18414

Několik úvah o historii, paměti a demokracii

14. 2. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 43 minut

Koncepce rozvoje a dalšího směřování Ústavu pro studium totalitních režimů


Očekávanou formou ucházení se o pozici ředitele ÚSTR je sestavení programu s klíčovými body, čímž se identifikují problémy a nabízejí konkrétní řešení. Moje koncepce bude postavena tak, že má hlavně filozofický charakter. V Ústavu pracuji od července 2014, předtím jsem byla od května 2013 místopředsedkyní jeho vědecké rady. Tento projekt vychází z mých zkušeností zúčastněné pozorovatelky nasbíraných během těchto devíti let. Moje koncepce spočívá v tom, že existuje důležitější a naléhavější úkol než rozhodovat o technických detailech reorganizace ústavu: tímto naléhavým a důležitým úkolem je změnit náš přístup k minulosti.

 17762

Rozhovor Britských listů 467. Jak otrava Bečvy odhalila katastrofální stav zákona v ČR

11. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Otrava řeky Bečvy v září 2020, při níž zahynuly desetitisíce ryb, se zřejmě v důsledku kolapsu českých zákonů už nikdy nevyšetří. Ale co by se se zákony mělo udělat, aby se takovéto katastrofy v České republice neděly? O tom hovoří Jan Čulík s přírodovědcem Jakubem Hruškou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. února 2022.


 18301

Hrdí občané a občanky Ukrajiny na sociálních odborech….

14. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut


(Věnováno všem statečným ženám a mužům z Ukrajiny, kteří jsou moji duševní oporou po mnoho let v sociální práci, vždy si na jejich osudech uvědomím vlastní rozmazlenost a slabost)

Na sociální práci je pro mne jedna z nejzajímavějších věcí ta, že jste neustále konfrontován s realitou až intimnosti života občanů (často je navštěvujeme v jejich bytech). Sice jim říkáme klienti, snad, abychom si drželi podle všech teoretických učebnic odstup a hranice a byli jsme tzv. profesionální.

 18415

Pošuci z SPD se snaží zničit českou ekonomiku a připravit Čechy o živobytí

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Pozoruhodná je  akce pošuků z Okamurovy SPD (bohužel včetně i do nedávné doby respektovaného Petra Druláka), kteří usilují o odchod České republiky z Evropské unie.

Co si tito šílenci myslí, že se by se asi v takovém případě stalo? Pěkný je příklad Velké Británie, která se od brexitu propadá do autoritářství, premiérem je tam usvědčený lhář a korupčník a občané po milionech chudnou:

Vývoz z Británie do EU loni klesl o 20 miliard liber


Z dat britského statistického úřadu vyplývá, že brexit prohloubil ekonomické problémy způsobené pandemií. Vývoz oděvů  z Británie do Eu se propadl o 60 %, zeleniny o 40 % a automobilů o 25 %.

Vývoz zboží ze Spojeného království do EU se podle oficiálních údajů za první celý rok od brexitu snížil o 20 miliard liber(600 miliard Kč) ve srovnání s posledním obdobím stabilního obchodu s Evropskou unií

Čísla, která v pátek zveřejnil britský státní statistický úřad (ONS), dokazují, že kombinovaný dopad pandemie a odchodu Británie z jednotného trhu způsobil v období od ledna do prosince loňského roku 12% pokles vývozu ve srovnání s rokem 2018.

 18186

Ukrajinská krize: chybný odhad může vyvolat nechtěný širší konflikt

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Riziko, že se něco stane, například srážka stihaček, nebo že nějaký Rus nebo Američan začnou impulzivně střílet, může válku opravdu rychle eskalovat
 


Bezprecedentní ruské vojenské obklíčení Ukrajiny nejen přiblížilo vyhlídky na ničivou válku v této zemi, ale také zvýšilo riziko vyvolání nezamýšleného širšího konfliktu, míní list Guardian,

USA a NATO neochvějně prohlašují, že jejich vojáci na Ukrajinu nevstoupí, ať se děje cokoli, a Pentagon stáhl 160 vojáků národní gardy, kteří působili jako vojenští poradci.

I během studené války Washington a Rusko zajistily, aby se jejich armády nestřetly, a Joe Biden dal jasně najevo, že bude usilovat o to, aby tomu tak bylo i nadále.

 18237

Británie: Příští varianta covidu by mohla usmrtit daleko víc dalších lidí, varují vědci

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty


Rušení karanténních opatření je nerozumné a není založeno na vědeckém konsensu
 

Přední britští vědci varovali, že budoucí varianta viru Covid-19 by mohla být mnohem nebezpečnější a způsobit mnohem více úmrtí a případů vážných onemocnění než omikron

Řada z nich proto tvrdí, že je třeba postupovat opatrně při rozhodování politiků zrušit karanténní omezení.

Zároveň sílí požadavky, aby nejvyšší britští vědečtí poradci britské vlády pro covid, Chris Whitty a Patrick Vallance,  uspořádali tiskovou konferenci, na které by sdělili veřejnosti, jaké vědecké důkazy podpořily rozhodnutí Borise Johnsona ukončit pandemická omezení. Zdá se totiž, že žádné.

 18317

Horká fáze ukrajinská krize: zahrávají si západní tajné služby a média s jaderným ohněm?

14. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Americko-ruské tahanice kvůli Ukrajině po několikaměsíčním urputném strašení ruskou invazí vstoupily do horké fáze; americké tajné služby, které už poněkolikáté změnily termín nového ruského vpádu na Ukrajinu, tentokrát stanovily datum možné invaze na středu – aniž by pro svá tvrzení opět předložily jakýkoliv důkaz, který si po Washingtonu vyžádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bez úspěchu. Podle amerických zpravodajců by mělo jít o masivní útok doprovázený leteckými údery a posléze i pozemní invazí. 

Pozn. JČ: Ukrajinský velvyslanec v Londýně zdůraznil v rozhovoru v Channel 4 News v neděli večer, že se Američanům už několikrát zveřejněním varovných informací o připravovaných krocích ruské strany podařilo tyto kroky zrušit. Upozornil, že tato strategie zafungovala, a vyjádřil přesvědčení, že se touto strategií možná dá invazi Ruska na Ukrajinu zabránit.

 18186

Tři poznámky k vojenské pomoci Ukrajině

14. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty


I.

Česká republika slíbila Ukrajině ohrožené vystupňováním ruské agrese pomoc v podobě 4000 kusů dělostřelecké munice výběhové ráže 152 mm. Nevím, o jaký typ střel se jedná, ale pokud to jsou například tříštivo-trhavé granáty, muselo by jich být 10 x více, aby tento dar neměl větší symbolickou než praktickou hodnotu. (Podrobněji o tom na BL píše Karel Dolejší v článku Jak jsme se předali z 27. 1.) Zvažme, zda okamžitě nemůžeme pomoci více. V České republice je stále živá tradice vývoje protipancéřové munice různých ráží a typů. Ukrajinská armáda by nyní toto střelivo jistě ocenila, zvláště, pokud ho bude moci nabít do zbraní, s nimiž její vojáci už umějí zacházet.

 16578

Environmental impact assessment (aneb kacířské slovo ekologa)

14. 2. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

 

V relativním pravěku (počátek 90. let minulého století minulého tisíciletí) jsem chodil do takové školičky, kde nás učili různí zajímaví lidé. Jména mi, kromě populárního p. Vavrouška, už vypadla. Jeden - další - z nich tou dobou pracoval na první tuzemské EIA. Tedy na prvním našem zákoně o posuzování vlivu záměrů (většinou staveb), případně koncepcí na životní prostředí (EIA/SEA). Pamatuji si, že hovořil o základním plánu, aby se pomocí tohoto procesu, řekněme pro danou investici, hlavně hledalo co nejvhodnější místo její realizace – z pohledu vlivu na okolní životní prostředí. A za druhé, samozřejmě, aby výstupní stanovisko příslušného správního orgánu obsahovalo všechna potřebná doporučení, jak ŽP dostatečně ochránit právě tam, kde investice zrealizována bud.

 16578

Knokaut pro Mariana ”Terminátora” Jurečku

14. 2. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

Leckdo by mohl Mariana ”Terminátora” Jurečku (KDU-ČSL) označit za tmáře. Jak jinak si vyložit nesmysly o domácím násilí, které donedávna expert na zemědělství, čerstvě také na sociální a pracovní otázky, trousí, kudy chodí. Nejlepším řešením, zdá se, by byl knokaut pro ministra.

Jurečka, který se z vůle boží a české vlády přes noc stává také odborníkem na rodinné záležitosti, proráží temnotu vlastní nevědomosti výroky o tom, že fyzické násilí patří do moderní výchovy. Místo, aby se chytil za nos a uznal, že takhle představitel vlády prostě nesmýšlí a nemluví, šou musí jet dál!

30871

Peníze se nedají pít! Stovky lidí protestovaly proti slabé dohodě o dole Turów

13. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Praha - 13. února 2022: Více než tři sta lidí se v neděli sešlo na Václavském náměstí v Praze, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nově uzavřenou smlouvou o polském dole Turów a se stažením české žaloby na důl u Soudního dvoru EU. Demonstraci zorganizovala nezisková organizace Greenpeace ČR, která výsledek česko-polského jednání o hnědouhelném dolu vnímá jako selhání české vlády v jejích základních povinnostech ochrany životního prostředí a práv českých občanů. Organizace Greenpeace podá kvůli podpisu smlouvy a kvůli stažení žaloby na důl stížnost k Evropské komisi a vyzve ji, aby podala na důl Turów vlastní žalobu. Lidé mohli na demonstraci podepsat dopis adresovaný Evropské komisi, sběr podpisů probíhá i on-line: #StopTurów-Peníze se nedají pít. Otevřený dopis Evropské komisi. (spoluproklima.cz).

 18411

I při 100% využívání obnovitelných energií je v Německu zaručena bezpečnost dodávek

14. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Čeští politikové tvrdí, že následovat energetickou strategii Německa, založenou na obnovitelných zdrojích, by bylo pro Česko katastrofa. Je to hloupost. (Kromě toho Dukovany nebudou dostavěny do roku 2030, bude následovat patnáctiletá energetická mezera!)

Milan Lelek připravil shrnutí informací z německých zdrojů:

Zásobování elektřinou v Německu by bylo také zaručeno 100 procenty obnovitelných energií. I ojedinělé extrémní situace lze v maximální možné míře zvládnout evropskou propojenou sítí a inteligentním řízením zátěže. Jako záloha pro případné nedostatky v příkonu by byla nutná pouze mírná doplnění přes plynové elektrárny. Povětrnostní rok 2012 je obzvláště vhodný pro vyhodnocení extrémní situace, protože v tomto roce v únoru panovaly zvláště nízké teploty s malým předpokládaným výkonem větrných elektráren v celém Německu a Evropě. Napájení elektráren větrem v tomto období kolísalo kolem 10 % maximálního možného výkonu a je tak hluboko pod obvyklou úrovní v tomto zimním týdnu, která se v průměru pohybuje kolem 50 % maximálního výkonu.

 18409

Putin hraje Jokera, a tak Biden využívá příležitosti zahrát si na amerického Batmana.

14. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 
Jasný nepřítel, který nevyžaduje mnoho vysvětlování, je vše, co Joe Biden potřeboval. S jeho opravdu nízkou popularitou a nepravděpodobnou schopností změnit vnímání, že je slabý, senilní, bezbarvý prezident, mu Vladimir Putin nabízí příležitost zahrát si oblíbenou americkou roli smolaře, který nakonec zvítězí nad brutálním mocným padouchem.

 18408

Karel Gott byl ikonou, do jeho skutečného života nám nic není

14. 2. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Jen o pár bloků  od mého domova v dětství vyráběl pan Lang dokonalý "dort z Tmavého lesa". Všechny narozeniny v sousedství si ho žádaly. Matky moje i mých kamarádů milovaly dorty pana Langa, vždycky přišly včas, což byla v Brazílii vzácnost. Pan Lang byl přívětivý, ale neosobní, jak se očekávalo od německých přistěhovalců a jejich potomků, kteří zaplavili Jižní Ameriku v 19. století během bramborových hladomorů a také později, po druhé světové válce, kdy mnozí utekli z Německa před pronásledováním nebo bez střechy nad hlavou do Argentiny, do Chile, do Brazílie a do Paraguaye, kde věděli, že najdou podporu u těch rodin, které tam žily po generace, ale stále si udržovaly německý jazyk, kuchyni a zvyky.

 18186

Co stojí za odklady masivního ruského útoku na Ukrajinu?

13. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 5 minut


Rusko shromáždilo u hranic Ukrajiny alespoň 130 000 vojáků a velké množství zbraní. Tato armáda může kdykoli vtrhnout do ukrajinského vnitrozemí. Proč se tak dosud nestalo?


Nejslabším, přesto často zmiňovaným argumentem je, že Putin čeká, až skončí olympijské hry v Pekingu. Kreml však svoji armádu dlouhodobě používá cynicky a bez zábran. Bylo by překvapivé, kdyby ruské velení znenadání ctilo tradici olympijského příměří. Navíc sto tisíc ruských vojáků i s technikou strašilo u ukrajinských hranic již loni na jaře, kdy žádná olympiáda nebyla. Nač tedy čekají?

 18186

Kyjev varuje západní letecké společnosti, aby nelétaly nad Černým mořem

13. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Ukrajinská prababička cvičí se samopalem pro obranu své země. "Vaše maminka by to udělala taky," řekla reportérovi.

- Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan konstatoval, že svět je "v situaci, kdy by invaze mohla začít kdykoliv" a varoval před pravděpodobnými civilními obětmi, pokud válka začne. Sullivan nicméně uvedl, že ačkoli v posledních  dnech došlo k urychlení hromadění 130 000 ruských vojáků na ukrajinské hranici, stále by mělo být možno krizi vyřešit diplomatickou cestou.

- Derek Chollet z amerického ministerstva zahraničí vysvětlil, co prezident Joe Biden myslel "rychlou a vážnou cenou", jíž pohrozil, pokud dojde k invazi. Za prvé, značné a "ochromující" hospodářské sankce vůči Rusku. Za druhé posílení a vybudování vojenských kapacit na východních hranicích NATO.

- Ukrajina doporučila leteckým společnostem, aby se od pondělí do soboty vyhnuly letům nad otevřenými vodami Černého moře kvůli ruskému námořnímu vojenskému cvičení.

- Polsko se připravuje na možný příliv uprchlíků.

- Britský ministr obrany Ben Wallace vyvolal v nedělním listě Sunday Times kontroverzi, když prohlásil, že ve vzduchu je "cítit závan Mnichova" - s odkazem na mnichovanství z roku 1938.

- Ukrajinský velvyslanec ve Spojeném království Vadym Prystajko si poté postěžoval, že poplach, který Západ vyhlašuje, riskuje, že nahrává Putinovi.

- Britský ministr obrany Wallace se kvůli ukrajinské krizi vrací z evropské rodinné dovolen do Británie.

- Vyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová zrušila návštěvu Libérie, aby se mohla věnovat diplomacii v New Yorku.

- Německý kancléř Olaf Scholz sdělí Putinovi na jejich setkání tento týden o "těžkých důsledcích", pokud Putin zaútočí na Ukrajinu, ale neočekává, že to bude mit na Putina jakýkoliv efekt.

- Evropa se může ocitnout na pokraji války, dodal německý vicekancléř Robert Habeck.- Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk obvinil Německo  z "pokrytectví" kvůli odmítnutí dodávek obranných zbraní Kyjevu.

- Nejméně desítka velvyslanectví doporučila svým občanům, aby opustili Ukrajinu.

 18186

Biden varuje Putina: Pokud zaútočíte na Ukrajinu, zaplatíte vysokou cenu

13. 2. 2022

čas čtení 8 minut

Americký prezident se obává "rozsáhlého lidského utrpení" v případě invaze, Rusko jakékoli plány na útok popírá

 




Joe Biden v sobotu večer varoval Vladimira Putina, že USA "uvalí na Rusko rychlé a tvrdé tresty", pokud jeho jednotky napadnou Ukrajinu. V telefonickém rozhovoru, který trval více než hodinu, americký prezident uvedl, že invaze by "přinesla rozsáhlé lidské utrpení a snížila postavení Ruska".

Telefonát byl vyvrcholením horečné celodenní diplomatické aktivity zaměřené na odvrácení války na Ukrajině, která by podle varování USA mohla začít již ve středu.

 16510

Brilantní článek Nicka Cohena o katastrofálním úpadku pobrexitové Británie. Varování pro všechny všude!

13. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Lži se vyskytují ve všech formách a velikostech. Tato vláda je zná všechny
 
Šarlatáni nyní zaplňují prázdné místo, kde jsme kdysi měli čestné a věcné lidi
 

 

Tato vláda lže. Lže, protože ji vede premiér, který už dávno zapomněl, jaký je rozdíl mezi pravdou a lží, pokud jej vůbec někdy znal. Lže, protože premiér vždycky říkal, co potřeboval, aby se lidi smáli, aby pro něho hlasovali, aby získal peníze, nebo aby unikl před trestem. Lže, protože premiér zjistil, že lhát je snadné - když kvůli lhaní přišel o jedno zaměstání v Timesech, ale dostal nové místo v Daily Telegraphu, kde lhal ještě víc.

 18186

USA varují před "jasnou možností", že Rusko během několika dní napadne Ukrajinu

11. 2. 2022

čas čtení 7 minut

Aktualizace: Biden má v sobotu telefonovat s Putinem


Činitelé vzkazují Američanům, aby v příštích 48 hodinách opustili zemi kvůli obavám z útoku na Kyjev

Bidenova výzva spojencům následovala po schůzce v Bílém domě, kde se projednávaly nejnovější zpravodajské informace o ruském vojenském posilování

Spojené státy varovaly před "velmi zřetelnou možností" ruské invaze na Ukrajinu v příštích několika dnech, která by mohla zahrnovat drtivý útok na Kyjev, a sdělily všem zbývajícím Američanům, aby v příštích 48 hodinách opustili zemi.

Diplomatické zdroje uvedly, že Joe Biden v telefonátu sdělil spojeneckým představitelům, že Vladimir Putin přijal rozhodnutí o invazi, ale Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost, řekl, že USA si nemyslí, že Putin vydal "konečný rozkaz".

 18186

Ne, Rusko Ukrajinu nenapadne

11. 2. 2022

čas čtení 7 minut

V uplynulém roce, kdy Rusko shromažďovalo své vojáky podél hranic s Ukrajinou, narůstaly obavy z blížící se invaze. Řada západních představitelů před touto možností opakovaně varovala. Moskva popřela, že takové plány chystá, ačkoli své vojáky dosud nestáhla. Někteří pozorovatelé interpretovali tato ruská prohlášení jako nepravdivá, a dokonce obvinili ruské orgány z přípravy operace pod falešnou vlajkou, poznamenává Harun Yilmaz na webu Al Džazíry.

 18186

"Věci se mohou rychle zvrtnout," varoval Biden v souvislosti s Ukrajinou. Jednání v Berlíně selhala

11. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Americký prezident vyzval všechny Američany, aby okamžitě opustili Ukrajinu

Biden v televizním rozhovoru zopakoval, že by za žádných okolností neposlal na Ukrajinu americké vojáky, a to ani na záchranu Američanů v případě ruské invaze. "To by byla  světová válka. Když po sobě Američané a Rusové začnou střílet, jsme ve zcela jiném světě," řek
l.

"Američtí občané by měli z Ukrajiny odejít, měli by odejít hned," řekl Biden v rozhovoru pro NBC News. "Máme co do činění s jednou z největších armád na světě. Toto je velmi odlišná situace a věci se mohou rychle zvrtnout."

 18407

Johnsonova vláda zrušila zákaz pro vlastníka zasahovat do redakční linie listů Times a Sunday Times

11. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Idiotská Johnsonova "ministryně kultury", která byla nedávno právem satirizována pro své neuvěřitelně trapné mediální rozhovory hájící lži svého premiéra, a jejímž dalším cílem je zničit BBC, Nadine Dorriesová odstranila všechny právní překážky bránící majiteli, mediálnímu oligarchovi Rupertu Murdochovi zasahovat do redakční nezávislosti listů Times a Sunday Times, a ukončila tak omezení, která platila od roku 1981, kdy tyto noviny Murdoch koupil.

30160

Další univerzita se přesvědčila, jak je tomu s čínskou cenzurou

11. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Tento týden se přední univerzita v D.C. ocitla v situaci, kdy musela cenzurovat kritiku čínské vlády odstraněním uměleckých plakátů zdůrazňujících porušování lidských práv Pekingem, upozorňuje Josh Rogin. není to poprvé, co dlouhá ruka čínského vlivu dosáhla do čínských kampusů - a nebude to ani naposledy.

Rozhovor Britských listů 466. Jak zabránit sociálním sítím v šíření vražedných lží

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Známý kanadsko-americký rockový muzikant Neil Young opustil platformu Spotify: reagoval na otevřené výzvy lékařů platformě Spotify, která naprosto neregulovaně šířila vražedné dezinformace o covidu a o očkování proti covidu. Během týdne se k jeho podpoře lékařů a jejich kritice neodpovědné a neregulované sociální sítě přidala i pisničkáčka Joni Mitchell a další zpěváci. Má takový bojkot vůbec význam a co se dá dělat proti neodpovědným sociálním sítím šířícím smrt? O tom hovoříAlbín Sybera s Bohumilem Kartousem, který je kromě redaktora Britských listů také odborníkem na dezinformace a mluvčím Českých elfů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterka 8. února 2022.



 18406

Bývalý britský konzervativní premiér John Major ostře zaútočil na lháře a podvodníka Borise Johnsona

11. 2. 2022

čas čtení 10 minut

 Demokracii nemůžeme považovat za samozřejmost - selhání této vlády ohrožuje nás všechny, napsal John Major

Důvěra v britskou politiku je na dně, narušuje ji idiotské chování. Na parlamentu  záleží. Na naší zemi záleží
 


Naše demokracie vždy patřila k nejsilnějším a nejuspořádanějším na světě, píše bývalý britský konzervativní premiér. Opírá se o respektování zákonů přijatých parlamentem, o nezávislé soudnictví, o přijetí konvencí veřejného života a o zdrženlivost mocných.

Pokud se cokoli z této křehké rovnováhy vychýlí -   jak se to děje - je naše demokracie podkopávána. Naše vláda se provinila tím, že tyto konvence v malém, ale významném rozsahu nedodržuje.

Rozhovor Britských listů 465. Covid-19: Teď opravdu nerozvolňujte!

3. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Česká republika zaznamenává absolutně rekordní počty nákaz a Fiala ruší nutnost ukazovat v restauracích očkovací certifikáty. Jaká je dnes situace ohledně koronavirové pandemie v ČR, jaký bude nejbližší a střednědobý vývoj? O tom hovoří Jan Čulík znovu se známým imunologem profesorem Václavem Hořejším. Potíž je, že případy vážných hospitalizací vznikají až dva až tři týdny po nákaze a nynější počet nákaz daleko převyšuje počet nákaz ještě v nedávné minulosti. Proto by bylo záhodno pár týdnů s rozvolňováním počkat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

Rozhovor Britských listů 464. Zabrání oligarchové v ČR vzniku ekologické energetiky?

1. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Je dobře známo, že Česká republika je hospodářsky a politicky otrokem mocných oligarchů. Jak budou jejich ekonomické zájmy bránit nutné ekologické transformaci českého průmyslu? O tom hovoří Albín Sybera v souvislosti se sloučením banky Moneta s finančními institucemi PPF s Radkem Kubalou, spolupracovníkem ekologické platformy Reset. Oligarcha Tykač posílil pozici minoritního akcionáře a společně s PPF (se kterou ho pojí investice v hnědouhelném průmyslu) budou mít velký vliv na dění v nové bance. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 1. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

Ekologie

Rozhovor Britských listů 462. O pokryteckém postoji francouzské vlády vůči pandemii

24. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



V posledních dnech zaznamenává Francie každý den v důsledku šíření omikronu skoro půl milionu nákaz. Francouzská historička Muriel Blaive v rozhovoru s Janem Čulíkem svědčí o naprostém chaosu ve francouzských školách, kde je obrovské množství žáků nakaženo, jenže ten chaos se netýká pouze covidu... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 25. ledna 2022.

Bez zvyšování daní se neobejdeme

1. 2. 2022

čas čtení 14 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 463.


Bohumil Kartous:

Finanční politika současné vlády, budoucnost výdajů z veřejných rozpočtů, ale i příjmu veřejného rozpočtu. Jaká bude bilance veřejných zdrojů v České republice? To je téma, které budeme rozebírat s ekonomem z institutu CERGE-EI Filipem Pertoldem. Dobrý den.

Filip Pertold:

Dobrý den, díky za pozvání.

Bohumil Kartous:

Když si čteme programové prohlášení vlády, dozvídáme se, že vláda chce relativně hodně úspor.


 16578

Kdo je vlastně oběť a kdo trýznitel

11. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Kdo je vlastně oběť a kdo trýznitel v akci StB Asanace aneb "Život a doba soudkyně JUDr. Olgy Kalašové…."

" A když si představíte, že za Vámi denně chodí přátelé, které někdo přepadl, kteří zažili násilí, byli biti u výslechů (...), tak na tu dobu vzpomínám dost nerada. To nejhorší období, které opravdu bez nadsázky se dá nazvat terorem, začalo někdy na jaře 1981…."

Petruška Šustrová

Nikoho už to pochopitelně nezajímá, stejně jako v normalizačním Československu i dnes máme hlavně na starost každodennost (v tomto oba systémy na sebe krásně navazují, od shánění česneku k shánění levnější elektřiny a tak pořád dokola).

 18405

Po skandálech v londýnské Metropolitní policii byla konečně donucena její šéfka k rezignaci

11. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Šéfka policie Cressida Dick odchází z funkce o dva roky předčasně. Londýnský primátor Sadiq Khan ji obvinil, že se nedokázala vypořádat s misogynií a rasismem v londýnské policii
 


Dramatická rezignace Cressidy Dickové byla oznámena jen několik hodin poté, co v telefonátu do rozhlasu uvedla, že ve funkci zůstane a má plán, jak Metropolitní policii zbavit  toxické kultury. Když však londýnská radnice dala jejím asistentům najevo, že plán je nedostatečný, rozhodla se komisařka bojkotovat odpolední jednání, na němž měla být zbavena funkce,   a místo toho podala výpověď.

29707

Mlčení levičáků ke kremelskému neokolonialismu je zarážející a ostudné

11. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Představte si, že by se Británie pod autoritářským vedením toužícím po zašlé slávě pokoušela obnovit své impérium, napsal Edward Lucas. Mohlo by to zahrnovat využití ekonomických pák, snahu využít angličtiny jako prostředku kulturní hegemonie, tvrzení ohledně hluboké civilizační nadřazenosti a zneužití globálního dosahu anglikánské církve.

 18403

Keir Starmer obvinil koalici Stop the War, že se staví na stranu nepřátel NATO

11. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Předseda britských labouristů potvrdil podporu transatlantické alianci a zaútočil na organizaci, v níž je Jeremy Corbyn vůdčí osobností
 
Keir Starmer otevřeně zaútočil na koalici Stop the War, v níž je Jeremy Corbyn vůdčí osobností, a fakticky obvinil tuto organizaci, že se staví na stranu Ruska proti NATO.

V článku pro deník Guardian, který napsal cestou do Bruselu, kde potvrdil rozhodnou podporu labouristů Severoatlantickému společenství, Starmer tvrdí, že členové koalice Stop the War "nejsou pozitivními hlasy pro mír".

27816

Tisková zpráva:

Ohrožení zahrádek, zeleně, zemědělské půdy či veřejných prostranství. Jako “bonus” nerovné podmínky pro developery a drobné vlastníky. Kde se bude stavět podle návrhu Metropolitního plánu?

11. 2. 2022

čas čtení 5 minut

Návrh připravovaného územního plánu Prahy, tzv. Metropolitního plánu, vymezuje ve srovnání s platným územním plánem obrovské množství nově zastavitelných ploch. Ohrožena jsou rekreační území, jako např. okolí vodní nádrže Džbán, všechny zahrádkářské kolonie a zemědělská půda, u které dojde ke značnému záboru. Dokonce už ani ulice a náměstí nebudou striktně nezastavitelné – kauzy jako obchodní dům na náměstí u InterContinentalu se tak mohou stát běžnou praxí. Do nebe volající je nerovnost požadavků na velká rozvojová území, kde plánují stavět developeři, ve srovnání s požadavky na volné plochy sídlišť a pozemky drobných vlastníků, včetně soukromých zahrad. 

 17345

Tisková zpráva:

Co Valentýn! 14. února se slaví Svátek darování knih!

11. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Nemáte rádi komerční svátky typu svatého Valentýna? Nevadí, oslavte v pondělí raději Mezinárodní den darování knih! International Book Giving Day probíhá po celém světě a jeho posláním je, jak název napovídá, darovat knihu. Akce je zaměřená zejména na děti a má rozvíjet jejich zájem o knihy, není ale žádné pravidlo, komu, či kam knihu dát. Darovat můžete knihu novou i použitou...

 18400

Karel?

10. 2. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

 
Musím se přiznat, že mám vážné pochybnosti nad dvouhodinovým (!!) filmem Olgy Malířové-Špátové s poněkud bulvárně emocionálním názvem Karel, zaznamenávajícím láskyplně poslední měsíce života zpěváka Karla Gotta - s průhledy do předchozích historických epizod jeho zpěvácké kariéry. Film uvádí Gottova komerční agentura, takže už to nás vlastně nutí zpozornět, že to bude dvouhodinová reklama na milovaného zpěváka. Produkci filmu řídí Gottova mladá manželka, takže všechno má pod kontrolou i ona. V závěrečných titulcích se dovídáme, že jedna ze starších dcer Karla Gotta nedala souhlas s použitím natočených záběrů s ní, takže se ve filmu nevyskytuje. Už to vyvolává pochybnosti, na co se to vlastně koukáme.

 18301

Jsem mediátorka konfliktů. Toto je naše cesta z ukrajinské krize

10. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Současný západní narativ o ukrajinské krizi říká, že Rusko je machiavelistická mocnost s expanzivní agendou. Tento názor formuje naši reakci: síle odpovídáme silou a hrozbám hrozbami. Ale co kdybychom se pokusili proniknout do mysli nepřítele a zeptali se, co je motivem agrese? Mohli bychom tím tento cyklus přerušit - a nabídnout Putinovi také cestu ven? ptá se v Guardianu Gabrielle Rifkind.

 16879

Jak jsme se dostali až sem?

10. 2. 2022

čas čtení 13 minut

Komentáře ke krizi mezi Ruskem a Západem se pochopitelně nejčastěji věnují Ukrajině. Koneckonců kolem ukrajinských hranic je nyní rozmístěno více než 100 000 ruských vojáků a velké množství zbraní. Přesto takový úzký pohled odvádí pozornost od americké strategické chyby, která se datuje do 90. let 20. století a stále se projevuje.

V tomto desetiletí bylo Rusko na kolenou. Jeho ekonomika se zmenšila o téměř 40%, nezaměstnanost prudce rostla a inflace prudce stoupala (V roce 1999 dosáhla monumentální výše 86%). Ruská armáda byla v troskách. Místo toho, aby se prezident Bill Clinton a jeho zahraničněpolitický tým chopili příležitosti vytvořit nový evropský řád, který by zahrnoval i Rusko, promarnili ji rozhodnutím o rozšíření NATO směrem k hranicím této země. Taková chybná politika zaručila, že Evropa bude opět rozdělena, píše emeritní profesor mezinárodních vztahů Rajan Menon.

 17954

Čtvrtina světa je závislá na tání ledovců; voda z nich zmizí dříve, než se čekalo

10. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

1) Pokud horské ledovce zadržují méně ledu, než se dosud předpokládalo, co to znamená pro lidi, kteří jsou na ledovcích závislí?

Na horských ledovcích a sněhové pokrývce jsou celosvětově závislé téměř dvě miliardy lidí, pro které jsou hlavním zdrojem pitné vody. Mnoho lidí je také závislých na vodě z ledovců kvůli výrobě vodní energie nebo zemědělství, zejména v období sucha. Převážná většina ledovců na celém světě však v důsledku oteplování klimatu ztrácí během roku více hmoty, než kolik jí nabývá, a pomalu mizí. To bude mít na tyto lidi značný dopad, poznamenává Mathieu Morlighem.

 

 18186

Ukrajina a Rusko (něco geopolitických fabulací)

10. 2. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Můžu se samozřejmě naprosto mýlit, ale zkusím to. Jsem přesvědčen, že to, co nyní sledujeme, je úsilí Putina vyjít ze situace jako vítěz a nemuset přitom vojensky zaútočit. Jako už několikrát předtím vyšel i nyní ze špatných předpokladů a zahnal se sám do pasti. Přisouvá ke hranicím Ukrajiny ze všech stran další a další jednotky - protože nemůže jinak. Nemůže zastavit, couvnout a odvolat je zpět do kasáren, protože on musí vyjít (prezentovat se) jako vítěz, musí ohlásit nějaké slavné vítězství pro sebe, ruský stát a ruský lid, posílení země, jejího vlivu. Protože kdyby nemohl oznámit vítězství, byla by to porážka. To se v Rusku nepromíjí ani Putinovi.

Jak jsem ke svému příjmení přišel

10. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Od „pradávna“ se traduje, že v Holešově (můj otec se narodil v Brně, ale jeho otec, děd, praděd atd. byli z Holešova, kde otec chodil na gymnázium – za Holešov se také stal mistrem republiky v házené) žily dvě navzájem nepříbuzné rodiny Cveků. Na to, jak je tohle příjmení vzácné, to byla velká záhada. Před třemi lety jsem si o tom psal s panem Františkem Cvekem, který při sestavování rodokmenu záhadu vyřešil. Podle jeho bádání je tomu takto:

 17920

Potlesk Hygienám

10. 2. 2022 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Případ nařízení plošného propouštění v řadách Krajských hygienických stanic už nelze vysvětlit pouhou nekompetentností, hloupostí či mantrou ideologické škrtpolitiky – to je čistá asociální pravicová zlovůle. Je to sprosté nevděčné neřádstvo. Nová vláda starých strak holt dělá, k čemu dostala mandát – pokračovat v destrukci za doprovodu chórů vyprázdněných slušnofrází o demokracii a západních hodnotách.

Kdo důvěřuje, přestane se ptát

10. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18399

Monitor Jana Paula: Rozhovor s Janou Bryjovou o fyzickém trestání dětí

10. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 15 minut

Polemickou diskusi vyvolal rozhovor ministra práce a sociálních věcí pana Jurečky publikovaný na Aktualne.cz (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rozhovor-marian-jurecka/r~652e97c27eb911ecb5bd0cc47ab5f122/), v němž vyslovuje své názory na fyzické trestání dětí. Pan Jurečka v něm mimo jiné říká: ”Je zásadní umět odlišovat, co je násilí nepřiměřené a dlouhodobé a co je akt, který rodič použije třeba jen několikrát za život k vymezení mantinelů”. Na tento rozhovor kriticky reagoval v Britských listech Petr Chadraba (https://blisty.cz/art/106776-jurecka-fyzicky-tresta-svoje-deti-a-nestydi-se-za-to.html), a výroky pana Jurečky konfrontoval s případem smrti násilníka na Mělnicku. Kromě jiného pan Chadraba píše: „Velice těžko se, především v afektu, rozlišuje, která rána je přiměřená, a co už je za hranou. Když teče krev z nosu? Když rentgen ukazuje zlomeniny žeber staré tři roky?“

 18398

Prosíme, neignorujte náš "reklamní" banner

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři,

rádi bychom se pokusili vystoupit z omezeného okruhu čtenářů a informovat o existenci Britských listů širší veřejnost.

Apelujeme tedy na vás:

Mohli byste prosím pokaždé, když si na Britských listech otevřete nějaký článek, kliknout na odkaz na sociálních sítích, na Facebooku či na Twitteru?

Děkujeme.

Jan Čulík
Britské listy

 18186

Bernie Sanders varuje před válkou na Ukrajině, ale řešení (taky) nemá

9. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Musíme udělat vše pro to, abychom se vyhnuli nesmírně ničivé válce na Ukrajině

Jsem znepokojen, když slyším známé bubnování ve Washingtonu, které požaduje, abychom Rusku "ukázali sílu", zatímco čelíme tomu, co by mohlo být nejhorší evropskou válkou za posledních 75 let, píše Bernie Sanders

Války mají nezamýšlené důsledky. Málokdy dopadnou tak, jak předpovídají odborníci. Jen se zeptejte těch činitelů, kteří předložili optimitické scénáře pro války ve Vietnamu, Afghánistánu a Iráku, a pak se ukázalo, že se šeredně mýlili. Zeptejte se matek vojáků, kteří byli v těchto válkách zabiti nebo zraněni. Zeptejte se milionů civilistů, kteří se stali "vedlejšími škodami".

Proto musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom se pokusili najít diplomatické řešení toho, co by mohlo být nesmírně ničivou válkou na Ukrajině.

Válkova nepřijatelná prasárna

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta



Putin se s Macronem setkal u pět metrů dlouhého stolu

9. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Bylo to proto, aby se Macronovi Putin vysmál? Nebo se Putin bál koronaviru? Prý je hrozbou koronaviru Putin posedlý a kdokoliv, kdo se s ním má setkat, musí nejprve jít čtrnáct dní do karantény.

Pětimetrový stůl vyvolal na internetu celou řadu memů:


Nedávno se u téhož stolu setkal Putin s Orbánem.



 18186

Macron tvrdí, že mu Putin dal osobní záruky ohledně Ukrajiny

9. 2. 2022

čas čtení 5 minut

 

Prohlášení francouzského prezidenta, že ruský vůdce slíbil, že nebude eskalovat krizi, se v Kyjevě setkalo se skepsí


Emmanuel Macron v úterý ukončil bleskovou diplomatickou misi v Moskvě a Kyjevě a prohlásil, že od Vladimira Putina obdržel osobní ujištění, že Rusko nezhorší krizi kvůli Ukrajině.

V projevu po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě Macron uvedl, že Putin dal během pondělních rozhovorů jasně najevo, že to nebude on, kdo bude eskalovat napětí. Macron dodal, že vyřešení této patové situace může trvat měsíce.

 18394

Mezitím v Absurdistánu 209:

Polská daňová reforma je katastrofa

9. 2. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Konečně je oficiálně potvrzeno to, co se vždycky vědělo. Vzpomínáte si, jak byl Jarosław Kaczyński dotázán na daňovou reformu "Polski Ład" (Polský řád) poté, co jeden odborník upozornil, že většina Poláků si díky ní pohorší? Tehdy řekl, že "Polsko potřebuje pozitivní změny, ale ztratí jen ti, kteří se živí - s prominutím - vychytralostí". A teď najednou, poté, co byl Polski Ład konečně zaveden, si poslanci uvědomili, že jejich platy jsou nižší o 1400 zlotých (8400 Kč).

 18186

Rozhovory mezi Macronem a Putinem nevedly k dohodě ohledně Ukrajiny

8. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 

Francouzský prezident po pětihodinovém jednání v Kremlu prohlásil, že obě strany musí pracovat rychle, aby se vyhnuly eskalaci situace

 
Emmanuel Macron a Vladimir Putin nedosáhli v pondělí večer při  jednáních v Kremlu shody.  

Po pěti hodinách jednání Macron varoval, že obě strany musí pracovat rychle, aby se vyhnuly riziku eskalace.

 18237

Právník a grafik, kteří si vymysleli trik, jak tahat z lidí pro sebe statisíce

8. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Zdravé fórum pumpuje do lidí negativní emoce. V jeho čele stojí advokát Tomáš Nielsen a výtvarník Jan Tománek. Právní texty advokáta Tomáše Nielsena přesvědčily spousty lidí, že s pandemickým zákonem nastupuje "komunistická/fašistická totalita". Tomáš Nielsen stojí také například za výhružným dopisem ředitelům škol, ve kterém jim sděluje, že dodržováním protipandemických opatření se dopouštějí apartheidu, napsal na Facebooku Václav Láska.

Británie: Policie musela zachránit šéfa Labouristické strany před zuřivým davem ultrapravičáků

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Britští ultrapravičáci s nadšením kvitovali, že Boris Johnson použil v Dolní sněmovně jejich lež při svém agresivním útoku proti šéfovi Labouristické strany Keiru Starmerovi. Lživě ho obvinil, že jako britský generální prokurátor Starmer selhal a nezahájil trestní stíhání proti známému pedofilovi Jimmymu Savilovi. Tato Johnsonova agresivní lež šokovala mnoho lidí z jeho okruhu a jeho dlouholetá strategická poradkyně Munira Mirza rezignovala.

V pondělí na Keira Starmera na ulici zaútočila pod vlivem Johnsonových výroků v  parlamentě skupina pravičáků. Musela ho před nimi zachránit policie:

Caroline Lucas, poslankyně  britské Strany zelených: Toto je děsivé. Doufám, že je Keir Starmer v pořádku. Boris Johnson a všichni konzervativní ministři, kteří hájí Johnsonovu pomluvu o Savilovi, nesou na tomto přímou vinu. Slova mají důsledky - a pokud lež neodmítnete, znamená to, že ji tolerujete. Konzervativní poslanci vědí, co musejí udělat - zbavit se ho.

Úterní The Times: Johnsona obviňují jeho vlastní poslanci, že na Starmera poštval ultrapravicovou chátru


 18390

Polsko: Nechceme, aby lidé v lesích umírali

8. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Muž z Iráku nese v náručí své spící dítě. Foto Maciej Moskwa_Testigo

tisková zpráva Lékařů bez hranic

·       Tisíce lidí se od loňského června pokusily dostat do Evropské unie přes hranice s Běloruskem.

·       Polsko v reakci na to zavedlo v pohraniční oblasti výjimečný stav, poslalo tam vojáky a humanitárním organizacím i médiím zabránilo do této zóny vstoupit.

·       Lékaři bez hranic proto odtamtud koncem prosince po třech měsících marné snahy stáhli svůj tým. Dále však podporovali místní neziskové organizace, skupiny i jednotlivce, kteří lidem na útěku pomáhali.

·       Jedinou pomocnou ruku migrantům a žadatelům o azyl, kteří v zimě, bez jídla, vody nebo možnosti úkrytu, uvázli v pohraničních lesích, mohli podat místní obyvatelé. Za svou pomoc ale čelili výhrůžkám či se setkali
s poškozováním majetku.

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

8. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva


Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby o její zdravotní nezávadnosti se objevily před šesti lety. Podle závěrů vědeckých studií nelze vyloučit, že se E 171 v lidském organismu může chovat genotoxicky. Evropská komise proto v lednu vydala zákaz tohoto potravinářského aditiva. Komise ponechala výrobcům půl roku na to, aby mohli na nařízení reagovat. Po 7. srpnu ale bude možné jen doprodat již vyrobené zásoby.

 18388

Milovaná dřina

8. 2. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

 

Tak o své velké lásce ke klasickému tanci, tedy baletu často hovoří teprve patnáctiletá talentovaná baletka, jejíž nadání se u ní projevilo v jejích pouhých dvou a půl letech. A tak její maminka neváhala a zapsala ji do broumovské ZUŠ na taneční obor. Tím, se začala odvíjet její studijní kariéra, která jí přinesla mnoho prvních míst v sólo baletu v domácích i zahraničních soutěžích. Dokonce i roli přítelkyně Kláry v baletu Vinohradského divadla Louskáček, Daniela Valešová.


Danielo, jak se ti tančilo na divadelním jevišti před publikem?

30636

Několik málo postřehů o Britských listech

8. 2. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

A o konfliktu mezi euroatlantickými společnostmi a autoritářskými režimy v Rusku a Číně,

o roli českých oligarchických korporací v takovém konfliktu

a o tom, jak moc vydělává iliberální mocenský nexus na eskalaci napětí na Ukrajině?

Dovolím si krátce a více osobně navázat na nedávný komentář Borise Cveka o názorovém spektru na Britských listech (BL), který Cvek připomíná probíhající „polemikou Veselý vs. Dolejší“ a jejich odlišnými pohledy na současnou eskalaci konfliktu na Ukrajině.

 18301

Poctivý novinář by nikdy neměl brát tvrzení tajných služeb za bernou minci

8. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Britské listy v uplynulých týdnech publikovaly spoustu článků, z nichž vyplývá, že ruská invaze na Ukrajinu je prakticky hotovou věcí. Otázkou tedy není, zda k vojenskému vpádu dojde, nýbrž kdy k němu dojde – máme-li vycházet z těchto textů. Americké tajné služby na začátku prosince loňského roku předpověděly, že k ruské invazi patrně dojde na začátku tohoto roku. Je však únor a nadále probíhají komplikovaná diplomatická jednání, přestože se Spojené státy odmítají zabývat ruskými požadavky, které Moskva svým západním partnerům předložila už v prosinci.

Představujeme vám satirika Michaela Spicera a jednu nesmírně hloupou britskou ministryni

8. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Satirik Michael Spicer proslul svými scénkami, v nichž předstírá, že je u zvlášť pitomých ministrů Johnsonova britského kabinetu "poradcem ve vedlejší místnosti" (The Room Next Door), kde jim do sluchátek předříkává, co mají v interview říkat. Bohužel, vyplývá z toho, že oni jsou tak hloupí, že toho nejsou schopni, nebo vzdorně říkají blbosti. (Michael Spicer proslul takovýmito "rozhovory"  i s Donaldem Trumpem).

O minulém víkendu poskytla britská ministryně kultury Nadine Dorries, to je ta osoba, která se snaží zrušit BBC, ohromujícím způsobem hloupý rozhovor v ranním televizním vysílání reportéru BBC Charliemu Staytovi. Až tak, že na Twitteru mnozí spekulovali, že musela být opilá. Jenže v sobotu v půl osmé ráno?

Na sociálních sítích se vynořila vlna parodií na toto její vystoupení. Nadine Dorries je jednou z mála britských ministryň a ministrů, kteří Borise Johnsona stále ještě hájí. Takto. (Toto je jen fragment celého rozhovoru):


(Mimochodem, YouTube nyní poskytuje pro anglická videa simultánně překládané české titulky - avšak na mobilech to nefunguje, musíte být na počítači. Zadejte si v dolní liště videa na YouTube anglické titulky a pak klikněte na ozubené kolečko, kde najdete možnost simultánního překladu a ze seznamu jazyků zvolte češtinu. Není to ale moc dobré, proto uvádíme lepší překlad níže:)

27212

České televizní zprávy

8. 2. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Trvalo mně velmi dlouho, než jsem pochopil, o co jde v českých televizních zprávách, co je jejich skutečným účelem. Bylo to z části díky mé vrozené duševní nedostatečnosti, a z části také díky mozkové příhodě, kterou jsem přechodil. Posledních 20 před odchodem do důchodu jsem nijak nemarodil, a díky pracovnímu nasazení jsem tu příhodu neléčil.

23621