale rozhodněte tohle pro nás: Turecko říká, že EU nesplnila svou stranu dohody. Je to správné či nesprávné?

Imogen Sudbury, IRC:
Z naší perspektivy, když se podíváte na ta čísla, je to velmi férový výrok ze strany Turecka. Víte, Evropa stále přijímá jen asi 11 procent světových uprchlíků, zatímco o 86 procent nebo  ještě více uprchlíků se stále starají daleko méně rozvinuté země. V mnoha případech v rozvojovém světě.

Rozhovor Britských listů 262. Prahou mě provázejí duchové minulých dějů

28. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll down. This interview is conducted in English, there are Czech subtitles)

Robert Tait, dlouholetý, zkušený reportér mezinárodního týdeníku Observer a deníku Guardian, žije nyní v Praze a k českému hlavnímu městu si utvořil silné pouto. "Chodit ulicemi Prahy, to znamená, že mě pronásledují zdejší stíny historie." Robert Tait je významným komunikačním kanálem o České republice pro svět: publikuje v globálním médiu, týdeníku Observer, na serveru deníku Guardian, který má jen v Británii 28 milionů unikátních čtenářů měsíčně, četné články o politické a kulturní situaci v ČR. Jan Čulík s ním hovoří o jeho novinářské práci v České republice i o jeho vazbách na české hlavní město. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. února 2020.

Robert Tait is an experienced foreign correspondent of the global Guardian/Observer newspaper. He now lives in Prague and has formed a strong bond to the city. "In Prague, I am stalked by the city's ghosts of history." In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to him about his journalistic work in the Czech Republic and about his relationship to the Czech capital. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 28th February 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Írán mobilizuje proti koronaviru 300 000 vojáků a dobrovolníků. 23 poslanců je nakaženo

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Počet identifikovaných případů nákazy koronavirem v Íránu je 2336 osob, avšak vysoká úmrtnost na koronavirus v Íránu - 3,3 procenta registrovaných infekcí - naznačuje, že skutečný počet nakažených osob je zřejmě daleko vyšší.

Celkem v Íránu na koronavirus zemřelo 77 osob, včetně dvou vysokých íránských činitelů. Několik vysokých íránských činitelů je koronavirem nakaženo. Polooficiální tiskové kanceláře v úterý oznámily, že nakažen byl i ředitel íránských krizových zdravotnických služeb Pirhossein Kolivand.

Řecká policie usmrtila syrského mladíka, u řeckého ostrova Lesbos se utopilo dítě

3. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Záběr z reportáže Channel 4 News (celá videoreportáž ZDE): Řecké pobřežní hlídky bijí uprchlíky na gumovém člunu. Je to protizákonné.

Reportér Channel 4 News Paraic O'Brian: Turecko v pondělí zveřejnilo videozáběry, na nichž řecká pobřežní hlídka  najíždí na gumový člun s uprchlíky:



Lidé na palubě, kterým dovolilo Turecko odejít ze země, jsou násilím zastavováni Řeckem. Jsou pak mláceni tyčemi ve snaze přimět je, aby se vrátili zpátky do Turecka. Tyto útoky proti uprchlíkům, páchané řeckými činiteli, jsou porušením mezinárodního práva. Nakonec Řekové varovně střílejí do vody.

Ankara uvedla, že uprchlíky nakonec zachránila turecká pobřežní hlídka.

K jinému incidentu došlo na pozemní hranici. Na těchto záběrech byl syrský migrant, který se snažil překročit hranici, střelen do krku. Údajně gumovou kulkou. Zemřel na svá
zranění.



"Šel směrem k pohraničním strážím a volal na ně: Chci se dostat dovnitř. Chci svobodu! Byl asi čtyřicet metrů od bariéry, když ho zasáhla kulka na krku. Upadl mrtvý na zem."

Co se to stalo se světem?

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Svět je šokován brutálním chováním řeckých pohraničních stráží vůči uprchlíkům:

Al Jazeera: Člun se převrátil, zemřelo dítě... Záběry ukazují, že řecká pobřežní stráž šikanuje člun uprchlíků, strká je zpět na moře a střílí do vody:

Lis Sly, šéfka kanceláře listu Washington Post na Blízkém východě: Nad tímhle se vám zvedá žaludek. Zoufalí lidé, jejichž člun se hrozí převrátit, a řecká armáda na ně střílí. Co se to stalo světu. Na jiném záběru vidíte, jak řecká loď zřejmě chce najet do člunu plného lidí. Video zveřejnila turecká vláda.

Výbor OSN pro uprchlíky: "Všechny státy mají právo kontrolovat své hranice, ale přitom se musejí vyhýbat užívání přehnané síly a udržovat systémy pro zpracovávání žádostí o azyl ve funkčním stavu. Ani Konvence o statutu uprchlíků z roku 1951 ani zákony EU o uprchlících neumožňují suspendování příjmu žádostí o azyl."

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Orwell 1984. Evropa 2020. Úmyslná krutost. Jako strategie.

4. dubna 1984. Včera večer jsem byl v kině. Všechno válečné filmy. Jeden velmi dobrý, byla v něm loď plná uprchlíků, kterou někde ve Středozemním moři bombardovali. Diváci se velmi bavili záběry obrovsky tlustého muže, který se snažil uplavat, ale letěla za ním helikoptéra, nejprve jste ho viděli, jak se válí ve vodě jako želva, pak jste ho viděli průzorem kulometů v helikoptéře, pak byl plný děr a moře kolem něho zrůžovělo a on se náhle potopil, jako kdyby děrami do něho natekla voda, diváci řvali smíchem.


Nevděčníci: Sýrie za druhé světové války poskytovala útočiště evropským uprchlíkům

3. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Celá řada zemí na Blízkém východě, včetně Sýrie, nyní zničené válkou, poskytla během druhé světové války útočiště desetitisícům uprchlíků před nacismem a komunismem z Balkánu a ze středovýchodní Evropy. Civilisté ze středovýchodní Evropy a z Balkánu překračovali Středozemní moře a Turecko, aby unikli vraždění a pronásledování v Evropě.

Middle East Relief and Refugee Administration (MERRA), Úřad pro pomoc uprchlíkům na Blízkém východě, založený Brity v roce 1942, umístil 40 000 Evropanů do uprchlických táborů v Sýrii, v Egyptě a v Palestině.

Mezitím v Absurdistánu 118:

Konflikty ve vedení strany PiS, korupce a lži a pomluvy ve státní televizi

3. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Císař je slabý. Říše se rozpadá. Ti, kdo doposud byli věrnými služebníky Kaczyńského, zvedají hlavy a snaží se utrhnout si pro sebe kus moci. V nejvyšších řadách strany Právo a spravedlnost vznikl bratrovražedný boj. Muž roku listu Gazeta Polska za rok 2007  zatkl Muže roku Gazety Polskej pro rok 2009, jak nařídili Muži roku Gazety Polskej na léta 2019, 2015 a 2004. Mezitím ministr ve vládě Muže roku Gazety Polskej na léta 2016, 2017 a 2018 byl svědkem toho, že Muž roku 2009, zkonfiskoval jeho dokumenty a zatkl jeho syna. Je mi líto komiků v Polsku, protože jak by bylo možné konkurovat všemu tomuto?

Co se stane s lidmi, kteří budou nakaženi koronavirem a nemají řádnou pracovní smlouvu?

3. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 

V Británii, jako v Česku žije mnoho lidí na hraně finančního přežití. Jsou za svou práci placeni minimální mzdou od hodiny. Pokud dojde v důsledku koronaviru k nutnost, aby tito lidé zůstali doma, izolovali se a nechodili do práce, jak přežijí a neumřou hladem?

Je to obrovský a naléhavý problém - protože má-li se zabránit šíření koronaviru, lidé musejí mít jistot, že jim nedojdou peníze, pokud nebudou pracovat.

Vzhledem k tomu, že koronavirus především ohrožuje starší lidi, mělo by tragické důsledky, pokud by pracovníci bez pracovních smluv, kteří pracují především v péči o přestárlé, se neizolovali, pokud budou nakaženi, a dál byli nuceni chodit do práce, aby nepřišli o to málo peněz, které vydělávají.

Vlády budou muset naléhavě zajistit sociální podporu pro lidi bez zaměstnaneckých kontraktů, pro studenty a mladé lidi, kteří si vydělávají příležitostnou prací v kavárnách a v restauracích.

Vlády budou také muset odškodnit podniky, které nebudou schopny fungovat, protože většina jejich zaměstnanců bude v karanténě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Analýza OSN: Rusko páchá v Sýrii válečné zločiny

3. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Vyšetřování zvěrstev, páchaných v Sýrii, které provádí OSN, poprvé obvinilo Rusko, že přímo páchá válečné zločiny nerozlišujícím bombardováním civilních oblatí.

Nejnovější analýza Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii se soustřeďuje na události od července 2019 do ledna 2020 a zejména na útoku "provládních sil" na civilní cíle, jako je zdravotnická infrastruktura, a na vyhnání 700 000 civilistů z jejich domovů.

Koronavirus: Britské supermarkety omezí svůj sortiment, aby zachovaly dodávku základních potravin

3. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Britské supermarkety si připravily nouzové plány pro situaci, kdy bude země postižena epidemií koronaviru. Zabránit nákupní panice chtějí tím, že se dohodnout s dodavateli potravin na omezení sortimentu a soustředí se na udržení dodávky základních potravin. Nedojde k zvýšení cen, "protože není možné, aby byly supermarkety přistiženy, že se snaží vydělávat v době krize."

- V Británii se zvýšil počet nakažených osob na 39.

- Letecké společnosti British Airways a Ryanair zrušily stovky letů do Itálie, Francie, Rakouska, Belige, Německa, Irska, Švýcarska a do New Yorku.

- Skotská vláda uvedla, že v nejhorším případě by mohlo být hospitalizováno až čtvrt milionu Skotů.

- Riziko nakažení koronavirem bylo zvýšeno v Evropě z mírného na "vysoké". V Itálii zemřelo na koronavirus 52 osob a koronavirus se rozšířil do více než 60 zemí světa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jak posléze můžete nečekaně dostat zrovna anonymní posudky?

3. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty


(A navíc dva odstavce o vzniku řím. kat. církve z rukopisu)

Třeba předtím jako dříve uznávaný autor jste již nečekaně měl jednu negativní zkušenost s nakladatelstvím, s nímž jste byl dlouhodobě v kontaktu, a když dostanete při pokusu o uplatnění dalšího svého projektu zase hned už první posouzení negativní a žádnými evidentními nedostatky nedoložené, nakonec se rozhodnete navázat kontakt s posuzovatelem, zda by bylo možné prokonzultovat, kde asi je zakopán ten přízračný „pes“ a co se možná musí napravit. (I když si zrovna nejste vědom žádných odborných přešlapů.)

Protikorupční zoufalství na Slovensku

2. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Slovenské parlamentní volby opět ukazují, že není třeba mít vypilovaný program k jasnému vítězství, zejména pokud v zemi vládne silná protikorupční nálada až zoufalství. Slyšel jsem, že právě boj proti korupci vede k těmto politickým katastrofám.

Maďarsko: Novináři mají zákaz zmiňovat se o Thunbergové a o organizacích Amnesty International a Human Rights Watch

2. 3. 2020

čas čtení 1 minuta



Šéfové maďarských státních médií dostali příkaz, že musejí předem žádat o povolení, pokud chtějí psát něco o Gretě Thunbergové anebo o politice Evropské unie. Zároveň jim bylo zakázáno psát cokoliv o analýzách čelných světových lidskoprávních organizací Amnesty International a Human Rights Watch . Informuje o tom server Politico.

Koronavirus: Češi opět terčem dezinformačních bludů

2. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Koronavirus se stejně jako řada jiných globálních událostí stal předmětem dezinformačních bludů. Českým kyberprostorem se šíří konspirace o tom, že jde jde o západem způsobenou katastrofu, jejímž cílem je poškodit Čínu a dosáhnout obří zakázky na vakcínu.

Některé linky vedou k ruským falešným profilům na sociálních sítích, na šíření se podílí domácí továrny na blbost (Aeronet, Protiproud a další). Čeští elfové zachytili tyto obsahy šířící se řetězovými e-maily.

Smyslem je podnítit paniku a posilovat společenský rozvrat, stejně jako v předchozích případech. Zákeřnost lží je v tomto případě posilována multiplikačním efektem: vůči koronaviru i dezinformacím jsou významně náchylní starší lidé.

Situaci komentujeme pro 168 hodin společně s Petr Nutil z Manipulátoři.cz a Františkem Vrabelem ze Semantic Visions.

S ním i s dalšími pokračujeme v kampani NELEŽ, přidávají se další společnosti, kterým není jedno, jak toxické, nebezpečné je rozšiřování konspiračních manipulací.

Naposledy se přidali Jobs.cz, Prace.cz a další ze stáje společnosti LMC. Díky též Tomáš Ervín Dombrovský!

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Americká debata o koronaviru na Fox News: Už deset let si nemyju ruce. Viry neexistují, vždyť je nevidíme

2. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Pete Hegseth z Fox News: Nemyl jsem si ruce už snad deset let. Nikdy neonemocním. Viry a bakterie neexistují, vždyť je nevidím!

Mike Pence a jeho nouzový tým pro boj proti koronaviru se modlí k Pánubohu, aby jim vnukl řešení. Jsme tak v prdeli, poznamenává Thomas Chatterton Williams:


Panika na řecké hranici: malé děti se dusí slzným plynem

2. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Absolutní chaos na řecké hranici v Erdině. Rodiče panikaří a snaží se pomáhat svým dětem, které se dusí slzným plynem. Slyšíte, jak lapají po dechu. Tohle je tvář lidskosti Řecka a lidskosti EU. Tohle se děje, když nikdo nechce uprchlíky přijmout.

Bob Kartous poslal zprávu z ostrova Chios od norské spolupracovnice:


Dnešek byl šílený. Nikdo neví, kolik dnes připlulo člunů. Ale přijelo nejméně pět autobusů s lidmi, které byly poslány do Vialu. Slyšela jsem, že přišlo asi 250 lidí. Byli jsme na pláži u Anna Des, když přistál člun s 34 lidmi. CESRT, organizace, která měla dříve právo pomáhat s jejich přistáváním a dávat jim po příjezdu jídlo a šatstvo, to už nesmí dělat.

Stále jsme společně s nimi na pláži a dívali se na člun a slyšeli jsme, jak zoufale křičí, ale nemohli jsme udělat nic, protože by nás mohli odsoudit na 20 let do vězení za "pašování uprchlíků". Naštěstí všichni přežili, 18 žen a dětí, 16 mužů.

Předtím jsme byli v restauraci. Když jsme dojedli, jeden jiný dobrovolník se nás ptal, jestli jsme byli v restauraci v Murii. V jedné ultrapravicové skupině totiž někdo napsal, "viděli jsme čtyři lidi asi z neziskovky, pojďme je zmlátit". Naštěstí se zatím nic nestalo.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Gunnison, Colorado: Jak se horské město v USA r. 1918 úplně vyhnulo epidemii španělské chřipky

2. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

V roce 1918 pandemie španělské chřipky infikovala stamiliony lidí v Evropě, v Africe, v Asii a po celých Spojených státech, zahlcovala nemocnice a márnice.

Gunnison, zemědělské a hornické městečko s asi 1300 obyvateli mělo dobré důvody se obávat. Dvě železnice ho spojovaly s Denverem a dalšími městy, všemi těžke postiženými epidemií chřipky.

To, co se pak stalo, je poučením před nadcházející novou světovou pandemií, nyní koronaviru.

Bolsonaro zrušil jednadevadesátiletému náčelníku Raonimu cestovní pas. Bolsonarův stoupenec požaduje invazi na území indiánů

2. 3. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


V pátek rozbil politický spojenec Jaira Bolsonara, poslanec Jeferson Alves, řetěz, který chránil domorodou indiánskou rezervaci Waimiri-Atroari, v níž v severním brazilském státě Roraima žije domorodý indiánský kmen Kinja.

Alves použil kleště a řetězovou pilu. Při ničení řetězu ho skandováním podporovali Bolsonarovi stoupenci. Na videozáznamu tento politik děkuje Bolsonarovi a věnuje mu to, co nazývá "osvobozením" svého státu. Alves několikrát zopakoval "Už nikdy více!" - mínil tím, že ochrana domorodých území tímto navždy skončila.

Jak rozumět nejtemnější turecké noci v Sýrii

2. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Turecko se 28. února vzbudilo do nejhoršího dne syrského konfliktu, když oplakávalo smrt přinejmenším 33 vojáků při zuřivém útoku z předchozího dne, který vystupňoval napětí ve vztazích s Moskvou a Damaškem na bezprecedentní úroveň, napsal Metin Gurcan.

Co může pro Sanderse znamenat velké Bidenovo vítězství v Jižní Karolíně?

2. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Sobota přinesla Joe Bidenovi vůbec první vítězství v prezidentských primárkách nebo v aktivu (caucus). Šlo o strašně výrazné vítězství: Biden zvítězil v Jižní Karolíně před Berniem Sandersem o takřka 30 %. A znamená to zatraceně náhlý návrat: Bidenův náskok před Sandersem v Jižní Karolíně spadl těsně po hlasování v New Hampshire až na 2-3 procentní body, napsal Nate Silver.

Sýrie: Konec Asadovy ofenzívy

2. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 18 minut

Od večera dne 27. února, v reakci na masakr svých vojáků při nočním ruském náletu, útočí Turecko s využitím samohybných houfnic Firtina, raketometů Sakarya, těžkých raketometů Kasirga a leteckých protizemních raket odpalovaných z letounů F-16 v tureckém vzdušném prostoru - ale zejména prostřednictvím bojových bezpilotních leteckých prostředků (unmanned combat aerial vehicle, UCAV) Anka-S vybavených přesně naváděnou municí ZDE nasazených přímo v Sýrii - na pozice jednotek syrského režimu, (pro)íránských milic a nejméně v jednom případě také ruských žoldáků z organizace Wagner v Sýrii.

Terčem se stalo i město Tal Rifát, v němž se nachází ruská vojenská základna ZDE. Přesun režimních jednotek po strategické dálnici M5, jejíž kontrola představovala hlavní cíl poslední režimní ofenzívy v Idlíbu, se zastavil.

Úskalím komunikace bývá interpretace (anebo když navíc už ta komunikace chybí!)

2. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Zkusme začít obecně informací. Aby se něco informací stalo, musí se jí někdo cítit osloven; ať již má ta „informace“ podobu nějakého sledu slov, anebo třeba nějakých střepů. Informace potom má svého autora či tvůrce; a zároveň se může stát výzvou k interpretaci. Pak ovšem má zničehonic taky svého „adresáta“! Jenže: ať již tvůrce informace měl s ní jakýkoliv záměr, její význam je posléze dán až tím adresátem (kterého ani nemusel mít informační zdroj vůbec na mysli!). A potom v tom sledu času o výsledku toho informačního toku rozhoduje teprve adresát a jeho způsobilost k adekvátnímu dekódování.

Koronavirus: Vážné otázky týkající se blížící se krize

1. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Při kritice neschopnosti a povrchnosti britské "vlády" Borise Johnsona upozorňuje John Harris na několik důležitých faktů, týkajících se i České republiky:

Pod tím vším je několik nevyhnutelných faktů o moci. Ať už si vlády vytvářejí jakékoliv iluze o tom, že jsou mocné a že dokáží ovládat lidi, neočekávané události často odhalují něco úplně jiného: že život je křehký a jeho existence je podmíněná. Vize pravicových i levicových revolucionářů o tom, jak radikálně promění společnost, jsou jen sny.

Uprchlíci se snaží přeplavat z Turecka do Řecka. To je vítá útoky slzným plynem

1. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta


Někteří uprchlíci se pokoušejí přeplavat z Turecka do Řecka, poté, co Turecko otevřelo svou hranici. Asi 13 000 uprchlíků se shromáždilo za drátěným plotem na turecko-řecké hranici. Stovkám dalších se podařilo přeplavat na tři řecké ostrovy na člunech.

Někteří migranti se snaží přeplavat přes řeku Evros z Turecka do Řecka.

Řecká policie útočí proti uprchlíkům na hranici slzným plynem.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Turecké letectvo sestřelilo už třetí Asadův bombardér

1. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 


Turecko v neděli sestřelilo tři Asadovy bombardéry v severní Sýrii. Piloti použili padáku k bezpečnému přistání v provincii Idlib. Turecko, které podporuje syrskou opozici, také uvedlo, že zaútočilo i na syrskou protileteckou obranu a na desítky syrských tanků.

Napětí v Idlíbu ostře stouplo poté, co ve čtvrtek usmrtilo Rusko 34 tureckých vojáků leteckým úderem.

V neděli však řekl turecký ministr obrany Hulusi Akar, že si Turecko nepřeje konflikt s Ruskem: "Očekáváme, že Rusko zastaví útoky Asadova režimu. Nemáme v úmyslu jít do konfliktu s Ruskem." 

Erdogan má příští týden navštívit Putina v Moskvě.

Tak už to začíná...

1. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Peter Openshaw, profesor experimentální medicíny, Imperial College, Londýn: "Je zjevné, že tohle bude velmi obtížné zvládnout. Je zvlášť těžké zvládnout epidemii, když existují lidé, kteří si nejsou vědomi toho, že ji šíří." ZDE 

- Světová zdravotnická organizace varuje lidi nad šedesát, kteří mají vysoký tlak nebo cukrovku, aby se vyhýbali místům, kde je více lidí.

- Myjte si pečlivě ruce mýdlem a horkou vodou, nejméně po 20 vteřin, a to i pod nehty. Nesahejte si na obličej.

- Podle experta na epidemie Jonathana D. Quicka z Duke University, autora knihy The End of Epidemics: The Looming Threat to Humanity and How to Stop it (Konec Epidemií: Hrozba lidstvu a jak jí zamezit) varuje, že na světě vládne mentalita, která povede k rozšíření epidemie:

"Stále pravděpodobnější je nejhorší možný scénář, totiž že epidemie bude globální a choroba se stane endemickou, bude trvale kolovat v lidské populaci. Absolutně kritická je prvotní reakce úřadů. Podle modelu epidemie, provedeného r. 2018, by pandemie chřipky během prvního měsíce vedla k 28 000 nakažených pacientů, za tři měsíce 10 milionů nakažených, za šest měsíců 33 milionů nakažených. Dokazuje to, že se epidemie šíří exponenciálně. Takže je životně důležité ji zachytit v prvních fázích. Lidem je zapotřebí šířít neemocionální, věcné informace, založené na důkazech a nelhat jim."  ZDE 

- V českých a např, i britských poměrech bude zřejmě velkým problémem, kam dát všechny vážně nakažené starší pacienty, u nichž bude mít nemoc těžší průběh. Při běžné zimní epidemii chřipky je polovina lůžek v britských nemocnicích obsažena chřipkou onemocnivšími důchodci, koronavirus má deseti až dvacetinásobnou úmrtnost. Znamená to, že by bylo zapotřebí pětkrát až desetkrát více nemocnic, než kolik jich existuje.

- V Británii sílí strach z toho, že zřejmě existuje nezdokumentované případy nakažených pacientů, v neděli bylo totiž zaznamenáno 12 nových případů nákazy. Celkem je jich nyní v Británii 35. Úřady zjišťují, s kým se nakažené osoby stýkaly.

- Paul Hunter z britského Science Media Centre na University of East Anglia varoval, že zřejmě nebude možné zabránit epidemii koronaviru v Británii:

"Nedávný rychlý nárůst počtu nových případů v Itálii a pak ve Francii, ve Španělsku a v Německu potvrzuje, že se COVID-19 šíří Evropou. Současná strategie izolace nakažených lidí je správná, ale je zřejmě nepravděpodobné, že se podaří zamezit epidemii."

- Počet mrtvých v Íránu stoupl na 54.

- Italské nemocnice zažívají "tsunami" případů koronaviru. ZDE  

Z Bernieho projevu v Bostonu

1. 3. 2020 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Milí přátelé, tady jsem vám natočil malou ochutnávku presidentského kandidáta Bernie Sanderse, který byl dnes u nás v bostonskem parku, naplněném mnoha tisíci lidmi, kteří doufají, že se do Spojených států dostane alespoň trochu socialismu. Což je zřejmě pro většinu českých občanů nepochopitelné, zvláště poté, co se toho “strašného” socializmu nedávno zbavili.

Ale jak je vidět, spirála dějin mele pomalu, ale spolehlivě.

Z Bostonu

Milan Kohout

Stoupenec Donalda Trumpa ovládl Twitter

1. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Firma Elliott Management vlastněná miliardářem Paulem Singerem převzala podstatnou část akcií Twitteru a chce "prosadit změny"

Významný dárce finančních prostředků pro americkou Republikánskou stranu miliardář Paul Singer si zakoupil podíl v Twitteru a chce vyhnat dosavadního ředitele Twitteru Jacka Dorseyho.

Singer byl původně proti Donaldu Trumpovi, ale od února 2017 je absolutně nekritickým stoupencem Donalda Trumpa.

Loni v říjnu Twitter - na rozdíl od Facebooku -  zakázal politickou reklamu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Británie: Další kroky Johnsonovy vlády k diktatuře

1. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Po sobotním skandálu se zastrašováním Sira Philipa Rutmana, vysokého státního úředníka Johnsonovou blbou a nesmírně agresivní "ministryní" vnitra, která vedla k jeho rezignaci a rozhodnutí vládu žalovat za neférové propuštění po 33 letech ve funkci, se objevují každý den další a další skandály, naznačující, jak rychle vláda šílenců, mafiánů a ideologických fundamentalistů Borise Johnsona směřuje k diktatuře.

Prozrazeny byly emaily vysokého poradce nového britského ministra financí Tima Leuniga, který tvrdí, že "Británie nepotřebuje zemědělství ani rybářství". Oba sektory je možno zlikvidovat a "Británie může být jako Singapur". Potraviny lze prý do Británie bez problémů dovážet, nemusejí se tam vyrábět:


 

Nejnověji vyšlo najevo, že se úřad Borise Johnsona v Downing Street rozhodl zablokovat jmenování slavné britské profesorky, popularizátorky starého Řecka a Říma Mary Beardové do správní rady londýnského Britského muzea, protože profesorka Beardová je stoupenkyní setrvání Británie v Evropské unii.
Nedělní týdeník Observer k tomu mj. cituje jiného člena správní rady Britského muzea, Sira Johna Tusu, bývalého vlivného šéfa zahraničního vysílání BBC:

" Tohle je absolutní skandál. Správní rada Britského muzea existuje na ochranu jeho intelektuální, akademické a politické nezávislosti. Vládní zásahy s cílem umístit do správní rady Britského muzea své přitakávače je korupcí veřejného života. Znamená to tedy, že od nynějška musejí všichni stoupenci setrvání Británie v EU očekávat, že je Johnsonova vláda potrestá?"

K tomu: Sir John Tusa v Rozhovoru Britských listů o dnešní krizi novinářské práce:

Trumpova válka proti koronaviru je jen další válkou proti pravdě

29. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Krize kolem koronaviru je boj proti nemoci, ale také je to dosud nejzávažnější bitva ve válce proti pravdě, píše Jonathan Freedland. To bylo jasné od samého začátku, když se Čína pokusila utajit vypuknutí epidemie a umlčet lékaře, který ji zaznamenal. Projevila se tendence autoritářských států bagatelizovat problém. Podobně reagoval zpočátku Teherán. A v Jižní Koreji došlo k vypuknutí epidemie uvnitř náboženské sekty, která se také chová autoritářsky. Když jde o globální pandemii, je to svoboda projevu, plné zveřejnění faktů a nadnárodní vědecká spolupráce, které nakonec zachraňují životy.

Slovenská televize předpovídá vítězství seskupení OLANO

29. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Slovenská televize předpovídá katastrofální prohru pro Smer (pád až na 14 procent) a OLANO vítězící s 25 procenty na jinak zcela roztříštěné scéně. Očekávejte novou středopravicovou vládu, míní politologi Sean Hanley.

https://twitter.com/dennikN/status/1233881842060795911?s=20

Boris Cvek k tomu poznamenává:

Takže Progresivní Slovensko s téměř 7% vůbec nebude v parlamentu (mně osobně nejbližší strana), protože je to koalice a koalice musí mít minimálně 7%. Mandáty jsou tedy takto:

OLANO 53, Směr 38, Jsme rodina 17, Kotlebovci 17, SaS 13, Kiska 13 (Kisku dokonce i Směr dlouho považoval za lídra opozice a rozhodl se stavět svou kampaň na vymezování se proti němu... možná i v důsledku toho rostl Matovič).

Takže poslanců je 151, většina je 76 a více. Kdyby OLANO zůstalo pohromadě (což je časem velmi nepravděpodobné), potřebuje ke svým 53 poslancům jen 23, tedy Jsme rodina + Kiska nebo Jsme rodina + SaS nebo SaS + Kiska. Zdá se, že nejblíže realitě je asi OLANO + Jsme rodina + Kiska. Pokud by se ale OLANO rozpadlo, může být všechno jinak, zejména pokud by se mohl vrátit do hry Směr. Dokud bude Fico a Kotleba tabu, tak by OLANO nemělo být ohroženo, leda snad tím, že by jeho poslanci přešli houfně ke Kiskovi, a ten by se tak stal premiérem :-).

Je 10 stupňů Celsia. Děti běhají bosy

29. 2. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous je v těchto dnech v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Chios. V sobotu odtamtud píše:

Zatím ve zkratce: Tábor pro 1 000 lidí, v němž je jich přes 7 000. Žijí většinou v provizorních stanech, někteří spí v takových těch dětských stanech určených na letní zahradu. Z těch stanů vznikl regulérní slum, ovšem bez pevných stěn. 30 záchodů v dezolátním stavu. Voda jen ráno. Bez standardního přístupu k elektřině. Vaří na plechovkách, pod kterými topí dřevem. Spousta dětí, některé v deseti nad nulou bez bot.

Některým dětem je několik měsíců, těhotné ženy. Lékařskou pomoc zajišťují vesměs dobrovolníci.

Přístup k oficiálním informacím zprostředkovává info point, před nímž lidé čekají celou noc, aby se něco dozvěděli.

Za jakéhokoliv počasí, mezi odpadky.

Policie se k lidé chová jako k odsouzencům, zcela běžné je fyzické násilí a šikana.

V táboře dochází velmi často k otevřenému násilí i mezi jeho obyvateli. Není se příliš čemu divit, žijí v nesnesitelných podmínkách a skutečně velkém napětí, nejistotě, zoufalství.

Nikdo z lidí v táboře přesně neví, jak dlouho tam bude. Průměrně tam stráví zhruba rok.

Někteří lidé jsou tam ale i déle než dva.

* * *

V roce 2017 psal britský deník Independent: V táboře Chios je 3782 osob (to bylo tehdy, nynější počet je více než 7000 viz výše).  39 procent z nich zažilo na ostrově úmrtí, 87 procent z nich uvedlo, že byly svědky sebepoškozování či sebevraždy.  71 procent uprchlíků má od příchodu do tábora psychické problémy a jen 29 procent měl přístup k lékařské péči. 94 procent žen v táboře má psychické problémy.

* * *
Lidem na ostrově Chios pomáhá organizace My je v tom nenecháme. ZDE  se s nimi můžete spojit a pomoci.


* * *


Lidem v řeckých uprchlických táborech se snaží pomáhat i Eva Zahradničková. Zde je transparentní účet jejích aktivit, prosíme, přispějte: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156003295548078&set=p.10156003295548078&type=3&theater

***
Michaela Verde upozorňuje:  Každý měsíc vyjíždí kamion z Kladna s humanitární pomocí, která se dostane opravdu k lidem, které ji potřebují. V tuto chvíli organizuji pražskou sbírku. Takže kdo by chtěl přispět čímkoliv, ať se na mě obrátí. Další kamion vyjíždí 4.4. Facebooková stránka Michaely Verde ZDE

***


"Máme nemocné dítě a nemůžeme ho dostat do nemocnice - nemáme na to peníze"

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Reportér Sky News: Vrátili jsme se zpět od hranice, a tady je skupina lidí z Afghánistánu. Žili v Turecku už několik let. Zahlédl jsem právě něco, co je mi dobře známé jako otcovi, který se snaží dát nemluvněti novou plenku. A dělat to v takovéto situaci, nedovedu si představit, jaké to je. Nevím, jestli s některým z nich můžeme mluvit. Dobrý den, jak se máte?

Reportér Sky News: Dobrý den. Mluvíte trochu anglicky?
Muž: Ano, umím.
Reportér Sky News: Řekněte mi, jak dlouho jste byli v Turecku.
Muž: Dva a půl.
Reportér Sky News: Dva a půl?
Muž: Roku. Ano.
Reportér Sky News: A kde jste žili? V Istanbulu?
Muž: V Izmiru.
Reportér Sky News: Aha. A proč jste se najednou rozhodli včera a dnes přijít na hranici?
Muž: V Turecku nemáme nic. A musíme platit v nemocnici za nemluvňata a všechno. Nemáme už žádnou podporu.
Reportér Sky News: Tak jste se pokusili se usadit tady v Turecku?
Muž: Nemohu.
Reportér Sky News: Ale dva a půl roku se snažíte tady žít?
Muž: Ano, ale teď nemůžeme. Máme nemluvně a musíme platit. Musíme platit v nemocnici a za všechno. Dítě je nemocné. A my ho nemůžeme odvézt do nemocnice, protože nemáme peníze. Tak co máme teď dělat?




Turecko otevřelo hranice uprchlíkům do Evropy

29. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Reportér Channel 4 News Paraic O'Brien v Turecku: V sobotu návrat k dnům uprchlické krize z roku 2015. Stovky lidí se za posledních čtyřiadvacet hodin pokusily přejít hranici do Řecka z Turecka. Byly zastaveny na řecké hranici slzným plynem. Samozřejmě jsme se nevrátili do roku 2015 a počty jsou ve srovnání s tím rokem malé. Dnes je rok 2020 a je tomu 48 hodin poté, co bylo v Sýrii usmrceno 34 tureckých vojáků.

Spojitost: turecký prezident Erdogan, zde se účastní v Istanbulu pohřbu jednohgo z těch vojáků.

Erdogan: "Hostíme v naší zemi 3,7 milionu syrských uprchlíků. Nejsme v situaci, kdy bychom mohli přijmout další vlnu migrantů."

Šokující nekompetence a brutalita Johnsonovy vlády: Vysoký státní úředník odstoupil a bude vládu žalovat

29. 2. 2020

čas čtení 3 minuty


Sir Philip Rutnam, nejvyšší státní úředník na britském ministerstvu vnitra, v sobotu dopoledne dramaticky oznámil svou rezignaci a své rozhodnutí žalovat britskou vládu za neférové propuštění.

Toto řekl v televizi:

"Dnes dopoledne jsem rezignoval na svou funkci státního tajemníka ministerstva vnitra. Toto rozhodnutí činím s velkým politováním po kariéře, která trvala 33 let. Činím toto prohlášení, protože budu žalovat ministerstvo vnitra za neférové propuštění. Během posledních deseti dnů jsem byl terčem zlovolné a záměrně vykonstruované kampaně. Tvrdilo se, že jsem poskytoval médiím informace kritické o paní ministryni vnitra. Toto, a mnoho dalších tvrzení, jsou naprosté lži. Paní ministryně vnitra Úřadu vlády kategoricky popřela, že by se na této kampani podílela. Lituji, že musím říci, že jí nevěřím. Nevyvinula úsilí, které bych od ní očekával, aby se od této kampaně proti mně distancovala. Navzdory této kampani jsem byl ochoten se s paní ministryní smířit, jak to požadoval jménem pana premiéra tajemník Úřadu vlády. Avšak navzdory mému úsilí s ní komunikovat Priti Patel neučinila jediný pokus komunikovat se mnou, abychom tuto záležitost projednali. Jsem přesvědčen, že tyto události mi poskytují velmi silné důvody žalovat vládu za neférové propuštění a tuto žalobu předložím soudům. Moje zážitky byly extremní, ale mám důkazy, že byly součástí širšího vzorce chování. Jednou mou povinností jako státního tajemníka na ministerstvu vnitra bylo chránit zdraví, bezpečnost a pocit pohody našich 35 000 lidí. Toto vyvolalo napětí s paní ministryní a já jsem jí doporučil, aby své chování změnila. Obdržel jsem tvrzení, že součástí jejího chování bylo křičení, sprosté nadávání, znevažování lidí a opakované činění nepřijatelných požadavků. Bylo to chování, které vyvolávalo strach a bylo zapotřebí odvahy se proti tomu postavit.

Vím, že rezignace tímto způsobem bude pro mě osobně mít velmi závažné dopady. Úřad vlády mi nabídl finanční odškodné, v jehož důsledku bychom se vyhnuli tomuto výsledku. Jsem si také vědom, že i nadále se budou o mně šířit lži. Avšak doufám, že aspoň nyní tyto lži už nebudou zaměřeny proti mých kolegům ani proti ministerstvu. Rezignovat bylo pro mě velmi těžké rozhodnutí. Avšak doufám, že můj postoj pomůže udržet kvalitu vlády v naší zemi. Jejíž součástí jsou statisíce státních úředníků. kteří loajálně plní agendu této vlády. Nebudu se v této etapě už k této věci dále vyjadřovat."

AKTUALIZACE: Americké úřady znepokojují případy koronaviru, které nemají zjevný původ

29. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

- Z diskuse v rozhlase BBC, sobota odpoledne: Lékař: Koronavirus má ve srovnání s běžnou chřipkovou epidemií dvakrát tak větší nakažlivost a desetinásobnou úmrtnost. Při normální epidemii chřipky je 50 procent lůžek v britských nemocnicích zaplněno obětmi chřipky. Při desetinásobném počtu pacientů si zdravotnictví neporadí. Vlády by měly rychle investovat do sociální péče, aby starší pacienti, kteří zůstávají v nemocnicích, protože je není kam poslat, mohli odejít domů, kde by se jim věnovala pečovatelská služba. -  Na veřejných záchodcích by u východů měla být umístěna zásoba toaletního papíru, aby jím lidé po použití záchodu mohli vzít za kliku a venku po východu ze záchodu toaletní papír odhodit, aby se nedotýkali kliky. V současnosti je většina evropských zemí v pořádku, avšak počkejme za dva měsíce.

- Koronavirus z neznámých zdrojů znepokojuje zdravotníky v USA. Tři pacienti, jeden v Oregonu, jeden v Kalifornii a jeden ve Washingtonu, byli nakaženi neznámým způsobem.  Žádný z nich necestoval do zahraničí ani neměl žádný kontakt s někým, kdo byl v zahraničí či s nakaženou osobou. U dvou nakažených osob v oblasti San Franciska také není znám původ nákazy. Spojené státy doporučují, aby Američané necestovali do Íránu a do Itálie, pokud to není nutné.
- Írán má nejvyšší počet úmrtí na koronavirus mimo Čínu, 34, ale usuzuje se, že celkový počet je daleko vyšší.
- Jižní Korea varuje, že v boji proti koronaviru dochází ke "kritickému okamžiku". Počet nakažených osob v sobotu stoupl o 594, celkem jich je nakažených v zemi 2931. 17 lidí zemřelo. Vláda apeluje na obyvatelstvo, aby nevycházelo ven.
- V Austrálii je 25 případů koronaviru. Lidé nemají cestovat do Číny, do Íránu a být "velmi opatrní" v severní Itálii, v Jižní Koreji, v Japonsku a v Mongolsku. Austrálie zavedla zákaz cestování do Íránu a do Číny.
- V Thajsku je 42 případů koronaviru.
- Celkem bylo světové zaznamenáno asi 85 000 případů koronaviru. Asi 2900 lidí zemřelo. Virus byl nalezen v 58 zemích světa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Lucembursko zavádí po celé zemi veřejnou dopravu zdarma

29. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


 

Lucembursko se stává první zemí na světě, která ve snaze zlikvidovat automobilové dopravní zácpy zavádí po celé zemi veřejnou dopravu zdarma, a to od soboty. Jízenky dosud stály 2 eura (50 Kč), což vyneslo 41 milionů eur ročně. Je to jen 8 procent ročního státního rozpočtu Lucemburska, který je 500 milionů euro. Tuto částku bude od nynějška hradit ministerstvo financí.

Zavedení veřejné dopravy zadarmo má přesvědčit tamější občany, aby opustili auta a jezdili autobusy či tramvajemi.

Výjimkou zůstává cestování první třídou ve vlaku a některé noční autobusy. Za tuto dopravdu se bude i dál platit.

Mezi bohorovností a panikou

29. 2. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 

Ovšem že zásobení se vepřovými konzervami je opravdu velmi hloupá reakce na koronavirus. Bohorovnost "vždyť je to jenom chřipka" ale taky není na místě.

Ano, je to "jenom" chřipka. Ale chřipka je pěkně hnusná nemoc: v pořadí zabijáků mezi nemocemi je osmá na světě, a tři velké epidemie ve dvacátém století mají na svědomí milióny mrtvých. Španělská chřipka je po středověkém černém moru největší smrťák v dějinách. To že jsme si na chřipku zvykli jako na součást našich běžných životů neznamená, že nezabíjí statisíce.

Koronavirus byl zřejmě v Itálii už několik týdnů předtím, než byl objeven

28. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Koronavirus zřejmě koloval v severní Itálii po mnoho týdnů, než byl objeven. To vážně komplikuje úsilí ho vystopovat a zvládnout jeho šíření po Evropě. Laboratorní testy totiž nyní identifikovaly verzi koronaviru u jednoho italského pacienta, která je z genetického hlediska odlišná než původní verze koronaviru identifikovaná v Číně a u dvou čínských turistů, kteří onemocněli v Římě.

Massimo Galli, profesor infekčních chorob na univerzitě v Milánu uvedl, že z toho vyplývá, že se v oblastech pod karanténou zřejmě koronavirus šířil, aniž by to kdokoliv zaznamenal, pravděpodobně od poloviny ledna.

Lékař v Anglii zřejmě nakažen koronavirem - minulý týden u něho byly desítky pacientů

28. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Obvodní lékař v anglickém hrabství Surrey byl odvezen do jednoho z anglických specializovaných středisek pro nakažlivé choroby. Vládnou obavy, že je to nejnovější, dvacátý britský případ nakažení koronavirem. Lékařův případ vyvolal vážné znepokojení mezi britskými zdravotníky, protože lékaře během tohoto týdne navštívily desítky pacientů. Zdravotnické úřady jsou znepokojeny proto, že lékařova manželka je také lékařka a i ji navštívily desítky pacientů. Není dosud jasné, zda oba mají koronavirus - nebyli nikde v zahraníčí. Za posledních 24 hodin stoupl počet osob nakažených koronavirem v Británii ze 13 na 19. Tento lékař by byl dvacátý.  ZDE 

Brazilian prince, heir to country's 19th century emperor, allies with Bolsonaro in convocation to protests to close the Parliament

28. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Luiz Philippe of Orléans-Braganza, great-grandson of Dom Pedro II, the last Emperor of Brazil, who almost became Jair Bolsonaro's
vice-president (minutes before the announcement, doubts about the prince's sexuality led to changing him for General Hamilton Mourão),
has officially manifested his support for the president's request for the population to go out to the streets March 15th to ask for "the
generals" to close the Parliament and the Supreme Court, allowing Bolsonaro to "do what the people elected him for".

Brazilský princ, dědic brazilského císaře z 19. století, podpořil Bolsonara v jeho výzvě k protestům, které mají zlikvidovat parlament

28. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Foto: Luiz Philippe of Orléans-Braganza



Luiz Philippe of Orléans-Braganza, prapravnuk Doma Pedro II., posledního brazilského císaře, který se téměř stal Bolsonarovým viceprezidentem (jen několik minut před oznámením jehjo jmenování vedly Bolsonara pochybnosti o jeho sexualitě k jmenování generála Hamiltona Mourão), oficiálně vyjádřil podporu pro prezidentův apel na veřejnost, aby vyšla 15. března do ulic a požadovala, aby "generálové" zlikvidovali parlament a Nejvyšší soud, a dovolili tak Bolsonarovi, aby "činil to, k čemu ho lid zvolil".

Kdepak to jsme (s neschvalováním knih k tisku)?

28. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


Mínil jsem vydat prostřednictvím Nakladatelství MU (dále „N/MU“) text, který byl kupodivu možná manifestačně Ediční radou MU zamítnut. Přitom autorovi byly zaslány den před projednáváním spisu jen dva anonymní posudky, aniž autorovi bylo hned známo, co všechno a proč je v předkládaném rukopisu špatně.

(Existuje dokonce doklad z Rektorátu MU /dále „RMU“/ z 19. 7. 2019, který na základě mého podnětu žádá ve třech jmenovitě uvedených bodech nápravu chybné „praxe“. Přesto má oprávněná stížnost na zjevně neregulérní – a přímo neprofesionální – postup v publikační aktivitě nakonec v rámci RMU byla před několika dny rovněž odložena „ad acta“. I když jsem nabízel, jak dospět smírně a funkčně k adekvátnímu řešení: ve vzájemně osobním jednání obou sporných stran – N/MU a autora – na RMU; což se nestalo. Ačkoliv nešlo o první případ.) 

Okupuj, anihiluj a vládni: Rusko uplatňuje v Idlíbu model z Grozného

28. 2. 2020

čas čtení 8 minut

Grozenský model je taktika založená na sekvenci okupování, anihilace a vládnutí. Tento model přijala Ruská federace ve dvou válkách, které vedla proti Čečensku na Severním Kavkazu v letech 1994 a 1999. Původně je inspirován nacistickými metodami použitými proti Sovětskému svazu během 2. světové války. Grozenský model spoléhá na prolomení protivníkovy obranné linie náhlými a rychlými útoky, anihilaci cílové oblasti a přinucení oponujících sil, aby se vzdaly, prostřednictvím blokády. Jde o bojovou taktiku používanou Ruskem zejména proti guerillovému boji, napsal Mehmet Çağatay Güler.

Jak je třeba hovořit o Putinovi

28. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ve středu 26. února večer oddíly syrské opozice s tureckou podporou protiútokem dobyly strategický komunikační uzel Sarakíb v provincii Idlíb - křižovatku syrských dálnic D4 a D5 ZDE. Vymanily tak z třítýdenního obklíčení turecké síly zvláštního určení rozmístěné ve městě. Ty zde podle takzvaných astanských dohod o příměří zřídily pozorovací stanoviště, nicméně během poslední asadistické ofenzívy se ocitly hluboko za bojovou linií. Při protiútoku se povstalci podle zpráv, které nebylo možno ověřit, údajně zmocnili několika režimních tanků. - Kreml pak ve čtvrtek odpoledne oznámil, že Putin již "nepočítá" se schůzkou s Erdoganem, která měla 5. března proběhnout v Istanbulu ZDE.

Bolsonaro viciously attacks female journalist saying she wants to let him inside her "anal hole"

28. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut



Brazilian president Jair Bolsonaro spent 2 days in silence about sharing on WhatsApp two videos and one banner calling the population to protest against the Congress and the Supreme Court. After sharing the convocations that allude to an army putsch that would give Bolsonaro full dictator powers, he was severely criticised by dozens of authorities.

Finally, Thursday, on a live streaming on Facebook, with an evidently embarrassed female sign-language translator by his side, Bolsonaro addressed the controversy. He claimed that one of the videos was actually from 2015, which, in his view, made the whole affair just "fake news".

Konec levice na Slovensku a interrupční koalice

28. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tak Igor Matovič a jeho divná politická formace OLANO v posledním průzkumu preferencí před parlamentními volbami na Slovensku vyhrává. A to ještě na podzim měl Matovič jen kolem pěti procent. Vzbuzuje to ve mně pár asociací.

Matovič nemá prakticky žádný program kromě protikorupčního boje. To je hodně podobné náhlému vzestupu Babišova Ano během léta 2013. Samozřejmě Matovič nemá zjevně zdaleka takovou kontrolu nad svou organizací jako Babiš. V minulosti ho opouštěli zvolení poslanci ve velkém a přecházeli do různých stran. Volba Matoviče se tak zdá jako projev zoufalého protestu podobný tomu, co udělali Ukrajinci, kteří si zvolili populárního herce a jeho hnutí. 

Turecko otevřelo hranice, uprchlíci ze Sýrie směřují do Řecka a do Bulharska

28. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Řecká policie používá proti uprchlíkům na svých hranicích s Tureckem kouřové granáty. Bulharsko posílá na svou hranici tisíc vojáků. Evropská unie varovala tureckého prezidenta Erdogana, že očekává, že Ankara bude i nadále dodržovat dohodu, že nevpustí uprchlíky na území Evropské unie, na což dostala od EU 6 miliard euro. V Turecku jsou v současnosti 3,6 miliony uprchlíků ze Sýrie. Brusel je  silně znepokojen záběry uprchlíků, kteří se vydali na cestu k řeckým a tureckým hranicím.  ZDE

Cílem je vyvinout nátlak na Evropu, aby podpořila tureckou operaci v Idlíbu

Stovky syrských uprchlíků se připravují na cestu do Řecka a do Bulharska poté, co se Turecko náhle rozhodlo, že jim už nebude bránit ve vstupu do Evropy. Ankara učinila toto rozhodnutí poté, co ve čtvrtek v noci bylo v syrské provincii Idlíb usmrceno nejméně 33 tureckých vojáků, kteří měli bojovat proti brutální Asadově invazi do Idlíbu, podporované Ruskem.



Bolsonaro drsně zaútočil na novinářku, že ho prý chce vpustit do své "díry v prdeli"

28. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Brazilský prezident Jair Bolsonaro strávil dva dny mlčením poté, co na WhatsAppu sdílel dvě videa a jeden transparent požadující, aby obyvatelstvo protestovalo proti Kongresu a Nejvyššímu soudu. Poté, co sdílel výzvu požadující armádní puč, která by poskytla Bolsonarovi plné pravomoci diktátora, ho ostře kritizovaly desítky státních úřadů.

Poučení z koronaviru: Jsme všichni na jedné lodi

28. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

 

Jak se šíří epidemie koronaviru, vyplývá z toho zjevné poučení: Všichni - lidé - (jak by napsal Karel Čapek !) jsou na jedné lodi. Všichni jsme stejně ohroženi, ať jsme buddhisté, muslimové, křesťané či bezvěrci, ať jsme běloši, černoši nebo Asiaté. Lidský organismus ve všech kontinentech reaguje stejně. Jsme bratři a sestry.

A druhá věc: z šíření epidemie koronaviru je více než zřejmé, jak jsou naše osudy po celém světě neoddělitelně provázány. Skutečně, mávne-li v Hongkongu motýl křídly, zhroutí se na Manhattanu mrakodrap.

A třetí poučení: Zdá se, že z epidemie přece jen možná vznikne ekologický dopad: Lidi budou méně konzumovat a méně létat. Přestože to v ČR, kde lidé vzali útokem police potravinářských supermarketů, zatím tak nevypadá.

Pokoru!

AKTUALIZACE: V Sýrii dochází k vážné eskalaci války mezi Tureckem a Ruskem

28. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Doplnění z pátku ráno: Turečtí činitelé uvedli, že bylo usmrceno nejméně 33 členů jejich vojenského personálu a více než 30 osob bylo zraněno. Vojenské zdroje mezi umírněnými i džihádistickými vzbouřeneckými skupinami, které bojují v severozápadní Sýrii na hranici s Tureckem, uvedly, že masakr byl důsledkem "precizního útoku" proti dvoupatrové budově ve vesnici zvané Balioun.

Turecký konvoj, část posil, vyslaných tento měsíc do této oblasti na pomoc vzbouřeneckým jednotkám, se stal ve čtvrtek dopoledne terčem tvrdého ostřelování. Vojáci se skryli ve vesnici Balioun v budově místní komunální správy.

Turečtí činitelé obvinili z útoku syrský režim, avšak několik zdrojů v Idlíbu uvádí, a totéž vyplývá z neověřeného videozáznamu nočního údery, že letecký úder provedlo ruské letectvo, které pomáhá Damašku provádět brutální už tři měsíce trvající ofenzívu proti Idlíbu. ZDE   


Znepokojující vývoj, v jehož důsledku se Turecko a Sýrie/Rusko ocítají na pokraji vzájemné totální války. Nejméně 34 tureckých vojáků bylo usmrceno leteckými údery v syrské provincii Idlíb.



Dvoupatrová budova, kterou Turecko používalo jako vojenské velitelství, byla zničena cíleným ruským leteckým úderem. Letecká základna Hmejmím odmítla žádost Ankary, aby vrtulníky evakuovaly raněné. Ranění byli odvezeni automobily.

Zatímto přicházejí zprávy o obrovském množství raněných v tureckých jednotkách v Idlíbu, prominentní americký Republikán Lindsey Graham požaduje, aby Donald Trump si vynutil v Rusy ovládaném leteckém prostoru bezletovou zónu.

Rozumbradové v ČR tvrdí, že koronavirus "je jako chřipka". Potíž je, že o té nemoci vědci nic nevědí

28. 2. 2020

čas čtení 7 minut

Foto: Glasgow University dnes  instalovala u vchodů do svých budov bezkontaktní nástroje na dezinfekci rukou. V epidemii koronaviru je nesmírně důležité si neustále mýt ruce

Aktualizace: Mýty o koronaviru: Někteří lidé tvrdí, že koronavirus není o nic horší než chřipka v zimě. Jenže celkový profil této nemoci, včetně úmrtnosti, vypadá vážnější. Odhady, že na koronavirus umírá asi 1 procento nakažených, se zdají být přesné. To znamená, že Covid-19 by byl asi desetkrát více smrtelnější než sezónní chřipka, na niž podle odhadů ročně umírá 290 000 saž 650 000 lidí. Nemoc způsobuje vážné dýchací problémy a zranitelnější jsou například zdravotníci, kteří jsou viru vystaveni intenzivněji. Bude velmi důležité, jak se budou chovat mladší lidé, zda budou dodržovat karanténu a zda tak ochrání zranitelnější členy společnosti. Masky na obličeji sice nechrání člověka stoprocentně, protože virus dokáže projít jejím tkanivem, avšak zabraňují šíření kapének, a tak snižují pravděpodobnost nákazy asi pětinásobně. Ohledně chřipky se obyčejně tvrdí, že nákaza vzniká tím, že je člověk ve vzdálenosti menší než dva metry u kýchajícího člověka po dobu nejméně 10 minut. Koronavirem můžete být nakaženi během kratší doby a můžete ho i dostat dotekem kontaminovaného povrchu, i když je to méně pravděpodobné. ZDE   

* * * 

Na rozdíl od chřipky. Adam Vojtěch chlácholí obyvatelstvo, že "pro zdravého jedince ta nemoc apriori není nebezpečná":

Opravdu, Vojtěchu? Čteme, že jsou jí ohroženi především muži nad 40 let...

Zpráva, že jedna žena v Japonsku onemocněla koronavirem podruhé, poté, co se uzdravila, vážně znepokojí vědce i odborníky na zdraví veřejnosti, kteří se snaží tuto epidemii zvládnout. Zdůrazňuje to, jak málo o této nemoci stále víme.

Existuje celá řada možných vysvětlení pro toto druhé onemocnění koronavirem. Jde o obyvatelku japonského města Osaka, je to paní, které je něco pod padesát. Pracovala jako turistická průvodkyně v autobusech. Poprvé onemocněla koronavirem koncem ledna a poté, co se uzdravila, ji 1. února propustili z nemocnice. 6. února byla znovu testována a neměla žádné stopy po této nemoci.

Nová turecká zahraniční politika postavená na tvrdé moci

28. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

Ve svém přístupu k Sýrii, Kypru a Libyi, stejně jako ke Spojeným státům a možná dokonce k Rusku, sází Ankara na asertivní politiku, aby konkrétními způsoby prosazovala řadu zájmů. Až do této chvíle tato strategie dosáhla některých důležitých krátkodobých cílů, ale nese sebou vážná dlouhodobá rizika. Konkrétně riskuje, že se stane sebenaplňujícím se proroctvím, zatímco agresívní reakce Turecka na vnímané nepřátele a hrozby povede k jejich uskutečnění. Pro Washington je výzvou vyhnout se ústupkům vůči tureckému tlaku, zatímco zůstane pozorný vůči příležitostem vychýlit Turecko z této trajektorie, píše Nick Danforth.

27280

Má „pravda“ jen dva konce?

28. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Abych to shrnula“, psala zrovna teď v Britských listech 21/2/2020 Muriel Blaive: „Utrpení nás nezbavuje povinnosti čelit zodpovědnosti; zároveň musí být utrpení uznáno, aby viníci nesli vinu za své skutečné zločiny. Za normalizaci nemůže Západ, ale prezident Gustáv Husák. Za současnou situaci nemůže Husák, ale dnešní politici.“ (Čtvrt roku předtím táž autorka = - s předznamenáním, že „když si nezachováme zkušenosti, dětství trvá navždy” - rovněž napsala závažnou stať „Sametová revoluce po třiceti letech“, BListy, 17. 11. 2019.)

Ne že bych s autorkou mínil polemizovat. Jenže skoro vždy, když vydáváme nějaké svědectví, dostáváme se většinou jak do nějaké polarity, tak doprovodně do dalších a nikoli vždy hned patrných – a mnohdy se i vzájemně křížících – souvislostí.

PPF Petra Kellnera manipuluje se slovy floridského senátora Marca Rubia

28. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Ve své reakci na požadavek senátora Rubia, aby se koupí CME zaobíraly americké úřady, PPF manipulativně pozměňuje znění dopisu Marca Rubia (ZDE). Reakci PPF přitom ještě včera přebral server iRozhlas (ZDE).

PPF například uvádí jako „nepravdivou základní informaci, že společnost CME operuje na 90 milionovém trhu“. Nic takového ale v dopise senátora Rubia nestojí. Marco Rubio píše, že CME operuje v České republice, Bulharsku, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku s dosahem okolo 97. mil. lidí (ZDE).

Neočekávaná vazba mezi ozónovou dírou a oteplováním Arktidy

28. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

Jedna z nejranějších predikcí odvozených z klimatického modelu ukázala, že Arktida se v důsledku lidmi způsobené změny klimatu oteplí dvakrát až třikrát více, než odpovídá globálnímu průměru. O čtyřicet let později byla tato "arktická amplifikace" přímo pozorována, napsala Karen Smithová.

Brexit: Británie odstoupí od evropského zatykače

27. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Británie se vzdá své účasti na klíčově důležitém nástroji, který umožňuje deportaci pachatelů trestných činů přes hranice zemí Evropské unie. Johnsonova vláda se rozhodla ignorovat varování vysokých činitelů britské policie a rozhodla se neúčastnit se na fungování evropského zatykače. Znamená to, že se Británie stane rájem pro kriminálníky, kteří nebudou deportováni k soudům v evropských zemích, a obráceně. V letech 2009-2018 Británie deportovala k soudům v evropských zemích 9853 občanů zemí Evropské unie a přivedla před britské soudy z EU 1271 Britů. 

Před vznikem evropského zatykače trvalo deset let, než byl deportován Rachid Ramda z Británie do France za svůj atentát v pařížském metru r. 1995.

Čeští islamofobní nenávistníci by se zbláznili

27. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Je ohromující, jak obrovské rozdíly dnes existují v Evropě mezi Východem a Západem. Tak jdu dopoledne po Glasgow University a studenti tam inzerují svého kandidáta na univerzitního zástupce studentů v univerzitním managementu (v Glasgow se mu říká "rector"). Vidím, že je to kandidát z Blízkého východu. Čeští islamofobové by se zbláznili. Zde však nikdo neřeší něčí etnicitu. Na univerzitě studují studenti ze 100 zemí světa. 

Junaid Ashraf,  jak slibuje na plakátu, 

1. Zvýší podporu psychologů pro studenty ve stresu,
2. Bude jednat ve věci klimatické krize,
3. Bude usilovat o rovnost pohlaví na univerzitě,
4. Bude podporovat mezinárodní studenty v pobrexitové atmosféře.

Shodou okolností v pořadu Thought for the Day, pětiminutovém náboženském komentáři, který vysílá každé ráno rozhlas BBC, hovořila muslimská kazatelka o rovnosti pohlaví a o tom, že Korán vyžaduje od všech věřících šíření mírumilovnosti, pokoje a spravedlnosti, i kdyby to mělo být proti zájmům vlastní rodiny. 

Tak trochu jiné, než oněch tisíc článků naplněných vylhanou islamofobní nenávistí a vytvářením neexistující kolektivní viny,  které publikují české servery.

Ovšem v ČR vládne intenzivní rasismus. V databázi Newton jsem o tom našel nedávno publikovaný rozhovor s vnukem spisovatele Arnošta Lustiga, jehož tatínek je Ind. Cituji z něho níže. Ano, mám tytéž zkušenosti: Před lety jsem poslal na rok do Česka studentku bohemistiky, která měla českou maminku a indického tatínka. Co zažila za ten rok v ČR, bylo neuvěřitelné. 

Několik citací z rozhovoru s vnukem Arnošta Lustiga, který přinesl začátkem února Deník N

Koronavirus jako příležitost pro snížení naší spotřeby

27. 2. 2020 / Katka Pazderů

čas čtení 2 minuty


Díky šíření koronaviru se ukazuje, jak je svět vzájemně propojen. A na sobě vzájemně závislý. Bohužel Čína nemá dost zemědělské půdy ani dost surovin, aby dokázala být dlouho od zbytku světa odříznutá. Ale asi to ani není nutné. Panika je šířena především médii, protože lidské neštěstí se lépe prodává než „šťastné a spokojené chvilky doma v lenošce“. A navíc, svět potřebuje být akční. „Bavte nás, volají obyvatelé měst“ (Rašín, 2019, e-kniha). S našimi mobily, které mají již i mnozí Afričané, jsme stále on-line, jako bychom byli v jedné velké počítačové hře. Ani se nás to vlastně nějak moc netýká. Ale všichni ten on-line přenos rádi sledujeme.

Pomatenost

27. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Pan europoslanec Hynek Blaško se nám nejspíše už zcela pomátl, píše Jaroslav Miko.

Nechal si ušít oblek s českou vlajkou, se kterým chce zasedat v europarlamentu, aby ukázal, jak moc velkým Čechem je.

Na toto jeho veřejné foto jsem panu generalovi sdělil:

Pane Blaško, Vy nejspíše musíte být hodně nešťastný člověk, když máte potřebu dělat takové laciné veřejné pózy. To jakože velký vlastenec?

Vždyť přece musíte vědět, že skutečné vlastenectví je úplně o něčem jiném.😉

Vojtěch je klidný, "koronavirus v ČR není". Ale jaká jsou opatření? V USA za Trumpa vládne chaos. Jak v Česku?

27. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Opravdu? Nikdo v Praze nekontroloval cestující přilétající z Číny. Skutečně má Česká republika pod kontrolou všechny potenciálně nakažené cestující, kteří přijedou z Rakouska, z Itálie, z Íránu?

A jaká konkrétní opatření pan Vojtěch zavádí a jak zabezpečí bezpečnost občanů? Radovat se, že "zatím koronavirus v ČR není" jaksi nestačí. A ví to jistě? (JČ)

"Doporučujeme, aby v dalších 14 dnech sledovali svůj zdravotní stav." (!!) No co to je? A co když mezitím spoustu občanů tito lidé nakazí? Nákaza se údajně šíří i od lidí bez příznaků.

* * * 


Trump si myslí, že se nákaza jmenuje "Karonavirus":



- Koronavirus se ve středu rozšířil do Pákistánu, do Rumunska,  do Norska a do Řecka.  Počet nových případů koronaviru mimo Čínu je poprvé větší než v samotné Číně. Světová zdravotnická organizace stále ještě necharaterizovala to, co se děje, jako pandemii.

- 12 lidí v Itálii na koronavirus zemřelo. Počet potvrzených případů v Itálii stoupl na 374. Za poslední den se zvýšil o 50.

- Britský ministr zdravotnictví očekává, že se počet nakažených osob v Británii zvýší. Definoval vládní strategii o čtyřech bodech: Zadržovat izolací, zdržovat šíření, provádět výzkum a neutralizovat.

- Tři další lidé zemřeli v Íránu. Celkem jich tam zemřelo 16. V Íránu bylo nakaženo asi 100 osob. V Latinské Americe byl zaznamenán jeden případ v Brazílii.

Česká republika se snaží blokovat opatření proti klimatické krizi

27. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


V čem se korporátní predátoři a fašismus shodnou

27. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty



Reakce na diskusi k textu o korporátních rejdech české oligarchie „Zabijte se. A ani potom vás oligarchové nenechají na pokoji“ – a také „konzervativní hodnoty“ jako synonymum pro „moje“.

Forma sociálního darwinismu, ve které „silnější přežije“ (či jak v elitních kruzích českého byznysu, průmyslu a politiky také zaznívá, „větší pes m*dá”) je podstatným aspektem hodnotového žebříčku, který pojí „obranu konzervativních hodnot“ s predátorským dobýváním majetku, korporátní špionáží a obohacováním se formou přebírání majetku druhých, anebo ovládnutí majetku státu (viz. například datová infrastruktura ČR). Zdaleka ale není tím jediným.


Dojde v Afghánistánu po desetiletích válčení k ekonomické obnově?

27. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Pokud sedmidenní příměří mezi USA a Tálibánem vydrží do 28. února, dekády trvající v Afghánistánu by mohl konečně skončit. Mírová smlouva by podle amerického ministerstva zahraničí mohla být podepsána už 29. února. Návrh mírové smlouvy je na světě po měsících přerušovaných jednání mezi Spojenými státy a Tálibánem, píše Elisabeth B. Hessami z univerzity Johnse Hopkinse.

Glosa

Eriku, Jarmilo, Viléme!

27. 2. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Kdo vyhraje americké prezidentské volby není vůbec jasné. Kdo prohrál už dnes, je ale jisté. Erik Tabery. Ať vyhraje Sanders, nebo Trump, prohrál. Když Sanders, bude Tabery muset do konce života vysvětlovat, proč byl proti zdravotnímu pojištění, které má sám v Čechách a nepřeje ho Američanům?

Nebo se bude muset vymlouvat, že zdanit korporace a zlikvidovat daňové ráje přeci také tak trošinku chtěl, jen se bál, co na to řekne Bakala, a jestli nedostane z toho svého životního plátku čistě tržně a neregulovaně kapitalisticky padáka. Erik si chtěl prostě ještě chvilku užít toho "nejlepšího z možných světů", jak by za něj otecky řekl Klaus starší i mladší.

Když vyhraje Trump, bude ho za sebou vláčet jako kouli u nohy a pokoušet se nemotorně maskovat jeho otevřený ultrakonzervativní populismus neslučitelný s ničím liberálním, evropským a vlastním západní civilizaci, ke které by tak moc chtěl Erik patřit - a nejde mu to a nejde.

Šach-mat Eriku.

Nový pokus o vysvětlení statistiky příjmové chudoby

27. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ve středu jsem na Radiožurnálu  v rozhovoru Lucie Výborné a Daniela Prokopa slyšel opět pokus o vysvětlení zavádějících statistik tzv. příjmové chudoby. Z těchto statistik Česko vychází dlouhodobě „nejlépe v Evropě“ (správněji „nejlépe v Unii“, protože Evropa končí až na Uralu). A stále se mi zdá, že se ani tentokrát Danielovi Prokopovi nepodařilo jasně lidem říci, co je na té statistice špatně.

Co dosud víme o večerní eskalaci války v Idlíbu

27. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Podle libanonské televizní stanice al-Majadín ve čtvrtek ve večerních hodinách ruský nálet v Sýrii zabil pětatřicet tureckých vojáků ZDE. Na sociálních sítích se objevila informace o převozu desítek raněných vojáků do nemocnice ve městě Reyhanli v provincii Hatay ZDE. Podle zpráv insiderů v Turecku prezident Erdogan svolal mimořádné zasedání vlády, které skončilo ještě před 22. hodinou - a šéf hlavní opoziční strany CHP Kemal Kilicdaroglu paralelně krizový mítink stranického vedení. Turecká armáda večer zahájila odvetné údery na cíle náležející Asadovu režimu v Sýrii a začala zveřejňovat jejich videozáznamy ZDE. Trumpův politický spojenec senátor Lidsey Graham vyzval ke zřízení bezletové zóny nad syrskou provincií Idlíb ZDE.

Které síly stojí za úspěchem kontinuismu?

26. 2. 2020

čas čtení 5 minut

P+P+P=K. Taková je rovnice zachycující velkou část sil způsobujících úpadek liberální demokracie. Populismus plus polarizace plus postpravda vedou ke kontinuismu. A co že je kontinuismus? Jedno ze slov ve španělštině, které angličtině chybí - ale stále více je potřebuje. Continuismo je to co se děje, když lídři manipulují institucemi, zákony a dokonce i ústavou tak, aby se chopili moci a udrželi ji, vysvětluje Moisés Naím.

V Brazílii probíhá puč - Bolsonaro vyzval obyvatelstvo, aby vyšlo do ulic proti parlamentu

26. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



V Brazílii probíhá ústavní puč. Prezident Jair Bolsonaro apeloval na obyvatele, aby vyšli do ulic a protestovali proti Kongresu a Nejvyššímu soudu! Bývalý brazilský prezident Fernando Henrique Cardoso: Brazílie se octla v ústavní krizi

Prostřednictvím aplikace WhatsApp vyzval extremně pravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro své stoupence a spojence, aby 15. března vyšli do ulic a protestovali proti Kongresu a Nejvyššímu soudu. Text transparentu, který sdílel, zní:

"15. března - Vyjděme hromadně do ulic! Generálové čekají na rozkazy od obyvatelstva.  Pryč s Maiou (předseda dolní komory parlamentu) a Alcolumbrem (předseda Senátu). Toto bude shromáždění pro všechna vlastenecká hnutí a konzervativce."

Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
27046