Hovořme s extremisty!

11. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

13. února 1945, tento týden před pětasedmdesáti lety,  vybombardovala britská letadla Drážďany a vyvolala tam ohňovou bouři, v níž zahynuly tisíce lidí. Vybombardování Drážďan bylo od samého počátku považováno za velmi kontroverzní, zhrozil se nad ním i Winston Churchill. Je velmi pravděpodobné, že by mělo být charakterizováno jako válečný zločin. Leteckého masakru a zničení Drážďan také systematicky využíval východoněmecký komunistický režim, který jím dokazoval údajnou vražednost "západního imperialismu". V posledních letech zneužívají výročí brutálního vybombardování Drážďan ultrapravicové síly. Sjednocení Německa se nepodařilo, i když se do samotných, v devadesátých letech pečlivě znovu vybudovaných Drážďan (zničené barokní historické budovy byly pečlivě postaveny znovu) nastěhovali západní Němci a v městě samotném se rodí spousta dětí, jen pár kilometrů za Drážďanami je ekonomická poušť - prázdné vesnice, bez téměř jakýchkoliv pracovních příležitostí.

Z východního Německa přichází znepokojující ozvěna Výmarské republiky

11. 2. 2020

čas čtení 4 minuty



V Durynsku se mainstreamové strany spojily s ultrapravicovou AfD. Reakce byla zuřivá a chaotická


Dnešní Německo není Výmarská republika. Avšak mnoho Němců nyní činí paralely mezi nedávným politickým zemětřesením a jedním z nejčernějších okamžiků v jejich historii.

Minulou středu, poprvé od druhé světové války, byl zvolen v Durynsku zemský premiér za podpory ultrapravicové strany - AfD. Tím byl zlikvidován cordon sanitaire, který po dlouhá léta bránil hlavním stranám ve spolupráci s ultrapravicovými politiky. Ve východoněmecké zemi Durynsko byl zvolen málo známý politik z liberální Strany svobodných demokratů (FDP) Thomas Kemmerich, porazil existujícího zemského premiéra Boda Ramelowa ze strany Die Linke jediným hlasem. Výsledek umožnila tichá zemská aliance politiků z FDP, středopravicové CDU a ultrapravicové AfD, píše James Angelos.

Rozhovor Britských listů 259. Byla jsem u hranic Islámského státu

7. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Psychiatr Kateřina Duchoňová byla jako jediná účastnice z východní Evropy na mezinárodní konferenci zabývající se traumatem válkou postižených lidí v iráckém Duhoku, nedaleko hranic oblasti ovládané Islámským státem. O jejích pozoruhodných zkušenostech, které Kateřina Duchoňová doprovází svými fotografiemi, s ní hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. února 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Sýrie: Válka v gigantickém uprchlickém táboře

11. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

"Neměla by probíhat válka v tom, co je v podstatě gigantický uprchlický tábor. Ženy, děti, prchající, aby si zachránili život. "

Proč takto nevystupují čeští diplomaté? (JČ)


Jan Egeland, generální tajemník, Norská rada pro uprchlíky: Tři miliony civilistů v relativně malé oblasti naprosto obklíčené útočícími armádami a uzavřenou hranicí do Turecka. Takže Idlíb vlastně nemá obdoby. Je to místo, kam lidé během této dlouhé války uprchli. Přišli z Aleppa, přišli z jiných částí Sýrie, kde byli terčem útoků. V Idlíbu to mělo být bezpečnější. A teď je tato vyhnaná komunita sama terčem útoků. A já jsem opravdu zděšen: Jak se to mohlo dostat do této situace? Kde jsou světoví diplomaté? Neměla by probíhat válka v tom, co je v podstatě gigantický uprchlický tábor. Ženy, děti, prchající, aby si zachránili život.

Moderátorka: Takže ta většina uprchlíků jsou ženy a děti? Říkáte, že se nesmí vést válka v uprchlickém táboře. Že to porušuje všechny mezinárodní normy. A kde jsou diplomaté? No, kde jsou? Pracuje na tomhle vůbec někdo? Vyvíjí někdo nějaký vliv? Posílají se nějaké demarše syrskému režimu?

Jan Egeland:
Ano, existuje tým diplomatů z OSN, který pracuje velmi usilovně na tom, aby se tohle nedělo. Avšak původním hříchem v tomto konfliktu bylo,že obě strany v tomto konfliktu získaly dva týmy mezinárodních mocností, které je začaly podporovat.   Příliš mnoho lidí přilévalo oleje do tohoto ohně. A příliš málo lidí se snažilo bránit krutým mužům se zbraněmi. A teď máte drtivou vojenskou převahu syrské vlády, kterou podporuje Rusko a Írán a ti útočí na tuto oblast. Kde je také mnoho extremistů. Ale je tam mnoho, mnoho nemluvňat, v Idlíbu. Pak jsou tam i špatní lidé, pokud chcete. To kříčí na svět, potřebuje to, aby celá řada zemí do toho vstoupila a řekla, tohle se nesmí dít, přestaňte, musí být příměří, musejí se konat rozhovory a musí to skončit bez krvavé lázně. 

Nový etalon české "levice" - vyhnat chudé děti na ulici za trest za jejich rodiče

11. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

V nedělních Otázkách V. Moravce ekonomický expert Štěpán Jurajda opakoval levicové političce s titulem z London School of Economics, která je nyní v české vládě ministryní práce a sociálních věcí, že není možné trestat děti za jejich rodiče, že tvrdým faktem dávno dokonale ověřeným v rámci sociálních věd je to, že investice do znevýhodněných dětí se mnohonásobně vrací.

Trump chce popravovat prodejce drog, jak to dělají v Číně

11. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Trump navrhuje napodobit americký trestní zákon o prodeji narkotik v autoritářských systémech jako v Číně, kde jsou prodejci popravováni: "Země s mocným trestem smrti, s férovým, ale rychlým procesem, nemají problém s drogami. Taková je i Čína."


Bloomberg srovnává státnické americké prezidenty s Trumpovými sprosťárnami

11. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Toto je předvolební reklama Michaela Bloomberga, kandidáta amerických prezidentských voleb. Zhlédlo ji více než 3 miliony lidí.


"Naše země má bohatou historii prezidentů, kteří respektovali moc, dekorum a vliv svého úřadu.

Bohužel ta bohatá historie skončila dnem, kdy se stal prezidentem Trump."




J.F. Kennedy: Neptejte se, co pro vás může udělat vaše země...

Donald Trump: Byly to všechno kraviny.

J.F. Kennedy: ...ptejte se, co vy můžete udělat pro svou zemi!

Donald Trump: Dejte mu do držky, jó?

Lyndon Johnson: Jejich věc musí být i naší věcí.

Donald Trump: Mohl bych se postavit doprostředka Páté avenue a zastřelit někoho a o žádné voliče bych nepřišel.

Lyndon Johnson: A zvítězíme.

Donald Trump: Jakmile jsme vodešli, začali se mlátit na sračky.

Ronald Reagan: Pane Gorbačove, strhněte tuto zeď.

Donald Trump: Postave tu zeď! Postavte tu zeď!

George W. Bush: Američané jsou velkomyslní a silní a slušní, ne proto, že věříme sami v sebe...

Donald Trump: Rád bych mu dal pěstí do držky.

George W. Bush: Ale proto, že věříme v něco, co je nad námi.

Donald Trump: Chytněte je za kundu.

Ronald Reagan: Budoucnost nepatří lidem, kteří nemají odvahu.

Donald Trump: Tohle jsou ta hovna, která musíme přijímat?

Ronald Reagan: Patří odvážným.

Donald Trump: Nechci, aby o mně kdy říkali, že jsem prohrál.

Barack Obama: Žádám vás, abyste věřili nikoliv v mé schopnosti, že přivodím změny, ale ve vaše.

Donald Trump: Co když si vezmu jeho peníze, ale nakonec ho pošlu do prdele a nic pro něj neudělám?

VRAŤME NA SCÉNU ZNOVU PREZIDENTSKÝ PŘÍSTUP
 

Podvodník a lhář Michael Gove sdělil britským podnikatelům, že vláda zavádí celní prohlídky zboží z EU

11. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Defacto náměstek Borise Johnsona Michael Gove, sdělil v pondělí britským podnikatelům, že se budou muset připravit na "podstatné změny", totiž "nevyhnutelné" pohraniční kontroly pro všechy, "kdo dovážejí zboží z EU".

Oficiálně potvrdil, že šílenci v britské vládě uvalí na obchod s Evropskou unií celní bariéry. Jen nenormální vláda záměrně zhoršuje podmínky pro mezinárodní obchod svých podnikatelů.

Lhář Gove dosud tvrdil, že žádné celní kontroly po brexitu zavedeny nebudou:

"Volný obchod s Evropskou unií skončí v roce 2020" horší podmínky, než byly původní plány britské vlády pro vypadnutí Británie z EU bez dohody. Gove tvrdí, že je to v pořádku, protože podnikatelům to bylo řečeno hodně napřed. Mnoho podniků zbankrotuje, ale to je v pořádku, protože věděly, co musejí udělat. Šílenství.




Zdroj v angličtině ZDE
 

Brexit je krize, ne příležitost. Ale poznáme to příliš pozdě

10. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

Někteří potrhlí šílenci v České republice se nehorázně radují nad "tím, že Británie znovu získala brexitem nezávislost". Ekonomičtí odborníci jejich nadšení nesdílejí. (JČ)

Jazyk brexitérů se pomalu proměňuje z optimismu v realismus, avšak vědomí toho, co Británii čeká, se probouzí příliš pomalu, varuje William Keegan.

Ve svém projevu při přijímání Ceny Olafa Palmeho ve Stockholmu řekl anglický autor detektivních thrillerů John Le Carré, že nejšpinavějším trikem brexitérů bylo udělat z Evropy nepřítele. Le Carré dodal: Avšak neobviňujme konzervativce z jejich vítězství. Byla to Labouristická strana Jeremyho Corbyna, se svou absencí jakékoliv strategie ohledně brexitu, se svým antisemitismem a marxismem-leninismem studentské úrovně, která odcizila tradiční labouristické voliče a způsobila, že neměli kam jít."

Co znamená vítězství strany Sinn Féin v irských volbách?

11. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Sinn Féin, politická strana historicky spjatá s teroristickou Prozatímní Irskou republikánskou stranou získala v irských všeobecných volbách největší počet hlasů. Skončil monopol dvou irských hlavních politických stran, který měl kořeny v občanské válce před sto lety. Nikdo neví, jak bude vypadat příští irská vláda, píše Peter Geoghean.

Strana Sinn  Féin získala v prvním preferenčním hlasování v sobotních volbách 24,5 procent hlasů, čímž téměř zdvojnásobila svůj počet hlasů ve srovnání s volbami v roce 2016. Podařilo se jí soustředit hněv voličů proti bezdomovectví, rychle rostoucím činžím a rozpadávajícím se veřejným službám.

Egyptský student z Bologni zatčen po příletu ve vlasti

11. 2. 2020 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty


Patrick George Zaky je 27letým egyptským občanem, který se snaží aktivně o zlepšení situace ohledně lidských prav v Egyptě, kde generál Abd al-Fattáh as-Sísí nastolil krutý režim. Působí v organizaci Egyptská iniciativa pro lidská práva a zabývá se především otázkami LGBT.

Před půl rokem se zapsal na Univerzitě v Bologni na master Erasmus Mundus GEMMA z oboru genderová studia. Mezitím egyptská služba státní bezpečnosti vydala zatýkací příkaz, aniž by ho s tím seznámila. Minulý týden se pan Zaky vydal na cestu do vlasti, aby navštívil rodinu. Dne 6. února byl hned po příletu zatčen a nikdo rodinu nevyrozuměl, takže ho hledala 27 hodin, než byl konečně nalezen v zadržovacím zařízení ve městě Al-Mansura.

Pálení knih od Franze Kafky, likvidace domorodých indiánů: Návrat nacismu do Brazílie

10. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 17 minut

 

Více než 20 000 internetových serverů v Brazílii otevřeně oslavuje nacismus. Téměř 200 000 lidí se oficiálně nechalo registrovat jako nacisté

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se ani nesnaží skrývat své fašistické tendence. Jeho nejbližší spojenci bezostyšně znovu zavádějí základní nacistické charakteristiky a taktiky do této největší jihoamerické země.

Těm čtenářům, kteří mohou být překvapeni nad formulací "znovu zavádějí" ve vztahu k něčemu, co se zrodilo v Evropě, v souvislosti se zemí, o níž si většina lidí myslí, že tam většinou žijí lidé s hnědou kůží, chci zdůraznit, že Brazílie má téměř 10 milionů obyvatel, jejichž jediné příjmení je německého původu. Nemluvě o dalších 20 milionech, jako jsem já, kteří jsou potomky alespoň jednoho německého imigranta.

Burning Kafka's books, exterminating native Indians: the return of Nazism in Brazil

10. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut



Over 20 000 websites in Brazil openly celebrate Nazism, almost 200 hundred thousand people have officially registered as Nazis


Brazilian president Jair Bolsonaro is not even trying to hide his fascist tendencies, while his close allies are unashamedly bringing back Nazi characteristics and tactics to the largest Latin American country.

To those who may be surprised at the expression "bringing back", related to something that was indigenous to Europe, in connection to a country that most people see as being inhabited by mostly brown-skinned people, may I point out that Brazil has almost 10 million inhabitants whose surname is of German origin. Not to mention another 20 million, like me, who are descendants of at least one German immigrant.

Annegret Kramp-Karrenbauer odchází z vedení CDU

10. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Annegret Kramp-Karrenbauer, politička, která se měla stát dezignovanou nástupnicí Angely Merkelové, oznámila, že nebude kandidovat příští rok ve federálních volbách na německou kancléřku a plánuje odstoupit z funkce šéfky CDU. Tato překvapivá informace byla zveřejněna uprostřed velkého konfliktu ohledně postoje CDU vůči ultrapravici, poté, co delegáti CDU ve východním Německu porušili zákaz vedení strany spolupracovat s ultrapravicovou stranou AfD.

Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Sýrie: Mrtvoly civilistů zavražděných Rusy a Asadem leží jak odpadky v ulicích měst

10. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Mrtvoly civilkistů jsou poházeny jako odpadky po zničených ulících města Kafar Noran v západním Aleppu. Je to důsledkem desítek svržených barelových bomb ruskými a Asadovými letadly. 9 lidí bylo v neděli zavražděno a 15 zraněno.

Tři lidé byli usmrceni leteckým bombardováním proti oblasti Urum al-Soghra v západní venkovské části Aleppa v neděli odpoledne. 14 dalších lidí usmrtilyv neděli odpoledne letecké údery Rusů a Asada v jižních a západních částech Aleppa.


Vítr odhalil, že je Trump nepořádně uměle opálený

10. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Vlnu posměchu na Twitteru vyvolala fotografie Donalda Trumpa u Bílého domu, kdy mu vítr odvál vlasy a ukázalo se, že je nepořádně uměle opálen. Trump zuří a tvrdí, že jde o zkreslení záběru Photoshopem, veřejnost to neřeší. Jeden občan napsal na Twitteru: "Skvrna impeachmentu se nikdy nesmyje."


12784

Glosa

Erazim Kohák zemřel, ale bude žít v nás

10. 2. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení < 1 minuta

Zemřel Erazim Kohák, velký to myslitel a Čech formovaný masarykismem v zahraničí. Tak bytostně český v tom nejlepším smyslu slova, přitom v posledních letech tak smutně v pozici kulturního cizince. Nelze si nevzpomenout na jeho poslední rozhovor pro DVTV, kdy si tam z šiřitele obav a přízemních strachů Veselovského nadělal sekanou. Pantheon Petr Uhl, Ivan Štampach a Erazim Kohák už není po dnešku úplný, ale jeho odkaz bude žít dál a zejména nám emigrantům ukazovat cestu "alternativního češství", toho evropského, humanisticky socialistického, nesobeckého, nedegenerativního..

Nová americká zbraň zvyšuje riziko jaderné války

10. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Federace amerických vědců na konci ledna uvedla, že americké námořnictvo poprvé uvedla do provozu ponorku vyzbrojenou hlavicí Trident s nízkou silou exploze. Tato jaderná hlavice má zhruba třetinovou explozivní sílu atomové bomby svržené na Hirošimu. Jedná se o první jadernou zbraň, kterou americká armáda od konce studené války uvedla do provozu.

Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN) tuto zprávu označila za „alarmující vývoj, který zvyšuje riziko jaderné války“. Předseda kongresového výboru pro ozbrojené síly Adam Smith ve Sněmovně reprezentantů konstatoval, že „tento destabilizující krok dále zvyšuje možnost špatné kalkulace během potenciální krize.

Neexistuje lepší dárek pro Írán, než je Kushnerův apartheid pro Palestince

10. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí kritizoval Kushnerův plán pro Palestince a pustil se také do čtyřech arabských zemí, jejichž představitelé se zúčastnili slavnostní ceremonie, kde Donald Trump představil svou blízkovýchodní „mírovou vizi“.

Vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie a další arabské země často vytahují rasistickou „nearabskou“ kartu proti perskému Íránu, muselo to být pro Chameneího velké potěšení ocitnout se v pozici, kdy si může dovolit kritizovat své arabské nepřátele jako zrádce arabské a muslimské otázky, kteří jsou schopni hodit Palestince pod autobus, píše Juan Cole.

Umetou američtí demokraté Donaldu Trumpovi opět cestu do Bílého domu?

10. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

S rozčarováním pozoruji, jak američtí demokraté dělají vše proto, aby se oranžový přízrak stal opět americkým prezidentem. Chaos, který doprovázel tak triviální záležitost, jako je sčítání voličských hlasů v Iowě kvůli „technickým závadám“, panika špiček Demokratické strany z propadu centristického Bidena a ze vzestupu demokratického socialisty Bernieho Sanderse a entuziastického hnutí na jeho podporu - a obecně komplikovaný a nadto příšerný americký volební systém, který je podle řady indicií zmanipulovaný, neboť je v zajetí velkých peněz a různých překážek postihujících méně majetné a etnické menšiny.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Všeobecné volby v Irsku

9. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Irský premiér Leo Varadakar hlasuje. (Není to signálem obrovské změny, že kdysi chudá. Angličany utlačovaná, bigotně katolická, nyní v důsledku entuziastického členství v EU bohatá, internacionalistická, liberální a otevřená země má za premiéra homosexuála a Inda?)


Podle průzkumů o východů z volebních místností výrazně posílila republikánská katolická strana Sinn Féin, která měla v historii pevnou vazbu na severoirskou teroristickou organizaci IRA. Jenže časy se změnily a mladí lidé už nevnímají stranu Sinn Féin jako teroristickou organizaci.

Podle průzkumů o východů z volebních místností získala vládnoucí strana premiéra Leo Varadakara Fine Gael 22,4 procent hlasů, opoziční Fianna Fáil 22,2 procent hlasů a kdysi teroristická strana Sinn Féin 22,3 procent hlasů. Potenciálně to znamená konec premiérství Leo Varadakara.

Pokud ověřené výsledky voleb potvrdí tento průzkum, znamenalo by to bezprecedentně vyrovnané síly mezi třemi irskými politickými stranami a bylo by naprosto nejasné, která z nich by dokázala utvořit vládu.

Vládnoucí strana Fine Gael i opoziční strana Fianna Fáil odmítly, že by vstoupily se stranou Sinn Féin do koalice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Palermo: Na Sicílii vraždila mafie 200 lidí ročně. Skoncovali s tím imigranti

8. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Byl to triumf kultur nad zločinností, konstatuje Leo Luca Orlando, šestkrát zvolený primátor Palerma. Není žádné město v Evropě, které se za posledních čtyřicet let změnilo tak radikálně jako právě Palermo, dodává. Dnes mafie Palermo neovládá. Palermo se proměnilo z jednoho z nejnásilnějších italských měst v jedno z nejbezpečnějších. Je to, říká Orlando, díky kulturám, ne jediné kultuře.

Přijetí imigrantů z celého světa na Sicílii, zdůrazňuje Orlando, zlikvidovalo uzavřenou společnost toxických klanů, která kdysi definovala Sicílii. Pro nás znamená bezpečnost respekt pro lidská práva.

Orlando odmítá výraz "migranti". Pro něho, když žijete v Palermu, jste Palerman. Bez ohledu na to, zda jste se tam narodili. V Palermu se spolu procházejí pes, kočka i myš. V jiných částech světa bojuje pes s kočkou. Kočka musí sežrat myš. Tady se to neděje. Takže není překvapivé, že Orlando jmenoval muslimského Araba jako svého náměstka. A pozměnil název jeho funkce na "Radní pro kultury".

Stejně jako primátor Adham al Arauša nemá rád pojem integrace. Dává přednost výrazu "inkluze". Přirovnává Palermo k špatné pračce na prádlo. Šaty po vyprání nikdy nevypadají tak, jako když jste je do pračky dali. To, říká, je skutečná inkluze. Kdy všichni přijímají něco od těch druhých. Kultura je nejmocnějším nástrojem pro vytváření soudržnosti mezi lidmi. Dokáže z lidí udělat komunitu.

BBC Radio Four, pořad From Our Own Correspondent, od minuty 23 ZDE   (registrace nutná)

Británie sleduje Maďarsko směrem k volební diktatuře (A co Česko?)

8. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Když konzervativní Anglie reagovala smutkem na úmrtí Rogera Scrutona, nepoznamenal jsem, že ten filozof zradil všechno, co v něm bylo dobré, píše Nick Cohen. Nebyla to chvíle pro poukazování na to, že ten odvážný muž z osmdesátých let, který bojoval proti sovětské diktatuře přednášením disidentům v podzemních univerzitách v Praze, se v roce 2019 stal politováníhodnou figurou, která přijala "pocty" od Viktora Orbána, který rychle proměňuje svůj kout východní Evropy ve zkorumpovanou, etno-nacionalistickou diktaturu.

Sýrie: Bombardování porodnice

8. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Toto je ten děsivý okamžik, kdy záchranáři běží zpět do vybombardované nemocnice uprostřed zoufalého úsilí zachraňovat nemluvňata v porodnici v severozápadní Sýrii, zatímce je opakovaně bombardována.

Nemluvně bylo uprostřed bombardování zapomenuto v porodnici. Záchranáři riskují život tím, že se tam pro něj vrátili.


Guardian: Holešovice jako jedna z 10 nejzajímavějších čtvrtí v Evropě

8. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 


Guardian v sobotu publikuje doporučení pro mezinárodní turisty, kterých 10 "nejzajímavějších městských čtvrtí v Evropě mají navštívit". Mezi čtvrtí Järntorget/Långgatorna, v Goteborgu, univerzitní čtvrtí v Bruselu, El Cabanyal ve Valencii, Neuköllnem v Berlíně a dalšími jsou doporučovány i pražské Holešovice. Že by to mělo něco společného s Janem Čižinským a jeho hnutím Praha sobě?

* * *

"Na sever od centra Prahy, na levém břehu Vltavy za parkem Letná, byly Holešovice dlouho považovány za deprimující čtvrť, která neměla nic co nabídnout místním lidem, nemluvě o turistech. Za posledních asi deset let se však Holešovice pozoruhodným způsobem proměnily. Většinou díky kreativním podnikatelům, kteří využili prázdných prostor a nízkých činží - činžáků, továren - a vytvořili dynamickou infrastrukturu galerií, obchodů, kaváren, klubů a barů. I když ta čtvrť není tak pohlednicově hezká jako Staré Město či Malá Strana, směsice průmyslových budov a činžáků z 19. století a začátku 20. století (některé secesní jsou opravdu pěkné) a občasných komunistických behemotů jsou místem pro zajímavé procházky, a je tu také mnoho kulturního potěšení.

V Holešovicích existují zásadní atraktivní místa, jako obrovské Národní technické muzeum, plné letadel, vlaků a automobilů (Kostelní 42) a Veletržní palác (Dukelských hrdinů 47), což je součást pražské Národní galerie, ale je tu i nabídka množství současného umění. Centrum DOX pro současné umění (Poupětova 1) pomohlo zviditelnit tuto čtvrť, když bylo r. 2008 otevřeno, a v bývalém komplexu továrny pořádá důsledně vynikající výstavy. Na oživeném Pražském trhu (na Bubenském nábřeží) jsou na bývalých jatkách nyní mezinárodně divadlo a cirkus Jatka 78 a galerie Trafo. Další důležitá místa zahrnují Chemistry Gallery nedaleko Hlávkova mostu. kulturní centrum La Fabrika a vysoce populární Bio Oko."


(...)

Zdroj v angličtině ZDE

 

Nikdo netrestá vraždění - Západ je na ústupu a mezinárodní právní pořádek skončil

8. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband, nyní ředitel charitativní organizace International Rescue Committee

Tohle je skutečně vážný problém, poznamenává Jan Čulík a pokračuje: Uznávám, že je za nynější situace naprosto nepravděpodobné, že by se Češi v ČR stali obětí beztrestných válečných ḿasakrů. Nikdy však nevíme, co se může stát v budoucnosti. Šílenci i v ČR požadují rozbití Evropské unie. Kdyby k válce došlo, nikdo vraždění nebude bránit. Myslíte si, že by někomu mezinárodně vadilo, kdyby byli vražděni nějací Češi?

Krishnan Guru-Murthy, moderátor Channel 4 News z Turecka: Hovořil jsem před okamžikem s bývalým britským ministrem zahraničí Davidem Milibandem, který je nyní generálním ředitelem charitativní organizace International Rescue Committee, která pomáhá uprchlíkům v Sýrii. Zeptal jsem se ho, co si myslí, že se musí stát teď.

David Miliband, International Rescue Committee:
Dvě naprosto zjevné věci, které je nutno udělat okamžitě. Zaprvé je zapotřebí zavést řádné příměří. Zadruhé, začít řádně rozdělovat humanitární pomoc pro ty, kdo jsou v zoufalé lékařské situaci, ale i pro ty, jejichž potřeby jsou méně akutní. A pak je zásadní věc, kterou musím zdůraznit. Ukazujete ve vašich reportážích, éru beztrestnosti, kdy mezinárodní právo ztratilo veškerý smysl v důsledku činů států, které údajně podepsaly konvence OSN. Myslím, že je životně důležité, aby vedle apelů na příměří, na zlepšení humanitární situace, vznikl nátlak na to, aby se politikové museli zodpovídat ze svých činů.

Krishnan Guru-Murthy: Cožpak si tu ale Rusko nedělá, cokoliv se mu zachce? A neexistuje žádný velký stát, jako první nás zjevně napadnou Spojené státy, který by tento problém řešil a projevil vedoucí státnictví.

Špatné kraje

7. 2. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 

Periferie země, zejména severočeské kraje (Karlovarský a Ústecký) a dále některé sub-regiony severní Moravy jsou v obecném vnímání brány jako místa s horšími pracovními příležitostmi a nižšími mzdami, jako regiony chudší, "ale zase je tam hezká příroda", prostě je to něco za něco, ale není moc vůle se tím zabývat. Přináším sadu grafů a tabulek, které ukazují daleko větší hloubku a závažnost problému "špatných krajů"; myslím, že jsou to údaje, které většina z nás vůbec nezná. Je to hromada čísel a dat, prosím, zkusme se do nich zahloubat. (Pocházejí z materiálu připraveného zdravotnickými odborníky z ÚZISu a lékařské fakulty pro Jihomoravský kraj, nenechte se zmást tím že je tam Jižní Morava zvýrazňována).

70 procent obětí Asadovy a Putinovy ofenzívy v severozápadní Sýrii jsou civilisté

7. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Channel Four News v pátek večer odvysílaly příběh jedné rodiny s deseti dětmi, původně žijící ve vesnici Maaret Harma, jen několik kilometrů od fronty. Otec rodiny býval vysokým finančním činitelem Asadovy vlády. Rok po začátku revoluce veřejně Asada obvinil z korupce.

Reportáž Channel 4 News děsivým způsobem zaznamenává, jak se ruské stihačky prostřednictvím dronů po dobu čtyř hodin zaměřovaly na tuto rodinu ve snaze ji vyvraždit. Zaútočily na ni více než dvanáctkrát. Některé děti byly vážně zraněny, ale zázrakem dosud všichni přežili.

Varujeme před šokujícími záběry této reportáže:

RODINA PRONÁSLEDOVANÁ BOMBAMI:


K tomu:
Rusko o tomto víkendu posílá do Turecka vyjednavače, zatímco Turecko posílá tanky na hranice se Sýrií. Hrozí přímý střet s Asadovými a Putinovými jednotkami. Mezitím z oblasti prchají statisíce civilistů. Jak v této reportáži informuje jeden lékař, Asadův režim považuje všechny obyvatele vzbouřeneckých oblastí, miliony civilistů, za "teroristy". Civilisté proti před ním utíkají:


PPF zaplavuje veřejný prostor dezinformační mlhou falešného hodnotového konfliktu

7. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Projednání stížnosti AK Vyskočil – Home Credit na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. ukazuje, že pro Home Credit, a potažmo PPF je vlastní přesně to chování, na které četní komentátoři a analytici poukazují, a že Home Credit Petra Kellnera v Číně „ničí životy desetitisíců lidí“ (ZDE).

Kromě nekalých obchodních praktik to jsou i různé formy vynucování si veřejného souhlasu s aktivitami, které jsou problematické nejen z etického pohledu, ale mnohdy i z pohledu zákonů ČR. V neposlední řadě je samotné projednání komentáře Apoleny Rychlíkové na Radě Českého rozhlasu nebezpečnou legitimizací nátlaku na novináře.


"Hrdina, který říkal pravdu." Číňané zuří nad smrtí zakázaného whistleblowera

7. 2. 2020

čas čtení 7 minut

Aktualizace: V čínských městech se v současnosti píská. Na počest mrtvého whistleblowera.

V Číně jsou po smrti lékaře Li Wenlianga vznášeny požadavky na svobodu projevu. Čínské úřady je cenzurují, avšak hněv Číňanů sílí

Smrt čínského lékaře-whistleblowera, který byl potrestán za to, že se snažil upozornit na nebezpečí koronaviru, vyvolal mezi obyčejnými Číňany explozi hněvu, smutku a požadavků na svobodu projevu .

Li Wenliang, 34, zemřel časně ráno v pátek čínského času poté, co se nakazil během boje proti epidemii koronaviru, konstatovala ústřední nemocnice ve Wuchanu, kde pracoval.

Trumpa zachránili američtí Otcové zakladatelé

7. 2. 2020

čas čtení 5 minut


Donald Trump nebyl, jak tvrdí tento týden, "plně zproštěn obvinění a očištěn". Ospravedlněno bylo naproti tomu 63 milionů voličů, kteří mu v roce 2016 dali hlas a kteří nyní vlastně zterorizovali své senátory, aby ho udrželi ve funkci. Senát odmítl řešit Trumpův případ, aniž by vůbec vyslechl důkazy. To osvobození bylo politické, ne soudní, píše Simon Jenkins.

Záměrem americké ústavy - odkazu britských a francouzských liberálů - bylo vytvořit tavicí kotel, v němž se mísejí globální migranti, zatímco kolonizují Ameriku. Ta ústava se od 18. století v podstatě nezměnila. Zůstává archaická, zchátralá a nedokonalá. Ale funguje. Způsobuje, že se tavicí kotel míchá, a především to udržuje při životě vnitřně stabilní národ. Srovnejte to s de facto britskou ústavou, která je tak zbytečně přecentralizovaná, že Británie možná brzo přijde o všechny své keltské země.

Orbán se v Římě setkal s představiteli italské ultrapravice

7. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Maďarský premiér Viktor Orbán počátkem týdne diskutoval s řadou prominentních italských politiků. Během návštěvy Říma, kam byl pozván, aby promluvil na "Konferenci o národním konzervatismu", se sešel s premiérem Giuseppem Contem a Giorgiou Meloniovou, předsedkyní ultrapravicové strany Bratři Itálie. Hovořil s bývalým premiérem a lídrem strany Forza Italia Silivem Berlusconim a bývalým ministrem vnitra za ultrapravicovou Ligu Matteem Salvinim, informuje Péter Cseresnyés.

Čína stmelila NATO

7. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Prosincový mítink lídrů NATO v Londýně se mohl stát katastrofou. Před akcí byla aliance rozdělena tak jako málokdy. Prezident Trump přiměl francouzského kolegu Macrona, aby označil organizaci za čelící "mozkové smrti". Mezitím na alianci padl stín podezření, že Trumpovým motivem je snaha NATO zrušit, napsali Jens Ringsmorse a Sten Rynning.

"Žijeme s černou dírou v národní paměti"

7. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Rusové se nyní plácají v minulosti. Doslova přitom našlapují po okraji enormní černé díry zločinů stalinismu, do níž se obávají pohlédnout. Pokud se ale mají dostat dál, musejí se zachovat jako Němci - uznat zločiny, jichž se jejich země dopustila, napsal historik Sergej Medveděv.

Brexitus à la Ivan Král

7. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Britský premiér Boris Johnson chystá relativně velkorysý státní investiční plán. Musel by však být udržován nejméně po dobu deseti let, aby alespoň v hrubých číslech vyvážil negativní ekonomické dopady brexitu, tvrdí přední britský thinktank National Institute of Economic and Social Research (NIESR) ZDE. Není divu, že Bank of England již snížila odhad letošního růstu britské ekonomiky z "působivých" 1,2 na 0,8 % ZDE.

Vzdálenost mezi pravým středem a ultrapravicí se v Evropě zmenšuje

7. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Německo s traumatickou a pečlivě připomínanou minulostí a široce pohodlnou přítomností dlouho vypadalo jako relativní výjimka z vlny nacionalistického populismu, která zaplavuje Evropu. S Angelou Merkelovou a její CDU v čele je řízeno baštami “bürgerlich” (buržoazního a občanského) centrismu. Dokonce i s růstem ultrapravicové strany AfD v nedávných letech - strany euroskeptické, která se postupně stává xenofobnější a extrémnější - se zdálo jasné, že Německo má vůči krajní pravici neobvykle robustní sanitární kordon, napsal Jeremy Cliffe.

O uprchlících a o Česku v Evropském parlamentě

6. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Přátelé,

dnes jsem měl možnost, společně s Peterem Pöthem za občanskou iniciativu ČEŠI POMÁHAJÍ, promluvit v Evropském parlamentu na jednání týkající se tématu ohrožených dětí v evropských uprchlichlických táborech, píše Jaroslav Miko.

Jednak jsem sdělil, že česká společnost zdaleka není lhostejná k těmto dětem a rozhodně ne každý sdílí postoj současné české vlády k pomoci těmto dětem. Také jsem přítomné informoval například o náhradních českých rodinách, které jsou stále ochotné postarat se o tyto děti a přijmout je k sobě domů.

V Česku neexistuje legislativní bariéra, která by přijetí dětí bránila a celá záležitost stojí a padá na skutečné ochotě pomoci dětem ze strany české vlády a především ministra vnitra Hamáčka.

Dále jsem apeloval na europoslance a eurokomisaře, aby naší občanskou iniciativu podpořili.

Měl jsem také možnost hovořit přímo s několika europoslanc, a to například s paní Caterinou Chinnici a Hildou Vautmans z výboru pro sociálně-právní ochranu dětí, které jsem požádal, zda by nebylo možno vytvořit delegaci, která by navštívila Českou republiku a země V4 a která by v těchto zemích podpořila snahy o přijetí nezletilých dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Tato myšlenka se líbila a snad se nějaká takováto pracovní návštěva realizuje.

Každopádně naše iniciativa ČEŠI POMÁHAJÍ rozhodně nic nevzdává.

Díky všem za podporu.

K tomu:😉

k OMU
 

Čínský lékař, který se v prosinci pokusil varovat své kolegy před koronavirem, zemřel

6. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

 



Čínský lékař, který se v prosinci pokusil varovat jiné lékaře před hrozbou koronavoru, ve Wuchanu ve čtvrtek zemřel. Dr. Li Wenliang byl jedním z osmi whistleblowerů, kterí se v prosinci pokusili varovat své kolegy před koronavirem. Šikanovala ho za to čínská policie. Byl povolán k výslechu, byl vyšetřován za "šíření falešné zprávy" a musel podepsat dokument, v němž byl obviněn, že činí "falešná prohlášení". 

V Číně dosud zemřelo na koronavirus 563 osob, bylo potvrzeno 28 018 případů nákazy. 

Dalších deset lidí bylo nakaženo na lodi pro zábavní plavbu Diamond Princess, která je zakotvena v Jokohamě v Japonsku. 

Zdroj ZDE  

 

"Sbohem, debilové!"

6. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


(Názor na brexit z hlediska kanadského deníku The Toronto Star.)

Jen to zkoušejte - ale mě nezastavíte!!

6. 2. 2020

čas čtení 5 minut


Po celém světě se stalo normou porušování zákona. Musíme tomu učinit přítrž


Není to dostatečná podmínka pro to, aby zakořenil fašismus, ale je to podmínka pro fašismus nutná: ochota politických předáků nejen porušovat zákon, ale ještě si to vychutnávat. To je ten fatální krok, který vede k nahrazení demokracie autoritářským terorem, píše George Monbiot.

Vidíme to dnes ve Spojených státech, kde Republikánská strana drze ignoruje ústavu a dovolila Donaldu Trumpovi, aby unikl impeachmentu.

Volbu zemského premiéra v Durynsku podpořila ultrapravice, Merkelová požaduje její zrušení

6. 2. 2020

čas čtení 2 minuty


Aktualizace: Kemmerich oznámil, že odstoupí.


* * *

Německá kancléřka Angela Merkelová označila zvolení Thomase Kemmericha jako zemského premiéra v Durynsku za pomoci ultrapravice za "neodpustitelné". Požaduje, aby byla jeho volba zrušena. Kemmerich byl totiž zvolen výlučně v důsledku podporu extremní, fašistické strany AfD. Durynsko bývalo součástí komunistické NDR.

Kemmerich je propodnikatelský politik ze strany Svobodných demokratů (FDP). Problémem je, že FDP se sotva dostala přes pětiprocentní parlamentní hranici. Kemmerich porazil dosavadního zemského premiéra Boda Ramelowa ze strany Die Linke jediným hlasem, protože AfD se rozhodla nehlasovat pro vlastního kandidáta, ale pro Kemmericha. Kemmericha také podpořila regionální pobočka strany samotné Merkelové, CDU. Merkelová durynskou CDU obvinila, že "opustila hodnoty strany".

Ruská letadla zavraždila další malou holčičku

6. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Nevinná duše malé holčičky, vytáhli jsme ji zpoza trosek jejího domu po ruském bombardování vesnice Jadraya v noci na venkově v regionu Aleppo. Pět lidí přišlo o život a šest dalších bylo při tomto bombardování zraněno. Ve středu.

Třináct duší bylo usmrceno v úterý v Idlíbu a v Aleppu v severní Sýrii. V důsledku brutálního bombardování režimními silami a ruským letectvem a jejich válkou proti civilistům. Koronavirus není jediný vražedný virus na tomto světě. Putin a Asad, to je epidemie, zabíjející nevinné Syřany.


Impeachment: Podvodný americký Senát Trumpa stoprocentně osvobodil

6. 2. 2020

čas čtení 3 minuty



Podvodný americký Senát, ovládaný mafiánskými Republikány, osvobodil Donalda Trumpa ve věci obou obvinění, jak ze zneužívání moci i z blokování Kongresu. Předtím odmítl vyslechnout jakékoliv svědky. Hlasování bylo v poměru 48-52 hlasů.

Proti se z Republikánů postavil jen Mitt Romney. Stal se tím americkým Františkem Krieglem:


Mitt Romney:
Pan preziden požádal cizí vládu, aby vyšetřovala jeho politického soupeře. Pan prezident zadržel životně důležité vojenské fondy této vládě, aby ji přiměl, aby toto vyšetřování zahájila. Pan prezident zadržel fondy pro amerického spojence, které je ve válce proti ruské invazi. Záměr pana prezidenta byl osobní a politicky. Proto je pan prezident vinen děsivým zneužíváním důvěry veřejnosti. To, co dělal, nebylo "perfektní". Ne, byl to flagrantní útok na naše volební práva, na bezpečnost našeho státu a na naše základní hodnoty. Zkorumpovat volby s cílem udržet se ve funkci je snad nehanlivější a nejničivější  znásilnění něčí politické přísahy, jakou si dokážu představit. Kdybych měl ignorovat důkazy, které byly předloženy,  a ignorovat to, co má přísaha a Ústava ode mne požadují, jen v zájmu stranickopolitického cíle, obávám se, že by to vystavilo můj charakter odsudku historie a kritice od mého vlastního svědomí. Jsem si vědom, že jsou lidé v mé straně i v mém státě, kteří budou energicky nesouhlasit s mým rozhodnutím a v určitých kruzích budu vehementně odsouzen. Jsem si jist, že uslyším nadávky od pana prezidenta a jeho stoupenců. Věří však vážně vůbec někdo, že bych souhlasil s těmito důsledky z jiného než nevyhnutelného přesvědčení, že to ode mne vyžaduje má přísaha před Bohem? Budu jen jedním jménem mezi mnoha - nic víc, nic míň - pro budoucí generace Američanů - kteří budou studovat záznamy tohoto procesu. Pouze zaznamenají, že jsem byl mezi senátory, kteří rozhodli, že to, co pan prezident udělal, bylo nesprávné, hluboce nesprávné.

Donald Trump junior požaduje, aby byl Mitt Romney vyloučen z Republikánské strany:



Hillary Clintonová: Na začátku procesu impeachmentu s prezidentem Trumpem přisahali republikánští Senátoři, že budou hájit Ústavu.

Dnes 52 z nich hlasovalo tak, že tuto Ústavu zradili - a zradili všechny z nás.

Vstupujeme na nebezpečné území pro naši demokracii. Budeme muset všichni velmi usilovat, abychom ji obnovili.

Šéf senátního výboru MitchMcConnell se vyjádřil, že se republikánští senátoři nemusejí obávat nezvolení, že je voliči podpoří.

Trump je na koni a on sám i jeho Bílý dům dál drze  lže jako když tiskne.

Trump se hned začal na Twitteru posmívat pětadvacátému dodatku americké ústavy a vytahoval se, že zůstane prezidentem navždy. Není to legrační:



Americký prezident v projevu o stavu Unie oslavoval nenávist a xenofobii a zároveň hovořil o „velkém americkém návratu“

6. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump přednesl svůj třetí projev o stavu Unie v úterý v noci, den předtím, než jej senát zbavil starostí s impeachmentem. Trump se ve své řeči soustředil hlavně na ekonomiku a imigraci, zatímco jej republikánští zákonodárci povzbuzovali pokřikem „Čtyři další roky!"

Trump se ani jednou nezmínil o impeachmentu a odmítl si potřást rukou s mluvčí demokraty ovládané Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Ta nakonec text s Trumpovým projevem před zraky kamer roztrhla. Pelosiová později Trumpův projev označila za „manifest falešných tvrzení“. Několik demokratických zákonodárců včetně Rashidy Tlaibové během Trumpovy řeči odešlo. Další demokraté Trumpův projev o stavu Unie bojkotovali, kupříkladu kongresmanka Alexandra Ocasio-Cortézová.

Sdílej: Pravda o Gretě!

6. 2. 2020 / Lucie Barošová

čas čtení 5 minut

Čeho jsme se to po letech obětavé práce a péče o potomky dožili?! Mladí, kteří ještě nemají ani desetinu našich zásluh a zkušeností, nám nadávají a vyhrožují! Vysmívají se osvědčeným pravdám a tradicím svých předků.

Co s tím…? A kdo je to ta Greta Thunbergová? Kdo ji zneužívá a co tím získá…? Našla jsem odpovědi na důležité otázky a sepsala je pro vás:

30595

Důtka ředitele aneb Řešení problémů ve škole

6. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Vašemu synovi XY bylo dne 20.1. 2020 uděleno výchovné opatření důtka ředitele školy za špatnou pracovní morálku, vyrušování v hodinách, odmlouvání, neuposlechnutí příkazu učitele. Došlo k porušení čl. 1 školního řádu – žáci jsou povinni se řádně vzdělávat, vypracovávat domácí úkoly, práce, které souvisí s domácí přípravou. Očekáváme, že pomůžete svým vlivem a působením odstranit z chování a jednání svého dítěte tyto nežádoucí jevy a nadále podpoříte výchovné působení školy tak, aby se nedostatky v jeho další práci nevyskytovaly.

Vzali na vědomí (datum, podpis) 4.2. 2020 NESOUHLASÍM podpis rodiče žáka XY

„V takovémto schizma se v současnosti nachází celá výchova v české posttotalitní, vnitřně rozpolcené společnosti, která těžko hledá svou identitu,“ konstatuje autor publikace No Future Bohumil Kartous.

Klimatická krize: Kdy nastane kýžený zlom?

6. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Množství tepla, které lidstvo spalováním fosilních paliv vypouští do světových oceánů, v loňském roce dosáhlo nových rekordů, jak ukazuje studie nedávno zveřejněná v časopise Advances in Atmospheric Sciences. Sdělovací prostředky informovaly, že oceány se každou vteřinu ohřívají rychlostí pěti atomových bomb svržených na Hirošimu. A to po dobu uplynulých 25 let. Ačkoli jde o ohromující informaci, nejde o nic nového pod sluncem, píše na webu časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists environmentalista Dana Nuccitelli.

30537

Spojené státy: Jak nás bezprecedentní nerovnost zabíjí

6. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

„500 nejbohatších lidí na světě .. v roce 2019 získali bohatství v hodnotě 1,2 bilionu dolarů, aby se tak dále prohloubila nerovnost, která tu nebyla od 20. let minulého století….Osm z deseti nejbohatších lidí pochází ze Spojených států.“  Bloomberg, 27. 12. 2019

Proč v nebohatší zemi na světě – ve Spojených státech – 40 milionů lidí na potravinových lístcích. Téměř 25 procent bezdomovců pracuje. Proč musejí pracující lidé žít u svých aut, žít pod mostem nebo v parku? Proč existuje něco jako „smrt ze zoufalství“ způsobená sebevraždami, alkoholem a drogami. USA mají nejnižší průměrnou délku života ve vyspělém světě, o 4 roky nižší než v Kanadě, a dokonce nižší než na Kubě. Průměrná délka dožití ve Spojených státech od roku 2014 klesá, píše H. Patricia Hynesová na webu juancole.com.

Český stát jako slouha Agrofertu

6. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vidím, jak probíhá pozdvižení nad tím, že Česko chce žalovat Evropskou komisi kvůli tomu, že pozastavila dotace pro Agrofert. Ano, nepochybně zde český stát funguje jako slouha oné soukromé firmy, což je strašné.

Samo o sobě to, že by dotace pro Agrofert měly jakkoli být ve prospěch České republiky, je pochybné. Dokonce skandální. Copak je cílem dotací, které proudí z veřejných peněz, aby nejbohatší firmy a lidi byli ještě bohatší? Je pro Českou republiku dobře, aby vůbec měla takový obrovský a nesmírně vlivný podnik, jako je Agrofert?

29764

Levice tradičně na pranýři

6. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Mainstreamové sdělovací prostředky mají zcela zjevně značný problém s politiky, novináři či dalšími veřejně působícími osobami hlásícími se k levicovým a radikálně levicovým myšlenkám a hodnotám. Různé studie a analýzy přesvědčivě demonstrují ideologickou předpojatost tradičních sdělovacích prostředků vůči politikům, jako je Jeremy Corbyn nebo Bernie Sanders. Třebaže tito politikové zastávají klasické sociálně-demokratické pozice a jsou nakloněni kompromisům, mediální mainstream s nimi zachází o poznání hůře než s centristickými politiky a pravicovými populisty.  A tatáž nevraživost tradičních médií vůči levicovým politikům (těch je však jako šafránu, jsou-li tací) a novinářům je patrná i v malé české kotlině.

Experti OSN: Nejnovější bombardování v Sýrii jsou zřejmě válečné zločiny

5. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Půl milionu lidí prchá před ofenzívou v Idlíbu, konstatuje OSN


Experti OSN konstatovali v úterý, že nejnovější útoky jsou zřejmě válečnými zločiny.  Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise OSN pro Sýrii cituje za posledních dva týdny "útoky na civilní infrastrukturu, včetně škol, trhů a zdravotnických zařízení". Úmyslné a systematické ostřelování nemocnic se děje podle vzoru, který už Komise zdokumentovala. Jedná se zřejmě o válečné zločiny," konstatuje její prohlášení.

Ofenzíva Asadova režimu proti poslední vzbouřenecké enklávě vyvolala největší vlnu uprchlíků za celou devítiletou válku.  Sílí napětí mezi Tureckem a Asadovým režimem. Začaly na sebe střílet.

Johnson vydal orwellovské předpisy: britští diplomaté už nesmějí používat výrazu brexit

5. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 
Boris Johnson je přesvědčen, stejně jako někdejší východoevropští komunisté před rokem 1989, že se realita dá zvládnout, zotročíme-li ji ideologickým jazykem


O tom přesně  John Crace: "Bylo to naprosto geniální. Boris by mohl zlikvidovat rakovinu ze světa prostě tím, že ji přejmenuje. Proč to dosud nikoho nenapadlo?"


Pracovníkům britského ministerstva zahraničí zakázal Boris Johnson novou směrnicí užívání určitých slov a výrazů, když hovoří o brexitu. Zakázán jim byl výraz "realizační období dohody o odchodu z EU", "vypadnutí z EU bez dohody", "mimořádné partnerství s EU" a za určitých okolností je zakázáno i slovo "brexit". Britští diplomaté jsou od nynějška nuceni používat takový jazyk, aby dávali najevo, že se Británie úplně odřízne od EU.


Směrnice začiná lživými slovy: "Brexit byl dokončen. Proto nesmíte používat slovo 'brexit' jinak než jako popis historické události, která se uskutečnila 31. ledna 2020." Diplomaté musejí používat výraz "přechodné období", nikoliv " realizační období dohody o EU".

Brexit nebyl dokončen, protože Británie nemá absolutně představu, kam směřuje. Neexistuje žádná dohoda o vztahu Británie k EU po roce 2020.

Je Rusko velmoc?

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Poslední průzkum agentury Levada Center přitáhl značnou pozornost, protože zjistil, že jen 10 % Rusů má za to, že by Bělorusko mělo být absorbováno do Ruské federace - a jen o 13 % více se domnívá, že by obě země měly mít společné politické vedení.

Obrat Běloruska k USA bude mít vliv na integrační procesy v postsovětském prostoru

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Návštěva amerického ministra zahraničí Michaela Pompea 1. února v Minsku ukončí energetické spory mezi Minskem a Moskvou, oslabí západní hranici Ruska a rozbije Eurasijský ekonomický svaz (EAES). O tom vypovídá více než vřelé přijetí amerického představitele běloruským prezidentem Aleksandrem Lukašenkem - a také očekávání důležitého hosta v Kazachstánu a Uzbekistánu, píše Světlana Gamovová.

Afghánistán: Ztráty a opotřebení jednotek jsou větší než počet rekrutů a nových vojáků

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Zpráva amerického ministerstva obrany tvrdí, že afghánské síly drží kontrolu na hlavními městskými oblastmi, většinou okresních center a klíčovými dopravními trasami. Ale Taliban dál drží venkovské oblasti, kde plánuje útoky na prestižní cíle nebo koordinované napadení špatně bráněných afghánských kontrolních stanovišť.

Dospělo Erdoganovo partnerství s Putinem ke svému konci?

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Po celé měsíce býval turecký prezident relativně tichý nebo se vyhýbal komentářům ohledně ruské role v humanitární katastrofě probíhající v severosyrské provincii Idlíb - a to i když byl s otázkou přímo konfrontován, napsal Ragip Soylu.

Německo potřebuje větší a silnější armádu

5. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Německé osádky cvičí s minibusy Volkswagen, protože až tři ze čtyř bojových vozidel pěchoty Puma stojí v opravně - nebo přesněji řečeno kvůli kafkovské byrokracii donekonečna čekají na opravu. Objednání batohů, balistických vest, přileb, noktovizorů a všemožného jiného vybavení může v německých ozbrojených silách trvat léta. Zhruba 20 000 nabízených pracovních míst nelze zaplnit, protože zájem o ně má příliš málo mladých lidí. Důstojníci si stěžují, že standardy se snižují a noví rekruti jsou "tlustší, slabší a hloupější".

IS není důvodem, proč zůstávat v Iráku

5. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Pokud jste v posledních několika týdnech četli titulky, lze vás omluvit, jestliže se domníváte, že "islámský stát" se opět vrací do Iráku a Sýrie. Zprávy AP a CNN a hlášení pozorovatelů OSN z velké části sledují stejný příběh: IS vstává z mrtvých, píše Daniel DePetris.

Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel je zřejmě opravdu blbá...

4. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

A takovouto úroveň má celá jeho "vláda"...

Záběry ministryně jsou autentické, záběry poradce z vedlejší místnosti, našeptávajícího jí, co má říkat, je satira. Scénku zhlédlo více než 1,3 milionu lidí.

Kontext: Předčasně z vězení propuštěný devatenáctiletý islamista se pokusil v Londýně pobodat chodce. Ministryně na to reaguje. (Za Theresy Mayové se tato žena vydala na vlastní pěst do Izraele a začala tam bez vědomí premiérky cosi vyjednávat s izraelskými pravičáky. Byla vyhozena z její vlády. Johnson ji jmenoval ministryní vnitra. - Podporuje také obnovení trestu smrti a na námitku v televizní diskusi, že většina lidí v Británii odsouzených za vraždy, byla nakonec osvobozena, protože byli odsouzeni nespravedlivě, reagovala, že je to dobrý odstrašovací prostředek - popravovat nevinné lidi, jak na to poukázal její oponent. ZDE





Priti Patel, Johnsonova "ministryně vnitra": 
A jestliže má pachatel trestného činu zcela zjevně historii...  jasnou historii ve vztahu k protiteroristickým trestným činům...

Poradce v zadní místnosti: TERORISTICKÝM trestným činům, ne PROTITERORISTICKÝM trestným činům, ty tupá krávo!

Ministryně: Myslím, že bych měla také říci...

Poradce: Připomeň jim svůj velmi jasný balík opatření!

Ministryně: Oznamuji velmi jasný balík opatření...

Poradce: Zaměřený na teroristické pachatele trestných činů...

Ministryně: Zaměřené na protiterorismus a na protiteroristické trestné činy.

Poradce: Ale do prdele, do prdele! Ona to řekla znovu!

Ministryně:  Takže my v podstatě zastavíme jejich předčasné propouštění...

Poradce: Priti, prosím tě, poslouchej. "Protiterorističtí pachatelé trestných činů" - to je nesmysl. Ano? To je jako říkat "stoupenci lovů na lišky, kteří jsou proti lovům na lišky". Nebo říkat "obhájce slušnosti Priti Patel". Tak to prosím tě přestaň říkat.

Ministryně: - dát policii více podpory, kterou potřebuje...

Poradce: - více podpory pro oběti!

Ministryně: A více podpory pro oběti protiterorismu.

Poradce: TERORISMU! TERORISMU!!  Proč to proboha nedokážeš říct? Je to lehký to říct!

Ministryně: V prvních 100 dnech naší vlády schválíme nový zákon o protiterorismu.

Poradce: Nejprve se prosím tě pouč, co to znamená, než to schválíte, ano?

Ministryně: To absolutně uděláme.

Poradce: Zatím jsi naprosto všechno řekla špatně. Dej jim něco konkrétního. A PRAVDIVÉHO!

Ministryně: Zítra také oznámíme naprosto podstatné změny jako dodatek k tomu, co už jsme řekli, že uděláme.

Poradce:
Musím říct, zníš opravdu odhodlaně, na to, že vlastně nic neříkáš.

Ministryně: Ve snaze bojovat proti protiterorismu.

Poradce: NE!! Proboha! Zase! NE!!

Ministryně: A proti pachatelům protiteroristických činů.

Poradce: Do háje, sakra, proboha! Co to ta ženská dělá?

Novinář: Uznáváte, že to vyvolává naprosto zásadní otázky, co se tady zhatilo?

Poradce: Rychle se zmiň znovu o tvém jasném balíku opatření.

Ministryně: Zavedla jsem ta opatření před dvěma týdny.

Poradce: Výborně. A proboha, neříkej -

Ministryně: - protiterorističtí pachatelé trestných činů.

Poradce: Arrgh!

Ministryně: - kdy jsou propuštění z vězení -

Poradce: Sval tu vinu na někoho jiného!

Ministryně: Je to zákon, který schválila předchozí vláda.

Poradce: Výborně. Vrať se k novým opatřením.

Ministryně: Oznámíme nová opatření...

Poradce: ... proti zásadním problémům s pachateli teroristických trestných činů. ŘEKNI TO! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ! PACHATELÉ TERORISTICKÝCH TRESTNÝCH ČINŮ!

Ministryně: pachatelé protiteroristických trestných činů.

Poradce: TY JSI NEMOCNÁ??

Novinář: Můžete nám říci, co jsou ta nová opatření?

Poradce: Ona ani neví, co je protiterorismus.

Novinářka: Potřebujeme zákon, který zabrání předčasnému propouštění -

Poradce:
A víš co? Tak to prostě řekni znovu. Ještě jednou. Vždyť je to do prdele jedno.

Ministryně: Pachatelů protiteroristických trestných činů.

Poradce: FACKU!








Johnson se přípravuje obviňovat EU za blížící se ekonomický krach Británie

4. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Jak Johnson manipuluje:

Emma Kennedy: Musím říct, předstírat, že slovo brexit už neexistuje a předstírat, že Světová obchodní organizace se vyslovuje "Austrálie", to je opravdu NĚJAKÁ strategie... (Boris Johnson charakterizuje vypadnutí z EU bez dohody a obchodování "na základě podmínek Světové obchodní organizace" jako "dohodu, kterou má s EU Austrálie". Lež. Austrálie s EU žádnou dohodu nemá.)
John Crace: "Bylo to naprosto geniální. Boris by mohl zlikvidovat rakovinu ze světa prostě tím, že ji přejmenuje. Proč to dosud nikoho nenapadlo?
Zní to jako válka. Rána propadající se libry přivítala Johnsonův pondělní demagogický projev: dal najevo, že jeho "velká cesta" směřuje na skaliska nejtvrdšího brexitu. Jen několik dní poté, co prohlásil, že odejdeme z EU v míru, s prosperitou a přátelstvím, vyhlásil válku těm, které nazýval našimi přáteli a sousedy. Nyní vyhrožuje náš náhražkový Winston Churchill, že proti nim budeme bojovat v našich rybárnách, v letectví, ale především budeme bojovat proti jejich špinavým předpisům. Na Johnsonově bojišti nebudou žádné rovné podmínky a žádné rovné hřiště.

Jak mě rok bez nakupování naučil být lepším spotřebitelem a učitelem

4. 2. 2020 / Ellen Heyting

čas čtení 7 minut


 

Začalo to jako novoroční předsevzetí vyprovokované pocitem viny a špetkou sourozenecké rivality – ale na konci roku mi to jako učiteli dalo mnoho užitečných lekcí včetně výhod, které skýtá naše vlastní selhání.

Během vánoční večeře v r. 2018 moje sestra prohlásila, že si rok nebude nic kupovat. Po dvou letech života v Bangladéši si udělala představu o tom, jak světový módní průmysl pustoší životní prostředí a obyvatele této planety.

Rozhodla jsem se ji následovat. Jako Australanka žijící ve Finsku si stále nedovedu představit, že za celý rok nepoletím ani jednou navštívit rodinu. Takže nic nenakupovat (kromě potravin) by znamenalo omezit všechny ty uhlíkem vykoupené míle.

Mezitím v Absurdistánu 116:

Havárie vládních vozidel, LGBT free zóny, polská "reforma" soudnictví - a v Osvětimi "mělo být víc plynu na usmrcení historika Turského"

4. 2. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Myslím, že asi bude existovat důvod, proč vládní řidiči neustále narážejí svými vozidly do všeho, co se hýbe i nehýbe. Možná, že jsou povzbuzováni nedávným případem v městě Gorzów Wielkopolski, 
kde auto narazilo na přechodu na slepce a tomu se náhle po dvaceti letech vrátil zrak. Že by si vládní řidiči mysleli, že vrážet auty do lidí je uzdraví? V každém případě se rozhodli své havárie zintenzívnit. Už jim nestačí bourat jen limuzíny pro VIP osoby. Nedávno jeden z nich havaroval s náklaďákem.  Naštěstí nenarazil do žádného člověka, ale do zdi, čímž ji tedy neopravil naopak - byla vážně poškozená.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
26051