Panama Papers: Milionáři protestují!

5. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach se na svém Facebooku vyjádřil slovy: „Ten, kdo data o klientech ukradl, by měl být rozhodně souzen za krádež. A nezapomínejme, že mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin.“ A čeští politikové, včetně Babiše, a česká oligarchy vlastněná média, hlavně zdůrazňují to, co říká Mach, že se vlastně nic tak zlého nestalo "a mít firmu v daňovém ráji ještě není zločin".

Jim všem věnujeme aktuální titulní stránku časopisu Charlie Hebdo, na níž milionáři s firmami v Panamě protestují proti zveřejnění jejich čachrů: "Je suis Panama!" "Nemáme strach!" "Oni nezmění náš způsob života!!"

Papež František navštíví ostrov Lesbos na podporu uprchlíků

5. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Papež František požádal o návštěvu Řecka na podporu tamějších uprchlíků a řecké úřady v úterý schválily papežovu návštěvu ostrova Lesbos. Řecká pravoslavná církev dodala, že pozvala ekumenického patriarchu Bartoloměje, hlavu východní pravoslavné církve, "aby mohl poctít Lesbos svou přítomností v den návštěvy papeže Františka".

Papež zatím svou cestu nepotvrdil, ale zřejmě se uskuteční 15. dubna.

Šéf řecké pravoslavné církve, arcibiskup Jeronymos II., byl informován "o přání papeže Františka navštívit Řecko", "aby obrátil pozornost mezinárodního společenství k potřebě okamžitého příměří v konfliktech" na Blízkém východě a "aby osvětlil velký humanitární problém" příchodu uprchlíků na řecké ostrovy, praví se v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 51:

Praha je krásná, jen kdyby tam nebydlelo tolik Čechů

1. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s filmovým dokumentaristou Filipem Remundou o nejen o filmech, které Remunda natáčí s Vítem Klusákem, ale také o jeho vazbách na kultury jiných zemí. Především má Filip Remunda silné kontakty v zemích bývalé Jugoslávie a v tomto rozhovoru hovoří o tom, co si Chorvati myslí o Češích. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

K čemu by měla vést kauza Panama Papers

5. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ze zběžného přehlédnutí úterních českých novin vyplývá - nevím, zda je to proto, že jsou ty noviny vlastněné oligarchy - že redaktoři gigantický únik informací o offshorovém čachrování víceméně přehlížejí a bagatelizují. Jednotně se tiskem českých oligarchů ozývá nota, že to, že někdo má peníze v daňových rájích, ještě neznamená, že porušuje zákon.

To je sice pravda. Nepřekvapivě však pro většinové české prostředí z těchto komentářů vyznivá, že etický rozměr skandálu je pro pražské novináře v podstatě neviditelný - konečně to vidíme i na tom, jak se v establishmentových médiích píše o uprchlících.

Jenže skandál s Panama Papers svědčí o něčem jiném, a v českých médiích jsem o tom nenalezl jediné zmínky.

Jde o to, jak na to poukazují zahraniční média, že mezinárodní daňový systém je rozbitý a umožňuje podvodníkům, jednotlivcům i firmám, "legálně" se vyhnout placení daní.

Nejnovější únik dat v rámci skandálu Panama Papers by měl vést k razantní mezinárodní akci a k zavedení globálního daňového systému, v jehož rámci by měli jednotlivci i firmy povinnost platit daně v těch zemích, kde vydělávají. Existuje dostatečná technologie k tomu, aby bylo zabráněno pochybným tajným transakcím, vyhýbajícím se daňovým povinnostem.

Určité první kroky směrem k zdaňování jednotlivců i podniků v samotných zemích, kde vydělávají, byly podniknuty už před vznikem skandálu s Panama Papers. Relativně čelnou roli v tom hrála Velká Británie. Nadnárodní společnosti, jako Google či Amazon nebo Starbucks byly pod tlakem veřejného mínění donuceny, aby začaly platit daně přímo v Británii, i když se stále ozývají protesty, že je to příliš málo.

Zrovna Česká republika by měla podstatný prospěch ze ztransparentnění mezinárodních finančních transakcí, ze zpřísnění daňového dohledu a ze zavedení předpisu, že globální firmy si nemohou odvádět zisky do daňových rájů.

Zajímavé, že české noviny, vlastněné oligarchy, tuto zásadní věc jaksi neprosazují.

Nakolik je kritika aféry Panama Papers oprávněná?

5. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

V souvislosti s převratným odhalením informací o finančních operacích, jejichž prostřednictvím si v daňových rájích „ulévá“ peníze mimo jiné 140 světových politických představitelů z více než 50 zemi, se z různých stran ozývá legitimní kritika tzv. Panama Papers . Ta by se dala shrnout do několika zásadních bodů. V hledáčku západních sdělovacích prostředků, příkladně Guardianu, se v prvním sledu objevil tradiční démon Vladimir Putin nebo osoby pohybující se v blízkosti čínského a syrského prezidenta, avšak v daleko menší míře západní politicky činné osoby, především Američané – což má implikovat mediální bias. Vyrojily se rovněž pochybnosti ohledně důvěryhodnosti organizace International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), jež uniklé informace déle než rok zpracovávala. A v neposlední řadě se objevily názory, že neběží o zásadní kritickou reflexi globálního finančního systému jako takového, nýbrž jen jeho části.

Uražený majestát ministra Chovance činí z ČR nebezpečnou zemi pro uprchlíky

5. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jak je to vlastně s iráckými uprchlíky, kteří odjeli z ČR do Německa? Jednu chvíli to vypadalo tak, že po jejich zadržení německou policií je jistý jejich návrat zpět k nám, což ministr Chovanec komentoval razantními prohlášeními o tom, že ČR je vrátí, zjevně za jejich nevděčnost, co nejdříve zpátky do Iráku. Jenže pak najednou „bez udání důvodů“ německá strana změnila rozhodnutí a irácké uprchlíky nevydala zpátky do ČR, nýbrž jim umožnila požádat si o azyl v Německu.

Ministr Chovanec chce po Německu vysvětlení, jako by to nebylo pochopitelné. Pokud ČR vyhrožuje, že na základě urážky majestátu našeho státu s těmi lidmi zatočí a nedá jim možnost požádat o azyl a individuálně zvážit jejich osud, tak prostě Německo muselo tyto lidi chránit před českou vládou a z tohoto pohledu není Česká republika pro ně bezpečnou zemí.

Němci zřejmě nejprve počítali s tím, že jim v Česku bude umožněno požádat o azyl, ale po mstivých výrocích pana Chovance museli změnit rozhodnutí. Těžko to lze vysvětlit jinak. Tady přece jde o lidské bytosti a ne o uražený majestát, který se chce mstít na lidech v těžké životní situaci.

OSN: Řecko deportovalo 13 uprchlíků protiprávně

5. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Chyby už v první den? OSN varuje, že Řecko deportovalo do Turecka 13 uprchlíků protiprávně, protože neměli možnost v Řecku požádat o azyl.

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/05/greece-deport-migrants-turkey-united-nations-european-union?CMP=twt_gu

Řecká policie "zapomněla" zpracovat žádosti o azyl 12 z 202 uprchlíků, deportovaných z Řecka do Turecka v pondělí, informoval Vincent Cochetel, ředitel Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky v Evropě. V úterý se opakovaně činitelé EU vyhýbali odpovědi na otázku, zda záležitost budou vyšetřovat. Skandál ohrožuje dohodu EU-Turecko o uprchlících.

Pokud by se toto obvinění prokázalo, ukázalo by se, že tvrzení EU, že dohoda EU-Turecko je v souladu s mezinárodním právem, je lživé. EU opakovaně tvrdila, že dohoda EU-Turecko o deportaci uprchlíků je právně přijatelná a že případy deportovaných lidí budou posuzovány individuálně.

Cochetel uvedl, že 13 Afghánců a Konžanů, kteří přicestovali na řecký ostrov Chios po 20. březnu a kteří byli deportováni zpět do Turecka, nedostali možnost oficiálně zaregistrovat své žádosti o azyl v důsledku administrativního chaosu na tomto ostrově.

Afghánci prchají před islamistickým extremismem a deset let trvající občanskou válkou, Konžská demokratická republika trpí dlouhodobým vojenským povstáním.

Koalice 90 evropských charitativních organizací požaduje, aby byla dohoda EU-Turecko o deportaci uprchlíků okamžitě suspendována.

Další skandály: Asadova vláda, Čína, otec britského premiéra Camerona

5. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Firma Mossack Fonseca spravovala celou řadu firem pro finančníka z vlády syrského prezidenta Asada navzdory obavám, že je syrský režim zkorumpovaný. Firma Mossack Fonseca měla vazby na Ramiho Makhloufa, bratrance syrského prezidenta, kterého Spojené státy v roce 2008 označily za součást Asadova korupčního režimu. V důsledku lobbování britské banky HSBC měl Makhlouf možnost dál provozovat své bankovní úty ve švýcarských bankách i začátkem syrské občanské války, v niž zahynuly statisíce lidí ZDE

V Číně byly zakázány jakékoliv zmínky o skandálu kolem Panama Papers. Čínským zpravodajským serverům bylo nařízeno odstranit ze svých stránek veškeré zmínky o Panama Papers. Byly varovány, že budou postihnuty přísnými tresty, pokud zveřejní materiál, který "útočí na Čínu". Z výšetřování ICIJ vyplývá, že nejméně osm členů výkonného výboru politbyra Čínské komunistické strany vlastní offshorové firmy, které jim spravuje Mossack Fonseca. Zprávy, které v Číně vyšly - bez zmínek o vazbách čínských činitelů na firmu Mossack Fonseca - byly ze serverů odstraněny. Sociální sít Sina Weibo zablokovala vyhledávání pro výrazy “Panama + offshore”, “offshore + finance”, “Panama + Deng Jiagui”, “Panama + Li Xiaolin”. Podle serveru Free Weibo, který sleduje cenzuru sociálních sítí v Číně, je nejcenzurovanějším slovem slovo "Panama" ZDE

Šéf britské labouristické strany Jeremy Corbyn řekl v televizi BBC, že Panama Papers odhalily vyhýbání se daní "v obřím rozsahu". Britská vláda musí zajistit, aby britská území v zahraničí, jako Kajmanské ostrovy a britské Panenské ostrovy dodržovaly britské daňové zákony.

Britský tisk dnes ostře útočí na Davida Camerona v souvislosti s tím, že jeho otec Ian dlouhá léta provozoval offshorovou firmu a vyhýbal se třicet let placení daní:

Tak co, pane premiére, pořád ještě máte rodinné peníze schované v offshorovém daňovém ráji? A ne, není to soukromá věc.

Další titulní stránky dnešních britských deníků:

Placení daní je jen pro malé lidi?

5. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Z Panama Papers vyplývá jedna zásadní věc: Pocit, že normální pravidla a předpisy se netýkají globální elity. V novém věku zlatokopectví jsou znovu daně jen pro malé lidi, píše ve svém redakčním komentáři deník Guardian.

Jak Süddeutsche Zeitung získal dokumentaci z firmy Mossack Fonseca

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Největší prozrazení finančních dat v historii začalo anonymní zprávou deníku Süddeutsche Zeitung více než před rokem. "Zdroj nechtěl ani peníze ani nic jiného, kromě několika bezpečnostních opatření," napsal list v pondělí. Zdroj nabídl deníku přes internet obrovské množství dat.

Požadoval použití zašifrované komunikace a nechtěl se s nikým setkat. Jeho život byl v ohrožení. "Chci tyto zločiny zveřejnit," řekl.

Během několika měsíců poskytl z firmy Mossack Fonseca 2,6 terrabytů dat, 11,5 milionu dokumentů sahajících až do sedmdesátých let.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Islanďané požadují rezignaci premiéra

5. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tisíce občanů demonstrovaly v ulicích Rejkjavíku na prostet proti premiéru Sigmunduru Davíðu Gunnlaugssonovi. Z Panama Papers totiž vyplynulo, že měl nezveřejněný finanční prospěch z finančního kolapsu r. 2008. Gunnlaugsson se hájí, že neudělal nic protizákonného a tvrdí, že neodstoupí. Opozice jeho rezignaci požaduje.

Iceland protests over leaked information about PM Gunnlaugsson

Thousands of citizens flood the streets Reykjavik in protest against Prime Minister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.The PM has been named in connection with the Panama Papers; he denies any wrongdoing.

Posted by Channel 4 News on Monday, April 4, 2016

Proč mají v Británii nebělošští studenti lepší studijní výsledky než běloši? Mají narativ.

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Po osmadvaceti letech marketizace britského školství jsou obětí britského školského systému chudé bělošské děti. Proč je tomu tak, ptá se Paul Mason.

Nebylo tomu vždycky tak, že děti z etnických menšin měly lepší výsledky ve škole než bělošské anglické děti, ale důvod, proč tomu tak dnes je, je zřejmý: Jejich problém - rasismus - je jasně definovaný. Jejich jazykové schopnosti jsou dobře rozvinuty, jejich kulturou je snaha něčeho ve společnosti dosáhnout a mají sociální a náboženské instituce, které podporují soudržnost.

Bohužel problém chudých bělošských dětí nelze řádně definovat - aspoň ne jazykem volnotržního kapitalismu.

Jde prostě o to, že určitá konkrétní část jejich kultury byla zničena. Byla to kultura, která byla založená na práci, na rostoucích mzdách, na přísných nepsaných pravidlech proti nepořádku, kultura založená na povinné spolupráci a vzájemné svépomoci. To všechno muselo být zlikvidováno a způsobem, jak to zlikvidovat, byla dlouhodobá nezaměstnanost, kterou musely trpět v osmdesátých letech miliony lidí.

Británie: Bělošští studenti mají u maturit horší výsledky než nebělošští

4. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bělošští žáci v britských školách zůstávají akademicky u maturit pozadu za dětmi z jiných etnických zázemí, protože jim dostatečně při studiu nepomáhají rodiče, konstatuje nová analýza.

Přestože jsou bělošské britské děti ve věku 5 let ve třech akademicky nejúspěšnějších skupinách, ve věku 16 let jsou už jen ve 13. skupině, daleko za studenty čínského, indického, asijského a černošského afrického původu.

Podle analýzy je to proto, že rodiče dětí z nebělošských etnických skupin studentům při studiu daleko více pomáhají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Home Secretary: Iraqi refugees have left the Czech Republic illegally, I demand an explanation from Germany

5. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

A group of 25 Christian Iraqi refugees who left the Czech Republic for Germany during the weekend, will remain in Germany. They have applied for asylum in Germany after they have rejected asylum that they had been given in the Czech Republic. According to the Czech Home Secretary Milan Chovanec, the refugees have left the Czech Republic illegally and Germany has refused to deport them back to the Czech Republic in spite of having agreed to do so. The Czech authorities were planning to deport them back to Iraq.

The 25 Iraqi refugees had been settled in the village of Okrouhlík in Moravia. On Saturday 2nd April, they hired a coach and travelled to Germany. They were detained by the German police on the Czech-German border. The German authorities were about to deport them back to the Czech Republic, but they later decided not to do so. The German police said that all the Iraqis have now applied for asylum in Germany. They said that they have relatives in Germany.

The Czech News Agency says that while Germany was not dutibound to accept the refugees applications for asylum, the German authorities did so probably because the refugees were threatened by detention in the Czech Republic and the Czech Home Secretary threatened them by deportation to Iraq.

Czech Home Secretary says that the Iraqi refugees broke the law by leaving the Czech Republic. He says he does not understand the behaviour of the German authorities. "This is why I will write to the Home Secretary of the Federal Republic of Germany and will ask him for a detailed explanation of the actions taken by the German authorities, especially in the context of the valid European asylum law."

Chovanec added that the Czech Republic had accepted the 25 Christian Iraqi citizens as part of the EU quota resettlement system. By their current action, Germany has confirmed that compulsory quotas are nonsensical, said the minister. He said that the current German attitude undermines all measures against secondary movement of refugees within the Schengen area. The case could become a precedent for all the other migrants who have asked for asylum in other European countries. "It is likely that the case of these 25 people will in future be used by many other migrants in court cases against Germany," said the Czech minister.

Source in Czech HERE

Panama Papers: Miliardové majetky skrývají v offshorových společnostech i vysocí čínští činitelé

4. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nejméně osm vysokých čínských činitelů je propojeno na offshorové dohody prostřednictvím bílých koní, bylo zjištěno studiem prozrazených Panama Papers. Mezi nimi je i švagr současného čínského prezidenta Xi Jinpinga. Rodinní příslušníci nejméně osmi bývalých členů akčního výboru politbyra Čínské komunistické strany vlastní offshorové společnosti prostřednictvím panamské firmy Mossack Fonseca.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Český rozhlas opakovaně dezinformuje své posluchače:

Uprchlíci nejsou nelegální

4. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ve svém zpravodajství referují hlasatelé veřejnoprávního Českého rozhlasu systematicky o "nelegálních" uprchlících do Evropy. Je to věcně nesprávná informace.

Uprchlíci nejsou nelegální. Podle Ženevských dohod mají právo překračovat hranice i bez dokumentů. Nelegální by naopak byly hromadné deportace uprchlíků, pokud by země, na jejichž území uprchlíci vstoupili, předtím individuálně a férově nezhodnotily jejich žádosti o azyl.

Český rozhlas vyvolává zmatek a zřejmě i xenofobii v české veřejnosti, pokud hovoří o uprchlících jako o "nelegálních". Kdyby někdo Český rozhlas pohnal k soudu, měl by zřejmě velké problémy vysvětlit tuto chybnou informaci.

Informované zdroje hovoří o neregulérních uprchlících, případně o imigrantech, kteří přicházejí do Evropy nepravidelnou ("irregular") cestou. Dělají to proto, protože jim státy odpírají regulérní přístup na jejich území, který jim jsou podle mezinárodního práva povinny poskytnout.

Podrobnosti: Ženevská úmluva o uprchlících ZDE

Mezi jiholibyjskými pašeráky lidí:

Prostituováni, biti, drženi kvůli výkupnému

4. 4. 2016

čas čtení 4 minuty


Jak teplejší počasí ohřívá moře, stále více migrantů se opět vydává z libyjského pobřeží v pašeráckých lodích do Itálie. Osm plavidel s 1 361 osobami bylo jen minulou středu zachráněno italskými úřady, zatímco desítky dalších zmizely a panují obavy ohledně utopení, napsal Tom Westcott.

Proč se nemluví o tom, že všichni uprchlíci trpí post-traumatickým syndromem z válečného násilí?

3. 4. 2016 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 3 minuty

Případ skupiny iráckých křesťanů v České republice je ilustrace faktu, jak ignorantsky a necitelně se chovají k uprchlíkům i lidé, kteří jim "chtějí pomoci". Uprchlíci jsou duševně nemocní lidé, kteří kromě domova v mírumilovné zemi vyžadují odbornou psychologickou a často psychiatrickou pomoc, aby se naučili zase normálně žít. Vzhledem k jazykové bariéře je tato pomoc v ČR asi nedostupná.

Napadá mě, proč se neobjeví v tisku, že lidé, kteří přišli z války jsou hluboce poznamenaní a mají všichni post-traumatický syndrom. Tato diagnoza psychického onemocnění je příčinou masivního počtu sebevražd třeba amerických válečných veteránů.

Zuřivost a jalové řeči na internetu tvrdě vítězí nad fakty

3. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Barack Obama hovořil minulý týden o neblahém vlivu internetu na politiku, na porozumění faktům a na obyčejnou demokratickou slušnost. Jako svědkové pak vystoupili slavní britští a francouzští novináři - John Simpson, Paul Mason a Frédéric Filloux.

Podle Johna Simpsona, zahraničního dopisovatele BBC in excelsis, je hlavním problémem dneška jak oddělit nesmysly od faktů. "Když jsem byl mladší, Timesy, Telegraph a Guardian se věnovaly podrobně veřejné politické strategii vlády. Teď už to nikdo nedělá."

Filloux upozornil, že na webu fungují algoritmy, jejichž cílem je optimalizovat dopad textů. Zpomalují zveřejňování legitimních zpráv. Proces vytváření publika je založen na přesunu veřejnosti od kvalitního, faktografického materiálu směrem k tomu, co vyvolává emoce. Má to drastické důsledky."

Paul Mason: "Všude tam, kde není internet cenzurován, je plný zuřivosti, stereotypů a předsudků. Podkladem toho všeho je silný substrát materiálu, z něhož vzniká genocida: konspirační teorie a absence logiky. A kromě toho dnes existuje něco, čeho ultrapravice ve třicátých letech dvacátého století neuměla dosáhnout: vytvořit kulturu, která považuje urážky za zdroj zábavy a schopnost zveřejňovat rasistické útoky za lidské právo."

První lodě s deportovanými migranty připluly do Turecka

4. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle řeckých zdrojů jsou to především Pákistánci, kteří měli být z Řecka deportováni už před uzavřením dohody EU-Turecko, takže tyto deportace nejsou zkouškou, zda dohoda EU-Turecko zastaví proud především Syřanů, Iráčanů a Afghánců do Řecka.

Před odchodem imigrantů z lodí rozmístili pracovníci organizace Frontex před lodí plachtu, aby zamezili médiím akci natáčet.

Podle tureckých médií budou uprchlíci posíláni zpět do míst, kde se v Turecku poprvé registrovali, případně pokud se neregistrovali do vazebního tábora v jižním Turecku.

Činitelé odstranili velký transparent na molu v přístavu Dikili s nápisem, že tamější občané se stavějí proti odhazování uprchlíků do jejich města. 4000 občanů podepsalo v tomto smyslu petici. Skupina aktivistů skandovala: "Hanba vám!" "Lodě nejsou pro deportace uprchlíků".

Na ostrově Lesbos mnozí z tamějších 3300 uprchlíků na poslední chvíli zažádalo o azyl, uvedla v neděli tamější policie.

V Řecku je nyní 52 000 uprchlíků. Řecká vláda uvedla, že se deportace budou týkat jen těch z nich, kdo "nepožádali o azyl".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vlast transparentní korupce Panama Papers nezaujmou

4. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Balík dokumentů známý jako Panama Papers od včerejška usvědčuje celou řadu veřejně činných osob, že disponují obrovskými částkami v daňových rájích ZDE. Na seznamu najdete politiky a jejich rodinné příslušníky ze zhruba čtyřicítky zemí světa, od velmocí až po rozvojové státečky. Avšak v České republice je velmi nepravděpodobné, že by Panama Papers vzbudily větší pozornost. ČR je totiž již několik let hrdou vlastí transparentní korupce.

Politika londýndské vlády vůči bezdomovcům je na úrovni "sociálního čištění"

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Pozn. red.: Tento článek se především týká Anglie. Ve Skotsku je situace jiná: R. 2003 skotská vláda schválila zákon o bezdomovectví, v jehož rámci je povinována bezdomovcům poskytovat přístřeší. Tento zákon byl ještě zpřísněn v  roce 2012, kdy byla z něho odstraněna povinnost poskytovat přístřeší jen některým kategoriím ohrožených občanů, jako jsou rodiny či těhotné ženy, a rozšířena na všechny bezdomovce. Skotská vláda tvrdí, že "problém bezdomovectví byl ve Skotsku vyřešen, nevládní organizace jako Shelter však jsou o dost skeptičtější.

Dobročinné organizace a politici požadují urgentní změny v bytové politice po celé Británii a varují, že tisíce dětí bez domova mohou být v ohrožení života, když po přestěhování mizí z dohledu podpůrným službám.

Proč Daeš přitahuje recidivisty a zločince a nikoliv nábožensky založené osoby

4. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Sdělovací prostředky rychle zaznamenaly kriminální historii pachatelů březnových atentátů v Bruselu. Tato analýza na pozadí teroristických útoků v Paříži z listopadu loňského roku ukazuje, že za rozmachem nové generace teroristických rekrutů stojí „islamizovaní radikálové“, nikoliv „radikální islamisté“.

Bližší pohled na pachatele nedávných útoků ukazuje, že Daeš své stoupence získává jiným způsobem než její předchůdce - Al-Káida v Iráku. Kromě toho, že vlna rekrutů Daeš má mizivé či žádné znalosti o náboženství, jde o jedince, kteří jsou zběhlí v trestné činnosti. Důkazy poskytnuté výzkumným programem Countering Violent Extremism na základě stovky případových studií týkajících se aktivit osamělých pachatelů tento trend potvrzují.

Generál Wingate a Čindité:

Ve stínu barmského lva

4. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut


Churchillův lékař baron Moran se netají názorem, že je generál podle něj „hraniční osobnost“ - což samozřejmě znamená slušný britský způsob, jak naznačit, že mu straší ve věži.
Generálmajor Charles Orde Wingate se narodil 26. února 1903 v indickém podhůří Himálají rodičům, kteří se hlásí k evangelikální církvi Plymouthských bratří. Církev má strukturu sítě bez kléru, bez mocenské pyramidy s autoritou v čele. Prostředí, v němž Wingate vyrůstá, hluboce ovlivňuje výstřední osobnost i kariéru jednoho z průkopníků britských speciálních sil.

Syrští alávité se distancují od Asada

4. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Lídři alávistské větve islámu se otevřeně staví proti režimu. V dokumentu, který získala média, představitelé sekty také vyzývají k dosažení míru po pěti letech války.

V Británii zuří válka o to, zda budou vládnout mediální oligarchové anebo demokraticky zvolená vláda

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

V Británii, respektive v Anglii (protože Skotsko to nepostihuje) zuří vážná politická krize. Jak na to poukazují mnozí, například Alistair Campbell, bývalý tiskový mluvčí labouristického premiéra Tonyho Blaira, a nyní i komentátorka deníku Guardian Poly Toynbee, nezvládnutelný bulvární tisk, řízený sobeckými oligarchy, se pokouší o ústavní puč. Je to velmi podobné mocenskému boji, který v ČR vedou proti rozumnějším politkům zločinné servery jako Parlamentní listy záměrným šířením iracionálních poplašných zpráv a vyvoláváním nesmyslného strachu v populaci.

("§ 357 Šíření poplašné zprávy:  (1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.  (...) (3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 opětovně, b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.") - Proč orgány v trestním řízení nezasahují proti Parlamentním listům?

Poly Toynbee napsala včera v deníku Guardian:

Ve věci členství Británie v EU, v čemž visí osud Británie nyní na vlásku, se zřejmě ukáže, že role britských médií bude klíčová. Největší vliv má [hrubě manipulativní deník] Daily Mail a Murdochův tisk. Stejně jako Daily Telegraph a Express všechny tyto bulvární listy šíří iracionální strach z imigrantů a publikují giganticky zkreslené lži o Evropské unii. Pohled na to, jaké nesmysly šíří 90 procent tisku je děsivým varováním, jak vážná je nyní situace.

Už se to proměňuje ve válku o moc, ve válku na život a na smrt. Je to válka o tom, kdo v Británii vládne - jsou to oligarchové Dacre, vlastnící Daily Mail, a Murdoch, anebo zvolená vláda? To, aby Dacre a Murdoch zvítězili, je pro ně nyní daleko důležitější, než zda Británie zůstane v EU nebo zda odejde. Vznikla vážná britská kulturní válka ohledně toho, kým jsme a kdo bude v zemi vládnout po referendu o odchodu z EU. Pokud den po referendu, 24. června 2016, se budou moci Dacre a Murdoch radovat, že oni způsobili odchod Británie z EU, že oni budou rozhodovat o tom, kdo bude v Británii vládnout, Bůh nám všem pomoz!"

Británie kvůli podlézání Číně odsoudila k likvidaci celý evropský ocelářský průmysl

1. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

"Mimořádně přátelský" vztah Británie k Číně hrozí naprostou likvidací britského ocelářského průmyslu, který je základem výrobních sektorů Británie, varuje deník Daily Telegraph. Týká se to i celé Evropské unie, jejíž ocelárny jsou před zavřením. Bude to mít nedozírné následky na celou síť evropských dodavatelských řetězců.

Britský ministr financí George Osborne proměnil svou milostnou aféru s Čínou ve faustovskou smlouvu.

Britská vláda už tři roky blokuje snahy EU vypracovat si proti Číně antidumpingovou strategii, jakou vůči ní mají Spojené státy.

Tajný svět Putinových miliard odhalen

3. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Z panamské právní firmy Mossack Fonseca byly odcizeny a zveřejněny miliony dokumentů, dokladujících, jak bohatí a mocní tohoto světa zneužívají tajných zahraničních daňových režimů. Z prozrazených materiálů vyplývá, že přátelé a kamarádi Vladimira Putina mu "schovali" dvě miliardy dolarů, které má on sám k dispozici, aniž by jeho jméno figurovalo v dokumentaci. Podrobnosti těchto doposud tajných finančních vazeb právě zveřejnil v rozsáhlé analýze deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tisíce lidí protestovaly ve Varšavě proti navrhovanému totálnímu zákazu potratů

3. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce osob se účastnily demonstrace před polským parlamentem ve Varšavě a protestovaly proti totálnímu zákazu potratů, které šéf polské vládnoucí strany chce prosadit na základě požadavků katolické církve.

Polsko už má snad nejpřísnější potratový zákon v Evropě. "I potratové zákony v Íránu jsou liberálnější než tento návrh. Proto musíme protestovat," řekla Marta Nowaková na demonstraci, kterou zorganizovala levicová strana Společně.

Trump: NATO je organizace, jejíž význam se přežil

3. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump opakoval kritiku organizace NATO, že je to "zastaralý" blok, jehož důvod k existenci se přežil. Ostatní členské země NATO "neplatí svůj férový podíl na obranu". "Buď zaplatí, včetně dluhů z minulosti, anebo budou muset vypadnout," řekl Trump. "A pokud se tím NATO rozloží, tak se rozloží."

Proč chtějí angličtí senioři odejít z EU?

3. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

V Británii vládne obrovský generační rozdíl v politických názorech. Jenže mladí lidé nechodí k volbám. Kdyby šli loni v květnu k volbám lidi pod 25, premiérem by byl labouristický předák David Miliband. Nekompetentního konzervativce Davida Camerona zvolili důchodci. Totéž platí o vztahu generací k Evropské unii. Britové pod 35 let chtějí drtivou většinou v EU zůstat. Důvodem je podle Andrewa Rawnsleyho z týdeníku Observer, že mladí Britové jsou daleko vzdělanější a zcestovalejší než starší britská generace. Lze to podle něho taky vnímat jako obrácení normálních stereotypů o stáří. Jsou to divocí penzisti, kteří chtějí skočit do neznáma a vyloučit se z největšího světového obchodního bloku, zatímco rozumní mladí lidé dávají přednost bezpečnosti nynějšího stavu, kdy je Británie v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump: Budu-li zvolen prezidentem, spojenci nám budou za americkou vojenskou pomoc platit

3. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se v sobotu vyjádřil, že by mu až tak nevadilo, kdyby Severní Korea zaútočila na své sousedy jadernými zbraněmi. Řekl, že kdyby měl vzniknout konflikt mezi Japonskem a Severní Koreou, vyzbrojenou jadernými zbraněmi, "byla by to strašná věc, ale co."

Trump si také stěžoval, že Spojené státy mají na linii příměří mezi Severní a Jižní Koreou rozmístěno 28 000 amerických vojáků jen proto, aby "zastavily maniaka".

Trump si stěžoval, že Spojené státy nemají žádný prospěch z rozmisťování amerických vojsk po světě na pomoc jiným zemím, které za to americkým daňovým poplatníkům nic neplatí. "Nemůžeme být policajtem světa," řekl Trump.

"Co z toho máme? Je načase, aby se na nás ostatní lidi přestali dívat jako na úplné blbce."

Přislíbil, pokud bude zvolen americkým prezidentem, že "donutíme ty země, aby nám zaplatily, ale všechny ty peníze, které nám dluží za obranu za mnoho, mnoho let dozadu."

Trump také doporučil vyzbrojení Japonska jadernými zbraněmi. Od konce druhé světové války je ústavou zakázáno, aby Japonsko mělo armádu.

Trump se pochválil, jak dobrou má zahraniční politiku: "Mluvím sám se sebou, protože mám velmi dobrý mozek a říkám spoustu věcí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie: Stoupenci odchodu z EU jsou poprvé ve většině

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Případné setrvání Británie v EU bude záviset na mladých lidech: Překonají volební apatii?

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, provedeného pro nedělník Observer, poprvé vyplývá, že většina Britů chce z Evropské unie nyní odejít. Pokud se to stane, bude to bezpečnostní, politická a ekonomická katastrofa nejen pro Británii, ale i pro evropský kontinent.

Z průzkumu vyplývá, že 43 procent Britů chce nyní odejít z EU, 39 procent chce v EU zůstat. 18 procent britských občanů je nerozhodných, 1 procento odmítlo sdělit svůj názor.

Zatímco většina nerozhodných Britů, když se na ně naléhalo, řekla, že mají tendenci v EU zůstat, průzkum je nesmírně varovným signálem pro všechny čtyři hlavní politické strany ve Westminsteru, které se snaží přesvědčit voliče, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Vládní stratégové a průzkumníci veřejného mínění soukromě přiznávají, že zásadním problémem pro občany, kteří chtějí zůstat v EU, je skutečnost, že podpora pro setrvání v EU je nejsilnější mezi mladými Brity, jenže to je skupina občanů, která v podstatě nechodí k volbám. Ve skupině lidí ve věku 18-34 let uvedlo 53 procent osob, že chtějí, aby Británie zůstala v EU a jen 29 procent chce z EU odejít. Ale jen 52 procent těchto lidí je ochotno se referenda účastnit.

Pro odchod z EU jsou především Britové starší 55 let, z nich chce z EU odejít 54 procent voličů a jen 30 procent chce v EU zůstat. Ovšem v této věkové kategorii bude v referendu určitě hlasovat až 81 procent voličů.

Pokud Británie odejde z EU, způsobí to apatie mladých voličů, kteří pak odnesou následky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mladý kurdský uprchlík, který měl právo vstoupit do Británie, zahynul při autonehodě

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta



Osmnáctiletý Mohammed Husajn, kurdský teenager, který měl podle zákona právo na vstup do Británie, zemřel pod nákladním automobilem v Oxfordshiru. Byl to první uprchlík, který byl letos usmrcen na britském území. Vyvolalo to nově ostrou kritiku britské azylové politiky.

Mohammed se skrýval v šasi vozidla, když nákladní automobil v pátek v 18 hodin havaroval.

Husajnovi přátelé, kteří jsou v uprchlickém táboře v Dunkirku, kde tento teenager strávil celého půl roku, informovali, že Husajn měl rodinné příslušníky v anglickém Manchesteru, s nimiž se snažil sejít. Podle Dublinského předpisu EU, který dovoluje sjednocování rodin, měl tedy legální právo na vstup do Británie.

Husajnovi přátelé obvinili britské ministerstvo vnitra z přímé odpovědnosti za Husajnovu smrt. Informovali, že podle svědectví charitativních organizací žádní britští vládní úředníci nenavštívili uprchlické tábory v Dunkirku ani v Calais, aby zjistili, kolik uprchlíků má právo na vstup do Británie.

Maddie Harries z charitativní organizace Help Refugees konstatovala: "Husajn se snažil získat lepší život a při tom zemřel. Naše vláda za jeho smrt nese odpovědnost."

Od středy se pohřešuje jedenáctiletý chlapec z Afghánistánu poté, co byl viděn, jak se dostal na loď plovoucí z Calais do Británie. Charitativní organizace v Calais žádaly policii v anglickém hrabství Kentu, aby po něm vyhlásila pátrání, protože je mu jedenáct a nemluví anglicky, avšak ta to odmítla.

Je obtížné určit, kolik lidí umírá při pokusech dostat se do Británie, avšak deník Guardian zjistil, že v roce 2014 jich při tom zemřelo nejméně 15.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN: Plán deportovat uprchlíky hromadně z Řecka do Turecka poruší mezinárodní právo

2. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Plán Evropské unie deportovat uprchlíky, kteří prchají před občanskou válkou v Sýrii, z Řecka hromadně do Turecka je zřejmě protizákonný, varoval vysoký činitel OSN uprostřed znepokojení, že Řecko nemá infrastrukturu pro realizace těchto deportací, které mají začít v pondělí.

Peter Sutherland, mimořádný zástupce generálního tajemníka OSN pro mezinárodní migraci a rozvoj, konstatoval, že deportace uprchlíků a migrantů, aniž by předtím byly individuálně zhodnoceny jejich žádosti o azyl, by byla porušením mezinárodního práva.

A ve světle obvinění od Amnesty International, že Turecko deportuje Syřany zpět přes hranici do válečných zón, Sutherland varoval, že žádný uprchlík nemůže být deportován z Evropy bez záruk, že budou jejich práva ochraňována.

Během rozhovoru v pořadu "Today" rozhlasové stanice BBC Radio Four řekl Sutherland na dotaz reportéra, zda by plán EU na deportaci uprchlíků z Řecka do Turecka byl protizákonný:

"Absolutně, a jsou pro to dva základní důvody. Zaprvé, kolektivní deportace bez respektování individálních práv těch osob, které o sobě tvrdí, že jsou uprchlíky, je protizákonná. Samozřejmě nevíme, co se bude dít příští týden, ale pokud by došlo k hromadným deportacím, aniž by jednotlivci dostali právo na azyl, to je protizákonné.

Krize v Británii:

Kvůli Číně drasticky kolabuje ocelářský průmysl

1. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V pátek ráno Čína zvýšila napětí uvalením 46 procentního dovozního cla na britskou ocel, vyráběnou ve Walesu, a také na tento druh oceli vyráběný kdekoliv v celé  EU

Britský premiér David Cameron bránil rozhodnutí britské vlády odmítnout uvalení vyšších tarifů EU na dovoz čínské oceli. Konzervativní ministr průmyslu a obchodu Sajid Javid byl konfrontován zuřivými ocelářskými dělníky, jejichž živobytí ohrozila dumpingová čínská ocel.

V pátek ráno Čína zvýšila napětí uvalením 46 procentního dovozního cla na britskou ocel, vyráběnou ve Walesu. Během summitu ve Washingtonu konfrontoval britský premiér David Cameron čínského prezidenta Xi Jinpinga ohledně drastické situace britského ocelářství způsobeného Čínou.

Gareth Stace, ředitel firmy UK Steel, konstatoval, že je načase, aby ministři britské vlády "začali přemýšlet o nemyslitelném" a uvažovali o zavedení "jaderné alternativy" dočasné totální blokace dovozu oceli do Británie. Varoval, že britskému ocelářskému průmyslu nyní hrozí ze dvou třetin likvidace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tisíce lidí v Idomeni trvají na své naději

1. 4. 2016

čas čtení 5 minut


Přes žiletkový drát a plot táhnoucí se napříč zelenými poli mohou shromáždění uprchlíci vidět zakázanou zemi - Makedonii s dosud zasněženými horami, cestu, kterou hodlali putovat na sever přes Balkán do bohatšího centra Evropy.

Proč Belgie není základnou evropských džihádistů

2. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Po bruselských útocích vyšlo asi 7 milionů špatně informovaných článků o Bruselu, Belgii, Evropě a buňkách Islámského státu. Toto není jeden z nich, píše Andrew Stroehlein, který žije v Bruselu:

Obviňování, že je Belgie "stát, který selhal", a že jsou belgická policie a výzvědné služby "nekompetentní", jsou hrubým zjednodušením. Není tomu tak. Brusel není džihádistickou základnou, ani nejsou akce belgických bezpečnostních služeb proti terorismu neúspěšné, píše na serveru Politico.eu.Thomas Renard, výzkumník z Egmont Institute a poradce v otázkách terorismu pro belgickou veřejnoprávní rozhlasovou a televizní stanici RTBF.

Belgie má hlubokou zkušenost s vlnami teroristických útoků od začátku sedmdesátých let, které páchaly ultralevicové organizace jako komunistické bojové jednotky a nacionalistické jako kurdské skupiny. K dvěma třetinám teroristických útoků došlo v Belgii v sedmdesátých a v osmdesátých letech. Od poloviny osmdesátých let se pozornost belgických výzvědných služeb začala obrate směrem k hrozbě násilného islamismu a vznikla k tomu specializovaná jednotka. V devadesátých letech se belgická policie a výzvědné služby zaměřovaly především na Alžírskou ozbrojenou islamistickou organizaci (GIA), která si v Belgii vytvořila buňky, které shromažďovaly finance, vyráběly propagandu a verbovaly stoupence.

Dohoda EU s Tureckem o uprchlících je ohrožena

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Řecko nemá dostatečnou infrastrukturu a lidskoprávní organizace obviňují Turecko, že deportuje uprchlíky zpět do Sýrie

John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii, varoval: "Ve své své zoufalé snaze hermeticky uzavřít své hranice evropští politikové zlovolně ignorují prostá fakta: Turecko není pro uprchlíky bezpečnou zemí a situace se zhoršuje každým dnem. EU ve skutečnosti podporuje Turecko, aby zacházení s uprchlíky zhoršovalo."

Představte si, že prcháte před ISIS nebo před hrůzami Asadova vraždění a mučení - a na hranicích na vás turečtí vojáci střílejí

EU posílá Syřany zpět do Turecka. Turecko je posílá zpět do válečné zóny v Sýrii. K zblití.

Pouhé tři dny před realizací dohody mezi EU a Tureckem o uprchlících vznikly vážné obavy o realističnosti a legálnosti této dohody. Humanitární aktivisté poukazují na to, že Ankara v posledních týdnech deportuje do válečných oblastí v Sýrii denodenně stovky uprchlíků, čímž porušuje mezinárodní právo. A řecká azylová služba uvedla, že potřebuje dvacetkrát více azylových úředníků, než kolik jich má k dispozici.

Od pondělka má po uzavření balkánské cesty do Evropy Řecko začít většinu uprchlíků deportovat zpět do Turecka. Podmínkou však je, má-li být dohoda legální, že Řecko musí být schopno rychle zpracovat individuálně mnoho tisíc žádostí o azyl a Turecko se musí chovat tak, aby dokázalo, že je pro uprchlíky bezpečnou zemí.

Obě tyto podmínky byly v pátek zpochybněny. Řecko uvedlo, že nemá dostatečný počet úředníků na zpracovávání uprchlických žádostí o azyl. Evropská unie pokrytecky tvrdí, že Turecko je pro uprchlíky bezpečnou zemí. V pátek to zpochybnila Amnesty International. Vydala zprávu, dokladující, že Turecko donutilo v posledních týdnech stovky uprchlíků vrátit se do svých zemí a nedodržuje základní právo na útočiště na tureckém území.

John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii, varoval: "Ve své své zoufalé snaze hermeticky uzavřít své hranice evropští politikové zlovolně ignorují prostá fakta: Turecko není pro uprchlíky bezpečnou zemí a situace se zhoršuje každým dnem. EU ve skutečnosti podporuje Turecko, aby zacházení s uprchlíky zhoršovalo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpův útok na Ženevské konvence odsoudili bývalí vojáci i právníci

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalí američtí vojenští důstojníci reagovali se znechucením na tvrzení Donalda Trumpa, že dodržování práv civilistů ve válkách je pro Spojené státy "problém"

Bývalí činitelé americké armády v důchodu a obhájci lidských práv reagují se znechucením na tvrzení Donalda Trumpa, že dodržování Ženevských konvencí je pro vedení válek Spojenými státy "problém".

Ve středu řekl Donald Trump ve Wisconsinu: "Problém je, že máme Ženevské konvence, nejrůznější předpisy a omezení, a tak se vojáci bojí bojovat."

Donald Trump nevyloučil, že by použil jaderné zbraně v Evropě a na Blízkém východě

1. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Republikánský kandidát na úřad amerického prezidenta Donald Trump během předvolební debaty ve Wisconsinu odmítl vyloučit použití jaderných zbraní v Evropě a na Blízkém východě. Trump byl konfrontován se svými dřívějšími protichůdnými stanovisky na proliferaci jaderných zbraní, kdy vyjadřoval obavy z rozšiřování atomových zbraní a zároveň navrhoval, aby země, jako jsou Japonsko, Jižní Korea a Saúdská Arábie, tyto zbraně mít mohly.

Politický komentátor z televizní stanice MSNBC Chris Matthews, který debatu moderoval, se magnáta snažil přimět k tomu, aby jasně definoval, za jakých okolnosti by Spojené státy mohly sáhnout k jaderným zbraním.

Matthews se z Trumpa snažil vymámit, zda by atomové zbraně nikdy nepoužil na Blízkém východě a v Evropě, nicméně multimiliardář se odpovědi vyhýbal. Když na něj Matthews nepřestal naléhat, Trump nakonec odpověděl: „Tuhle možnost prostě vyloučit nemohu.“

Kompletní článek v angličtině ZDE

(shrnutí připravil D. Veselý)

Trumpův výrok, že by ženy měly být za potrat potrestány, vážně poškodil jeho kampaň

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Republikánská strana poukazuje na to, že tento výrok Trumpa odhalil, že je to podvodník, který nemá nic společného s konzervativními hodnotami a Demokraté tvrdí, že Trump "vede válku proti ženám"

Ve čtvrtek čelil Donald Trump největší krizi své prezidentské kampaně poté, co se vyjádřil, že by ženy měly být za potrat potrestány. Vyvolalo to zuřivou reakci na americké pravici i levici.

"Neschopný vést zemi." Dopis kritizující čínského prezidenta vyvolal v Pekingu paniku

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Byl to nedlouhý dopis - v angličtině by měl jen asi 920 slov - a objevil se jen krátce na jednom čínském serveru. Požadoval, aby čínský prezident Xi Jinping odstoupil.

Původně ho pozorovatelé Číny považovali jen za vtip, avšak během pár týdnů začal být jeho dopad opravdu závažný - hlavně kvůli přehnané reakci vládních úřadů.

Státní bezpečnost zatkla více než dvě desítky lidí, kteří údajně dopis rozšiřovali. Hledali na internetu všechny výrazy, které byly případně použity při vyhledávání tohoto dopisu. Také zatkli a šikanují rodinné příslušníky čínského novináře v exilu, který se o dopisu napsal, a dokonce se pokusila přimět jedny německé noviny, aby jeho vydaný komentář k této věci dementovaly.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23411