Proč se pořád srážejí vlaky II

9. 7. 2020 / Jan Molič

čas čtení 9 minut

U Perninku a čelně. Nejméně dva lidé zemřeli a zraněných jsou desítky. Ačkoli zatím není znám důvod srážky, tak předpokládám, že vinu nese lidský faktor, čili věčně ohraná písnička „strojvedoucí přehlédl návěstidlo“. Vloni jsem na toto téma napsal článek Proč se pořád srážejí vlaky, kde jsem se ptal, jak je to možné, že se táž příčina opakuje už 140 let, proč s tím nikdo nic nedělá, navíc v době IoT sítí? Napsal jsem pak ještě na patřičná místa v SŽDC, odkud jsem kupodivu dostal velmi obšírnou odpověď.

Odpověď SŽDC v kostce: a) na zabezpečení nejsou peníze a b) zabezpečení znamená snížení propustnosti tratě.

Šéf Správy železnic, Jiří Svoboda, ostatně potvrdil, že trať u Perninku má nejnižší stupeň zabezpečení. „Žádnou zabezpečovací techniku takováto trať nemá, vše je postaveno na lidském faktoru – konkrétně komunikaci mezi dispečerem a strojvedoucím. Ten má vždy ohlašovací povinnost o tom, kde se nachází a případně, zda může odjet,“ vysvětlil.

Chápu, že nejsou peníze. Pak ale jsou věci, které nechápu:

ZABABOV: Otevřený dopis nejvyššímu panu železničáři

9. 7. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta



Vážený nejvyšší pane železničáři,

18. června t. r. jsem absolvoval po delší době jízdu vlakem z Brodu Havlíčkova do Brna - Královo Pole. Už jsem touhle tratí (tj. mezi dvěma významnými železničními dopravními uzly) delší dobu nejel a tak jsem šel na vlak s přesvědčením, že vstoupím do moderní rychlíkové jednotky alespoň přibližně odpovídající roku 2020 a zemi, která je součástí Evropské unie.

Nejlepší ochrana proti koronaviru je - větrání

9. 7. 2020

čas čtení 3 minuty



Dobr den,

nemyslíte, že by ta moje rada z 16. března nestála za zveřejnění,  píše Ladislav Myslík, v souvislosti s peticí vědců Světové zdravotnické organizaci, viz níže. Má pravdu, ale nejbezpečnější je být venku a nechodit mezi lidi do místností.(JČ)

- Světová zdravotnická organizace přiznala, že existují nové důkazy, že se koronavirus šíří vzduchem více, než se dosud usuzovalo. Den poté, co skupina vědců poukázala na to, že WHO podceňuje riziko šíření koronaviru vzduchem, konstatovala vysoká činitelka Světové zdravotnické organizace, že "přicházejí důkazy", že se koronavirus skutečně více šíří vzduchem, ale že to není definitivní. Benedetta Allegranzi zdůraznila v úterý v Ženevě, že "Možnost šíření koronaviru vzduchem na veřejnosti, především za velmi specifických podmínek, v přeplněných, uzavřených, špatně odvzdušněných prostorách, nelze vyloučit.  


Dobrý den,

dělám si žebříček opatření s nízkými náklady proti koronaviru. Na prvním místě větrání - ani svaz průmyslu nemá ve svých doporučeních

https://www.spcr.cz/muze-vas-zajimat/pravni-infoservis/13413-doporucena-opatreni-velkych-podniku-proti-sireni-koronaviru


a ani jezdící vlaky, ani MHD nemají otevřená okna. Copak je ochrana o rouškách? Je přece primárně o co nejmenší koncentraci virů v aerosolech, které vdechujeme.

Rozhovor Britských listů 298. Koronavirus: Proč se v Karviné systematicky netestuje obyvatelstvo?

6. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Karviné je v současnosti podle informací MZ ČR 211 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Vede to k ostré a neférové kritice ostatních občanů ČR vůči lidem z Karviné, kteří se prý chovali neodpovědně. Ve skutečnosti se naopak odpovědně chovali, protože horníci vědí, že při nedodržování předpisů v dolech jde o životy. Ovšem navzdory koronavirové epidemii státní doly nikdy nezastavily provoz. Proč se v Karviné systematicky netestuje a netrasuje obyvatelstvo? Situace je "absolutní proval", zdůrazňuje v tomto rozhovoru Britských listů karvinský podnikatel Marek Beneš, jehož interviewuje Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30626

Co z toho vyplývá?

Chudé země mají nízké daně, bohaté země mají daně vysoké

9. 7. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Dneska se mně nechce psát nic chytrého, tak dávám jeden hezký obrázek. Ukazuje na korelaci prosperity země (osa Y je navíc logaritmická!) a procentuální výše daňového zatížení vzhledem k HDP.

Rozložení v ploše grafu je jednoznačné - chudé země mají nízké daně, bohaté země mají vysoké daně. Přitom výběr daní v absolutní částce stoupá ještě rychleji - je to větší procento z většího základu.

My jsme ten červeně označený ťumplík v sekci vpravo nahoře.

Otázkou je, zda je to nějaká náhodná korelace nebo zřejmá kauzalita, jaké jsou tam další vlivy; a pokud je to kauzalita, pak "co na čem", co je příčinou a co důsledkem. Je to prosperita na daních (na míře přerozděleného bohatství, na službách, které stát poskytuje zpět do společnosti), nebo daně na prosperitě, či je to souběžný pohyb? Nebo ještě nějak jinak? A kam by měla směřovat Česká republika?

Pojďme diskutovat. Prosím jen, odpusťme si "hele Singapur" (není to normální země, off topic), a vezměme jako výchozí tezi, že vybrané daně nejsou ukradeny, ale vracejí se do společnosti zpět, ať už více efektivně a vhodně nebo méně.

Facebook suspendoval dezinformační síť spojenou s brazilským prezidentem Bolsonarem

9. 7. 2020

čas čtení 3 minuty


Facebook ve středu  suspendoval síť účtů, jejichž prostřednictvím zaměstnanci brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara a jeho dvou synů šířili lživé, nenávistné a konflikty vyvolávající materiály.

Facebook uvedl, že navzdory pokusům zakamuflovat, kdo tyto účty vede a tyto lživé materiály vydává, se mu podařilo najít vazby na dva brazilské poslance, stejně jako na prezidenta Jaira Bolsonara a jeho syny, kongresmana  Eduarda Bolsonara a senátora Flavia Bolsonara.

Nathaniel Gleicher, šéf oddělení Facebooku pro strategii kybernetické bezpečnosti, sdělil, že nemá důkazy, že by tito politikové sami tyto účty provozovali. "Jsme ale schopni prokázat, že zaměstnanci těchto úřadů páchají na našich platformách tento typ chování."

Bolsonaro vetoval povinnost brazilské vlády poskytovat vodu a nemocniční lůžka domorodcům

9. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brazilský parlament schválil mimořádný zákon proti katastrofální situaci domorodců v Brazílii, kteří umírají na COVID-19 dvaapůlkrát častěji než ostatní obyvatelstvo. Parlament rozhodl, že křesťansko-fundamentalistická vláda armádního kapitána Jaira Bolsonara bude muset těmto ohroženým lidem poskytovat pitnou vodu, hygienické prostředky a bude pro ně muset rezervovat nemocniční lůžka. V domorodých oblastech měly být vybudovány mimořádné nemocnice.

Rusko vetovalo humanitární pomoc pro civilisty v Sýrii. Ohrožuje tím životy milionů civilistů

9. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Konají se zoufalé rozhovory poté, co bylo Rusko obviněno, že zneužilo "opovrženíhodným a nebezpečným způsobem" svého veta v Radě bezpečnosti OSN a zablokovalo tak návrh rezoluce, která měla obnovit přeshraniční humanitární pomoc pro civilisty v Sýrii.

Rusko použilo svého veta v závěru mnoha měsíců vyjednávání mezi členy Rady bezpečnosti OSN ohledně počtu přeshraničních přechodů pro humanitární pomoc, které by měly být otevřeny. Šlo o spor, který prohluboval vražedný režim prezidenta Asada, jenž usiluje o to získat plnou kontrolu nad mezinárodní humanitární pomocí dopravovanou na syrské území.

Privatizace po švédsku

9. 7. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 2 minuty

Ve Stockholmu nikdo nezemřel už pět dní v řadě. Promořenost tamní populace této oblasti je v posledním měření 17,2%, ale neoficiální odhady hovoří o 40%. Přesto se něco ve Švédsku stalo, co na celou řadu pozitivních přístupů, jako jsou otevřené základní školy a školky, vrhlo velmi temné světlo. Švédská vláda proto zřídila vyšetřovací komisi. Prověřila 1 700 domovů pro seniory a v 91 nalezla celou řadu vážných pochybení. Pouze 40 obcí ve Švédsku má na svědomí 70 % všech úmrtí. Celkem zemřelo 5 433 lidí.

 

Průběžné zpravodajství

WHO: Virus se více šíří vzduchem

8. 7. 2020

čas čtení 6 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  8.7.  bylo v ČR registrováno   12685   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 119 nových nákaz), v nemocnici bylo 133 osob a údajně celkem zemřelo 351 osob. (Netušíme, jak je možné, že MZČR počet úmrtí v posledních dnech snižoval!)   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je  v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Světová zdravotnická organizace přiznala, že existují nové důkazy, že se koronavirus šíří vzduchem více, než se dosud usuzovalo. Den poté, co skupina vědců poukázala na to, že WHO podceňuje riziko šíření koronaviru vzduchem, konstatovala vysoká činitelka Světové zdravotnické organizace, že "přicházejí důkazy", že se koronavirus skutečně více šíří vzduchem, ale že to není definitivní. Benedetta Allegranzi zdůraznila v úterý v Ženevě, že "Možnost šíření koronaviru vzduchem na veřejnosti, především za velmi specifických podmínek, v přeplněných, uzavřených, špatně odvzdušněných prostorách, nelze vyloučit. Avšak je nutno tyto důkazy shromáždit a interpretovat, a ny to i nadále podporujeme." Světová zdravotnická organizace dosud konstatovala, že se koronavirus šíří především kapénkami vystřelujícími z nosu a z úst nakažené osoby, které rychle padají na zem. Avšak v otevřeném dopise Světové zdravotnické organizaci konstatovalo 239 vědců z 32 zemí, že se nákaza šíří i částicemi koronaviru, které volně plují vzduchem. Vědci chtějí aby WHO v tomto smyslu aktualizovala svá doporučení. José Jimenez, chemik z University of Colorado  poukázal na to, že historicky existuje zuřivý odpor mezi lékaři vůči představě, že by se infekce šířily aerosolem ve vzduchu. Obávají se totiž z vyvolání paniky. "Když se lidé dovědí, že se virus šíří volně vzduchem, zdravotníci začnou odmítat chodit do nemocnic," konstatoval. "Anebo lidi skoupí všechny ty nejefektivnější masky N95 "a žádné nezbudou pro rozvojové země." ZDE 

- Lékaři zřejmě nezaznamenávají vážné a potenciálně smrtelné nemoci mozku, vyvolané koronavirem. Ty vznikají u uzdravujících se pacientů a u pacientů, kteří měli lehký průběh onemocnění. Neurologové ve středu zveřejnili podrobnosti o více než 40 případech britských pacientů nakažených COVIDEM-19, kteří jsou postiženi komplikacemi jako zánět mozku, delirium, poškození nervové soustavy a mrtvice. V některých případech je neurologické onemocnění pacientův hlavní problém.  ZDE  



- Sedmnáctiletá Carsyn Leigh Davis z města Fort Myers na Floridě byla ve dvou letech svého věku vyléčena z rakoviny a měla drasticky potlačenou funkci imunitního systému. Rodiče ji vzali na náboženské shromáždění 100 dětí bez roušek. Nakazila se koronavirem a zemřela. Rodiče jí dávali hydrochlorochin, nefunkční lék proti koronaviru, doporučovaný Trumpem, který její zdravotní stav zhoršil. Carsyn je dosud na Floridě nejmladší obětí koronaviru. Do úterka Florida registrovala více než 206 000 nákaz a 3880 úmrtí. ZDE 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Roční období končící letošním červnem je nejteplejším obdobím všech dob

9. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Nová studie publikovaná evropskými vědci ukazuje, že během červnových požárů v Arktidě bylo do atmosféry vypuštěno větší množství skleníkových plynů než v průběhu kteréhokoliv jiného měsíce za uplynulých 18 let. 

Teploty v některých částech Sibiře nad polárním kruhem nedávno dosáhly 38 stupňů Celsia, a to poprvé v dějinách měření teplot.

Tato studie byla vydána v době, kdy aktuální data ukazují, že globální teploty naměřené během ročního období končícího letošním červnem jsou nejteplejším obdobím všech dob.

Původní text v angličtině ZDE

Byl letošní únor zlomovým momentem, ze kterého se ropa nevzpamatuje?

9. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Julien Mieville si na webu AFP klade zásadní otázku: Dosáhla globální poptávka po ropě svého vrcholu?

Mem „ropného zlomu“ kdysi odkazoval na představu, že produkce černého zlata v určitém okamžiku dosáhne svého vrcholu a poté klesne, což by vedlo k prudkému nárůstu cen. Jenže tato teorie se vyvinula ještě před „revolucí frakování“ a nikdy nebyla velmi věrohodná. Takto primární komoditní trhy nefungují, píše Juan Cole.

30625

ČR díky svým "nadstandardním" vztahům Číně platila, i když jí před tím poskytla dar

Kolik Čína darovala jednotlivým evropským zemím ochranných pomůcek během nástupu koronavirové krize?

9. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta



Analýza - Demaskováno: Pomoc Číny Evropě během koronavirové krize (Masks Off: Chinese Coronavirus Assistance in Europe), kterou vypracovala Alliance for Securing Democracy and Asia Program za podpory German Marshall Fund, ukazuje na datech dostupných z veřejných zdrojů, kterým zemím Čína darovala během března dubna 2020 zdravotnickou pomoc ve formě ochranných potřeb nebo přímé zdravotnické asistence.

Analýza pracuje s daty o darech velkých čínských firem, nepokrývá dary menších společností, nelze ji tedy brát jako vyčerpávající. Přesto z ní lze velmi dobře odvodit hlavní toky pomoci z Číny ve formě darů.

Je velmi zajímavé, že Česko a Slovensko mezi zeměmi, které získaly takovou pomoc, vůbec nefigurují. V rámci EU jde společně s Chorvatskem o jediné země, které darovanou pomoc z Číny, kterou lze z veřejných zdrojů zachytit, neobdržely.


Lidé z okolí prezidenta Zemana se dlouhodobě snaží předstírat, že Česko udržuje s Čínou nadstandardní vztahy a že Čína bude v ČR investovat. Ve skutečnosti jsou čínské investice naprosto mizivé, mnohem menší než investice Tchaj-wanu.

Trumpova neteř: Donald je nebezpečný psychopat

8. 7. 2020

čas čtení 7 minut

Nová kniha, kterou napsala neteř Donalda Trumpa, popisuje rodinu, rozervanou celou řadou traumat, která prohluboval agresivní patriarcha, jenž "zničil" Donalda Trumpa tím, že zabránil "tomu, aby se vyvinuly jeho schopnosti vnímat celé spektrum lidských emocí".

Postoj Donalda Trumpa ke světu vytvořila jeho touha v dětství vyhnout se projevům nelibosti od jeho otce. V knize to píše Mary L. Trumpová, Donaldova neteř.

Mary Trumpová, 55,  je psycholožka a její kniha Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man (Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina vytvořila nejnebezpečnějšího člověka na světě) je částečně historií Trumpovy rodiny a částečně psychologickou analýzou Donalda Trumpa.

Mezitím v Absurdistánu 135:

Nový typ předvolební debaty - patent na to mají v Polsku!

8. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Trzaskowski a Duda, každý ve své televizi

Sledoval jsem jedno opravdu absurdní divadlo. Oba kandidáti v polských prezidentských volbách se odmítli účastnit debaty, kterou uspořádal ten druhý (jak musíme zdůraznit, státní televize TVP ani neskrývá, že podporuje Dudu). Nakonec jsme měli dvě samostatná představení: jedno bylo v TVP, kde odpovídal Andrzej Duda na vhodně předvybrané otázky od veřejnosti (zdá se, že odpovědi četl z teleprompteru?) a druhé, kde odpovídal Rafał Trzaskowski na otázky od novinářů z dvaceti různých médií.

Vyjádření CSG k článku Síť bankrotů a držav

9. 7. 2020

čas čtení 6 minut

 

Ve výše zmíněném článku autor zmiňuje i naši průmyslovou skupinu Czechoslovak Group. Kompozice článku je složitá a dotýká se mnoha témat. Domníváme se, že pro čtenáře může být zajímavé vysvětlení, kdo Czechoslovak Group vlastně je a čím se zabývá. Děkujeme šéfredaktorovi Britských listů, že zveřejnění tohoto vyjádření umožnil, píše Andrej Čírtek, tiskový mluvčí skupiny CSG

Czechoslovak Group (krátce CSG) je průmyslově-technologická skupina, která působí zejména v Česku a na Slovensku a zaměstnává přes 8 tisíc lidí. Jejím zakladatelem je český podnikatel Jaroslav Strnad, který začínal v 90. letech od píky. Jeho prvním byznysem bylo obchodování se železným šrotem, jehož zdrojem byly i nepotřebný materiál a nadbytečná technika Armády ČR. Časem zjistil, že větší hodnotu než šrot mají náhradní díly, které lze z nepotřebné techniky vytěžit a dále s nimi obchodovat.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Brazilský prezident Bolsonaro je nakažen koronavirem

8. 7. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



Neustále se vysmíval, že pandemie nového koronaviru je hoax. Je to jen chřipečka, tvrdil v celostátní televizi, a doporučoval občanům, aby nedodržovali předpisy sociálního distancování. Jair Bolsonaro je nyní v karanténě a s ním dalších 142 lidí, s nimiž se setkal minulý týden, včetně amerického velvyslance. Všechny jeho závazky na tento týden byly zrušeny. Tvrdí, že bere chlorochin,, který se snažil propagovat jako zázračnou léčbu. (Vědci potvrdili, že chlorochin na koronavirus nemá žádný efekt, pozn. red.)

Bolsonaro řekl, že si ve skutečnosti myslel, že byl nakažen už před mnoha měsíci, poté, co navštívil Donalda Trumpa. Na otázku, jak je to možné, když prezentoval vždy jen negativní testy, rozčílil se a řekl reportérovi, aby držel hubu a nebyl nepříjemný. Změnil téma hovoru.

„Anti“komunistická „pornografia“

7. 7. 2020 / Igor Daniš

čas čtení 18 minut

 

(Jan Novák: Kundera, Český život a doba)

Kto bol najväčším zločincom alebo darebákom v minulom storočí? Adolf Hitler? J.V. Stalin? V. I. Lenin? Viliam II.? Leopold II.? Hirohito? Mao Ce-tung? Kim Ir-sen? Jorge R. Videla? Augusto Pinochet? Saddám Husajn? Nicolae Ceausescu? Pokiaľ by niekto čítal ich životopisy bez udania ich mena a zločinov, iba ich motivácie, zázemie a psychologickú analýzu, a dostal k nim aj biografiu Jana Nováka o Milanovi Kunderovi, kde by sa tiež neuvádzalo jeho meno, by samozrejme Kundera nevyšiel ako najväčší zločinec, ale ako najväčší darebák možno áno. Taká negatívna biografia je len o málokom napísaná. Milan Kundera je podľa Nováka veľký spisovateľ, ale iba čiastočne, len niektoré jeho diela sú vynikajúce, ale inak je to darebák, podvodník, chorobný klamár a čiastočne psychopat na pohľadanie.

Důležité. K tomu:

Petr A. Bílek, Recenze: Novák je diletant, o Kunderovi a literatuře tak vůbec má chabou představu

Rozhovor Britských listů s Petrem Fischerem: Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

Rozhovor Britských listů s Karen von Kunesovou: Detektivní záhada: Nakolik byl Kundera udavačem?

Klausova strana používá totéž rasistické gesto jako vrah z Nového Zélandu

4. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Kandidát "Trikolóry", populistického uskupení okolo Klause jr.,  se na svém předvolebním vizuálu prezentuje nejen stupidním heslem potvrzujícím politickou úroveň tohoto spolku, ale i gestem, které používají rasisté výraz sounáležitosti.  Je to gesto, které nese význam "White Power", "bělošská nadřazenost".

Původní význam (“OK”)  tohoto gesta  pomáhá maskovat  ideologickou sounáležitost s tvrdým rasismem osob prosazujících nadřazenost bělochů.

Gesto v různých situacích používá kandidát "Trikolóry" na vizuálu i na selfie s představitelem xenofobní organizace "Slušní lidé", stejně jako vrah desítek lidí na Novém Zélandu Brenton Tarrant:


Rozhovor Britských listů 297. Kdo jsou mezi Čechy šiřitelé dezinformací?

3. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumná společnost STEM zjistila zajímavá data o šiřitelích dezinformací v České republice. Bohumil Kartous o tom hovoří s psychologem ze společnosti STEM Nikolou Hořejšem. STEM zjistil, že šiřitelé dezinformací v ČR nejsou sociálně ani ekonomicky deprivovaní. Hlavními dvěma kategoriemi jsou jednak "spontánní šiřitelé", kteří nerozumějí ničemu, a pak "experti", kteří jsou hluboce přesvědčeni, že vládne celosvětové spiknutí. Hlavní motivací šiřitelů dezinformací je zjevně potřeba být slyšen. Proto by se s nimi mělo hovořit a osvobodit je od bludů. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. července 2020.

Analýza společnosti STEM je zde: https://www.stem.cz/siritele-dezinformaci/


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Pro české covid-idioty na Karlově mostě a v Jančurových vlacích do Chorvatska:

Muž, který šel na mejdan, varoval den před smrtí na COVID-19: "Nebuďte blbci jako já!"

3. 7. 2020

čas čtení 1 minuta




"Kvůli svému idiotství jsem ohrozil zdraví své matky a svých sester a své rodiny," napsal na Facebooku kalifornský řidič kamionu Thomas Macias. Účastnil se party, kde nikdo neměl na sobě roušku. Dověděl se až poté, že jeden jiný účastník byl nakažen koronavirem, ale myslel si, chybně, že nikomu nemůže uškodit, když nemá žádné příznaky.

Avšak jednapadesátiletý Macias byl také ohrožen, byl zvlášť zranitelný, protože měl cukrovku a nadváhu. Den poté, co napsal výše zmíněné věty na Facebook, 20. června, zatelefonoval své matce, že nemůže dýchat. Řekla mu, ať rychle jede do nemocnice.

V 21 hodin téhož dne byl mrtvý.

Otřesné české soudy. Chcete skutečně v takovéto zemi žít?

7. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Muž v době nouzového stavu ukradl pět housek, půjde na rok a půl do vězení

ČTK

Muže, který v Brně v době nouzového stavu ukradl v obchodním domě pět kusů pečiva, krajský soud poslal za krádež na 1,5 roku do vězení. Muž původně dostal od brněnského městského soudu trest dva roky vězení, krajský soud mu ho po odvolání snížil. Rozsudek je pravomocný. Muži kvůli nouzovému stavu v době spáchání krádeže hrozilo až osm let vězení.

Kompletní článek ZDE

Maďarsko: Průmyslová produkce v květnu meziročně klesla o 31 %

8. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Produkce maďarského průmyslového sektoru v květnu meziročně klesla o 30,7 %, což je považováno za známku oživení po dubnovém poklesu o 36,8 %, kdy země čelila plošné karanténě kvůli šíření koronaviru. Ukázala to data zveřejněná Ústředním statistickým úřadem v úterý.

Koronavirus: Možná se vám nedostane lékařské pomoci

7. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Na tohle často myslím ohledně koronavirové pandemie a omlouvám se, že tady o tom píšu tak dlouze, napsala na Facebooku Senja Andrejević-Bullock. Všichni lidé, kteří naprosto hodili opatrnost do větru, to učinili na základě jakési analýzy rizika, kdy se rozhodli, že je nepravděpodobně, že by byli COVIDEM nakaženi, anebo že je nepravděpodobné, že by koronavirem vážně onemocněli, anebo že pokud by vážně onemocněli, dostane se jim lékařské pomoci.

Tak dobře.

Jenže.

Předpoklad, že se vám dostane lékařské pomoci, je problematický.

Průběžné zpravodajství

Počet úmrtí na koronavirus v USA překročil 130 000. Bílý dům tvrdí, že "USA svět obdivuje"

7. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  7.7.  bylo v ČR registrováno   12566   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 51 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 350 osob. (Netušíme, jak je možné, že MZČR počet úmrtí v posledních dnech snižuje!)   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je  v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Ve Spojených státech dochází k masivnímu nárůstu koronavirových nákaz, což vykolejilo pokusy restartovat ekonomiku. Nakažených jsou nyní téměř 3 miliony lidí, přesně 2 911 888. Tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnany řekla v pondělí odpoledne: "Myslím, že na nás svět pohlíží jako na vůdce v boji proti COVIDU-19."  V USA nyní dochází denně k nárůstu nákaz o 55 000 případů.

- Během svátečního víkendu v USA rychle vzrostl počet nových nákaz v Kalifornii. Za posledních čtrnáct dní stoupl počet hospitalizovaných osob o 50 procent na asi 5800.

- V týdnu do 5. července zaznamenaly Spojené státy nárůst nákaz o 27 procent ve srovnání s předchozími sedmi dny. 24 amerických států má míru nákaz vyšší, než jakou Světová zdravotnická organizace charakterizuje jako znepokojující.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro trpí příznaky nákazy koronavirem a čeká na výsledek testu.

- Brazílie zaznamenala 20 229 nových nákaz za posledních 24 hodin a 620 dalších úmrtí.

- Počet nákaz v Kataru překročil 100 000. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Volně šířený podvod

7. 7. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Dotaz do pléna, ideálně na zdepřítomné právníky: tohle není "na zavření"? Opravdu je možné tady legálně prodávat jakési mašinky na koronavirus (cenové rozpětí 12 000 - 150 000 (!!) Kč za kus), prostě koupíš, naťukáš frekvenci, ono to nějak zavrní a koronáč je pryč?

Jasně že oni tam kdesi dole malinkým písmem říkají že to NENÍ zdravotnický přístroj, a všechno je to v rovině "možná-údajně-jugoslávští vědci zjistili", takže kličkují před postihem jak dovedou. Ale to vyvolávání dojmu že je to něco co pomáhá proti Covidu tam je naprosto jasné. Fakt na toto nejsou paragrafy?

Naše demokracie ohrožuje nová forma fašismu

2. 7. 2020

čas čtení 8 minut

V této brilantní analýze ukazuje George Monbiot, jak ohromujícím způsobem je nyní podobná situace v postkomunistických zemích střední Evropy a v Británii a v USA. Podobnost čistě náhodná?

Hněv, který by lidé měli zaměřit vůči oligarchům a miliardářům, se Donald Trump a Boris Johson snaží přesměrovat jinam. Obyvatelstvo jejich zemí čelí nerovnosti a vylučování ze společnosti, trpí nízkými mzdami a nejistým zaměstnáním. Tisk, vlastněný miliardáři a politické strany, které miliardáři ovládají, přesvědčují občany, aby zaměřili svou zuřivost proti imigrantům, muslimům, proti Evropské unii a dalším "cizáckým silám", píše George Monbiot.

Z Bílého domu, ze svého luxusního věžáku na Manhattanu a ze svého venkovského sídla na Floridě zveřejňuje Donald Trump zuřivé tweety proti elitám. Vysoký poradce Borise Johnsona Dominic Cummings šíří tytéž postoje, zatímco se pohybuje mezi svým luxusním domem v londýnské čtvrti Islington, s jeho knihovnou a pokojem pro tapisérie, a rodinným venkovským sídlem v severoanglickém Durhamu.

Zjevně, ani Trump ani Johnson nezuří proti politickým či ekonomickým elitám. Zuří proti intelektuálům: proti studentům, učitelům, profesorům a nezávislým myslitelům, kteří se staví proti jejich strategii. V politice dnes výrazně sílí antiintelektualismus.

Nechápu, proč musí být česká společnost tak neuvěřitelně rasistická

6. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut


Není mi dost dobře jasné, proč značná část české společnosti vzdorně, iracionálně a zuřivě reaguje proti rozumným, férovým a spravedlivým postojům, projevujícím se v mezinárodní společnosti. Před vznikem koronavirové pandemie se mnozí Češi posmívali mladým lidem, kteří po celém světě právem poukazovali na brutální nebezpečí, které hrozí lidské civilizaci z nyní už možná nezastavitelného globálního oteplování. Chtějí tito posměváčci skutečně svou vlastní, osobní zkázu?

Drastické usmrcení Američana George Floyda policií, jen proto, že to byl černoch, vyvolalo po celém světě oprávněné a hluboké protesty proti zabíjení a diskriminaci nebělochů, stejně jako oprávněný požadavek, aby západní společnosti přestaly oslavovat své otrokáře, na jimiž vytvořeném bohatství jsou tyto společnosti v mnoha ohledech dodnes založeny. Proti diskriminaci nebělochů dnes protestují už i děti.

Jenže možná je vlna rasismu, která se v ČR vzedmula v reakci na hnutí Black Lives Matter, pochopitelná v zemi, kde Romové nemohou získat k pronájmu byt a romské děti rodiče bělošských dětí vyhánějí ze škol.

Rasová diskriminace je ovšem velmi závažná, nejen v USA, ale i v Británii. Pohlédněte na tento děsivý případ z Londýna:

Rozhovor Britských listů 296. Nebráníme se před dezinformacemi z Ruska a z Číny

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta




Informační chaos v kyberprostoru, šíření lživých informací, manipulativních teorií a vyvolávání strachu z nesmyslů je vážným problémem v dnešní době všude, nikoliv jen v České republice. S Jakubem Kalenským z organizace Atlantic Council hovoří Bohumil Kartous o tom, do jaké míry je dnes Česká republika destabilizována lžemi a vyvoláváním strachu na internetu z Ruska a z Číny a zda na to země efektivně reaguje. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 295. Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Prozaik Jan Novák napsal rozsáhlou, kontroverzní knihu o Milanu Kunderovi. Je na hranici mezi dokumentem a fikcí. Vychází dnes, v pátek 26. června 2020. Paradoxně, argumentuje kritik Petr Fischer, stejně jako Kundera, ani Novák nezvládl přechod od modernismu k postmodernismu ani celkové rozvolnění veškerých hodnot. Jan Novák se nám snaží vnutit pevné hodnoty předchozí éry a paradoxně končí se svou knihou v ideologii, která hodně připomíná komunismus. O tomto a o dalších zajímavých problémech tohoto díla muví s Petrem Fischerem v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Šíření nenávisti JE reálný problém

6. 7. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 5 minut

Ano, žijeme v době, která chce znovu redefinovat hranici, CO je nenávist a co osobní názor reflektující osobní zkušenost, KDE leží hranice mezi kriminální nenávistnou propagandou a svobodou slova. 

Ale fakt, že tu hranici zatím neznáme, že ji teprve v nových podmínkách globalizovaného kyberprostoru hledáme, není omluvou pro stupidní myšlenkový lapsus, že ona hranice neexistuje.

Když se vytáhne příklad povolení nenávistné propagandy vůči židům z Německa 30. let, ihned protistrana spustí pokřik, že jde zase o omílaný "argument ad Hitlerum", že to přirovnání je neadekvátní, že koncentráky a plynové komory již nikomu nehrozí a po té hrozné zkušenosti nikdy hrozit nebudou, atp.

Přitom události nacistického Německa stále JSOU velmi dobrým příkladem onoho nenávistného mechanismu právě proto, že je souhra historických okolností nechala proběhnout v krystalicky čisté podobě bez omezení od počátku až do konce, píše Vít Kučík.


Průběžné zpravodajství

V USA zemřel na koronavirus slavný herec Nick Cordero (41)

6. 7. 2020

čas čtení 4 minuty


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  6.7.  bylo v ČR registrováno   12515   nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 75 nových nákaz), v nemocnici bylo 130 osob a údajně celkem zemřelo 348 osob. (Netušíme, jak je možné, že MZČR počet úmrtí v posledních dnech snižuje!)   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je  v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Na koronavirus zemřela americká divadelní hvězda Nick Cordero (41). Cordero hrál v populárních muzikálech na Broadwayi jako Waitress, A Bronx Tale a Bullets Over Broadway. Strávil v nemocnici více než 90 dní. Byl v nemocnici od 30. března, utrpěl sérii minimrtvic, sraženin krve, sepsi, tracheostomii a dočasně mu implantovali pacemaker. Byl napojen na ventilátor, byl v bezvědomí a museli mu amputovat mu pravou nohu. ZDE

- Počet případů na logaritmické škále, ze dne 5. července. V USA jsou nyní nákazou vážně postihovány republikánské státy, které Trump musí vyhrát.


- Pro většinu lidí je Covid-19 krátkodobá nemoc. Avšak existuje podstatná menšina pacientů, kteří zápolí s příznaky nemoci po dobu měsíce nebo i déle. Lidé trpí únavou, bolestivými svaly a nejsou schopni se soustředit. Světová zdravotnická organizace uvedla v únoru, že v mírných případech se lidé uzdraví z Covidu-19 přibližně do čtrnácti dnů po vzniku příznaků, ve vážných případech to trvá tři až šest týdnů. Avšak v řadě případů se nyní ukazuje, že případy, které byly zpočátku mírné, trvají dlouhé týdny až měsíce. Ti, kteří v akutní fázi nemoci měli vážný průběh, trpí úbytkem svaloviny, což vede k únavě. U jiných pacientů jsou poškozeny plíce, zjizveny, což způsobuje dýchavičnost a únavu. Je známo, že nemoc působí krevní sraženiny v plicích i v jiných částech těla a neurologické příznaky od mrtvic až po úzkost a depresi. University of Leicester nyní zahajuje projekt, v jehož rámci bude vyšetřovat tyto příznaky u 10 000 pacientů. ZDE  

Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30624

Injustice and oppression no one seems to care about

2. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


You escape being press-ganged into an Al Shabaab military unit and end up in prison in Greece


The "Vial" refugee camp on the Greek island of Chios is in reality an open concentration camp, which has been set up by the Greek government in front of the eyes of apathetic Europe, says Bohumil Kartous who visited the camp recently. (This is a summary of his testimony, written in Czech.)

Sapry is a boy from Somalia, he is 18. He was born in Saudi Arabia where his parents worked. After reaching in the "Vial" refugee camp on the island of Chios, where Sapry helped the international charities to distribute material and medical help, in March of this year, he was put in prison by the Greek authorities as a result of their unwillingness to distinguish between the perpetrators and the victims of violence. He has been in prison ever since...

30624

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř

Příběh uprchlíka, “mladého muže s iPhonem”

2. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Uprchlický tábor Vial na ostrově Chios, ve skutečnosti otevřený koncentrák zřízený řeckou vládou před očima apatické Evropy, je plný lidí. Jejich příběhy jsou v české digitálně mediální hysterii v lepším případě paušalizovány na ekonomickou motivaci, v horším případě jsou uprchlíci démonizováni, aby mohli být snadno odmítnuti. Jejich příběhy však svědčí o opaku. Utíkají do bezpečí ve strachu o život, odcházejí tam, kde vidí pro sebe a pro své děti alespoň nějakou perspektivu, nikoliv jen ustavičný strach a vědomí, že dříve či později přijde nějaká osudová rána, která je nadobro zlomí. Tito lidé nechtěli opustit své domovy, byli k tomu donuceni. Zde je první z příběhů typického “mladého muže s iphonem”. Posuďte jeden z probíhajících příběhů.

Sapry je kluk ze Somálska, má 18 let. Narodil se a vyrostl však v Saúdské Arábii, kde měli rodiče práci. Drtivou část svého života tak žil v prostředí, které životním standardem připomíná Evropu: slušné bydlení, auto, škola. Samozřejmě v prostředí tvrdé náboženské totality, kterou je Saúdská Arábie. Somálsko vlastně neznal, věděl pouze, že rodiče odtud pocházejí. Po měsících v uprchlickém táboře, kde nezištně pomáhá organizacím distribuujícím materiální a zdravotnickou pomoc, se dostal do vězení kvůli neochotě řeckých úřadů rozlišovat mezi agresory a oběťmi násilí. Ve vězení zůstává dodnes... 

Facebook se vymkl jakékoliv kontrole. Kdyby to byl stát, byla by to KLDR

6. 7. 2020

čas čtení 5 minut



Jestliže ani sloučená moc gigantických firem, jako je Unilever a Coca-cola, neděsí Marka Zuckerberga, kdo dokáže pohnat Facebook k odpovědnosti?


Na tomto světě není žádná moc, která by dokázala pohnat Facebook k odpovědnosti. Žádný parlament, žádné soudnictví, žádný regulační úřad. Americký Kongres selhal. Evropská unie selhala. Když Facebook pokutovala americká Federální obchodní komise rekordní částkou 5 miliard dolarů za jeho účast na skandálu s firmou Cambridge Analytica, hodnota akcií Facebooku v reakci na to stoupla.

Což znamená, že nynější okamžik je velmi zajímavý a možná i epochální. Jestliže bude úspěšný bojkot Facebooku některými největšími světovými firmami - Unilever, Coca-cola, Starbucks, bude to jen proto, že se zaměřil na jedinou věc, které Facebook rozumí - na jeho příjmy. A pokud tento bojkot také selže, bude to další mezník.

Lidská důstojnost, věrozvěstové a Mistr Jan Hus

6. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Vždy pro mne bylo bizarní, jak může někdo byzantské věrozvěsty chápat jako národní symbol. Jsou tak neuvěřitelně mezinárodní, nadnárodní, že to víc asi ani není možné. Jejich zvěst je pro všechny lidi.

Přinášejí svou zvěst zdaleka, nikoli ze své vlasti, ale až z Palestiny, odkud ji sami dostali, a míří do ještě větší dálky: k věčnosti, kde se všichni sejdeme a kde nám bude houby platné, že jsme Češi nebo Němci nebo Rusové nebo Řekové.

Ani jeden z hrdinů jejich Knihy není Čech a nepřišli za námi proto, že právě Češi mají tuhle zvěst dostat, ale proto, že jsme lidé, a ta zvěst je pro všechny lidi.


Odpovědi, nad kterými se zamyslete sami

3. 7. 2020 / Raphael Fabisiewicz

čas čtení 22 minut


Odpověď Američana panu Stonišovi

Vydáním  Reflexu z 18. června se rozpoutala urputná debata. Do očí čtenářů se prázdně dívá černá Hitlerova tvář na hlavě hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka, známého tím, že v roce 2016 kleknutím protestoval během zpěvu národní hymny proti policejní brutalitě. „Poklekneme před všemi zločinci, kteří se prý chtěli polepšit?“ ptá se Reflex s odkazem na George Floyda, kterého zabili policisté.

Ačkoli podle redaktorky Reflexu Kateřiny Kadlecové „stanovisko ‘našeho’ listu opět nevyjádřilo názor drtivé většiny redaktorů”, za obálkou stojí její šéfredaktor Marek Stoniš. Píše v komentáři, že kdo chce „vědět více o mém postoji k hnutí Black Lives Matter, nechť si přečte aktuální úvodník Reflexu.“ Tam položí čtenářům několik otázek o současných událostech. Vyzývá je názvem „Otázky, na které si odpovězte sami.“

Já jakožto Američan pravidelně slyším nebo čtu podobné otázky v amerických médiích nebo na sociálních sítích. Vidím, jak jsou přitažlivé, respektive přitahují implicitní odpovědi. Pro mnohé lidi jsou ty odpovědi tak zřejmé, že ani nestojí za zmínku. Zdá se mi, že pan Stoniš je toho názoru.

Ale stojí. Přitažlivost otázek je, myslím si, povrchní. Ale při podrobném zkoumání se jejich podstata rozpadá. Je navýsost důležité zabývat se – a nikoli pominout – názory druhých, především těmi, se kterými nejvíc nesouhlasíme. A já s panem Stonišem nesouhlasím. To řeknu otevřeně a naplno hned na začátku. Proto, když vyzve, aby si čtenář odpověděl na jeho otázky, tuto výzvu přijímám. Jenom Vás prosím, zejména Vás, kteří považujete Stonišovy otázky za přesvědčivé, abyste mi dopřáli jen chviličku Vašeho času a abyste mi opravdu dali možnost přidat americké stanovisko k těžkému – ale nutnému – rozhovoru.

.* * *

Co odhalily o koronaviru pitvy: Příběh 38 mozků, 87 plic a 42 srdcí

2. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Nové modelování odhaduje, že 22 procent světového obyvatelstva - tedy 1,7 miliard lidí celosvětově, včetně 72 milionů v USA, je zřejmě ohroženo vážným průběhem této nemoci. Podle časopisu Lancet Global Health budou asi 4 procenta těchto lidí vyžadovat hospitalizaci.

Patoložka Amy Rapkiewicz z Newyorské univerzity při pitvách zjistila, že některé orgány pitvaných osob mají příliš mnoho mimořádných buněk, málokdy se vyskytujících na těchto místech. Začala listovat ve svých historických knihách - a našla odkaz z šedesátých let na pacienta s horečkou dengue.

Při horečce dengue, tropické nemoci, kterou šíří komáři, dověděla se, virus ničí ty buňky, které produkují krevní destičky, což vede k nezastavitelnému krvácení. Nový koronavirus, jak se zdálo, jejich vliv naopak násobil, vedlo to k vznikání nebezpečných krevních sraženin.

K nejdůležitějším zjištěním pitev obětí koronaviru patří skutečnost, že nejzuřivěji útočí virus na plíce. Patologové také nalezli patogen v částech mozku, v ledvinách, v játrech, v gastrointestinálním traktu, ve slezině a v endoteliálních buňkách, které obkládají cévy. Vědci  nalezli v mnoha orgánech množství krevních sraženin.

Pitvy mozků a srdcí však byly překvapivé, píše Washington Post.

Rozhovor Britských listů 293. Od potravinového blahobytu k hladomoru je jen krůček

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



České republice hrozí sucho. Co by se proti tomu mělo bezodkladně dělat? O tom mluví Bohumil Kartous s Danielem Pitkem, laureátem Ceny Josefa Vavrouška a "sedlákem od Milešovky". Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Svědomí a moc

6. 7. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 10 minut

Hus a ústava

(Projev k pietní vzpomínce na M. Jana Husa – 5. července 2020 v Táboře)

Vážené dámy a vážení pánové, milé sestry a bratři,

mám s připomínkou Jana Husa na den jeho smrti problém. Nechci, aby se podobně jako v případě Milady Horákové nebo Jana Palacha a dalších osobností vzpomínalo pouze na jejich smrt, snad někomu z vás zní v uších monolog z Krylovy písně: „Úloha osobnosti v dějinách se stává z ochoty dotyčné osobnosti zemřít, nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat!“ Jsem si ale vědom prapůvodu oné vzácné úcty, spojující život, smrt a odpověď na obě výzvy Boží, promlouvající ve svědomí člověka. Má-li kdo v ústech křesťanskou civilizaci, musí si být vědom, že jejím základním kamenem je právě vzdor vůči smrti, výhost strachu v učení, konání a ano utrpení Ježíše Krista na Golgatě. Ježíš zemřel, aby Kristus mohl žít v etice, svědomí, aby spojil židy a pohany, aby byl úhelným kamenem víry odpouštějící, a tudíž osvobozující, solidární a tedy k solidaritě, bratrství vedoucí.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Vzpomínka na krutou smrt jako vykázanou „daň za svobodu svědomí“?

6. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


V českých poměrech kdekdo ví, že 6. července 1415 byl v Kostnici vykonán ortel nad náboženským reformátorem Janem Husem; jeho nelítostným upálením zaživa na hranici. V Kostnici (Konstanz) zrovna zasedal církevní koncil, který měl konečně „udělat pořádek“ v římské církvi; především normalizací poměrů při její organizační správě a respektem k církevně vyhlašovaným zásadám víry.

Zadarmo drahej

3. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když Viggo Mortensen coby Diego Alatriste ve filmu Agustína Díaze Yanese dostane za úkol získat zpět pro krále loď s odcizeným pokladem, komentuje situaci hořce ironickou poznámkou: "Někdo někde ukradl víc než měl."

Trumpismus je hlubokým vředem americké politické scény

2. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Trumpovy Spojené státy zůstávají i nadále epicentrem pandemie a konkurovat jim může pouze Brazílie v čele s polopříčetným prezidentem Bolsonarem nebo Velká Británie nemotorného klauna Borise Johnsona. Americký prezident a jeho straničtí nohsledi se ale tváří, jako by se nic výjimečného nedělo: jako by se nakažlivá choroba dala jednoduše odmyslet. Kolosální průšvih v podobě rekordního počtu nakažených je vydáván za triumf covidové agendy Bílého domu. Nu což, co nevidět bude volební kampaň v plném proudu, tak proč si ji kazit nepříjemnostmi: raději strčit hlavu do písku a ono už to nějak dopadne.  

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23286