Další univerzita se přesvědčila, jak je tomu s čínskou cenzurou

11. 2. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Tento týden se přední univerzita v D.C. ocitla v situaci, kdy musela cenzurovat kritiku čínské vlády odstraněním uměleckých plakátů zdůrazňujících porušování lidských práv Pekingem, upozorňuje Josh Rogin. není to poprvé, co dlouhá ruka čínského vlivu dosáhla do čínských kampusů - a nebude to ani naposledy.

V pondělí byl rektor Univerzity George Washingtona Mark Wrighton nucen vydat veřejné prohlášení adresované všem členům univerzitní komunity, v němž připustil, že udělal chybu, když nechal odstranit plakáty protestující proti pronásledování Ujgurů, Tibeťanů a Hongkonžanů a pekingský přístup k pandemii. Udělal to, protože se nejprve řídil stížnostmi čínských studentských organizací.

3. února čínská studentská organizace CSSA pustila do oběhu dopis označující plakáty za rasistické, tvrdící, že "uráží Čínu", "pošlapávají olympijského ducha" a představují útok ne všechny Číňany a asijské studenty. CSSA vyzvala vedení univerzity, aby našlo ty, kdo plakáty vyvěsili a "tvrdě je potrestalo". Později si další organizace GWU veřejně stěžovala a napsala rektorovi, že plakáty "podněcovaly rasistickou nenávist a etnické konflikty".

Žádná z obou skupin se nezmínila, že plakáty navrhl známý čínský umělec a disident žijící v Austrálii pod jménem Badiucao. Ten svou práci hájil na Twitteru a označil útoky za "klasickou očerňující kampaň s cílem umlčet kritiku čínské komunistické strany".

Zpočátku a soukromě se Wrighton postavil na stranu studentských spolků. V emailu uvedl, že je také "osobně uražen" a slíbil nalézt zodpovědné osoby. Poté co byl email zveřejněn, přišla vlna kritiky od zákonodárců, obhájců svobody projevu a jiných studentských organizací, které rektora vyzvaly, aby uznal, že místo aby trestal rasismus, zastává se cenzury.

V pondělí Wrighton přiznal, že se dopustil "omylů". A dodal, že mu vysvětlili, že jde o kritiku čínské vlády, nikoliv útok směřující proti lidu.

Čínští studenti podporující politiku Pekingu mohou skutečně být uraženi, ale jak rektor se zpožděním připustil, to jim nedává právo cenzurovat další studenty, Číňany nebo jakékoliv jiné. Jak v pondělí napsala Bethany Allenová-Ebrahimianová, "čínské mezinárodní studentské skupiny někdy používají jazyk sociální spravedlnosti k umlčování kritiky porušování lidských práv čínskou vládou".

Je zřejmé, že vedení univerzity bylo nachytáno zcela nepřipravené, ačkoliv existují rozsáhlé zprávy z posledních let, které dokumentují, že čínské diplomatické instituce často přímo spolupracují s čínskými studentskými organizacemi na špehování čínských studentů, aby vynucovaly cenzuru a zaměřily se na kritiky. Tyto incidenty byly zaznamenány v kampusech v USA, Kanadě, Austrálii i jinde.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10024

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2022